surah al waqiah

Tahukah anda, Surah Al Waqiah mempunyai banyak kelebihan yang tersendiri? Antara kelebihannya adalah mendapat rezeki yang tidak dijangka.

Bagi anda yang sering merasa serba-serbi kekurangan dari segi kekurangan wang, sempit rezeki, kedudukan ekonomi yang goyah dan banyak lagi masalah tentang wang ringgit, inilah rahsia yang patut anda tahu.

Setiap daripada kita pasti teringin untuk mempunyai kehidupan kewangan yang stabil dan bebas hutang. Krisis kewangan yang menggegarkan dunia mempunyai kesannya terhadap masyarakat, dan tiada seorang pun terlepas daripadanya.

Disebabkan itu, kita menjadi sangat sibuk dengan kehidupan seharian mencari rezeki. Dengan membaca surah Al-Waqiah secara istiqomah (konsisten), ia dapat membantu kita dalam proses mencari rezeki.

Kebaikan Surah Al Waqiah

Surah Waqiah adalah surah yang mempunyai semua kebaikan duniawi yang kita hendak perolehi. Ia juga dikenali sebagai Surah kekayaan. Kita dituntut untuk menjadikannya sebahagian penting dalam kehidupan kita agar sentiasa dekat dengan hati kita.

Nabi Muhammad SAW menyatakannya sebagai perlindungan sepenuhnya terhadap kemiskinan dan sumber kekayaan dan kekayaan yang besar. Utusan Allah yang dikasihi telah bersabda mengenai Kelebihan Surah Waqiah:

Nabi ﷺ bersabda, ‘Surah al Waqiah adalah surah kekayaan, jadi bacalah dan ajarkanlah kepada anak-anakmu’ [Ibnu Asakir]

Surah Waqiah menghilangkan kesulitan kewangan dari kehidupan orang-orang yang beriman

Surah Waqiah adalah rahmat bagi seluruh umat Islam. Ini kerana surah ini telah diketahui memberikan pelbagai faedah duniawi untuk memperoleh pendapatan.

Semua penganut Islam diperintahkan untuk menyimpan dan menghafal surah ini sentiasa jika mereka ingin memperolehi kelebihan dari kehebatannya. Surah ini telah dikenali sebagai kaedah yang baik untuk mencapai kestabilan kewangan bagi mereka yang ingin mencari penghasilan dan kurnia dari Tuhan mereka.

Nabi SAW, seperti yang disebutkan sebelumnya telah menyatakan. Surah Waqiah sebagai perlindungan yang besar terhadap kemiskinan.

Waktu Terbaik Membaca Surah Al Waqiah

Anda boleh menjadikan Surah ini sebagai sebahagian daripada kehidupan anda agar lebih mudah. Hanya beberapa minit sahaja diperlukan untuk membaca Surah ini.

Kita sering membuang masa untuk perkara-perkara yang tidak berfaedah setiap hari berbanding dengan menghabiskan waktu pada sesuatu yang lebih penting seperti membaca Al-Quran.

Waktu terbaik untuk membaca Surah Waqiah adalah sebelum tidur. Ia merupakan sunnah dari Nabi Muhammad SAW yang kita perlu ikuti.

Nabi Muhammad SAW juga menyatakan mengenai waktu terbaik membaca Surah Waqiah:

Nabi ﷺ bersabda, ‘Barang siapa membaca Surah al Waqiah pada waktu malam tidak akan pernah menghadapi kemiskinan’ [Ibnu Sunni 620]

Kelebihan Surah Al Waqiah

Allah SWT memberikan banyak kelebihan dan faedah dalam agama suci-Nya. Setiap ayat, malah satu kalimah Al-Quran penuh dengan kebaikan apabila dibaca. Selain daripada itu, Allah SWT telah memberikan setiap ayat mempunyai faedah yang berbeza untuk perkara yang berbeza.

Namun, kelebihan Surah suci ini diberikan dalam pelbagai aspek. Salah satu faedah utama yang juga dijelaskan oleh Nabi Muhammad SAW adalah membaca Surah al Waqiah ini dari segi kewangan.

Jadi, jika anda telah menghafal surah Al-Waqiah ini, eloklah diajarkan kepada anak-anak anda supaya ia menjadi satu kebiasaan kepada mereka.

Kepentingan Membacanya Sebelum Tidur

Kita sebagai hamba telah diberikan tugas untuk sentiasa membaca Al-Quran dan beriman kepada Allah SWT. Kehidup akan menjadi lebih mudah jika kita patuhi apa yang diminta untuk kita lakukan.

Seperti yang dikatakan oleh Nabi Muhammad (SAW) bahawa waktu terbaik untuk membaca Surah-Al-Waqiah adalah waktu sebelum tidur.

Dikatakan dalam Ibn Sunni 620 bahawa Nabi bersabda, barang siapa yang membaca surah al Waqiah pada waktu malam tidak akan pernah mengalami kemiskinan. Oleh itu, kita janganlah membuang masa kita dan mengamalkannya setiap hari.

Kesimpulannya

Al-Quran adalah sebuah bentuk berkat dan barakah yang mulia bagi mereka yang membacanya secara konsisten dan melaksanakan perintah-Nya dalam kehidupan.

Kita mesti mematuhi, mempercayai dan mematuhi perintah-perintah Allah SWT dan Rasul-Nya yang dikasihi dalam setiap aspek kehidupan. Inilah jalan kejayaan utama di dunia dan akhirat.

SUMBER

prayertimenyc.com/surah-al-waqiah/

seekingoftruth.com/2013/02/26/benefits-of-surah-waqiah/

Summary
Kelebihan Surah Al Waqiah Yang And Perlu Tahu
Article Name
Kelebihan Surah Al Waqiah Yang And Perlu Tahu
Description
Tahukah anda, Surah Al-Waqiah mempunyai banyak kelebihan yang tersendiri? Antara kelebihannya adalah mendapat rezeki yang tidak dijangka. Bagi anda yang sering merasa serba-serbi kekurangan dari segi kekurangan wang, sempit rezeki, kedudukan ekonomi yang goyah dan banyak lagi masalah tentang wang ringgit, inilah rahsia yang patut anda tahu.
Publisher Name
CeriaSihat
Tagged: