Now Reading
Kelebihan Iphone 12 Pro Max, Keluaran Terbaru Apple

Kelebihan Iphone 12 Pro Max, Keluaran Terbaru Apple

Iphone 12 Pro Max

Sekiranya anda mencari Iphone terbaru dan terbaik di pasaran, maka Iphone 12 Pro Max adalah pilihan yang sesuai disebabkan beberapa kelebihan.

Iphone 12 Pro Max merupakan Iphone terbesar dalam siri Iphone dan harganya juga sangat mahal. Namun, harganya sangat bersesuai dengan segala spesifikasi dan kelebihan telefon pintar terbaru keluaran Apple ini.

Spesifikasi

  • Skrin: 6.7in Super Retina XDR (OLED) (458ppi)
  • Pemproses: Apple A14 Bionic
  • RAM: 6GB
  • Storan: 128, 256 atau 512GB
  • Sistem operasi: iOS 14
  • Kamera: Kamera belakang 12MP tiga kali ganda dengan lidar, kamera depan 12MP
  • Kesambungan: 5G, wifi 6, NFC, Bluetooth 5, Lightning, jalur lebar ultra dan GPS
  • Rintangan air: IP68 (6 meter selama 30 minit)
  • Dimensi: 160.9 x 78.1 x 7.4mm
  • Berat: 226g

Beberapa sebab mengapa anda harus mendapatkan Iphone terbaru, Iphone 12 Pro Max:

1. Prestasi

Iphone 12 Pro Max mempunyai pemproses A14 Bionic yang sama dengan 12, 12 Pro dan iPad Air biasa, dan mempunyai 6GB RAM dengan penyimpanan permulaan 128GB – dua kali ganda 64GB iPhone 12.

Prestasi sama hebat sepanjang masa: pantas, licin dan pantas untuk memproses foto, video atau semasa bermain permainan. Kelajuan pada 5G serupa, dengan penerimaan yang sedikit lebih baik daripada iPhone 12 Pro dan kesan yang tidak dapat diabaikan pada hayat bateri.

2. Bateri

Hayat bateri Iphone ini tidak dapat disangkat lagi kerana peranti ini boleh berfungsi pada masa lebih dari 48 jam antara cas (lapan jam lebih lama daripada iPhone 12) dengan skrin lebih dari tujuh jam. Telefon akan bertahan dari jam 7 pagi pada hari pertama hingga 7 pagi pada hari ketiga menggunakan 5G selama kira-kira lima jam, dan selebihnya dibelanjakan untuk wifi.

Ia juga hanya memerlukan 30 minit untuk mengecas bateri hingga 50%, 73 minit untuk mencapai 90% tetapi dua jam 13 minit untuk pengisian penuh menggunakan kabel dan penyesuai kuasa USB-C Apple 20W atau lebih dari tiga jam dengan MagSafe pengecas tanpa wayar.

3. Kamera

phone 12 Pro Max mempunyai kamera selfie dan ultrawide yang sama dengan 12 dan 12 Pro, yang berfungsi sama baiknya, tetapi kamera utama dan telefoto berbeza di bahagian belakang.

Kamera telefoto mempunyai zoom optik 2.5x lebih panjang, naik dari 2x. Sebarang peningkatan jangkauan dialu-alukan, tetapi sedikit dibandingkan dengan zoom optik 4x / 5x pesaing. Lensa sedikit lebih perlahan daripada pada 12 Pro, menjadikannya lebih buruk dalam cahaya yang gelap. Tetapi kedua-dua telefon pintar beralih ke kamera utama yang lebih sensitif cahaya dalam cahaya rendah pula.

Kamera utama mempunyai resolusi 12 megapiksel yang sama tetapi sensor 47% lebih besar secara fizikal, yang mengumpulkan cahaya sehingga 87% lebih banyak daripada pendahulunya. Dalam cahaya yang baik, ia merakam foto yang tidak dapat dibezakan dari 12 Pro: sangat terperinci dengan ketepatan warna yang baik dan kawalan pemandangan kontras tinggi.

Untuk jurugambar point-and-shoot anda mendapat gambaran yang lebih jelas. Bagi peminat, sensor yang lebih besar menawarkan lebih banyak potensi untuk perincian ketika merakam dalam format RAW, termasuk format ProRAW baru Apple yang akan segera selesai dengan kemas kini perisian.

Secara keseluruhan, 12 Pro Max mempunyai kamera terbaik di mana-mana iPhone dan meningkatkan prestasi cahaya rendah berbanding model iPhone 12 yang lain. Ia juga menjadikan Apple setara dengan pesaing teratas, walaupun zoom optik 2.5x masih jauh di belakang yang terbaik dalam perniagaan.

4. Reka bentuk

Reka bentuk Iphone 12 Pro Max sangat menarik tetapi tidak berapa selesa. Hal ini kerana, telefon ini mempunyai jalur keluli tahan karat yang melilit seluruh tepi luar, sementara “perisai seramik” milik Apple melindungi telefon dari kerosakan.

Cuma, rel sisi menegak membuatkan ia rasa kurang selesa. Telefon ini mempunyai hujung tajam di depan dan belakang di mana logam dan kaca bertemu pada sudut tegak lurus. Dikombinasikan dengan saiz telefon yang cukup besar, sangat menyakitkan jika ada di dalam poket anda.

5. Paparan

Iphone 12 Pro Max mempunyai paparan terbesar dari mana-mana iPhone yang pernah dibuat – itu sendiri adalah alasan yang baik untuk menaik taraf. Sesuai dengan teknologi baru yang muncul pada 11 Pro dan Pro Max tahun lalu, semua model dalam rentang iPhone 12 mengemas paparan OLED, dan terutama pada ukuran ini, ia benar-benar membuat perbezaan besar. Apple menyebutnya sebagai ‘paparan OLED Super XDR’, dan dalam istilah awam ini diterjemahkan ke skrin yang jelas, terang dan tajam dengan pembiakan warna yang sangat baik.

Ini adalah peningkatan sebenar bagi sesiapa sahaja yang berasal dari iPhone lama – paparan di sini jauh lebih baik, dan gambar benar-benar muncul dengan warna dan perincian. Terima kasih kepada bezel yang lebih nipis di sekitar paparan iPhone 12 Pro Max yang baru, layar dapat meregangkan lebih jauh ke tepi peranti, menghasilkan paparan 6,7 inci berbanding dengan hubungan 6,5 inci pada 11 Pro Max, dan ia kelihatan sungguh mengagumkan.

Konklusinya, Iphone 12 Pro Max sangat sesuai dibeli kerana ia merupakan Iphone keluaran terbaru malah ia juga mempunyai banyak kelebihan tersendiri. Namun, pilihan terletak di tangan anda!

Sumber

https://www.techradar.com/sg/reviews/iphone-12-pro-max-review

https://www.financialexpress.com/industry/technology/apple-iphone-12-pro-review-there-is-only-one-reason-why-you-should-buy-it/2132925/

https://www.androidauthority.com/apple-iphone-12-pro-max-review-revisited-1218331/

error: Content is protected !!