Now Reading
Kekurangan IgA selektif (Selective IgA deficiency) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Kekurangan IgA selektif (Selective IgA deficiency) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

kekurangan iga selektif

Kekurangan iga selektif adalah keadaan sistem imun di mana anda kekurangan atau tidak mempunyai imunoglobulin A (IgA) yang mencukupi. Imunoglobulin ini adalah sejenis protein yang melawan jangkitan (antibodi). Kebanyakan orang yang mempunyai kekurangan IgA selektif ini tidak mempunyai jangkitan berulang. Walau bagaimanapun, ada juga sesetengah orang dengan masalah ini yang mengalami pneumonia, jangkitan telinga, jangkitan sinus, alahan, asma dan cirit-birit.

Penyakit autoimun, yang mana sistem imun anda menyerang organ atau tisu tertentu dalam tubuh anda sendiri, boleh berlaku dengan masalah kesihatan ini. Selain itu, keadaan autoimun yang biasa berlaku kerana kekurangan IgA termasuk artritis reumatoid dan lupus. Sesetengah orang juga mempunyai intoleransi gluten atau penyakit keradangan usus.

Simptom Kekurangan IgA selektif

Kebanyakan pesakit yang mempunyai masalah kesihatan ini adalah asimptomatik; orang lain mempunyai jangkitan sinopulmonari yang berulang, cirit-birit, alahan (contohnya seperti asma, polip hidung yang berkaitan) atau gangguan autoimun (contohnya seperti penyakit seliak, penyakit usus radang, lupus eritematosus sistemik, hepatitis aktif kronik).

Antibodi anti-IgA mungkin timbul selepas pendedahan kepada IgA dalam pemindahan, globulin imun (IVIG) atau produk darah lain. Namun, jarang sekali pesakit mempunyai tindak balas anafilaktik apabila didedahkan semula kepada produk ini.

Punca Kekurangan IgA selektif

Masalah kesihatan ini biasanya diwarisi, yang bermaksud ia adalah penyakit turun temurun daripada keluarga. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes kekurangan IgA yang berlaku disebabkan penggunaan ubat tertentu.

Di samping itu, masalah ini boleh diwarisi sebagai sifat autosomal dominan atau sifat autosomal resesif. Ia biasanya ditemui pada orang yang berasal dari Eropah dan kurang lazim terjadi pada masyarakat daripada etnik lain.   

Diagnosis Kekurangan IgA selektif

  • Pengukuran kadar serum imunoglobulin (Ig).
  • Pengukuran respon antibodi terhadap antigen vaksin.

Diagnosis kekurangan IgA selektif boleh disyaki dalam pesakit yang mempunyai jangkitan berulang (termasuk giardiasis), tindak balas terhadap pemindahan darah anafilaktik atau berdasarkan sejarah keluarga imunodifisiensi pemboleh ubah yang biasa (CVID), kekurangan IgA, atau gangguan autoimun. Selain itu, ia juga boleh berlaku kesan daripada pengambilan ubat-ubatan.

Seterusnya, diagnosis akan disahkan berdasarkan tahap serum IgA < 7 mg/ dL (<70 mg / L) dengan tahap IgG dan IgM yang normal dan titisan antibodi normal sebagai tindak balas terhadap antigen vaksin. 

Rawatan Kekurangan IgA selektif

Kebanyakan orang yang mempunyai masalah ini tidak memerlukan rawatan kecuali jika mereka mempunyai jangkitan yang kerap berlaku. Dalam sesetengah kes, rawatan mungkin termasuk pengambilan antibiotik buat tempoh yang lama untuk membantu mencegah jangkitan daripada kembali lagi.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/selective-iga-deficiency/symptoms-causes/syc-20362236

https://primaryimmune.org/about-primary-immunodeficiencies/specific-disease-types/selective-iga-deficiency

https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/primary-immunodeficiency-disease/selective-iga-deficiency

error: Content is protected !!