Now Reading
Kehilangan Selaput Dara Bermakna Tidak Perawan? Ketahui Lebih Lanjut

Kehilangan Selaput Dara Bermakna Tidak Perawan? Ketahui Lebih Lanjut

Selaput dara adalah tisu nipis dan berdaging yang terletak di bukaan faraj anda. Ramai orang berpendapat selaput dara menutup sepenuhnya bukaan faraj anda sehingga terbuka, tetapi biasanya tidak demikian. Selalunya, selaput dara secara semula jadi mempunyai lubang yang cukup besar untuk keluarkan darah haid dan anda boleh menggunakan tampon dengan selesa. Beberapa orang dilahirkan dengan tisu selaput dara yang sangat sedikit sehingga nampaknya mereka sama sekali tidak mempunyai selaput dara.

Selaput dara anda boleh diregangkan pada kali pertama anda melakukan hubungan seks faraj yang mungkin menyebabkan kesakitan atau pendarahan. Tetapi ini tidak berlaku kepada semua orang. Terdapat cara lain yang membolehkan selaput dara dapat dibuka seperti menunggang basikal, bersukan, atau memasukkan sesuatu ke dalam faraj anda (seperti tampon, jari, atau mainan seks). Setelah selaput dara anda terbuka, ia tidak akan tumbuh semula.

Adakah dengan selaput dara bermaksud anda perawan?

Sebilangan orang percaya bahawa anda bukan perawan jika selaput dara anda terbuka. Tetapi mempunyai selaput dara dan menjadi anak dara bukanlah perkara yang sama.

Sebilangan orang dilahirkan dengan selaput dara yang terbuka secara semula jadi. Dan banyak aktiviti lain selain seks dapat meregangkan selaput dara anda.

Tidak semua orang yang mempunyai faraj mempunyai selaput dara

Selaput dara adalah sekeping tisu nipis yang mengelilingi bukaan faraj.

Walaupun selalunya merupakan bahagian yang diharapkan dari individu yang mengalami anatomi faraj, banyak orang dilahirkan tanpa tisu ini.

Dalam komuniti perubatan, selaput dara diakui sebagai sisa perkembangan vagina yang tidak mempunyai tujuan klinikal di luar rahim.

Selaput dara biasanya menipis dari masa ke masa

Selaput dara anda tidak “muncul” atau “pecah” ketika faraj anda ditembusi untuk pertama kalinya. Tetapi ia akan meregang atau nipis dari semasa ke semasa.

Ini bermaksud ia mungkin sudah terbuka, walaupun anda belum terlibat dalam aktiviti seksual penetrasi atau menggunakan produk haid yang boleh disisipkan.

Fikirkanlah sekiranya terdapat sehelai tisu yang menutupi bukaan faraj anda, bagaimana anda dapat haid? Darah tidak dapat keluar dari faraj.

Selain itu, sejumlah perkara lain boleh menyebabkan selaput dara koyak

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan selaput dara anda koyak atau haus. Aktiviti fizikal dan sukan tertentu, misalnya, boleh meregangkan selaput dan menyebabkannya menjadi nipis

Ini termasuk:

  • menunggang kuda
  • menunggang basikal
  • memanjat pokok atau gim hutan
  • bermain di kursus halangan
  • gimnastik
  • menari

Penting juga untuk diingat bahawa tidak semua penembusan vagina adalah seks!

Selaput dara anda juga boleh haus semasa bentuk penembusan yang tidak seksual, seperti

  • memasukkan tampon atau cawan haid
  • mendapatkan Pap smear
  • mendapat ultrasound transvaginal

Tidak ada kaitan dengan keperawanan anda

Keadaan selaput dara anda tidak ada kaitan dengan sama ada anda melakukan aktiviti seksual.

Tidak ada yang dapat mengetahui sama ada anda seorang perawan berdasarkan personaliti anda.

Perlu juga diperhatikan bahawa keperawanan bukanlah konsep perubatan atau biologi. Tidak ada kaedah perubatan yang tepat untuk menguji keperawanan.

Kesimpulan:

Selaput dara jarang “pecah” dalam satu acara. Sebaliknya, ia menipis, meregang, dan terkoyak dari masa ke masa. Walaupun meregangkan atau terkoyak selaput dara anda boleh menyakitkan, kebanyakan orang tidak akan merasakannya sama sekali.

Sumber:

https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity#:~:text=The%20hymen%20is%20a%20thin,that’s%20not%20usually%20the%20case

https://www.healthline.com/health/healthy-sex/does-it-hurt-when-your-hymen-breaks#see-a-doctor

error: Content is protected !!