kehamilan molar
dengan keadaan kehamilan molar, tisu di rahim menjadi jisim atau tumor yang tidak normal dan bukannya plasenta.

Ujian kehamilan positif sering diikuti oleh kegembiraan kelahiran bayi 9 bulan kemudian. Namun, ada kalanya kehamilan berakhir dengan kematian. Kehamilan molar adalah salah satu daripada keadaan ini.

Semasa kehamilan yang sihat, plasenta tumbuh di dalam rahim anda. Ia memelihara bayi anda melalui tali pusat. Namun, dengan keadaan kehamilan seperti ini, tisu di rahim menjadi jisim atau tumor yang tidak normal dan bukannya plasenta.

Terdapat dua jenis kehamilan molar iaitu jenis separa dan lengkap. Kehamilan molar separa berlaku apabila kedua-dua plasenta dan embrio (telur disenyawakan) tidak normal. Bagi kehamilan molar lengkap pula, terdapat plasenta yang tidak normal, tetapi tiada embrio.

Simptom Kehamilan Molar

Pada mulanya, kehamilan anda mungkin kelihatan normal. Namun, dari semasa ke semasa, anda mungkin mula melihat perkara berikut:

  • Pendarahan dari faraj anda pada 3 bulan pertama kehamilan.
  • Pelepasan cecair berwarna coklat.
  • Kantung (sacs), kelihatan seperti kluster anggur yang keluar dari faraj anda.
  • Mual dan muntah yang lebih kerap atau teruk daripada yang normal semasa kehamilan.
  • Banyak tekanan atau sakit pada pelvis anda.

Punca Kehamilan Molar

Keadaan ini berlaku disebabkan masalah dengan telur yang disenyawakan. Sel-sel manusia biasanya mengandungi 23 pasang kromosom – satu set daripada ibu dan satu set daripada bapa. Struktur ini membawa maklumat yang memberitahu sel tubuh apa yang perlu dilakukan. Dalam kehamilan ini, terdapat satu set tambahan kromosom yang berasal dari bapa. Apabila ini berlaku, telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan dan biasanya meninggal selepas beberapa minggu kehamilan.

Diagnosis Kehamilan Molar

Doktor akan mengesan keadaan ini setelah melakukan ujian ultrabunyi. Ini adalah peranti yang menggunakan gelombang bunyi bagi melihat ke dalam rahim anda. Selain itu, doktor juga boleh mengesan masalah melalui ujian darah. Apabila anda hamil, tahap hormon HCG (human gonadotropin chorionic) akan meningkat. Jika anda mempunyai kehamilan Mmlar, tahap hormon ini sering jadi lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Faktor Risiko Kehamilan Molar

Kira-kira 1 dalam setiap 1,000 kehamilan didiagnosis sebagai kehamilan molar. Terdapat beberapa faktor yang berkaitan dengan kehamilan ini, termasuk:

  • Usia ibu mengandung. Risiko kehamilan ini lebih tinggi pada wanita berusia lebih dari 35 tahun atau lebih muda daripada 20 tahun.
  • Kehamilan molar yang terdahulu. Sekiranya anda pernah mempunyai kehamilan molar sebelum ini, anda mempunyai kemungkinan untuk melaluinya lagi. Pengulangan kehamilan ini berlaku secara purata dalam 1 daripada setiap 100 wanita.

Komplikasi Kehamilan Molar

Selepas pengekstrakan molar, ada kemungkinan bahawa tisu molar itu kekal dan terus berkembang. Ini dipanggil “neoplasia trophoblastik gestational yang berterusan.” Ia berlaku dalam kira-kira 15 atau 20 peratus daripada jenis kehamilan molar lengkap dan 5 peratus daripada jenis kehamilan molar separa.

Seterusnya, salah satu tanda neoplasia trofoblastik gestational yang berterusan adalah tahap ‘choriogonadotropin’ manusia yang tinggi iaitu sejenis hormon kehamilan selepas pengeluaran molar. Dalam sesetengah kes, tahi lalat hidatidifom yang invasif menembusi lapisan tengah dinding rahim secara mendalam dan menyebabkan pendarahan vagina.

Rawatan Kehamilan Molar

  • Pengembangan (dilation) dan ‘curretage’ (D & C). Ini selalunya menjadi rawatan bagi masalah kehamilan kerana apa-apa sebab. Semasa prosedur ini, doktor akan membuka serviks anda dengan alat khas dan membuang tisu dari rahim anda. Ini adalah pilihan terbaik jika anda mahu hamil lagi. Selepas prosedur tersebut, doktor akan melakukan ujian darah beberapa kali dalam beberapa bulan akan datang. Doktor juga akan melihat sama ada tahap hormon HCG anda kembali normal atau tidak.
  • Histerektomi sepenuhnya atau kemoterapi. Sekiranya anda tidak mahu hamil lagi, maka anda boleh mempertimbangkan prosedur histerektomi sepenuhnya. Ini adalah pembedahan untuk membuang rahim anda.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kehamilan seperti ini yang lengkap boleh membawa kepada keadaan yang dikenali sebagai penyakit trofoblastik gestational yang berterusan. Ini bermakna tisu yang tidak normal tumbuh di luar rahim dan ke lapisan otot di bawahnya. Prosedur D & C tidak akan berfungsi kerana ia hanya membuang tisu dalam rahim. Anda mungkin perlu menjalani histerektomi atau menerima kemoterapi untuk merawat penyakit trofoblastik gestational yang berterusan.

Selain itu, keadaan kehamilan molar juga boleh membawa kepada bentuk kanser penyakit trofoblastik gestational yang dipanggil ‘choriocarcinoma’. Anda perlu melakukan kemoterapi untuk merawatnya.

Selepas kehamilan ini, doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk tidak mengandung selama 1 tahun. Ini kerana kehamilan boleh meningkatkan tahap HCG, jadi sukar bagi doktor untuk mengetahui sama ada kenaikan hormon berlaku disebabkan itu atau tisu yang tidak normal yang masih dalam badan anda mahupun penyakit ‘choriocarcinoma’.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molar-pregnancy/symptoms-causes/syc-20375175

https://www.webmd.com/baby/what-is-molar-pregnancy

https://www.healthline.com/health/pregnancy/molar-pregnancy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/238391

Summary
Kehamilan Molar (Molar pregnancy) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan
Article Name
Kehamilan Molar (Molar pregnancy) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan
Description
Kehamilan molar adalah adalah keadaan kehamilan di mana tisu pada rahim menjadi jisim dan tumor. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kematian.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: