Now Reading
Kegunaan Majerin: Mari Belajar Mengenai Majerin

Kegunaan Majerin: Mari Belajar Mengenai Majerin

majerin

Majerin adalah bahan gantian kepada mentega kerana harganya yang lebih murah dan sesuai digunakan didalam makanan kita di Malaysia. Ia diperbuat daripada lemak sayuran, lazimnya daripada produk kelapa sawit ataupun daripada lemak haiwan. Kegunaan marjerin dalam digunakan dalam penyediaan biskut dan kek.

Di negara kita Malaysia, majerin kebanyakannya adalah diperbuat dari minyak kelapa sawit, garam, air,pewarna, perisa, antipengoksida dan lain-lain. Ia lebih dikenali bewarna kuning dan tidak mengandungi lemak susu.

Bagi kebanyakan industri bakeri, didapati kegunaan majerin adalah untuk menjimatkan kos dan ianya akan menambah perisa seperti butteroil dan lain-lain supaya rasanya sama seperti menggunakan mentega.

Kadangkala kegunaan majerin dan mentega tulin adalah bagi mendapatkan rasa seperti mentega untuk membuat kek dan juga biskut. Kek mentega yang menggunakan campuran dua bahan ini elok gebunya dan kurang berminyak jika hendak dibandingkan dengan menggunakan majerin 100 peratus.

Selalunya bagi membuat krim mentega sejenis majerin bernama krimwell digunakan. Ia bewarna putih dan sesuai dicampurkan dengan mentega untuk membuat krim ini.

KHASIAT KEGUNAAN MAJERIN

1. Bebas kolesterol dan tinggi lemak tak tepu

Apabila memilih lemak untuk diet anda, anda perlu memberi perhatian kepada kandungan lemaknya. Mentega (butter) dibuat dari lemak haiwan dan mengandungi jumlah kolesterol dan lemak tepu yang tinggi , manakala majerin dibuat daripada minyak sayuran, menjadikannya bebas kolesterol dan tinggi lemak tak tepu.

Walaubagaimanapun, sesetengah marjerin boleh mengandungi jumlah yang tinggi yang tidak sihat , lemak trans tiruan. Sentiasa periksa label untuk mengetahui apa yang anda beli.

2. Digunakan untuk membuat shortening

Marjerin juga merupakan bahan penting untuk membuat ‘shortening’. Lazimnya apa yang dimaksudkan dengan kaedah ‘shortening’ adalah lemak sayuran putih yang berkalori tinggi dimana ia tidak mengandungi karbohidrat atau protin. Ia bewarna putih dan sering digunakan dalam pembuatan pastri, roti,krim mentega dan lain-lain.

Shortening jarang digunakan dalam pembuatan kek tetapi ia ada digunakan sedikit dalam pembuatan biskut.

3. Terdiri daripada lemak politaktepu dan lemak asid yang sangat bagus untuk jantung yang sihat

Walaupun jumlah kalori dan lemak adalah sama antara mentega dan majerin, kandungan lipid mereka sangat jauh berbeza.

Mentega secara semula jadi sangat tinggi tahap kolesterol dan kandungan lemak tepunya, manakala majerin terdiri daripada 80 peratus daripada lemak politaktepu dan lemak asid yang sangat bagus untuk jantung yang sihat.

Menurut Jabatan Pertanian, 1 sudu besar. mentega mempunyai kira-kira 100 kalori dan 11.5 g lemak yang 7.3 g lemak tepu dan 3 g adalah monotaktepu asid lemak.

Di samping itu, 1 sudu besar. mentega mengandungi 30 mg kolesterol , manakala marjerin mengandungi kolesterol , 2.2 g tepu , 5.5 g monotaktepu dan 3.5 g asid lemak politaktepu.

FAEDAH KESIHATAN MAJERIN

1. Membantu menurunkan paras LDL dalam darah

Lemak tepu dan kolesterol boleh meningkatkan darah lipoprotein berketumpatan rendah anda, atau LDL , tahap dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Asid lemak tak tepu dalam majerin, membantu menurunkan paras LDL dalam darah anda dengan berkesan.

2. Rendah lemak trans

Majerin juga boleh mengandungi lemak trans tiruan. Lemak trans tidak penting untuk badan anda , walaupun mereka didapati secara semulajadi dalam beberapa makanan.

Lemak trans sintetik yang terdapat dalam majerin terbentuk semasa pemprosesan dan tidak semula jadi. Pengambilan jenis sama ada lemak trans , semula jadi atau sintetik, secara drastik boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan jantung dan masalah jantung yang lain, termasuk tekanan darah tinggi.

Satu sudu besar mentega daripada biasa mengandungi sekitar 2 g atau 17 peratus daripada lemak trans. Majerin mengandungi sedikit lemak trans.

CARA MENYIMPAN MAJERIN

Marjerin selalunya dibungkus dalam bekas plastik, bekas mangkuk plastik atau pun dalam bekas dalam bentuk tin. Bagi jenis marjerin yang mempunyai bekas dengan penutup yang rapi maka ia lazimnya tidak menjadi masaalah cara kita jalankan penyimpanannya tetapi yang dalam bekas plastik perlu disimpan dengan baik.

Marjerin yang telah dibuka dan digunakan jumlah sebahagian hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup rapat bagi menghindarkan ia menyerap bau-bauan dari makanan lain. Letakkan ia dalam almari yang kering dan dingin. Jangan simpan di tepi dapur atau tempat panas kerana ia akan cair dan tidak sesuai digunakan sebagai marjerin lagi apabila cair. 

Secara umumnya, lebih keras dan pejal marjerin itu menandakan kandungan lemak transnya adalah tinggi. Adalah lebih elok sekiranya anda membuat kajian dan pilihan sendiri dalam memilih marjerin. Ini kerana pelbagai jenis marjerin yang terdapat dipasaran Malaysia yang mana anda boleh tentukan dan kategorikan marjerin yang selamat dan yang tak selamat.

Sumber:

http://makanananda.blogspot.com/2014/01/khasiat-marjerin.html

http://animhosnan.blogspot.com/2017/05/marjerin-apa-guna.html

https://travellogdin.blogspot.com/2014/07/jenama-mentega-marjerin-dan-minyak-sapi.html

error: Content is protected !!