keguguran
Keguguran bayi adalah kehilangan janin sebelum minggu kehamilan ke-20. Istilah perubatan untuk keguguran bayi adalah pengguguran spontan.

Keguguran bayi adalah kehilangan janin sebelum minggu kehamilan ke-20. Istilah perubatan untuk keguguran bayi adalah pengguguran spontan, tetapi “spontan” adalah kata kunci di sini kerana keadaan itu bukan pengguguran dalam takrif istilah umum.

Keguguran adalah istilah yang agak berat – mungkin mencadangkan sesuatu yang salah dalam kehamilan. Ini jarang berlaku. Selalunya terjadi kerana janin tidak berkembang secara normal.

Keguguran adalah satu pengalaman yang agak biasa berlaku tetapi itu tidak menjadikannya sesuatu yang mudah. Anda harus terus melangkah ke arah penyembuhan emosi dengan memahami apakah faktornya, apa yang meningkatkan risiko dan apa jenis rawatan yang diperlukan.

Simptom Keguguran

Kebanyakannya berlaku sebelum minggu kehamilan ke-12.

Tanda dan simptom mungkin termasuk:

• Tekanan atau pendarahan faraj

• Sakit atau kekejangan di bahagian perut atau bahagian bawah abdomen  

• Cecair atau tisu yang keluar dari faraj anda         

Sekiranya ada tisu janin keluar dari faraj anda, masukkannya ke dalam bekas yang bersih dan bawa ke pejabat doktor anda atau hospital berdekatan untuk di analisis.

Perlu diingatkan bahawa kebanyakan wanita yang mengalami tompokan (spotting) atau pendarahan pada trimester pertama berjaya dengan kehamilannya.

Punca Keguguran

Kebanyakan perkara ini berlaku apabila bayi yang belum lahir mempunyai masalah genetik yang membawa maut. Biasanya, masalah ini tidak berkaitan dengan ibu. Penyebab keguguran lain termasuk:

• Jangkitan         

• Keadaan perubatan pada ibu, seperti penyakit kencing manis atau tiroid         

• Masalah hormon         

• Respons sistem imun         

• Masalah fizikal pada ibu         

• Keabnormalan uterus         

Diagnosis Keguguran

Doktor anda mungkin melakukan pelbagai ujian seperti:

• Pemeriksaan pelvik. Doktor anda mungkin memeriksa untuk mengetahui sama ada serviks anda telah mula membesar.           

• Ultra bunyi. Semasa ultra bunyi, doktor anda akan memeriksa rentak jantung janin dan menentukan sama ada embrio berkembang secara normal atau tidak. Sekiranya diagnosis tidak dapat dilakukan, anda mungkin perlu menjalani satu lagi ultra bunyi dalam masa seminggu.           

• Ujian darah. Doktor anda mungkin memeriksa tahap hormon kehamilan, gonadotropin korionik manusia (HCG), dalam darah anda dan membandingkannya dengan keputusan sebelumnya. Sekiranya corak perubahan tahap HCG anda tidak normal, ia boleh menunjukkan sesuatu masalah. Doktor anda mungkin memeriksa semula untuk melihat sama ada anda mempunyai anemia, yang boleh berlaku jika anda mengalami pendarahan yang ketara dan juga memeriksa jenis darah anda.             

• Ujian tisu. Jika anda telah memberikan sampel tisu, ia boleh dihantar ke makmal untuk pengesahan dan jika simptom anda tidak berkaitan dengan sebab lain.           

• Ujian kromosom. Sekiranya anda mengalami dua atau lebih keguguran sebelumnya, doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk anda dan pasangan anda bagi menentukan sama ada kromosom anda adalah faktor utama kes tersebut berlaku.           

Diagnosis yang mungkin termasuk:

• Ancaman keguguran. Sekiranya anda mengalami pendarahan tetapi serviks anda belum mula dilebarkan, terdapat ancaman keguguran.           

• Keguguran yang tidak dapat dielakkan. Sekiranya anda mengalami pendarahan, kekejangan dan serviks anda diluaskan secara tiba-tiba, kes ini dianggap tidak dapat dielakkan.           

• Keguguran tidak lengkap. Jika anda mengeluarkan janin atau plasenta tetapi masih ada bahagiannya yang tertinggal dalam rahim anda, ia dianggap sebagai keguguran yang tidak lengkap.           

• Keguguran lengkap. Sekiranya anda telah mengeluarkan semua tisu kehamilan, ia dianggap sebagai keguguran lengkap. Keadaan ini biasa berlaku dalam kes yang berlaku sebelum 12 minggu.           

• Keguguran septik. Sekiranya anda mengalami jangkitan pada rahim anda, ia dikenali sebagai keguguran septik. Keadaan ini boleh menjadi satu jangkitan yang teruk dan anda perlu mendapatkan rawatan segera.           

Faktor Risiko Keguguran

Aktiviti rutin sering dianggap faktor keguguran tetapi ia bukanlah punca utama:

• Senaman, termasuklah aktiviti berintensiti tinggi seperti berjoging dan berbasikal.         

• Hubungan seksual.         

• Bekerja, dengan syarat anda tidak terdedah kepada bahan kimia atau radiasi yang berbahaya. Rujuk doktor anda jika anda bimbang tentang risiko yang berkaitan dengan pekerjaan anda.         

Pelbagai faktor yang meningkatkan risiko keguguran, termasuk:

• Umur. Wanita yang lebih tua daripada 35 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada wanita yang lebih muda. Pada umur 35 tahun, risiko anda ialah kira-kira 20 peratus. Pada usia 40 tahun, risiko anda adalah 40 peratus. Dan pada usia 45 tahun, risiko anda meningkat kepada 80 peratus.           

• Keguguran yang lepas. Wanita yang telah mengalami dua atau lebih keguguran berturut-turut berisiko tinggi untuk keguguran pada kehamilan seterusnya.           

• Masalah uterus atau serviks. Keabnormalan uterus tertentu atau tisu serviks yang lemah (serviks tidak kuat) mungkin meningkatkan risiko.           

• Penyakit kronik. Wanita yang mempunyai penyakit kronik, seperti kencing manis yang tidak terkawal, mempunyai risiko yang lebih tinggi.           

• Merokok, alkohol dan penyalahgunaan dadah. Wanita yang merokok semasa mengandung mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada wanita yang tidak merokok. Penggunaan alkohol yang berlebihan dan penyalahgunaan dadah juga meningkatkan risiko keguguran.           

• Berat. Berat badan atau berat badan berlebihan dikaitkan dengan peningkatan risiko.           

• Ujian pranatal yang invasif. Sesetengah ujian genetik pranatal yang invasif, seperti pemungutan villi korionik dan amniosentesis boleh membawa kepada risiko keguguran.           

Rawatan Keguguran

Ancaman

Dalam kes ancaman keguguran doktor mungkin mengesyorkan anda untuk berehat sehingga pendarahan atau kesakitan anda berkurangan. Walaupun rehat di tempat tidur belum terbukti untuk mencegah keguguran, tetapi kadangkala ia boleh menjadi perlindungan. Selain itu, anda juga mungkin diminta untuk mengelakkan senaman dan hubungan seks. Walaupun langkah-langkah ini belum terbukti dapat mengurangkan risiko, ia mungkin boleh meningkatkan tahap keselesaan anda.

Dalam sesetengah kes, ia juga merupakan idea yang baik untuk menangguhkan perjalanan terutamanya ke kawasan di mana adalah sukar untuk menerima rawatan perubatan segera. 

Keguguran Umum

Dengan prosedur ujian ultra bunyi, kini adalah lebih mudah untuk menentukan sama ada embrio anda telah mati atau tidak pernah terbentuk di dalam rahim. Kedua-duanya memberi petanda jika anda akan mengalami keguguran. Dalam keadaan ini, anda mungkin mempunyai beberapa pilihan:

• Pengurusan ibu mengandung. Jika anda tidak mempunyai sebarang simptom jangkitan, anda mungkin boleh memilih untuk membiarkan keguguran berlaku secara semula jadi. Biasanya ia mengambil masa beberapa minggu untuk menentukan bahawa embrio telah mati, atau lebih lama lagi. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi tempoh yang sangat sukar dari segi emosi anda. Sekiranya keguguran tidak berlaku sendiri, rawatan perubatan atau pembedahan diperlukan.           

• Rawatan perubatan. Sekiranya anda telah didiagnosis mengalami keguguran tertentu, ubat akan diberikan bagi mengeluarkan tisu dan plasenta dari dalam rahim anda. Ubat ini boleh diambil melalui mulut atau dimasukkan ke dalam faraj. Doktor mungkin mengesyorkan memasukkan ubat ke dalam faraj untuk meningkatkan keberkesanannya dan mengurangkan kesan sampingan seperti mual dan cirit-birit. Sekitar 70 hingga 90 peratus wanita yang menjalani rawatan ini menunjukkan tindak balas dalam masa 24 jam.           

• Rawatan pembedahan. Pilihan rawatan lain adalah prosedur pembedahan kecil yang dipanggil sedutan pembersihan uterus (D&C). Semasa prosedur ini, penyedia penjagaan kesihatan anda akan meluaskan serviks anda dan mengeluarkan tisu dari bahagian dalam rahim anda. Komplikasi pembedahan jarang berlaku tetapi ia mungkin merangkumi kerosakan pada tisu penghubung serviks atau dinding rahim. Rawatan pembedahan ini diperlukan jika anda mengalami keguguran yang disertai dengan pendarahan berat atau tanda-tanda jangkitan.           

Pemulihan fizikal

Dalam kebanyakan kes, pemulihan fizikal dari keguguran mengambil masa selama beberapa jam hingga beberapa hari. Sementara itu, hubungi doktor anda jika anda mengalami pendarahan berat, demam atau sakit perut.

Setelah itu, anda boleh menjalani proses ovulasi sepantas dua minggu selepas keguguran. Jangkaan tempoh anda untuk kembali sembuh sepenuhnya adalah dalam masa empat hingga enam minggu. Anda boleh mula menggunakan sebarang jenis perancang kehamilan dengan segera selepas keguguran. Walau bagaimanapun, elakkan hubungan seks atau meletakkan apa-apa dalam faraj anda seperti tampon selama dua minggu selepas keguguran.

Kehamilan masa akan datang

Terdapat kemungkinan untuk hamil semula selepas anda mengalami keguguran. Tetapi jika anda dan pasangan memutuskan untuk hamil lagi, pastikan anda bersiap sedia sepenuhnya dari segi fizikal dan emosi. Rujuk doktor anda bagi panduan mengenai masa yang sesuai untuk anda hamil semula.

Perlu diingat bahawa ia biasanya berlaku sekali sahaja. Kebanyakan wanita yang mengalami keguguran pasti akan mengalami kehamilan yang sihat selepas itu. Hanya terdapat kurang daripada 5 peratus wanita yang mengalami dua kali keguguran berturut-turut, dan hanya 1 peratus wanita yang mengalami tiga atau lebih keguguran berturut-turut.

Sumber:

https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-miscarriage

https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/miscarriage/

https://www.healthline.com/health/miscarriage

https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/miscarriage

Summary
Keguguran (Miscarriage) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Keguguran (Miscarriage) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Keguguran bayi adalah kehilangan janin sebelum minggu kehamilan ke-20. Istilah perubatan untuk keguguran bayi adalah pengguguran spontan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: