Now Reading
Kegagalan jantung (Heart failure) – Jenis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Kegagalan jantung (Heart failure) – Jenis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Kegagalan jantung

Kegagalan jantung yang juga dikenali sebagai kegagalan jantung kongestif, berlaku apabila otot jantung anda tidak mengepam darah seperti sepatutnya. Keadaan tertentu seperti arteri yang sempit di dalam hati anda (penyakit arteri koronari) atau tekanan darah tinggi secara beransur-ansur membuatkan hati anda terlalu lemah atau keras untuk mengisi dan mengepam darah dengan cekap.

Bukan semua keadaan menjurus kepada penyakit ini boleh dirawat, tetapi rawatan yang ada boleh memperbaiki tanda-tanda dan gejala kegagalan jantung. Rawatan ini juga dikatakan dapat membantu anda hidup lebih lama. Perubahan gaya hidup seperti bersenam, mengurangkan natrium dalam diet anda, menguruskan tekanan dan hilang berat badan boleh meningkatkan kualiti hidup anda.

Salah satu cara untuk mencegah masalah kesihatan ini ialah mencegah dan mengawal keadaan yang menyebabkan ianya berlaku seperti penyakit arteri koronari, tekanan darah tinggi, diabetes atau obesiti.

 

Jenis Kegagalan Jantung

 • Kegagalan jantung sebelah kiri
 • Kegagalan jantung sebelah kanan
 • Kegagalan jantung sistolik
 • Kegagalan jantung diastolik (juga dikenali sebagai kegagalan jantung dengan pecahan lekukan yang dipelihara).

 

Faktor Risiko Kegagalan Jantung

Faktor risiko tunggal mungkin sudah cukup untuk menyebabkan kegagalan jantung, tetapi gabungan faktor juga boleh meningkatkan risiko anda.

Faktor risiko termasuklah:

 • Tekanan darah tinggi. Hati anda bekerja lebih keras daripada biasa jika tekanan darah anda tinggi.
 • Penyakit arteri koronari. Arteri yang sempit dapat membataskan bekalan darah yang kaya dengan oksigen, sehingga menyebabkan otot jantung menjadi lemah.
 • Serangan jantung. Serangan jantung adalah sejenis penyakit koronari yang berlaku secara tiba-tiba. Kerosakan pada otot jantung anda kerana serangan jantung mungkin bermakna jantung anda tidak boleh mengepam seperti sepatutnya lagi.
 • Mengalami diabetes meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit arteri koronari. Sesetengah ubat diabetes seperti ubat diabetes rosiglitazone (Avandia) dan pioglitazone (Actos) telah dijumpai untuk meningkatkan risiko kegagalan jantung pada sesetengah orang. Jangan berhenti mengambil ubat ini dengan sendirinya. Jika anda mengambilnya, berbincanglah dengan doktor anda sama ada anda perlu membuat sebarang perubahan.
 • Ubat-ubatan tertentu. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kegagalan jantung atau masalah jantung. Ubat-ubatan yang boleh meningkatkan risiko masalah jantung termasuklah ubat-ubatan anti-radang tanpa steroid (NSAIDs); ubat anestesia tertentu dan beberapa ubat anti-arrhythmic. Ubat tertentu yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, kanser, keadaan darah, keadaan neurologi, keadaan psikiatri, keadaan paru-paru, keadaan urologi, keadaan keradangan dan jangkitan, serta ubat preskripsi dan ubat tidak dipreskripsi juga tergolong dalam senarai yang sama. Jangan berhenti mengambil ubat-ubatan dengan sendiri. Sekiranya anda mempunyai soalan tentang ubat-ubatan yang anda ambil, bincangkan dengan doktor anda sama ada dia mengesyorkan apa-apa perubahan.
 • Tidur apnea. Ketidakupayaan untuk bernafas dengan betul semasa anda tidur pada waktu malam menghasilkan paras oksigen darah yang rendah dan meningkatkan risiko irama jantung yang tidak normal. Kedua-dua masalah ini boleh melemahkan hati.
 • Kecacatan jantung kongenital. Sesetengah orang yang mengalami kegagalan jantung dilahirkan dengan struktur jantung yang cacat.
 • Penyakit jantung valvular. Orang dengan penyakit jantung valvular mempunyai risiko kegagalan jantung yang lebih tinggi.
 • Virus. Jangkitan virus mungkin merosakkan otot jantung anda.
 • Pengambilan minuman keras. Minuman keras yang diambil dalam kuantiti yang banyak boleh melemahkan otot jantung dan menyebabkan kegagalan jantung.
 • Penggunaan tembakau. Menggunakan tembakau boleh meningkatkan risiko penyakit tersebut.
 • Obesiti. Orang yang gemuk mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah kesihatan tersebut.
 • Denyutan jantung tidak teratur. Irama yang tidak normal ini, terutamanya jika mereka berdenyut secara sangat kerap dan cepat boleh melemahkan otot jantung dan menyebabkan kegagalan jantung.

 

Komplikasi Kegagalan Jantung

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan berkenaan, pandangan anda bergantung kepada punca dan betapa teruknya situasi itu, kesihatan keseluruhan anda dan faktor lain seperti usia anda. Komplikasi boleh termasuk:

 • Kerosakan atau kegagalan ginjal. Kegagalan jantung boleh mengurangkan aliran darah ke buah pinggang anda. Ia akhirnya menyebabkan kegagalan buah pinggang jika tidak dirawat. Kerosakan buah pinggang akibat masalah jantung boleh memerlukan rawatan dialisis.
 • Masalah injap jantung. Injap jantung anda, yang menjaga aliran darah ke arah yang betul melalui jantung anda, mungkin tidak berfungsi dengan baik jika jantung anda diperbesar atau jika tekanan dalam hati anda sangat tinggi akibat kegagalan jantung.
 • Masalah irama jantung. Masalah irama jantung (aritmia) boleh menjadi komplikasi pada jantung.
 • Kerosakan hati. Kegagalan jantung boleh membawa kepada pembentukan cecair yang menyebabkan terlalu banyak tekanan pada hati. Cecair yang berlebihan ini boleh menyebabkan parut yang menjadikan hati anda lebih sukar untuk berfungsi dengan baik.

 

Rawatan Kegagalan Jantung

Masalah jantung gagal adalah penyakit kronik yang memerlukan pengurusan sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, dengan melakukan rawatan, tanda-tanda dan gejala kegagalan jantung dapat bertambah baik. Jantung pula kadang-kadang boleh menjadi lebih kuat. Rawatan boleh membantu anda hidup lebih lama dan mengurangkan kemungkinan berlaku kematian secara tiba-tiba.

Doktor kadangkala boleh membetulkan masalah jantung ini dengan merawat punca yang menyebabkan keadaan itu. Sebagai contoh, membaiki injap jantung atau mengawal irama jantung yang deras boleh merawat kegagalan jantung. Tetapi, bagi kebanyakan orang, rawatan kegagalan jantung melibatkan keseimbangan pengambilan ubat-ubatan yang betul dan dalam beberapa kes, penggunaan alat yang membantu jantung berdegup dan mengecut dengan betul.

 

– Ubat-ubatan

Doktor biasanya merawat kegagalan jantung dengan pengambilan beberapa ubat-ubatan. Anda mungkin perlu mengambil satu atau lebih ubat, bergantung pada gejala anda. Ubat-ubat ini termasuklah:

 • Perencat enzim penukar angiotensin (Angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors). Ubat-ubatan ini membantu individu dengan kegagalan jantung sistolik untuk hidup lebih lama dan berasa lebih baik. Perencat enzim penukar angiotensin adalah sejenis vasodilator iaitu ubat yang meluaskan saluran darah untuk menurunkan tekanan darah, memperbaiki aliran darah dan mengurangkan beban kerja di jantung. Contoh ubat ini termasuklah enalapril (Vasotec), lisinopril (Zestril) dan captopril (Capoten).
 • Penyekat beta. Kelas ubat ini bukan sahaja melambatkan kadar jantung anda dan mengurangkan tekanan darah tetapi juga mengehadkan atau merawat beberapa kerosakan pada jantung jika anda mengalami kegagalan jantung sistolik. Contohnya ialah carvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor) dan bisoprolol (Zebeta).
 • Penyekat reseptor Angiotensin II. Ubat-ubat ini seperti losartan (Cozaar) dan valsartan (Diovan) mempunyai banyak manfaat yang sama seperti perencat ACE. Mereka mungkin menjadi alternatif kepada orang yang tidak boleh menggunakan perencat ACE.
 • Inotrop. Ini adalah ubat intravena yang digunakan pada orang yang mengalami kegagalan jantung yang teruk di hospital untuk meningkatkan fungsi mengepam jantung dan mengekalkan tekanan darah.
 • Diuretik. Ia selalu dipanggil pil air. Diuretik membuat anda membuang air kecil lebih kerap dan menahan cecair daripada terkumpul dalam badan anda. Diuretik, seperti furosemide (Lasix), juga mengurangkan cecair di dalam paru-paru anda supaya anda boleh bernafas lebih mudah.
 • Antagonis Aldosteron. Ubat-ubatan ini termasuk spironolactone (Aldactone) dan eplerenone (Inspra). Ini adalah diuretik ‘potassium-sparing’, yang juga mempunyai ciri tambahan yang boleh membantu pesakit kegagalan jantung sistolik yang sudah teruk untuk hidup lebih lama.
 • Digoxin (Lanoxin). Ubat ini, juga dirujuk sebagai digitalis dapat meningkatkan kekuatan pengepaman otot jantung anda. Ia juga boleh melambatkan degupan jantung. Digoxin mengurangkan gejala kegagalan jantung dalam jenis kegagalan jantung sistolik. Selain itu, ia mungkin lebih cenderung diberikan kepada seseorang yang mempunyai masalah irama jantung seperti fibrilasi atrium.

Anda mungkin perlu mengambil dua atau lebih ubat untuk merawat kegagalan jantung. Doktor anda mungkin memberi ubat jantung yang lain seperti nitrat untuk kesakitan dada, statin untuk menurunkan kolesterol atau ubat penipisan darah untuk membantu mengelakkan pembekuan darah. Ia selalunya diberikan bersama dengan ubat-ubatan kegagalan jantung. Doktor juga mungkin perlu menyesuaikan dos yang diambil anda dengan kerap, terutama apabila anda memulakan ubat baru atau apabila keadaan anda menjadi semakin teruk.

Selain itu, anda juga mungkin dirawat di hospital jika anda mengalami gejala kegagalan jantung. Semasa berada di hospital, ubat tambahan mungkin akan diterima untuk membantu mengepam jantung anda lebih baik dan melegakan gejala anda. Selain itu, oksigen tambahan juga boleh diterima melalui topeng (mask) atau tiub kecil yang diletakkan di hidung anda. Jika anda mengalami kegagalan jantung yang teruk, anda mungkin perlu menggunakan oksigen tambahan dalam jangka masa yang lama.

 

– Pembedahan dan alat perubatan

Dalam sesetengah kes, doktor mengesyorkan pembedahan untuk merawat masalah asas yang menyebabkan kegagalan jantung. Sesetengah rawatan yang dikaji dan digunakan dalam sesetengah pesakit termasuklah:

 • Pembedahan pintasan koronari. Sekiranya arteri yang disekat dengan teruk menyumbang kepada kegagalan jantung anda, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan pintasan arteri koronari. Dalam prosedur ini, saluran darah dari kaki, lengan atau dada anda memintas arteri yang tersekat dalam hati anda untuk membolehkan darah mengalir melalui jantung anda dengan lebih bebas.
 • Pembaikan atau penggantian injap jantung. Sekiranya injap jantung yang rosak menyebabkan kegagalan jantung anda, doktor anda mungkin mengesyorkan untuk membaiki atau menggantikan injap itu. Pakar bedah boleh mengubah suai injap asal untuk menghilangkan aliran darah ke belakang. Mereka juga boleh membaiki injap dengan menyambung semula ‘leaflet’ injap atau dengan mengeluarkan tisu injap yang berlebihan supaya ‘leaflet’ boleh ditutup rapat. Kadang kala, pembedahan ini juga membaiki injap termasuk mengetatkan atau menggantikan cincin di sekitar injap (annuloplasty).

Penggantian injap dibuat sekiranya pembaikan injap tidak dapat dilaksanakan. Dalam pembedahan penggantian injap, injap yang rosak digantikan dengan injap buatan (prostetik).

Jenis tertentu pembaikan atau penggantian injap jantung boleh dilakukan tanpa memerlukan pembedahan jantung secara terbuka, dengan menggunakan teknik pembedahan invasif minimum atau teknik kateter jantung.

 • Kardioverter-defibrilator implan (ICDs). ICD adalah alat yang serupa dengan alat ‘pacemaker’. Ia ditanamkan di bawah kulit pada bahagian dada dengan wayar yang mengalir melalui vena ke dalam hati anda.
 • Terapi melaraskan jantung (CRT), atau pacing biventrikular. ‘Pacemaker’ biventrikular menghantar impuls elektrik yang ditetapkan masa kepada kedua-dua ruang bawah jantung (ventrikel kiri dan kanan) supaya mereka mengepam dengan cara yang lebih cekap dan tersusun.
 • Alat bantuan ventrikular . Alat ini yang juga dikenali sebagai alat sokongan peredaran mekanikal adalah pam mekanikal yang boleh ditanam untuk membantu mengepam darah dari ruang bawah jantung (ventrikel) ke seluruh badan anda. VAD ditanamkan ke dalam perut atau dada dan melekat pada jantung yang lemah untuk membantu mengepam darah ke seluruh badan anda.
 • Pemindahan jantung. Sesetengah orang mengalami kegagalan jantung yang teruk hinggakan pembedahan atau ubat dikatakan tidak membantu. Mereka mungkin perlu menggantikan jantung mereka yang berpenyakit dengan jantung penderma yang sihat.

Pemindahan jantung boleh meningkatkan kelangsungan hidup dan kualiti hidup sesetengah orang yang mempunyai kegagalan jantung yang teruk. Walau bagaimanapun, calon untuk pemindahan jantung ini selalunya perlu menunggu lama sebelum jantung penderma yang sesuai dijumpai. Ada sesetengah individu masih menunggu giliran untuk membuat pemindahan jantung telah beransur pulih dalam tempoh menunggu tersebut. Mereka dapat sembuh menerusi rawatan ubat atau terapi peranti dan sudah boleh dikeluarkan dari senarai menunggu pemindahan.

See Also

Selain itu, pemindahan jantung bukanlah rawatan yang tepat untuk semua orang. Satu pasukan doktor di pusat pemindahan akan menilai anda dahulu untuk menentukan sama ada prosedur ini dapat membantu dan memberi manfaat kepada anda atau tidak.

 

– Penjagaan paliatif dan rawatan akhir hayat

Terdapat kemungkinan bahawa kegagalan jantung anda akan menjadi semakin teruk yang mana pengambilan ubat tidak lagi berfungsi dan pemindahan jantung atau alat bukan pilihan yang terbaik. Jika ini berlaku, anda mungkin perlu memasuki penjagaan hospis. Penjagaan ini menyediakan rawatan khas untuk orang yang sakit parah.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

https://www.webmd.com/heart-disease/guide-heart-failure

https://www.healthline.com/health/heart-failure

https://www.medicalnewstoday.com/articles/heart-failure-poor-health-literacy-raises-risk-of-death

error: Content is protected !!