Now Reading
Kecacatan Septum Atria (Atrial septal defect) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Kecacatan Septum Atria (Atrial septal defect) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

kecacatan septum atria

Kecacatan septum atria (atrial septal defect – ASD) adalah lubang di dinding antara dua ruang atas jantung anda. Keadaan ini terjadi semasa kelahiran (kongenital).

Kecacatan kecil mungkin dikesan secara kebetulan dan tidak pernah menyebabkan sebarang masalah. Selain itu, sesetengah kes kecacatan septum atria tertutup pada peringkat bayi atau zaman awal kanak-kanak.

Seterusnya, lubang yang terjadi itu boleh meningkatkan jumlah darah yang mengalir melalui paru-paru. Cecair septum atria yang besar dan panjang boleh merosakkan jantung dan paru-paru anda. Pembedahan atau penutupan peranti mungkin diperlukan untuk membaiki kecacatan septum atria. Ia harus dilakukan bagi mengelakkan terjadinya sebarang komplikasi.

Simptom Kecacatan Septum Atria

Kebanyakan bayi yang dilahirkan dengan kecacatan septum atria tidak mempunyai sebarang tanda atau gejala. Simptom biasa boleh bermula pada zaman dewasa.

Tanda-tanda dan gejala termasuklah:

 • Sesak nafas, terutamanya apabila bersenam.
 • Keletihan.
 • Bengkak pada kaki, kaki atau perut.
 • Debaran jantung atau denyutan yang melangkau.
 • Strok.
 • Desiran jantung, bunyi yang dapat didengar melalui stetoskop.

Punca Kecacatan Septum Atria

Bagaimana jantung normal berfungsi?

Jantung dibahagikan kepada empat ruang, dua di sebelah kanan dan dua di sebelah kiri. Bagi mengepam darah ke seluruh badan, jantung perlu menggunakan sisi kiri dan kanannya untuk tugasan yang berbeza.

Bahagian kanan jantung menyalurkan darah ke paru-paru. Dalam paru-paru, darah akan mengambil oksigen dan kemudian mengembalikannya ke bahagian kiri jantung. Bahagian kiri jantung pula kemudian akan mengepam darah melalui aorta dan mengalir ke seluruh badan.

Mengapa kecacatan jantung berlaku?

Doktor mengetahui bahawa kecacatan jantung semasa lahir (kongenital) timbul daripada kesilapan awal dalam perkembangan jantung. Namun, masalah ini masih tidak mempunyai sebab yang jelas. Faktor genetik dan persekitaran juga mungkin memainkan peranan.

Bagaimana jantung berfungsi dengan kecacatan septum atria?

Satu kecacatan septum atria yang besar boleh menyebabkan darah berlebihan pada paru-paru dan membuatkan sebelah kanan jantung bekerja terlalu keras. Jika ia tidak dirawat, bahagian kanan jantung akhirnya akan membesar dan menjadi lemah. Di samping itu, tekanan darah dalam paru-paru anda juga boleh meningkat dan menyebabkan hipertensi pulmonari.

Terdapat beberapa jenis seperti:

 • Sekundum. Ini adalah jenis kecacatan septum atria yang paling biasa dan berlaku di tengah-tengah dinding di antara atrium (atrium septum).  
 • Primum. Kecacatan ini berlaku di bahagian bawah septum atria dan mungkin terjadi sekali dengan masalah jantung kongenital yang lain.
 • Sinus venosus. Kecacatan ini biasanya berlaku di bahagian atas septum atria dan sering dikaitkan dengan masalah jantung kongenital yang lain.
 • Sinus koronari. Bagi kecacatan yang jarang berlaku ini, sebahagian dinding di antara sinus koronari yang merupakan sebahagian daripada sistem urat jantung dan atrium kiri hilang.

Diagnosis Kecacatan Septum Atria

Bunyi desiran jantung yang didengari semasa pemeriksaan mungkin menyebabkan doktor mengesyaki adanya masalah kecacatan septum atria atau kecacatan jantung yang lain. Bagi kecacatan jantung yang disyaki, doktor mungkin meminta anda menjalani satu atau lebih daripada ujian berikut:

 • Ekokardiogram. Ini adalah ujian yang paling biasa digunakan untuk mendiagnosis kecacatan septum atrium. Gelombang bunyi digunakan untuk menghasilkan imej video jantung. Ia akan membolehkan doktor melihat ruang jantung anda dan mengukur kekuatan mengepam jantung.

Di samping itu, ujian ini juga memeriksa injap jantung dan mencari tanda-tanda kecacatan jantung. Doktor juga boleh menggunakan ujian ini untuk menilai keadaan dan menentukan pelan rawatan anda.

 • Sinar-X dada. Ini membantu doktor melihat keadaan jantung dan paru-paru anda. Sinar-X boleh mengenal pasti keadaan selain daripada kecacatan jantung yang mungkin menjelaskan tanda-tanda atau gejala yang anda alami.
 • Elektrokardiogram (EKG). Ujian ini boleh mencatatkan aktiviti elektrik jantung anda dan membantu mengenal pasti masalah irama jantung.
 • Pengkateteran jantung. Tiub fleksibel (kateter) yang tipis dimasukkan ke dalam saluran darah pada pangkal paha atau lengan anda dengan berpandukan kepada jantung anda. Melalui kaedah pengkateteran, doktor boleh mendiagnosis kecacatan jantung kongenital, menguji seberapa baik jantung anda mengepam, memeriksa fungsi injap jantung dan mengukur tekanan darah di paru-paru anda.

Walau bagaimanapun, ujian ini biasanya tidak diperlukan untuk mendiagnosis kecacatan septum atrium. Doktor juga mungkin menggunakan teknik pengkateteran ini untuk memperbaiki kecacatan jantung.

 • Imbasan MRI. Ujian ini menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk mencipta imej 3D jantun, organ-organ lain dan tisu-tisu badan anda. Doktor mungkin meminta anda melakukan imbasan MRI jika ekokardiografi tidak dapat mendiagnosis kecacatan septum atria atau keadaan yang berkaitan secara pasti.
 • Imbasan CT. Ujian ini menggunakan satu siri sinar-X untuk mencipta imej terperinci jantung anda. Ia boleh digunakan untuk mendiagnosis kecacatan septum atria dan kecacatan jantung kongenital yang berkaitan jika ekokardiografi tidak dapat mendiagnosis kecacatan septum atria dengan tepat.

Faktor Risiko Kecacatan Septum Atria

Punca yang menyebabkan kecacatan septum atria masih tidak diketahui, tetapi beberapa kecacatan jantung kongenital dikatakan boleh diwarisi dalam keluarga dan kadangkala terjadi bersama masalah genetik lain, seperti sindrom Down. Sekiranya anda mempunyai kecacatan jantung atau anda mempunyai anak yang mengalami kecacatan jantung, pakar kaunselor genetik boleh menganggarkan kemungkinan bahawa anak yang seterusnya juga boleh berhadapan dengan masalah yang sama.

Sesetengah keadaan yang anda alami semasa kehamilan juga boleh meningkatkan risiko anda mempunyai bayi dengan kecacatan jantung, termasuk:

 • Jangkitan Rubella. Dijangkiti dengan penyakit rubella (campak Jerman) semasa beberapa bulan pertama kehamilan anda boleh meningkatkan risiko berlakunya kecacatan jantung pada janin.
 • Ubat, penggunaan tembakau atau minuman keras  mahupun pendedahan kepada bahan-bahan tertentu. Penggunaan ubat, tembakau, minuman keras atau ubat-ubatan tertentu seperti kokain semasa hamil boleh merosakkan janin yang sedang membesar.
 • Diabetes atau lupus. Mempunyai kencing manis atau lupus mungkin meningkatkan risiko anda mempunyai bayi dengan masalah kecacatan jantung.

Rawatan Kecacatan Septum Atria

Kebanyakan kecacatan septum atria tertutup dengan sendirinya semasa zaman kanak-kanak. Jika ia tidak ditutup, beberapa kecacatan kecil mungkin tidak memerlukan rawatan. Namun, kebanyakan kecacatan septum atria yang berterusan akhirnya akan memerlukan prosedur pembedahan.

Pemantauan perubatan

Sekiranya anda atau anak anda mempunyai kecacatan septum atria, ahli kardiologi mungkin mengesyorkan anda untuk memantaunya seketika bagi melihat jika ia tertutup sendiri atau tidak. Doktor akan membuat keputusan sama ada anda atau anak anda memerlukan rawatan, bergantung pada keadaan anda serta sekiranya anda atau anak anda mempunyai masalah kecacatan jantung kongenital yang lain.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tidak akan membaiki lubang tersebut, tetapi ia boleh digunakan untuk mengurangkan beberapa tanda dan gejala yang mendorong kepada kecacatan ini. Dadah juga boleh digunakan untuk mengurangkan risiko komplikasi selepas pembedahan. Selain itu, ubat yang diberi mungkin termasuk ubat untuk mengekalkan degupan jantung biasa (penyekat beta) atau untuk mengurangkan risiko berlakunya pembekuan darah (antikoagulan).

Pembedahan

Ramai doktor mencadangkan untuk membaiki kecacatan septum atria sederhana atau besar yang didiagnosis semasa kanak-kanak atau dewasa bagi mengelakkan komplikasi pada masa depan. Walau bagaimanapun, pembedahan tidak disyorkan jika anda mempunyai hipertensi paru-paru kerana ia mungkin akan menyebabkan keadaan menjadi lebih serius.

Seterusnya, bagi orang dewasa dan kanak-kanak, pembedahan boleh melibatkan jahitan tertutup atau tampalan pada pembukaan yang tidak normal di antara atria tersebut. Doktor akan menilai keadaan anda dan menentukan prosedur yang mana untuk digunakan berdasarkan kedua-dua ini:

 • Pengkateteran jantung. Doktor akan memasukkan tiub yang fleksibel (kateter) ke dalam saluran darah di pangkal paha dan disambungkan hingga ke jantung menggunakan teknik pengimejan. Melalui kateter, doktor akan meletakkan tampalan ‘mesh’ atau plag untuk menutup lubang. Tisu jantung kemudian tumbuh di sekitar lubang dan akan menutupi lubang secara tetap.

Prosedur jenis ini digunakan untuk membaiki kecacatan septum atria jenis sekunder sahaja. Sesetengah kecacatan septum sekundum besar, walau bagaimanapun mungkin memerlukan pembedahan terbuka.

 • Pembedahan terbuka. Jenis pembedahan ini dilakukan di bawah anestesia umum dan memerlukan penggunaan mesin jantung paru-paru. Melalui hirisan pada dada, pakar bedah akan menggunakan tampalan untuk menutup lubang itu. Prosedur ini adalah satu-satunya cara untuk memperbaiki kecacatan jenis primum, sinus venosus dan sinus koronari.

Di samping itu, prosedur ini boleh dilakukan dengan beberapa hirisan kecil (pembedahan invasif minimum) dan dengan robot bagi beberapa jenis kecacatan septum atria.

KREDIT: Sumber gambar diambil daripada https://www.verywellhealth.com/atrial-septal-defect-asd-explained-3157206

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-septal-defect/diagnosis-treatment/drc-20369720

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrial_septal_defect

https://emedicine.medscape.com/article/162914-overview

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-septal-defect/symptoms-causes/syc-20369715

error: Content is protected !!