Now Reading
3 Produk Pati Ikan Haruan Dan Kebaikannya

3 Produk Pati Ikan Haruan Dan Kebaikannya

pati ikan haruan

Pati ikan Haruan adalah salah satu sumber baik yang kurang dikenali untuk kebaikan tubuh kita. Ikan haruan, juga dikenal sebagai ikan snakehead atau dengan nama saintifiknya iaitu Channa Striatus, adalah karnivor air tawar. Ini bermaksud bahawa ia memakan ikan lain yang lebih kecil dan bahkan juga katak.

Oleh kerana ia adalah ikan air tawar, anda dapat menemuinya di tasik, sungai kecil, sungai dan anak sungai. Ia juga dapat dibiak, tetapi ia bukan pilihan yang popular di kalangan petani ikan di Malaysia berbanding dengan ikan lain.

Ia merupakan sumber makanan kesihatan yang baik dan dikenali di kalangan orang Asia kerana mengandungi asid amino dan asid lemak yang tinggi. Cara terbaik ia harus dimakan bagi mengekalkan semua faedahnya adalah dalam cara sup, bubur atau dalam bentuk cair.

Tetapi, apakah faedah-faedah yang dikatakan untuk diperoleh ini dan di manakah untuk memperolehnya?

Kebaikan Ikan Haruan

Sembuhkan Luka

Ikan Haruan mendorong pembentukan semula kolagen dengan sintesis penghubung silang protein antara dan intramolekul. Ini menghasilkan peningkatan ketara dalam kekuatan tegangan yang menonjolkan penyembuhan luka. Ekstraknya mengandungi komponen biokimia, seperti asid amino dan asid lemak, yang penting untuk sintesis serat kolagen semasa penyembuhan luka. Kedua-dua sebatian ini dipercayai terlibat dalam promosi penyembuhan luka dengan memulai serangkaian mekanisme yang melibatkan pembentukan semula kolagen, epitelisasi semula luka, dan induksi kontraksi luka.

Bagi Wanita Yang Baru Melahirkan

Oleh kerana ikan Haruan telah dipromosikan untuk membantu menyembuhkan luka, ia sangat berguna bagi wanita yang baru melahirkan anak. Ini kerana ekstraknya mempunyai sifat antinociceptive atau penahan rasa sakit yang baik sehingga menjadikannya sesuai untuk pengurangan kesakitan pasca operasi dengan cara yang setanding dengan morfin. Ini juga membawa kepada faedah seterusnya.

Kesan ‘Antinociceptive’

Ekstrak ikan haruan bertindak sebagai agen analgesik kuat dan bahkan juga meningkatkan analgesik lain, seperti morfin. Ini bermaksud, ia membantu menyekat kesakitan. Oleh itu, pesakit lebih selesa dan kurang tertekan, dimana ia membantu mereka pulih lebih cepat. Kajian mengenai penggunaan ekstrak haruan selepas pembedahan atau luka oleh Dr Ahmad Faroukh Musa, seorang pakar bedah kardiotorasik dan pensyarah kanan di Sekolah Perubatan dan Sains Kesihatan Monash University Malaysia, telah menyimpulkan bahawa ia memberi perubahan yang signifikan dalam tahap tenaga , kesakitan, emosi dan kesan fizikal.

Untuk Jangkitan Atau Kerosakan Tisu

Jangkitan luka adalah satu lagi kebimbangan yang berterusan, terutama di Malaysia di mana kita terdapat sejumlah besar pesakit diabetes, kerana diabetes mempengaruhi kadar penyembuhan luka. Ikan haruan mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan termasuk glisin. Ikan ini juga mempunyai asid arakidonat dan asid lemak berganda yang tinggi yang menimbulkan kesan anti-radang dan mendorong sintesis prostaglandin, yang membantu tubuh menangani kerosakan tisu atau jangkitan. Asid ini adalah sebahagian daripada komponen utama kolagen kulit manusia, yang apabila bertindak secara sinergis dengan asid amino penting lain seperti proline, alanine, arginine, isoleucine, phenylalanine, dan serine, dapat membentuk polipeptida yang mendorong pembaikan dan penyembuhan tisu.

Produk Ikan Haruan

Harwany Pati Ikan Haruan Asli

RM33.80

 • Ikan haruan mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi, dan pada 60-70% jisim badan dan kandungan protein yang besar
 • Ikan ini juga mengandungi asid amino yang tinggi yang penting dalam proses penyembuhan luka
 • Ia mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan pemulihan selepas pembedahan dengan membantu kesan morfin
 • Bahan-bahan tradisional diproses dengan teknologi terkini berdasarkan peraturan GMP yang ketat untuk mengekalkan kesegaran dan rasa semula jadi ikan Haruan
 • Membaiki dan membina tisu badan
 • Tidak mengandungi kolesterol, lemak, perasa dan pengawet

V-POLY Pati Ikan Haruan Essence Of Fish

RM34.50

 • Ekstrak Ikan Hitam segar dan berkualiti tinggi
 • Diperakui HACCP
 • Bukan sahaja memudahkan proses penyembuhan luka tetapi juga mengurangkan kesakitan
 • Sangat berguna untuk digunakan bagi pemulihan selepas pembedahan
 • Membantu kesan morfin

Polleney Pati Ikan Haruan Asli 100%

RM48.00

 • Ikan Hitam segar yang berkualiti
 • Menjalani proses pembuatan kawalan kualiti yang ketat dan hanya memilih bahan-bahan segar dan terbaik Ia diproses secara higienis di bawah suhu tinggi dan ditutup dengan vakum untuk mengekalkan kesegarannya
 • Polleney Pati Ikan Haruan Asli adalah produk kesihatan yang ideal dan makanan berkhasiat untuk anda dan keluarga anda, tanpa mengira jantina, muda atau tua
 • Ia juga tidak mengandungi kolesterol
 • Produk ini bukan ubat tetapi makanan tambahan berkhasiat yang membantu meningkatkan tenaga, kekuatan, kemampuan mental anda dan membuat anda sentiasa berwaspada dalam komuniti sekarang yang tertekan

SUMBER

www.thestar.com.my/lifestyle/health/2017/10/04/proof-that-ikan-haruan-does-indeed-help-heal-wounds

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458554/

error: Content is protected !!