Zat Lutein
Lutein secara semulajadi terdapat dalam beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama yang berwarna hijau, oren, dan kuning. Kadang-kadang disebut sebagai xantofil, lutein sering digunakan dalam rawatan atau pencegahan penyakit mata. Makanan tambahan Lutein mengandungi bahan semulajadi yang dikelaskan sebagai karotenoid - sekumpulan pigmen tumbuhan dengan kesan antioksidan. Makanan tambahan Lutein menyediakan bekalan antioksidan yang lebih pekat.

Zat Lutein secara semulajadi terdapat dalam beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama yang berwarna hijau, oren, dan kuning. Kadang-kadang disebut sebagai xantofil, lutein sering digunakan dalam rawatan atau pencegahan penyakit mata. Makanan tambahan Lutein biasanya mengandungi bahan semulajadi yang dikelaskan sebagai karotenoid, iaitu sekumpulan pigmen tumbuhan dengan kesan antioksidan. Ianya juga menyediakan bekalan antioksidan yang lebih pekat.

 

Faedah Kesihatan

Makanan tambahan Lutein biasanya digunakan dalam ubat alternatif untuk penyakit mata, seperti katarak dan degenerasi makula. Ia dikenali untuk membina retina dan lensa mata, zat lutein dianggap melindungi mata daripada kecederaan yang disebabkan oleh radikal bebas, produk sampingan kimia yang ditunjukkan untuk merosakkan sel dan menyumbang kepada perkembangan penyakit tertentu.

Beberapa penyokong perubatan alternatif mendakwa bahawa zat lutein makanan tambahan juga boleh membantu mencegah kanser kolon, kanser payudara, kencing manis, dan penyakit jantung.

Sehingga kini, kebanyakan kajian mengenai manfaat kesihatan lutein telah memberi tumpuan kepada pengambilan makanan lutein. Kajian itu mencadangkan bahawa pengambilan makanan lutein dapat membantu melindungi terhadap aterosklerosis, degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, dan katarak. Walaupun beberapa kajian telah mengkaji kesan kesihatan makanan tambahan lutein, terdapat beberapa bukti bahawa makanan tambahan lutein dapat meningkatkan kesihatan mata.

Berikut adalah dua penemuan kajian:

 

– Degenerasi Macular Berkaitan Umur

Suplemen Lutein dapat meningkatkan fungsi visual pada orang yang mengalami degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, sebab utama kebutaan. Dalam kajian pada tahun 2004, 90 orang yang mengalami degenerasi makula yang berkaitan dengan usia mengambil makanan tambahan lutein, makanan tambahan yang mengandung lutein dan antioksidan dan mineral lain, atau plasebo selama 12 bulan. Keputusan menunjukkan bahawa kedua-dua kumpulan makanan tambahan mempunyai peningkatan ketara dalam fungsi visual, manakala kumpulan plasebo tidak menunjukkan peningkatan sedemikian.

 

– Fungsi Visual

Dalam kajian pada tahun 2009 tentang 37 orang dewasa yang sihat, penyelidik mendapati bahawa subjek yang mengambil makanan tambahan lutein selama 12 minggu mengalami peningkatan fungsi visual. Penemuan kajian juga menunjukkan bahawa makanan tambahan lutein dapat membantu merawat masalah penglihatan yang disebabkan oleh pendedahan jangka panjang kepada cahaya dari skrin komputer.

 

Kesan Sampingan yang Berkemungkinan

Zat Lutein dan makanan tambahan lutein mungkin selamat apabila diambil oleh mulut dalam jumlah yang sesuai.

Pesakit tertentu, termasuk mereka yang mempunyai kanser kulit atau fibrosis kistik, harus berhati-hati apabila mempertimbangkan makanan tambahan lutein. Penting untuk berunding dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa jenis makanan tambahan makanan secara teratur.

Adalah penting untuk diingatkan bahawa makanan tambahan belum diuji untuk makanan tambahan keselamatan dan diet adalah tidak terkawal. Dalam sesetengah kes, produk boleh menyampaikan dos yang berbeza dari jumlah tertentu untuk setiap ramuan. Dalam kes lain, produk boleh tercemar dengan bahan lain seperti logam.

Selain itu, keselamatan makanan tambahan di kalangan wanita hamil, ibu-ibu, anak-anak, dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan atau yang mengambil ubat tidak ditubuhkan.

 

Dos dan Persediaan

Penggunaan 6.9-11.7 mg lutein sehari dalam diet anda adalah selamat. Dalam penyelidikan, makanan tambahan lutein telah digunakan dengan selamat dalam dos sehingga 15 mg setiap hari sehingga dua tahun. Selain itu, pakar kesihatan mencatatkan bahawa mengambil 20 mg lutein kedua-dua makanan dan makanan tambahan adalah selamat.

 

Apa yang perlu dicari

Untuk meningkatkan pengambilan zat lutein anda tanpa penggunaan makanan tambahan lutein, termasuk makanan kaya zat lutein seperti kubis kerinting, bayam, kubis, kacang hijau, mangga, dan betik dalam diet harian anda.

Walaupun makanan tambahan lutein mungkin memberi manfaat kepada rawatan atau pencegahan masalah kesihatan tertentu, merawat sendiri dengan makanan tambahan (dan mengelakkan atau menangguhkan penjagaan standard) tidak digalakkan. Jika anda mempertimbangkan penggunaan makanan tambahan lutein, berbincanglah dengan doktor anda tentang pemilihan makanan tambahan dan dos harian yang sesuai dengan keperluan kesihatan anda.

SUMBER

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-754/lutein

https://www.healthline.com/nutrition/lutein-and-zeaxanthin

https://www.allaboutvision.com/nutrition/lutein.htm

https://www.rxlist.com/consumer_lutein/drugs-condition.htm

Summary
Kebaikan Zat Lutein
Article Name
Kebaikan Zat Lutein
Description
Ketahui kebaikan serta manfaat kesihatan zat Lutein, serta cara-cara memperolehinya daripada pemakanan semulajadi atau suplemen.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: