Katarak
Katarak adalah awan yang mengaburi kanta mata yang jelas. Bagi orang yang mempunyai katarak, melihat melalui kanta mendung adalah sama seperti melihat melalui tingkap yang sejuk atau kabus. Awan yang disebabkan oleh katarak boleh menyebabkan kesukaran membaca, memandu kereta (terutamanya pada waktu malam) atau melihat perasan pada wajah rakan.

Katarak adalah kekaburan pada kanta biasa yang jelas pada mata anda. Bagi individu yang mempunyai katarak, melihat melalui kanta yang kabur adalah sama seperti melihat melalui tingkap yang sejuk atau kabus. Penglihatan kabur yang disebabkan oleh penyakit ini boleh menyebabkan kesukaran membaca, memandu kereta (terutamanya pada waktu malam) atau melihat ekspresi pada wajah rakan.

Kebanyakan katarak berkembang dengan perlahan dan tidak mengganggu penglihatan anda pada peringkat awal. Tetapi dari semasa ke semasa, masalah kesihatan ini akan akhirnya mengganggu penglihatan anda.

Pada mulanya, lampu dan cermin mata yang mempunyai lebih berkuasa dapat membantu anda mengatasi  masalah katarak. Tetapi, jika penglihatan yang terjejas mengganggu aktiviti biasa anda, anda mungkin memerlukan pembedahan. Mujurlah kerana pembedahan katarak biasanya prosedur yang selamat dan berkesan.

 

Punca Katarak

Kebanyakan penyakit ini terjadi kerana penuaan atau kecederaan tisu yang membentuk lensa mata anda.

Sesetengah gangguan genetik yang diwarisi dan boleh menyebabkan masalah kesihatan lain juga dapat meningkatkan risiko penyakit tersebut. Katarak juga boleh berlaku kerana keadaan mata yang lain, pembedahan mata terdahulu atau keadaan perubatan seperti kencing manis. Penggunaan jangka panjang ubat steroid juga boleh menyebabkan berlakunya penyakit berkenaan.

 

Bagaimana Katarak terhasil?

Kanta, di mana terbentuknya katarak, terletak di bahagian belakang mata anda yang berwarna (iris). Kanta ini memberi tumpuan cahaya yang masuk ke dalam mata anda, menghasilkan imej yang jelas, tajam di retina serta membran yang sensitif kepada cahaya di mata berfungsi seperti filem dalam kamera.

Semakin umur anda meningkat, kanta di mata anda menjadi kurang fleksibel, kurang jelas dan semakin tebal. Keadaan yang berkaitan dengan usia dan keadaan perubatan lain menyebabkan tisu di dalam kanta memecah dan bergumpal bersama yang kemudiannya memudaratkan kawasan kecil di dalam kanta.

Apabila katarak terus berkembang, kekaburan itu menjadi lebih padat dan melibatkan sebahagian besar lensa. Katarak menjadi bertaburan dan menghalang cahaya ketika ia melewati lensa, menghalang imej yang jelas dari mencapai retina anda. Akibatnya, penglihatan anda menjadi kabur.

Penyakit berkenaan umumnya berkembang pada kedua-dua mata, tetapi tidak secara sama rata. Katarak dalam satu mata mungkin lebih cepat berkembang daripada yang lain, menyebabkan perbezaan penglihatan antara mata.

 

Jenis Katarak

Terdapat pelbagai jenis katarak seperti:

 • Berkaitan dengan usia – Ini terbentuk apabila anda semakin tua.
 • Kongenital – Khususnya untuk bayi yang memang dilahirkan dengan masalah kesihatan itu. Keadaan ini mungkin terjadi kerana jangkitan, kecederaan, atau perkembangan yang teruk dalam rahim. Atau, mereka boleh terbentuk pada zaman kanak-kanak.
 • Sekunder – Ini berlaku disebabkan keadaan perubatan lain, seperti diabetes. Ia juga boleh terhasil dari bahan-bahan toksik, cahaya ultraviolet, radiasi, atau pengambilan ubat-ubatan seperti kortikosteroid atau diuretik.
 • Traumatik – Ini terbentuk selepas berlakunya kecederaan pada mata.

 

Simptom Katarak

Tanda dan gejala katarak termasuklah:

 • Penglihatan yang kabur atau malap.
 • Kesukaran untuk melihat pada waktu malam yang semakin meningkat.
 • Sensitif kepada cahaya dan silau.
 • Perlu cahaya yang lebih cerah untuk membaca dan aktiviti lain.
 • Melihat “cahaya berkilau” di sekitar lampu.
 • Perubahan yang kerap dalam kanta atau preskripsi kanta sentuh (contact lens).
 • Warna pudar atau menjadi kekuningan.
 • Penglihatan berganda pada sebelah mata.

 

Faktor Risiko Katarak

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko katarak termasuklah:

 • Peningkatan umur.
 • Diabetes.
 • Pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari.
 • Merokok.
 • Obesiti.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Kecederaan mata atau keradangan sebelum ini.
 • Pembedahan mata sebelum ini.
 • Penggunaan ubat kortikosteroid yang berpanjangan.
 • Pengambilan minuman keras yang berlebihan.

 

Diagnosis Katarak

Doktor mata anda akan membuat ujian mata bagi mengetahui sebaik mana anda boleh melihat. Dia juga akan mengembangkan anak mata anda untuk memeriksa kanta dan bahagian mata yang lain. Anda diingatkan untuk membawa cermin mata atau kanta sentuh (contact lens) semasa pemeriksaan.

 

Rawatan Katarak

Jika penglihatan anda dapat diperbetulkan dengan cermin mata atau kanta sentuh (contact lens), doktor anda akan memberikan preskripsi yang sesuai. Sekiranya ia tidak dapat diperbetulkan sebegitu dan katarak telah menjadi masalah dalam kehidupan harian anda, pembedahan mungkin diperlukan bagi mengatasi masalah ini.

Pembedahan katarak melibatkan pembuangan lensa kabur dan menggantikannya dengan lensa tiruan yang jelas. Kanta tiruan, yang dipanggil kanta intraokular, diletakkan di tempat yang sama seperti kanta semula jadi anda. Ia kekal menjadi  sebahagian mata anda.

Ia dilakukan seperti rawatan pesakit luar, bermakna anda akan pulang ke rumah pada hari yang sama, dan biasanya ia dilakukan dengan berjaya. Pakar bedah akan mengeluarkan lensa anda dan menggantikannya dengan lensa buatan manusia. Lebih daripada 95% orang yang melakukan ini berkata mereka dapat melihat lebih baik selepas pembedahan tersebut dibuat.

 

Langkah Pencegahan Katarak

Tiada kajian dapat membuktikan bagaimana untuk mencegah penyakit itu atau melambatkan perkembangannya. Tetapi, ada doktor yang berpendapat bahawa beberapa strategi boleh membantu mengurangkan masalah ini, termasuklah:

 • Dapatkan pemeriksaan mata secara teratur – Peperiksaan mata boleh membantu mengesan katarak dan masalah mata lain pada peringkat awal. Tanya doktor anda berapa kerap anda perlu menjalani pemeriksaan mata.
 • Berhenti merokok – Tanya doktor anda tentang cadangan yang boleh membantu anda untuk berhenti merokok. Ubat, kaunseling dan strategi lain yang ada juga boleh membantu anda.
 • Uruskan masalah kesihatan yang lain – Ikuti pelan rawatan anda jika anda mempunyai diabetes atau keadaan perubatan lain yang boleh meningkatkan risiko mendapat masalah mata berkenaan.
 • Pilih diet sihat yang merangkumi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran -Menambah pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni ke dalam diet anda memastikan anda mendapat banyak vitamin dan nutrien. Buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai banyak antioksidan, yang boleh membantu mengekalkan kesihatan mata anda.
 • Pakai cermin mata hitam – Cahaya ultraviolet dari matahari boleh menyumbang kepada perkembangan katarak. Pakai cermin mata hitam yang menghalang sinaran ultraviolet B (UVB) apabila anda berada di luar rumah.
 • Kurangkan pengambilan minuman keras – Pengambilan minuman keras yang berlebihan dapat meningkatkan risiko katarak.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-20353790

https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/what-are-cataracts#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/157510

https://medlineplus.gov/cataract.html

Tagged: