Now Reading
Kanser Serviks (Cervical cancer) – Punca, Simptom, dan Langkah Pencegahan

Kanser Serviks (Cervical cancer) – Punca, Simptom, dan Langkah Pencegahan

Kanser serviks

Mengambil suntikan vaksin HPV boleh mengurangkan risiko mendapat kanser serviks. Gejala kanser ini termasuklah seks yang menyakitkan, pendarahan faraj dan rembesan.

Selain itu, penyakit ini adalah sejenis kanser yang berlaku pada sel di bahagian serviks iaitu bahagian bawah uterus yang menghubungkan kepada faraj.

Pelbagai jenis manusia papillomavirus (HPV), yang dijangkiti secara seksual, memainkan peranan yang menyebabkan masalah kesihatan tersebut.

Apabila terdedah kepada HPV, sistem imun wanita biasanya akan menghalang virus tersebut daripada melakukan kerosakan. Walau bagaimanapun, dalam sekelompok kecil wanita, virus itu mampu bertahan selama bertahun-tahun dan menyumbang kepada proses yang menyebabkan beberapa sel pada permukaan serviks menjadi sel kanser,

Anda boleh mengurangkan risiko pengembangan kanser berkenaan dengan menjalani ujian saringan dan menerima vaksin yang melindungi jangkitan HPV.

 

Jenis Kanser Serviks

Jenis kanser pangkal rahim yang anda miliki membantu menentukan jangkaan dan rawatan anda. Jenis utama penyakit berkenaan ialah:

 • Karsinoma sel skuamos. Jenis penyakit ini bermula pada sel-sel yang tipis dan rata (sel squamous) yang melapisi bahagian luar serviks dan memperlihatkan faraj. Kebanyakan kanser serviks adalah jenis karsinoma sel skuamos.
 • Adenokarsinoma. Kanser serviks jenis ini bermula di dalam sel-sel kelenjar berbentuk lajur yang membentuk saluran serviks.

Kadangkala, kedua-dua jenis sel terlibat dalam masalah berkenaan. Ianya adalah sangat jarang bagi kanser terjadi dalam sel-sel lain di serviks.

 

Punca Kanser Serviks

Kanser serviks bermula apabila sel-sel yang sihat mengalami perubahan genetik (mutasi) yang berubah menjadi sel yang tidak normal.

Sel-sel sihat tumbuh dan berkembang pada kadar yang ditetapkan, dan akhirnya mati pada masa yang ditetapkan juga. Lain pula yang berlaku bagi sel-sel kanser yang tumbuh dan berkembang secara tidak terkawal dan tidak mati. Sel-sel abnormal yang terkumpul membentuk jisim (tumor). Sel-sel kanser akan menyerang tisu-tisu berdekatan dan boleh terpisah daripada tumor untuk tersebar (metastasize) di tempat lain dalam badan.

Ianya tidak jelas akan apa yang menyebabkan kanser serviks, tetapi apa yang pasti adalah HPV ada memainkan peranan. HPV adalah perkara biasa, dan kebanyakan wanita dengan virus ini tidak mendapatkan kanser serviks. Ini bermakna faktor lain – seperti persekitaran atau pilihan gaya hidup anda juga boleh menentukan sama ada anda akan mendapat kanser tersebut atau tidak.

 

Simptom Kanser Serviks

Kanser serviks peringkat awal tidak akan menghasilkan tanda atau gejala. Tanda-tanda dan gejala-gejala kanser berkenaan yang lebih buruk termasuklah:

 • Pendarahan faraj selepas hubungan seksual, antara tempoh datang haid atau selepas menopaus.
 • Rembesan yang berair dan berdarah dalam kuantiti yang agak banyak dan mempunyai bau busuk.
 • Kesakitan pada pinggul atau kesakitan ketika bersetubuh.

 

Faktor Risiko Kanser Serviks

Faktor risiko kanser ini termasuklah:

 • Mempunyai banyak pasangan seksual. Semakin banyak pasangan seks anda dan semakin banyak jumlah pasangan seks kepada pasangan anda, semakin besarlah peluang anda untuk mendapat HPV.
 • Perlakuan aktiviti seksual yang terlalu awal. Mempunyai hubungan seks pada usia muda boleh meningkatkan risiko HPV.
 • Jangkitan yang dijangkiti secara seksual yang lain (STI). Mempunyai STI seperti klamidia, gonorea, sifilis dan HIV / AIDS juga meningkatkan risiko HPV.
 • Sistem imun yang lemah. Anda mungkin lebih cenderung untuk mendapat kanser serviks jika sistem imun anda lemah dengan keadaan kesihatan yang tidak normal dan anda mempunyai HPV.
 • Merokok juga dikaitkan dengan kanser serviks sel skuamos.

 

Rawatan Kanser Serviks

Rawatan untuk kanser ini bergantung kepada beberapa faktor, seperti peringkat kanser, masalah kesihatan lain yang mungkin anda miliki dan pilihan anda. Pembedahan, radiasi, kemoterapi atau gabungan ketiga-tiga ini boleh dibuat.

 

Pembedahan

Kanser serviks pada peringkat awal biasanya dirawat dengan pembedahan untuk membuang rahim (hys-terectomy). Histerektomi boleh menyembuhkan kanser tersebut pada peringkat awal dan mencegah ia daripada berlaku semula. Tetapi, membuang rahim boleh membuatkan ia mustahil bagi anda untuk hamil.

Doktor anda boleh mencadangkan:

 • Histerektomi mudah. Serviks dan rahim dikeluarkan bersama-sama dengan kanser. Ia biasanya merupakan pilihan hanya untuk kanser serviks peringkat awal.
 • Histerektomi radikal. Serviks, rahim, sebahagian daripada faraj dan nodus limfa di kawasan sekitar dikeluarkan dengan kanser.

Pembedahan invasif yang minimal mungkin menjadi pilihan untuk kanser serviks peringkat awal.

Pembedahan yang mengekalkan kemungkinan untuk hamil mungkin menjadi pilihan, sekiranya anda mempunyai kanser serviks peringkat awal tanpa penglibatan nodus limfa.

 

– Radiasi

Terapi radiasi menggunakan cahaya tenaga berkuasa tinggi, seperti sinar-X atau proton, untuk membunuh sel-sel kanser. Ia boleh dibuat secara bersendirian atau sekali dengan kemoterapi sebelum pembedahan dibuat untuk membantu mengecilkan tumor. Jika dibuat selepas pembedahan, ia bertujuan untuk membunuh sebarang sel kanser yang tersisa.

Terapi radiasi boleh dibuat:

 • Secara luaran, dengan mengarahkan pancaran radiasi di kawasan yang terjejas pada badan (terapi radiasi luar luaran).
 • Secara dalaman, dengan meletakkan peranti yang berisi bahan radioaktif di dalam faraj anda, biasanya hanya untuk beberapa minit (brachytherapy).
 • Kedua-dua luaran dan dalaman.

Wanita pramenopaus mungkin akan berhenti datang haid dan mula menopaus akibat terapi radiasi. Sekiranya anda ingin hamil selepas rawatan radiasi, bertanya pada doktor tentang cara mengekalkan telur anda sebelum rawatan bermula.

 

– Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat-ubatan yang biasanya disuntik ke dalam urat untuk membunuh sel kanser. Dos kemoterapi yang rendah sering digabungkan dengan terapi radiasi, kerana kemoterapi boleh meningkatkan kesan radiasi. Dos tinggi kemoterapi digunakan untuk mengawal kanser tersebut pada tahap teruk yang mungkin tidak dapat disembuhkan.

 

– Penjagaan susulan

Selepas anda melengkapkan rawatan, doktor anda akan mengesyorkan pemeriksaan secara berterusan. Tanya doktor anda berapa kerap anda perlu pemeriksaan susulan itu.

 

– Penjagaan sokongan (paliatif)

Penjagaan paliatif adalah rawatan perubatan khusus yang memberi tumpuan membantu melegakan kesakitan dan gejala lain yang berlaku kerana penyakit yang serius. Pakar penjagaan paliatif akan bersama anda berserta keluarga dan doktor anda yang lain untuk memberikan sokongan tambahan bagi melengkapi penjagaan anda yang berterusan.

Apabila penjagaan paliatif diamalkan bersama dengan semua rawatan yang sesuai, orang yang mempunyai kanser mungkin merasa lebih baik dan hidup lebih lama.

Penjagaan paliatif disediakan oleh sekumpulan doktor, jururawat dan ahli profesional yang terlatih. Ia bertujuan untuk memperbaiki kualiti hidup bagi mereka yang mempunyai kanser serta membantu keluarga mereka juga. Bentuk penjagaan ini ditawarkan di samping rawatan lain yang mungkin anda terima.

 

Langkah Pencegahan Kanser Serviks

Untuk mengurangkan risiko kanser ini:

 • Mempunyai ujian Pap secara rutin. Ujian Pap dapat mengesan keadaan awal serviks yang berisiko dijangkiti kanser, jadi mereka boleh dipantau atau dirawat untuk mencegah kanser serviks pada masa hadapan. Kebanyakan pertubuhan perubatan mencadangkan wanita memulakan ujian Pap rutin pada usia 21 tahun dan mengulanginya setiap beberapa tahun.
 • Amalan seks secara selamat. Menggunakan kondom, mempunyai pasangan seksual yang sedikit dan mengehadkan persetubuhan boleh mengurangkan risiko kanser serviks.
 • Tidak merokok.

SUMBER

https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer#1

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm

https://www.healthline.com/health/cervical-cancer

https://www.who.int/health-topics/cervical-cancer#tab=tab_1

error: Content is protected !!