Now Reading
Kanser Rahim (Uterine cancer) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Kanser Rahim (Uterine cancer) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

kanser rahim

Kanser boleh menjejaskan rahim, organ berongga  berbentuk buah pir, di mana bayi berkembang. Rahim dipenuhi dengan tisu khas dipanggil sebagai endometrium. Apabila kanser tumbuh di lapisan ini, ia dipanggil sebagai kanser endometrium atau kanser rahim. Kebanyakan kanser rahim adalah kanser endometrium. Sekiranya ia tidak dirawat, kanser ini boleh merebak ke pundi kencing atau rektum, ataupun ke faraj, tiub fallopian, ovari dan organ yang lebih jauh. Namun, berita baiknya adalah kanser rahim ini tumbuh dengan perlahan dan boleh dikesan dengan pemeriksaan biasa. Jadi, ia selalunya didapati sebelum ia telah merebak jauh.

Simptom Kanser Rahim

Tanda-tanda dan gejala kanser rahim mungkin termasuk:

Punca Kanser Rahim

Doktor tidak tahu apa yang menyebabkan kanser endometrium atau kanser rahim ini. Apa yang diketahui ialah sesuatu yang berlaku telah menyebabkan perubahan (mutasi) dalam DNA pada sel dalam endometrium iaitu lapisan uterus.

Proses mutasi menukar sel-sel yang normal dan sihat menjadi sel-sel yang tidak normal. Sel-sel yang sihat tumbuh dan berkembang pada kadar yang ditetapkan, malah mereka juga akhirnya mati dengan ketetapan yang sama. Namun, sel-sel yang tidak normal tumbuh dan membiak di luar kawalan, dan tidak mati pada masa yang ditetapkan. Sel-sel abnormal yang terkumpul ini kemudian boleh membentuk jisim (tumor). Ia kemudian menyerang tisu berdekatan dan boleh berpisah daripada tumor awal untuk merebak di tempat lain (metastasize).

Diagnosis Kanser Rahim

Doktor akan menggunakan banyak ujian untuk mencari atau mendiagnosis kanser ini. Ujian dilakukan untuk mengetahui sama ada kanser telah merebak ke bahagian tubuh yang berlainan dari lokasi di mana ia bermula. Jika ini berlaku, ia dipanggil sebagai metastasis. Sebagai contoh, ujian pengimejan boleh menunjukkan jika kanser telah merebak. Malah, ia juga boleh menunjukkan gambar bahagian dalam badan. Di samping itu, doktor juga boleh melakukan ujian lain untuk mengetahui rawatan mana yang paling berkesan.

Bagi kebanyakan jenis kanser, biopsi adalah satu-satunya cara yang pasti untuk mengetahui jika kawasan badan itu mempunyai kanser atau tidak. Dalam prosedur biopsi, doktor akan mengambil sampel kecil tisu untuk diuji di makmal. Jika biopsi tidak boleh dilakukan, doktor mungkin mencadangkan ujian lain yang akan membantu dalam proses diagnosis.

Doktor  boleh mempertimbangkan faktor-faktor ini semasa memilih ujian diagnostik buat anda seperti:

 • Jenis kanser yang disyaki.
 • Tanda dan gejala yang anda alami.
 • Umur dan kesihatan umum anda.
 • Keputusan ujian perubatan terdahulu.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, ujian berikut boleh digunakan untuk mendiagnosis kanser rahim:

 • Pemeriksaan pelvik. Doktor akan memeriksa rahim, faraj, ovari dan rektum untuk memeriksa apa-apa penemuan luar biasa. Ujian Pap, sering dilakukan dengan pemeriksaan pelvik, terutamanya untuk memeriksa kanser serviks. Kadangkala, ujian Pap boleh menemui sel kelenjar tidak normal yang terjadi disebabkan kanser rahim.
 • Biopsi endometrium. Biopsi adalah pengambilan sejumlah kecil tisu untuk diperiksa di bawah mikroskop. Ujian lain boleh menunjukkan kehadiran kanser, tetapi hanya prosedur biopsi sahaja yang boleh memberikan diagnosis yang tepat. Pakar patologi iaitu doktor yang khusus dalam pentafsiran ujian makmal dan penilaian sel, tisu dan organ akan menganalisis sampel sebelum membuat diagnosis.

Dalama biopsi endometrium, doktor akan mengeluarkan sampel kecil tisu menggunakan tiub yang sangat nipis. Tiub dimasukkan ke dalam rahim melalui serviks, dan tisu dikeluarkan dengan sedutan. Proses ini akan mengambil masa beberapa minit. Selepas itu, individu wanita mungkin akan mengalami kekejangan dan pendarahan faraj. Namun, gejala-gejala ini akan segera hilang dan boleh dikurangkan dengan pengambilan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti yang diarahkan oleh doktor. Seterusnya, biopsi ini selalunya merupakan cara yang paling tepat untuk mendiagnosis kanser rahim. Orang yang mengalami pendarahan faraj yang tidak normal sebelum ujian mungkin memerlukan pelebaran & curettage (D & C), walaupun tiada sel abnormal dijumpai semasa biopsi dibuat.

 • Pelebaran dan curettage (dilation and curettage – D & C). D & C adalah prosedur untuk mengeluarkan sampel tisu dari rahim. Seorang wanita akan diberikan bius semasa prosedur ini untuk menghalang rasa sakit semasa sedar. Selain itu, prosedur ini sering dilakukan dengan gabungan histeroskopi supaya doktor dapat melihat lapisan rahim semasa prosedur dibuat. Dalam prosedur histeroskopi, doktor akan memasukkan tiub fleksibel yang nipis menerusi serviks ke dalam faraj dan rahim. Selepas tisu endometrial dikeluarkan semasa biopsi atau D & C, sampel akan diperiksa jika terdapat sel-sel kanser, hiperplasia endometrium dan keadaan lain.
 • Ultrabunyi transvagina. Ultrabunyi menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar organ dalaman. Dalam ultrabunyi transvagina, alat ultrabunyi dimasukkan ke dalam faraj dengan mensasarkan uterus untuk mengambil gambar. Sekiranya endometrium kelihatan terlalu tebal, doktor mungkin akan membuat keputusan untuk melakukan biopsi.
 • Pemeriksaan tomografi dikompilasi (CT atau CAT). Imbasan CT mengambil gambar bagi bahagian dalam badan menggunakan sinar-X yang diambil dari sudut berbeza. Komputer akan menggabungkan gambar-gambar ini ke dalam imej 3-dimensi terperinci yang menunjukkan sebarang kelainan atau tumor. Seterusnya, pemeriksaan CT boleh digunakan untuk mengukur saiz tumor. Kadangkalaa, pewarna khas yang dipanggil medium kontras akan diberikan sebelum imbasan untuk memberikan butiran yang lebih baik pada imej. Pewarna ini boleh disuntik ke dalam urat pesakit atau diberikan sebagai pil atau cecair untuk ditelan.

Faktor Risiko Kanser Rahim

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko kanser rahim termasuklah:

 • Perubahan keseimbangan hormon wanita dalam badan. Ovari menghasilkan dua hormon wanita utama iaitu estrogen dan progesteron. Perubahan dalam keseimbangan hormon ini boleh menyebabkan perubahan dalam rahim.

Penyakit atau keadaan yang meningkatkan jumlah estrogen tetapi bukan tahap progesteron dalam tubuh anda boleh meningkatkan risiko kanser rahim. Contohnya termasuklah corak ovulasi tidak teratur yang mungkin berlaku dalam sindrom ovarium polisistik, obesiti dan diabetes. Pengambilan hormon selepas menopaus yang mengandungi estrogen tanpa progesteron juga dapat meningkatkan risiko kanser ini.

Satu jenis tumor ovari yang jarang dan menghasilkan estrogen juga boleh meningkatkan risiko kanser endometrium atau kanser rahim ini.

 • Haid yang awal. Mendapat haid pada usia awal iaitu sebelum usia 12 tahun atau mengalami menopaus yang lewat meningkatkan risiko kanser rahim. Lebih banyak kejadian haid yang anda alami, lebih banyaklah rahim anda terdedah dengan estrogen.
 • Tidak pernah hamil. Jika anda tidak pernah hamil, anda mempunyai risiko kanser rahim lebih tinggi daripada seseorang yang telah mempunyai sekurang-kurangnya satu kehamilan.
 • Usia lebih tua. Apabila anda semakin berusia, risiko kanser rahim juga meningkat. Kanser ini berlaku paling kerap selepas menopaus.
 • Obesiti. Berbadan gemuk meningkatkan risiko kanser rahim/ endometrium. Ini mungkin berlaku kerana lemak badan yang berlebihan mengubah keseimbangan hormon dalam badan anda.
 • Terapi hormon untuk kanser payudara. Mengambil ubat terapi hormon tamoxifen untuk kanser payudara boleh meningkatkan risiko mengembangkan kanser endometrium. Jika anda mengambil tamoxifen, bincangkan tentang risiko ini dengan doktor anda. Bagi kebanyakan kes, manfaat tamoxifen mungkin melebihi risiko kecil kanser endometrium.
 • Sindrom kanser kolon yang diwarisi. Sindrom Lynch, juga dipanggil kanser ‘nonpolyposis colorectal’ (HNPCC), adalah sindrom yang meningkatkan risiko kanser kolon dan kanser lain, termasuk kanser rahim. Sindrom ini terjadi disebabkan oleh mutasi gen yang diwariskan daripada ibu bapa kepada anak-anak. Jika ada ahli keluarga anda telah didiagnosis dengan sindrom Lynch, bincangkan tentang risiko anda dengan doktor anda. Sekiranya anda telah didiagnosis dengan sindrom Lynch, bertanyakan kepada doktor tentang ujian saringan kanser yang perlu anda lakukan.

Rawatan Kanser Rahim

Rawatan untuk kanser endometrium biasanya melibatkan pembedahan untuk mengeluarkan rahim, tiub fallopio dan ovari. Pilihan lain ialah terapi radiasi dengan tenaga yang berkuasa. Rawatan ubat untuk kanser rahim termasuk kemoterapi dengan ubat yang kuat dan terapi hormon untuk menghalang hormon yang bergantung kepada sel-sel kanser. Pilihan lain mungkin seperti terapi sasaran dengan ubat-ubatan yang menyerang kelemahan tertentu dalam sel-sel kanser ataupun imunoterapi untuk membantu sistem imun anda melawan kanser.

Pembedahan

Rawatan untuk kanser rahim biasanya melibatkan pembedahan untuk membuang rahim (histerektomi), dan juga untuk membuang tiub fallopio dan ovari (salpingo-oophorectomy). Histerektomi akan membuatkan anda tidak lagi boleh hamil pada masa akan datang. Malah, sebaik sahaja ovari anda dikeluarkan, anda akan mengalami menopaus jika ia belum berlaku lagi.

Semasa pembedahan, pakar bedah juga akan memeriksa kawasan sekitar rahim anda untuk mencari tanda-tanda sekiranya kanser telah merebak. Tambahan lagi, pakar bedah juga boleh mengeluarkan nodus limfa untuk diuji. Ini akan membantu menentukan peringkat kanser anda.

See Also
tiktok

Terapi radiasi

Terapi radiasi menggunakan rasuk tenaga yang kuat, seperti sinar-X dan proton bagi membunuh sel-sel kanser. Dalam sesetengah keadaan, doktora mungkin akan mengesyorkan rawatan radiasi untuk mengurangkan risiko kanser berulang selepas pembedahan. Malah, terapi radiasi juga boleh disyorkan sebelum pembedahan bagi mengecilkan tumor dan menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan.

Jika anda tidak cukup sihat untuk menjalani pembedahan, anda boleh memilih untuk membuat terapi radiasi sahaja.

Terapi radiasi boleh melibatkan:

 • Sinaran daripada mesin di luar badan anda. Semasa radiasi sinaran luaran, anda akan berada di atas meja sementara mesin mengarahkan radiasi ke titik tertentu pada badan anda.
 • Sinaran yang diletakkan di dalam badan anda. Radiasi dalaman (brachytherapy) melibatkan peletakan peranti dengan pancaran radiasi, seperti benih kecil, wayar atau silinder di dalam faraj anda untuk jangka masa yang singkat.

SUMBER

https://www.medicinenet.com/uterine_cancer/article.htm

https://medlineplus.gov/uterinecancer.html

https://www.cancer.net/cancer-types/uterine-cancer/symptoms-and-signs

error: Content is protected !!