Kanser payudara
Seperti dalam semua bentuk kanser, kanser payudara terbentuk daripada sel-sel tidak normal yang tumbuh secara tidak terkawal. Sel-sel ini juga boleh merebak ke tempat-tempat di dalam badan anda di mana mereka tidak biasa dijumpai. Bila itu berlaku, kanser itu disebut metastatik.

Seperti dalam semua bentuk kanser, kanser payudara terbentuk daripada sel-sel tidak normal yang tumbuh secara tidak terkawal. Sel-sel ini juga boleh merebak ke tempat-tempat dalam badan anda dan biasanya tidak dijumpai. Sekiranya itu berlaku, kanser itu disebut sebagai metastatik.

Kanser payudara biasanya bermula di kawasan yang kecil atau terhad di dalam kelenjar yang menghasilkan susu (karsinoma lobular) atau saluran (karsinoma duktal) yang membawanya ke puting susu. Ia boleh membesar di payudara dan tersebar melalui saluran ke nodus limfa berdekatan atau melalui aliran darah anda ke organ lain. Kanser jenis ini boleh tumbuh dan menyerang tisu di sekitar payudara, seperti dinding pada kulit atau dada. Jenis-jenis kanser yang berbeza berkembang dan tersebar pada kadar yang berbeza. Ada yang mengambil masa bertahun-tahun untuk merebak di luar payudara, sementara ada juga yang tumbuh dan merebak dengan cepat.

Namun begitu, kanser ini boleh dirawat jika ia dikesan lebih awal. Kanser setempat (bermakna ia tidak merebak di luar payudara) biasanya boleh dirawat dengan berkesan sebelum kanser itu merebak. Seorang individu wanita dengan kanser payudara setempat mempunyai kebarangkalian sebanyak 99% untuk hidup sekurang-kurangnya 5 tahun selepas diagnosis.

Apabila kanser mula tersebar, rawatan menjadi lebih menyeluruh. Ia selalunya dapat mengawal penyakit tersebut selama bertahun-tahun. Ujian pemeriksaan dan pilihan rawatan yang lebih baik menunjukkan kira-kira 8 daripada 10 wanita dengan kanser berkenaan akan dapat bertahan sekurang-kurangnya 10 tahun selepas diagnosis awal.

Jenis-jenis Kanser Payudara

Antara jenis kanser payudara yang paling biasa termasuk:

Kanser yang tidak merebak

Jenis-jenis ini tidak merebak melebihi saluran atau lobula di mana ia bermula seperti:

 • Karsinoma pada saluran yang tetap (DCIS): Ini adalah karsinoma pada saluran dalam peringkat terawal (tahap 0). Dalam kes ini, penyakit ini masih berada dalam saluran susu sahaja. Tetapi, jika anda tidak merawatnya, ia boleh menjadi lebih teruk. Namun begitu, kanser jenis ini masih boleh disembuhkan.
 • Karsinoma lobular yang tetap (LCIS): Ini hanya terdapat di lobula yang menghasilkan susu ibu. Ia bukan kanser sebenar, tetapi ia adalah penanda yang bermaksud anda lebih cenderung untuk mendapat kanser payudara. Sekiranya anda memilikinya, jalani ujian payudara dan mamogram secara tetap.

– Kanser invasif

Jenis-jenis kanser ini telah merebak atau menyerang tisu payudara di sekelilingnya seperti:

 • Karsinoma saluran yang invasif atau infiltrasi (IDC): Kanser ini bermula di saluran susu. Ia memasuki dinding saluran dan menyerang tisu berlemak payudara. Ia adalah bentuk yang paling biasa dan menyumbang 80% daripada kes-kes invasif yang berlaku.
 • Karsinoma lobular invasif (ILC): Kanser ini bermula di lobula tetapi merebak ke tisu atau bahagian tubuh yang lain. Ia menyumbang kira-kira 10% daripada kanser payudara yang invasif. Subjenis kanser payudara yang menyerang termasuklah:
 • Karsinoma sistik adenoid (atau adenocystic): Ini menyerupai sel-sel yang terdapat dalam kelenjar air liur dan air liur anda.
 • Karsinoma adenoskuamos gred rendah (sejenis karsinoma metaplastik): Tumor ini jarang berlaku dan biasanya tumbuh secara perlahan serta sering disalah tafsir dengan jenis yang lain.
 • Karsinoma medullari: Tumor dalam jenis yang jarang berlaku ini adalah jisim lembut dan licin yang kelihatan seperti medulla dalam otak anda.
 • Karsinoma mukosa: Tumor yang jarang ini terapung dalam kolam musin, sebahagian daripada licin, bahan berlendir yang membentuk lendir.
 • Karsinoma papillari: Unjuran seperti jari membezakan tumor ini daripada yang lain. Jenis yang jarang berlaku ini biasanya menjejaskan wanita yang telah melalui menopaus.
 • Karsinoma tubular: Tumor tumbuh dengan perlahan dan berbentuk tiub.

– Jenis kanser payudara yang jarang berlaku termasuklah:

 • Kanser payudara yang kerengsaan: Jenis jarang berlaku ini disebabkan oleh keradangan sel-sel dalam limfa pada kulit anda.
 • Penyakit Paget pada puting: Jenis ini menjejaskan areola iaitu kulit tipis di sekitar puting anda.
 • Tumor Pillodes pada payudara: Tumor jarang berlaku ini tumbuh dalam corak daun. Mereka tumbuh dengan cepat tetapi jarang tersebar di luar payudara.
 • Kanser payudara metastatik: Kanser yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain seperti otak, tulang atau paru-paru.

Punca Kanser Payudara

 • Umur. Wanita berumur lebih 50 tahun lebih cenderung mendapat kanser ini berbanding wanita muda.
 • Bangsa. Wanita berbangsa Afrika-Amerika lebih cenderung mendapatkan kanser tersebut sebelum menopaus berbanding wanita berkulit cerah.
 • Payudara yang padat. Jika payudara anda mempunyai lebih banyak tisu penghubung daripada tisu lemak, ianya akan menjadi sukar untuk melihat tumor pada mamogram.
 • Sejarah kanser peribadi. Peluang anda lebih tinggi sekiranya anda pernah mempunyai benjolan pada payu dara anda. Mereka juga meningkat dengan lebih mendadak jika anda mempunyai pernah kanser itu pada masa lalu.
 • Sejarah keluarga. Sekiranya keluarga terdekat (ibu, saudara perempuan, anak perempuan) mempunyai kanser payudara, anda dua kali lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini. Wujudnya dua atau lebih saudara terdekat dengan sejarah kanser berkenaan meningkatkan risiko anda sekurang-kurangnya tiga kali ganda. Ini adalah sangat benar terutamanya jika dia mendapat kanser sebelum menopaus atau jika ia menjejaskan kedua-dua payudara. Risiko juga boleh meningkat jika bapa atau saudara lelaki anda didiagnosis dengan kanser tersebut
 • Gen. Mutasi atau perubahan pada dua gen iaitu BRCA1 dan BRCA2 bertanggungjawab untuk beberapa kes kanser payudara dalam keluarga. Kira-kira 1 dalam 200 wanita mempunyai satu daripada gen ini. Walaupun mereka membuat anda lebih cenderung untuk mendapat kanser, ianya masih tidak pasti sekiranya anda akan mendapatnya. Jika anda mempunyai mutasi BRCA1 atau BRCA2, anda mempunyai 7 dalam 10 peluang untuk didiagnosis dengan kanser berkenaan pada umur 80 tahun.

Gen ini juga meningkatkan kemungkinan mendapat kanser ovari dan dikaitkan dengan kanser pankreas dan kanser payudara lelaki. Mutasi gen lain yang dikaitkan dengan risiko kanser tersebut termasuklah mutasi gen PTEN, gen ATM, gen TP53, gen CHEK2, gen CDH1, gen STK11, dan gen PALB2. Ini membawa risiko yang lebih rendah untuk perkembangan kanser itu daripada gen BRCA.

Simptom Kanser Payudara

Tanda dan gejala kanser payudara mungkin termasuk:

 • Benjolan atau penebalan payudara yang berbeza dari tisu sekitarnya.
 • Perubahan saiz, bentuk atau rupa payudara.
 • Perubahan kepada kulit di atas payudara, seperti lekukan.
 • Puting yang baru songsang.
 • Mengelupas, bersisik atau berkerut pada kawasan kulit berpigmen yang mengelilingi puting susu (areola) atau kulit payudara.
 • Kemerahan atau lekukan kulit pada payudara anda, seperti kulit oren.

Tahap Kanser Payudara

 1. Tahap awal, tahap 0, atau kanser yang tidak teratur.

Penyakit ini hanya setempat di payudara tanpa sebarang bukti bahawa ia telah tersebar ke nodus limfa (doktor anda akan memanggilnya sebagai karsinoma setempat).

 1. Kanser payudara tahap I.

Saiz kanser adalah 2 sentimeter atau kurang dan tidak tersebar di mana-mana.

 1. Kanser payudara tahap IIA.

Tumor adalah lebih kecil daripada 2 sentimeter dengan penglibatan nodus limfa pada ketiak. Saiz lebih besar daripada 2 tetapi kurang daripada 5 sentimeter tanpa penglibatan nodus limfa.

 1. Kanser payudara tahap IIB

Tumor yang disahkan kanser itu adalah lebih besar daripada 5 sentimeter tanpa nodus limfa pada ketiak. Lebih besar daripada 2 tetapi kurang daripada 5 sentimeter dengan penglibatan nodus limfa.

 1. Kanser payudara tahap IIA atau kanser payu dara setempat yang telah berkembang

Tumor yang lebih besar daripada 5 sentimeter yang telah merebak ke nodus limfa di bawah lengan atau berhampiran tulang dada. Apa-apa saiz tumor dengan nodus limfa yang mempunyai kanser dan berpegang pada satu sama lain atau tisu sekeliling.

 1. Kanser payudara tahap IIIB

Tumor pada mana-mana saiz yang telah merebak ke kulit atau dinding dada.

 1. Kanser payudara tahap IIIC

Tumor pada mana-mana saiz yang telah merebak lebih luas dan melibatkan lebih banyak nodus limfa.

 

Diagnosis Kanser Payudara

Jika anda merasakan ketulan atau sesuatu muncul pada mamogram, doktor anda akan memulakan proses diagnosis kanser payudara.

Doktor akan bertanya mengenai sejarah peribadi dan sejarah kesihatan keluarga anda. Kemudian, mereka akan melakukan ujian payudara dan mungkin menempah ujian yang termasuk:

 • Ujian pengimejan. Doktor anda akan menggunakannya untuk mencipta imej payudara anda.
 • Ultrabunyi. Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk mencipgambar payudara anda.
 • Mammogram. Sinaran-X terperinci berkenaan payudara akan memberikan doktor pandangan yang lebih baik mengenai ketulan dan masalah lain.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI). Imbasan badan ini menggunakan magnet yang dihubungkan dengan komputer untuk membuat imej terperinci dari bahagian dalam payudara anda.
 • Biopsi. Untuk ujian ini, doktor akan membuang tisu atau cecair daripada payudara anda. Mereka akan melihatnya di bawah mikroskop untuk melihat sekiranya sel kanser itu ada dan apa jenisnya. Terdapat lima jenis biopsi yang boleh dilakukan pada payudara anda:
 • Aspirasi jarum halus: Ini adalah bagi memudahkan doktor untuk mencapai ketulan atau yang mungkin dipenuhi dengan bendalir.
 • Biopsi jarum teras: Jenis ini menggunakan jarum yang lebih besar untuk mengeluarkan sekeping tisu.
 • Biopsi pembedahan (terbuka): Pakar bedah akan mengeluarkan seluruh benjolan bersama dengan tisu payudara normal.
 • Biopsi nodus limfa: Doktor akan membuang sebahagian daripada nodus limfa di bawah lengan anda untuk melihat apakah jenis kanser telah tersebar.
 • Biopsi berpandukan imej: Doktor akan menggunakan pengimejan, seperti MRI, mamografi, atau ultrasound, untuk membimbing jarum.

 

Faktor Risiko Kanser Payudara

Faktor yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara termasuklah:

 • Jantina. Wanita lebih cenderung untuk mendapat kanser payudara berbanding lelaki.
 • Peningkatan umur. Risiko kanser payudara anda bertambah seiring dengan umur anda.
 • Sejarah peribadi keadaan payudara. Sekiranya anda pernah membuat biopsi payudara yang mendapati karsinoma lobular yang tetap (LCIS) atau hiperplasia atipikal pada payudara, anda juga mempunyai risiko mendapat kanser payudara.
 • Sejarah peribadi kanser payudara. Jika anda mempunyai kanser payudara dalam satu payudara, anda mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat kanser pada payudara sebelahnya.
 • Sejarah keluarga kanser payudara. Jika ibu, kakak atau anak perempuan anda didiagnosis dengan kanser payudara, terutama pada usia muda, risiko kanser payudara anda meningkat. Namun, majoriti orang yang didiagnosis dengan kanser payudara tidak mempunyai sejarah penyakit keluarga.
 • Gen warisan yang meningkatkan risiko kanser. Sesetengah mutasi gen yang meningkatkan risiko kanser payudara boleh diberikan daripada ibu bapa kepada anak-anak. Mutasi gen yang paling terkenal dirujuk sebagai BRCA1 dan BRCA2. Gen ini boleh meningkatkan risiko kanser payudara dan kanser lain, tetapi mereka tidak membuatkan kanser itu tidak dapat dirawati.
 • Pendedahan kepada radiasi. Sekiranya anda menerima rawatan radiasi pada dada anda ketika kanak-kanak atau dewasa, risiko mendapat kanser berkenaan meningkat.
 • Obesiti. Menjadi gemuk juga meningkatkan risiko kanser itu.
 • Mendapat haid pada usia yang lebih muda. Permulaan haid sebelum usia 12 tahun meningkatkan risiko kanser payudara anda.
 • Menopaus awal pada usia yang lebih tua. Jika anda mula menopaus pada usia yang lebih tua, anda mungkin akan mengalami kanser tersebut.
 • Mempunyai anak pertama anda pada usia yang lebih tua. Wanita yang melahirkan anak pertama mereka selepas usia 30 tahun mungkin mempunyai risiko kanser payudara.
 • Tidak pernah hamil. Wanita yang tidak pernah hamil mempunyai risiko kanser berkenaan yang lebih tinggi berbanding wanita yang pernah hamil sekali atau lebih.
 • Terapi hormon selepas menopaus. Wanita yang mengambil ubat terapi hormon yang menggabungkan estrogen dan progesteron untuk merawat tanda-tanda dan gejala menopaus mempunyai risiko kanser itu. Risiko ini berkurangan apabila wanita berhenti menggunakan ubat-ubatan ini.
 • Mengambil minuman keras. Pengambilan minuman keras boleh meningkatkan risiko kanser payudara.

 

Rawatan Kanser Payudara

 • Pembedahan penjagaan payudara

Para ahli bedah akan mengeluarkan bahagian payudara dengan kanser, bersama dengan beberapa tisu biasa di sekitarnya. Berapa besar bahagian payudara dikeluarkan bergantung pada saiz dan lokasi tumor dan perkara-perkara lain. Anda mungkin mengetahuinya sebagai Lumpektomi, Kuadrantektomi, Mastektomi Separa atau Mastektomi Segmental.

 • Mastektomi

Pakar bedah akan membuang keseluruhan payudara, bersama-sama dengan semua tisu payudara dan kadang-kadang tisu berdekatan lain. Terdapat beberapa jenis mastektomi:

 • Mastektomi mudah atau keseluruhan: Pakar bedah akan membuang seluruh payudara anda, tetapi bukan nod limfa di bawah lengan anda kecuali mereka berada dalam tisu payu dara.
 • Mastektomi radikal yang diubahsuai: Pakar bedah akan membuang seluruh payudara anda bersama-sama dengan nodus limfa di bawah lengan anda.
 • Mastektomi radikal: Pakar bedah membuang seluruh payudara, nodus limfa di bawah lengan anda sehingga tulang selangka anda, serta otot dinding dada di bawah payudara anda.
 • Mastektomi sebahagian: Pakar bedah membuang tisu payudara kanser dan beberapa tisu berdekatan – biasanya lebih daripada sekadar lumpektomi.
 • Mastektomi yang tidak melibatkan puting: Pakar bedah membuang semua tisu payudara tetapi meninggalkan puting anda sendiri.
 • Sinaran

Sama ada anda mendapatkannya dan apa jenisnya bergantung pada jenis pembedahan yang anda pernah lakukan. Ia juga bergantung jika kanser anda telah merebak ke nodus limfa atau di tempat lain di dalam badan anda, saiz tumor anda, dan juga kadang kala melibatkan umur anda. Anda mungkin akan membuat satu jenis atau gabungan seperti:

 • Sinaran pancaran luaran: Jenis ini didapati daripada mesin di luar badan. Anda biasanya memperolehnya 5 hari seminggu selama 5 hingga 6 minggu. Sesetengah jenis sinaran luaran luar termasuk:
 • Terapi radiasi ‘hypofractioned’: Anda mendapat dos yang lebih besar menggunakan rawatan yang lebih sedikit dan biasanya hanya 3 minggu.
 • Terapi radiasi intraoperatif (IORT): Dalam pendekatan ini, anda mendapat satu dos radiasi yang besar di dalam bilik bedah sejurus selepas pembedahan pemuliharaan payudara (sebelum lekuk ditutup).
 • Radioterapi 3D-konformal: Anda mendapat radiasi dari mesin khas yang mensasarkan lebih baik pada kawasan sekitar tumor itu. Anda akan mendapat rawatan dua kali sehari selama 5 hari.
 • Radiasi dalaman (brachytherapy): Dalam jenis ini, doktor akan meletakkan sumber radioaktif di dalam badan anda untuk masa yang singkat.
 • ‘Brachytherapy’ interstisial: Doktor memasukkan beberapa tiub kecil yang disebut catheters ke dalam payudara di sekitar kawasan di mana kanser itu berada. Mereka tinggal selama beberapa hari. Doktor kemudian akan meletakkan pelet radioaktif ke dalamnya untuk jangka pendek setiap hari.
 • ‘Brachytherapy’ intrakavitari: Ini adalah jenis ‘brachytherapy’ yang paling biasa untuk wanita dengan kanser payudara. Doktor menggunakan kateter kecil untuk meletakkan alat di dalam payudara anda. Sebaik sahaja masuk, alat itu mengembang dan kekal di tempat itu semasa rawatan. Bahagian hujung yang lain melekap keluar dari payudara. Seterusnya, doktor menggunakan tiub untuk meletakkan sumber radiasi (sering pelet) ke dalam peranti. Anda biasanya mendapatkan ini dua kali sehari selama 5 hari sebagai pesakit luar. Selepas rawatan terakhir, doktor itu runtuh dan mengeluarkan peranti tersebut.
 • Kemoterapi

Anda mungkin mengambil ubat ini sebagai pil atau diambil secara suntikan ke dalam urat. Ia mungkin menjadi rawatan utama anda jika anda mengalami penyakit tersebut. Anda juga boleh mendapatkannya sebelum pembedahan (kemoterapi neoadjuvant) atau selepas pembedahan (chemotherapy adjuvant).

 • Terapi hormon

Beberapa kanser tumbuh sebagai tindak balas kepada hormon tertentu. Ubat-ubatan ini menghentikan hormon daripada melekat pada sel-sel kanser, yang menghalang pertumbuhan mereka.

 • Tamoxifen (Nolvadex, Soltamox, Tamoxen)
 • Pemegang Penuh (Faslodex)
 • Penghalang aromatase:
 • Anastrozole (Arimidex)
 • Exemestane (Aromasin)
 • Letrozole (Femara)
 • Pengambilan ubat yang disyorkan

Ubat-ubatan ini boleh menghentikan perubahan yang membuat sel-sel tumbuh di luar kawalan.

 • Abemaciclib (Verzenio)
 • Everolimus (Afinitor)
 • Lapatinib (Tykerb)
 • Neratinib (Nerlynx)
 • Olaparib (Lynparza)
 • Palbociclib (Ibrance)
 • Pertuzumab (Perjeta)
 • Ribociclib (Kisquali)
 • Talazoparib (Talzenna)
 • Trastuzumab (Herceptin)
 • Trastuzumab emtansine (Kadcyla)

 

Langkah Pencegahan Kanser Payudara

Membuat perubahan dalam kehidupan harian anda dapat membantu mengurangkan risiko kanser payudara anda. Cubalah untuk:

 • Bertanyakan kepada doktor mengenai pemeriksaan kanser payudara. Bincang dengan doktor anda untuk memulakan ujian dan pemeriksaan kanser, seperti ujian klinikal payudara dan mamogram.
 • Bercakap kepada doktor tentang manfaat dan risiko pemeriksaan. Bersama-sama, anda boleh menentukan strategi penyaringan kanser  yang sesuai untuk anda.
 • Menjadi akrab dengan payudara anda melalui ujian payudara sendiri untuk mempunyai kesedaran tentang payudara. Wanita boleh memilih untuk membiasakan diri dengan payudara mereka dengan memeriksa payudara semasa membuat pemeriksaan sendiri. Jika ada perubahan baru, ketulan atau tanda-tanda lain yang tidak biasa di payudara anda, jumpa dengan doktor anda dengan segera.
 • Kesedaran payudara tidak dapat mencegah kanser payudara, tetapi boleh membantu anda memahami dengan lebih baik perubahan normal yang berlaku pada payudara anda dan mengenal pasti tanda-tanda dan gejala yang tidak biasa.
 • Ambil minuman keras secara sederhana, jika perlu sahaja. Hadkan jumlah minuman keras yang anda minum tidak lebih dari satu minuman sehari, jika anda memilih untuk minumnya.
 • Lakukan senaman hampir setiap hari dalam seminggu. Tetapkan senaman selama sekurang-kurangnya 30 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu. Sekiranya anda belum aktif sejak kebelakangan ini, tanya doktor anda sama ada ianya boleh dibuat dan mulalah dengan perlahan-lahan.
 • Hadkan terapi hormon selepas menopaus. Terapi hormon gabungan boleh meningkatkan risiko kanser payudara. Bercakap dengan doktor tentang manfaat dan risiko terapi hormon. Sesetengah wanita mengalami tanda-tanda dan gejala yang mengganggu semasa menopaus dan, bagi wanita-wanita ini, peningkatan risiko kanser payudara mungkin dapat diterima sekadar untuk melegakan tanda-tanda dan gejala menopaus. Untuk mengurangkan risiko kanser payudara, gunakan terapi hormon yang paling rendah untuk masa yang paling singkat.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Sekiranya berat badan anda sudah baik, bekerja untuk mengekalkan berat badan itu. Sekiranya anda perlu menurunkan berat badan, tanya doktor anda tentang strategi yang sihat untuk melakukannya. Kurangkan bilangan kalori yang anda makan setiap hari dan perlahan-lahan tingkatkan jumlah senaman.
 • Pilih diet sihat. Wanita yang memakan makanan Mediterranean ditambah dengan minyak zaitun dan kacang campuran tambahan mungkin mempunyai risiko lebih rendah untuk mendapat kanser payudara. Diet Mediterranean berfokus pada makanan berasaskan tumbuhan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian dan kekacang. Individu yang mengikuti diet Mediterranean memilih lemak yang sihat, seperti minyak zaitun, lebih mentega dan ikan dan bukannya daging merah.

SUMBER

https://emedicine.medscape.com/article/1947145-overview

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136

https://www.healthline.com/health/breast-cancer

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/what-is-breast-cancer.html

Summary
Kanser Payudara (Breast cancer) - Jenis, Punca, Simptom, Tahap, Faktor Risiko, Rawatan dan Langkah Pencegahan
Article Name
Kanser Payudara (Breast cancer) - Jenis, Punca, Simptom, Tahap, Faktor Risiko, Rawatan dan Langkah Pencegahan
Description
Seperti dalam semua bentuk kanser, kanser payudara terbentuk daripada sel-sel tidak normal yang tumbuh secara tidak terkawal. Sel-sel ini juga boleh merebak ke tempat-tempat di dalam badan anda di mana mereka tidak biasa dijumpai. Bila itu berlaku, kanser itu disebut metastatik.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: