kanser payudara lelaki
Kanser payudara lelaki adalah sejenis kanser yang jarang berlaku di tisu payudara lelaki.

Kanser payudara lelaki adalah sejenis kanser yang jarang berlaku di tisu payudara lelaki. Walaupun kanser payudara biasanya dianggap sebagai penyakit yang khusus kepada golongan wanita, namun kanser ini masih boleh memberi kesan pada individu lelaki. Ini biasanya berlaku pada individu lelaki lebih tua, walaupun ia boleh berlaku pada usia seberapa pun.

Lelaki yang didiagnosis menghidap kanser payudara pada peringkat awal mempunyai peluang yang baik untuk sembuh. Rawatan biasanya melibatkan pembedahan membuang tisu payudara namun rawatan lain, seperti kemoterapi dan terapi radiasi mungkin disyorkan berdasarkan keadaan anda.

Simptom Kanser Payudara Lelaki

Gejala kanser payudara pada lelaki adalah serupa dengan individu wanita. Sebilangan besar kanser ini didiagnosis apabila seorang lelaki menemui benjolan pada dadanya.

Tetapi, tidak seperti wanita, lelaki lebih cenderung menunda berjumpa dengan doktor sehinggalah mereka mengalami gejala yang lebih teruk, seperti pendarahan daripada puting susu. Pada ketika itu, kanser mungkin sudah merebak.

Seterusnya, gejala kanser ini yang berkemungkinan termasuklah:

 • Benjolan pada satu payudara, yang biasanya tidak menyakitkan.
 • Penarikan, ulser dan pelepasan pada puting.
 • Kulit berkerut atau melekuk pada payudara.
 • Kulit kemerahan atau bersisik pada payudara atau puting.

Sekiranya kanser telah merebak, gejala tambahan mungkin termasuk:

 • Bengkak di nodus limfa, atau berhampiran kawasan ketiak.
 • Kesakitan pada payudara.
 • Kesakitan pada tulang.

Punca Kanser Payudara Lelaki

Ianya masih tidak jelas apa yang menyebabkan kanser ini. Doktor mengetahui bahawa kanser ini berlaku apabila beberapa sel payudara membahagi lebih cepat berbanding sel sihat. Sel-sel yang terkumpul membentuk tumor boleh merebak (metastasize) ke tisu berdekatan, ke kelenjar nodus limfa atau ke bahagian badan yang lain.

 Di mana kanser payudara bermula bagi individu lelaki

Setiap orang dilahirkan dengan sejumlah tisu payudara yang sedikit. Tisu payudara ini terdiri daripada kelenjar yang menghasilkan susu (lobula), saluran yang membawa susu ke puting susu, dan lemak.

Semasa akil baligh, wanita mula mengembangkan lebih banyak tisu payudara, tetapi ini tidak berlaku bagi golongan lelaki. Tetapi, memandangkan lelaki dilahirkan dengan sejumlah tisu payudara yang sedikit, mereka masih boleh menghidap kanser payudara.

Selain itu, jenis kanser ini yang didiagnosis pada lelaki termasuklah:

 • Kanser yang bermula di saluran susu (karsinoma duktal). Hampir semua kanser payudara lelaki adalah karsinoma duktal.

 • Kanser yang bermula pada kelenjar yang menghasilkan susu (karsinoma lobular). Jenis ini jarang berlaku pada golongan lelaki kerana mereka mempunyai lobula yang sedikit di tisu payudara mereka.

 • Jenis kanser lain. Jenis kanser payudara lain yang jarang berlaku boleh memberi kesan pada lelaki termasuk penyakit Paget pada payudara dan kanser payudara yang meradang.

Diagnosis Kanser Payudara Lelaki

Sekiranya seseorang menyedari perubahan pada payudara mereka, segera berjumpa dengan doktor. Doktor akan bertanyakan mengenai gejala dan sejarah perubatan peribadi dan keluarga individu, termasuklah sejarah penggunaan estrogen atau rawatan radiasi. Malah, mereka juga akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk membantu proses diagnosis.

Antara ujian yang dicadangkan termasuklah yang berikut:

 • Mamogram
 • Ultrabunyi
 • Ujian rembesan puting
 • Biopsi

Kadangkala, doktor akan mengesyorkan individu untuk membuang ketulan dan melakukan biopsi pada masa yang sama. Mereka mungkin hanya membuang sebahagian dari kawasan yang terkesan dan menjalankan ujian, atau boleh juga membuang keseluruhan kawasan yang terjejas, termasuklah beberapa tisu payudara normal yang mengelilinginya.

Faktor Risiko Kanser Payudara Lelaki

Jarang sekali lelaki di bawah usia 35 tahun mendapat kanser jenis ini. Peluang lelaki mendapat kanser ini meningkat seiring dengan pertambahan usia. Jadi sebilangan besar kanser payudara berlaku pada lelaki berusia antara 60 hingga 70 tahun.

Perkara-perkara lain yang boleh meningkatkan risiko bagi kanser payudara pada lelaki termasuklah:

 • Kanser payudara pada saudara perempuan terdekat.
 • Sejarah pendedahan radiasi pada dada.
 • Pembesaran payudara (disebut ginekomastia) daripada rawatan ubat atau hormon, atau bahkan beberapa jangkitan dan racun.
 • Pengambilan estrogen.
 • Keadaan genetik yang jarang berlaku disebut sindrom Klinefelter.
 • Penyakit hati yang teruk, disebut sirosis.
 • Penyakit testis seperti orchitis beguk, kecederaan pada testis, atau testis yang tidak ke bawah.
 • Obesiti.

Rawatan Kanser Payudara Lelaki

Bagi menentukan pilihan rawatan anda, doktor akan mempertimbangkan tahap kanser anda, kesihatan keseluruhan dan pilihan anda sendiri. Rawatan bagi kanser jenis ini sering melibatkan pembedahan dan boleh juga merangkumi rawatan lain.

Pembedahan

Matlamat pembedahan adalah untuk membuang tumor dan tisu payudara di sekitarnya. Prosedurnya merangkumi:

 • Pengeluaran semua tisu payudara (mastektomi). Pakar bedah membuang semua tisu payudara anda, termasuk puting dan areola.

 • Pengeluaran beberapa kelenjar getah bening untuk diuji (biopsi nodus limfa sentinel). Doktor akan mengenal pasti nodus limfa yang berkemungkinan menjadi lokasi pertama di mana sel kanser anda akan merebak. Beberapa nodus limfa akan dikeluarkan dan dianalisis. Sekiranya tidak terdapat sel kanser, ada kemungkinan besar bahawa kanser payudara anda tidak merebak di luar tisu payudara anda. Sekiranya kanser dijumpai, nodus limfa tambahan akan dikeluarkan untuk diuji.

Terapi radiasi

Terapi radiasi menggunakan pancaran tenaga tinggi, seperti sinar-X dan proton untuk membunuh sel kanser. Bagi kanser payudara lelaki, terapi radiasi boleh digunakan selepas pembedahan untuk menghilangkan sel-sel barah yang tersisa di payudara, otot dada atau ketiak.

Semasa terapi radiasi, radiasi dilancarkan daripada mesin besar yang bergerak di sekitar badan anda, bagi mengarahkan pancaran tenaga ke titik tepat pada dada anda.

Terapi hormon

Sebilangan besar individu lelaki dengan kanser payudara lelaki mempunyai tumor yang bergantung pada hormon untuk tumbuh (sensitif terhadap hormon). Sekiranya kanser anda sebegini, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi hormon.

Terapi hormon untuk kanser payudara lelaki sering melibatkan ubat tamoxifen. Ini adalah kerana ubat terapi hormon lain yang digunakan pada wanita dengan kanser payudara belum terbukti berkesan untuk lelaki.

Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel kanser. Ubat ini boleh diberikan melalui urat di lengan anda (secara intravena), dalam bentuk pil atau dengan kedua-dua kaedah.

Doktor mungkin mengesyorkan anda menjalani kemoterapi selepas pembedahan untuk membunuh sel barah yang mungkin merebak di luar payudara anda. Kemoterapi juga boleh menjadi pilihan bagi lelaki yang menghidap kanser payudara.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-breast-cancer/symptoms-causes/syc-20374740

https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-men#1-3

https://www.medicalnewstoday.com/articles/179457

Summary
Kanser Payudara Lelaki (Male breast cancer) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Kanser Payudara Lelaki (Male breast cancer) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Kanser payudara lelaki adalah sejenis kanser yang jarang berlaku di tisu payudara lelaki. Ini biasanya berlaku pada individu lelaki lebih tua, walaupun ia boleh berlaku pada usia seberapa pun.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: