Now Reading
Kanser Pankreas (Pancreatic cancer) – Jenis, Simptom, Faktor Penyebab dan Risiko, Diagnosis dan Rawatan

Kanser Pankreas (Pancreatic cancer) – Jenis, Simptom, Faktor Penyebab dan Risiko, Diagnosis dan Rawatan

kanser pankreas

Kanser pankreas lebih cenderung untuk merebak secara senyap yang menjadikan ia kanser paling berbahaya, dengan lebih daripada 43,000 orang dijangka telah meninggal dunia disebabkan penyakit ini pada tahun 2017.

 

 

Jenis-jenis Kanser Pankreas

Terdapat dua jenis kanser pankreas dan ia bergantung kepada sama ada ia mempengaruhi fungsi eksokrin atau endokrin. Mereka juga mempunyai faktor risiko, punca, simptom, ujian diagnostik, rawatan dan pandangan yang berbeza.

 

– Kanser pankreas eksokrin

Tumor yang menjejaskan fungsi eksokrin adalah jenis yang paling biasa. Ia boleh menjadi buruk atau baik. Tumor baik atau sista   dipanggil sebagai sistadenoma. Namun begitu, kebanyakan tumor pankreas adalah buruk atau mengandungi kanser. Jenis kanser pankreas yang berlainan boleh menjejaskan fungsi eksokrin.

Jenis-jenis tumor termasuklah:

 • Adenokarsinoma, yang biasanya bermula di dalam sel-sel kelenjar dalam saluran pankreas.
 • Kanser ampula, yang bermula pada saluran hempedu dan saluran pankreas yang memenuhi duodenum usus kecil.
 • Karsinoma adenoskuamos.
 • Karsinoma sel skuamos.
 • Karsinoma sel gergasi.

– Kanser pankreas endokrin

Tumor yang menjejaskan fungsi endokrin pankreas dipanggil neuroendokrin atau sel tumor. Perkara ini juga dikira luar biasa.

Nama ini berasal dari jenis sel penghasil hormon di mana kanser bermula.

Ia termasuklah:

 • Insulinoma (insulin).
 • Glukagonomia (glukagon).
 • Gastrinoma (gastrin).
 • Somatostatinoma (somatostatin).
 • VIPoma (peptida usus vasoaktif (vasoactive peptide intestinal) atau VIP).

Sel tumor yang berfungsi akan berterusan menghasilkan hormon. Sebaliknya, sel yang tidak berfungsi tidak akan menghasilkannya. Kebanyakan tumor ini adalah yang baik, tetapi tumor tidak berfungsi lebih cenderung menjadi buruk, iaitu menjadi sel-sel kanser.

 

 

Simptom Kanser Pankreas

Tanda dan simptom kanser pankreas selalunya tidak berlaku sehinggalah penyakit itu berlarutan. Ia mungkin termasuk:

 • Sakit pada bahagian perut atas yang mencecah bahagian belakang.
 • Hilang selera makan atau kehilangan berat badan yang tidak diingini.
 • Kemurungan.
 • Diabetes permulaan.
 • Pembekuan darah.
 • Kelesuan.
 • Kulit dan mata putih anda menguning (jaundis).

 

Faktor Penyebab dan Risiko Kanser Pankreas

Para saintis tidak mengetahui sebab sebenar pertumbuhan sel tidak terkawal yang berlaku di pankreas, tetapi mereka telah mengenal pasti beberapa faktor risiko yang mungkin.

 

– Faktor genetik

Kerosakan atau perubahan pada DNA seseorang boleh menyebabkan kerosakan pada gen yang mengawal pembahagian sel. Perubahan genetik boleh diwarisi menerusi keluarga. Ada juga bukti bahawa kanser pankreas dapat diturunkan dalam keluarga.

Selain itu, perubahan genetik lain berlaku kerana pendedahan kepada pencetus alam sekitar, misalnya, tembakau. Seseorang yang mempunyai sindrom genetik tertentu juga lebih cenderung mendapat kanser pankreas.

Ini termasuklah:

 • Sindrom kanser payudara dan ovari berketurunan.
 • Melanoma
 • Pankreatitis
 • Kanser kolorektal bukan poliposis (Sindrom Lynch).

– Seks

Kanser pankreas juga lebih banyak memberi kesan kepada lelaki berbanding wanita.

 

– Toksin alam sekitar

Bahan yang boleh meningkatkan risiko kanser pankreas tertentu termasuk:

 • Racun perosak.
 • Bahan pewarna.
 • Bahan kimia yang digunakan dalam penapisan logam.

Apabila badan bersentuhan dengan karsinogen, radikal bebas akan terbentuk. Sel-sel rosak ini kemudian akan menjejaskan keupayaan mereka berfungsi dengan normal. Akhirnya, ia boleh menyebabkan pertumbuhan kanser.

 

– Faktor perubatan lain

Umur adalah faktor risiko penting yang menyebabkan kanser pankreas terutamanya pada individu selepas usia 60 tahun. Para saintis juga telah mendapati hubungan antara kanser pankreas dan beberapa penyakit lain. Ini termasuk:

– Faktor gaya hidup

Beberapa faktor gaya hidup juga boleh meningkatkan risiko:

 • Merokok atau pendedahan kepada asap tembakau.
 • Berat badan berlebihan dan kurang senaman.
 • Diet yang tinggi dalam pengambilan daging merah dan lemak serta rendah dalam pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Pengambilan minuman keras yang banyak jangka panjang dan boleh menyebabkan pankreatitis kronik iaitu salah satu faktor risiko kanser pankreas

 

Diagnosis Kanser Pankreas

Sekiranya doktor mengesyaki anda mempunyai kanser pankreas, satu atau lebih ujian berikut mungkin akan dijalankan:

 • Ujian pengimejan yang membuat gambar organ dalaman anda. Ujian ini membantu doktor menggambarkan organ dalaman anda, termasuk pankreas. Teknik yang digunakan untuk mendiagnosis kanser pankreas termasuk ultrabunyi, imbasan tomografi komputer (CT scan), pengimejan resonans magnetik (MRI scan) dan kadangkala, tomografi pelepasan positron (PET scan).
 • Ujian ultrabunyi menggunakan skop untuk menghasilkan gambar ultrabunyi pankreas anda. Ultrabunyi endoskopik (EUS) menggunakan alat ultrabunyi untuk membuat imej pankreas dari dalam perut anda. Peranti diluluskan akan melalui tiub fleksibel yang tipis (endoskopi) ke bawah esofagus anda dan ke dalam perut untuk mendapatkan imej.
 • Biopsi. Biopsi adalah prosedur mengeluarkan sampel kecil tisu untuk pemeriksaan di bawah mikroskop. Doktor boleh mendapatkan sampel tisu anda dari pankreas dengan memasukkan jarum melalui kulit dan ke bahagian pankreas anda (aspirasi jarum halus). Selain itu, doktor juga boleh mengeluarkan sampel semasa endoskopik ultrabunyi, dan membimbing alat khas ke pankreas.
 • Ujian darah. Doktor anda boleh juga menguji darah anda untuk melihat protein tertentu (penanda tumor) yang dihasilkan oleh sel-sel kanser pankreas. Ujian penanda tumor yang digunakan dalam kanser pankreas dipanggil CA19-9. Namun begitu, ujian ini tidak selalunya boleh dipercayai, serta cara terbaik untuk menggunakan keputusan ujian CA19-9 masih tidak jelas. Sesetengah doktor mengukur paras protein anda sebelum, semasa dan selepas rawatan.

 

Rawatan Kanser Pankreas

Rawatan untuk kanser pankreas bergantung kepada peringkat dan lokasi kanser serta kesihatan dan pilihan peribadi anda secara keseluruhan. Bagi kebanyakan orang, matlamat pertama rawatan kanser pankreas adalah untuk menghapuskan kanser, sekiranya ia boleh dibuat. Jika ia bukanlah satu pilihan, fokusnya adalah untuk meningkatkan kualiti hidup dan mencegah kanser anda daripada merebak atau menyebabkan keadaan yang lebih memudaratkan.

Selain itu, rawatan yang ada termasuklah pembedahan, radiasi, kemoterapi atau gabungan kesemuanya. Apabila kanser pankreas telah merebak dan rawatan yang ada tidak menawarkan sebarang faedah, doktor  akan menawarkan bantuan simptom (penjagaan paliatif) yang menjadikan anda lebih selesa sebanyak yang mungkin.

 

– Pembedahan

Pembedahan yang digunakan untuk pesakit kanser pankreas termasuk:

 • Pembedahan pada tumor di kepala pankreas. Jika kanser anda terletak di kepala pankreas, anda boleh mempertimbangkan pembedahan yang dikenali sebagai prosedur Whipple (pankreatikoduodenektomi).

Prosedur Whipple secara teknikalnya adalah pembedahan sukar untuk mengeluarkan kepala pankreas, iaitu bahagian pertama usus kecil (duodenum), pundi hempedu dan sebahagian daripada saluran hempedu. Dalam sesetengah keadaan, bahagian perut dan nodus limfa yang berdekatan juga boleh dikeluarkan. Pakar bedah kemudian akan menyambung semula bahagian-bahagian lain pankreas, perut dan usus anda untuk membolehkan anda mencerna makanan.

 • Pembedahan pada tumor dalam badan dan ekor pankreas. Pembedahan untuk membuang bahagian kiri (badan dan ekor) pankreas dipanggil pankreatektomi distal. Pakar bedah juga boleh mengeluarkan limpa anda.
 • Pembedahan untuk membuang keseluruhan pankreas. Bagi sesetengah individu, seluruh pankreas mungkin perlu dikeluarkan. Ini dipanggil sebagai pankreatektomi keseluruhan. Anda boleh hidup secara normal tanpa pankreas tetapi memerlukan insulin dan penggantian enzim sepanjang hayat.
 • Pembedahan pada tumor yang menjejaskan saluran darah berdekatan. Ramai individu yang menghidap kanser pankreas tidak dianggap memenuhi syarat untuk prosedur Whipple atau pembedahan pankreas lain jika tumor mereka melibatkan saluran darah berhampiran. Pakar bedah yang khusus dan sangat berpengalaman akan menjalankan pembedahan ini secara selamat dengan mengeluarkan dan menyambung semula bahagian-bahagian saluran darah pada pesakit terpilih.

Setiap pembedahan ini boleh membawa risiko pendarahan dan jangkitan. Selepas pembedahan, sesetengah pesakit akan merasa loya dan muntah jika perut mengalami kesukaran pengosongan (pengosongan gastrik lewat). Jangkakan pemulihan yang panjang selepas melakukan mana-mana prosedur ini. Anda juga akan menghabiskan beberapa hari di hospital dan kemudian pulih selama beberapa minggu di rumah.

Seterusnya, penyelidikan yang meluas menunjukkan bahawa pembedahan kanser pankreas cenderung untuk menyebabkan komplikasi yang kurang apabila dilakukan oleh pakar bedah yang berpengalaman terutamanya di hospital yang telah banyak kali melakukan pembedahan seperti ini. Jangan teragak-agak untuk bertanya mengenai pengalaman pakar bedah dan hospital anda berkenaan pembedahan kanser pankreas. Jika anda mempunyai sebarang keraguan, dapatkan pendapat kedua.

 

– Kemoterapi

Kemoterapi akan menggunakan ubat untuk membantu membunuh sel kanser. Ubat-ubatan ini boleh disuntik ke dalam urat atau diambil secara oral. Anda mungkin menerima satu ubat kemoterapi atau gabungannya.

Di samping itu, rawatan ini juga boleh digabungkan dengan terapi sinaran (kemoradiasi). Kemoradiasi biasanya digunakan untuk merawat kanser yang telah tersebar di luar pankreas, tetapi hanya merebak kepada organ-organ berdekatan dan bukan ke kawasan yang jauh dari badan. Di pusat perubatan khusus, kombinasi rawatan ini boleh digunakan sebelum melakukan pembedahan untuk mengurangkan tumor.

Kadangkala, ia digunakan selepas pembedahan untuk mengurangkan risiko kanser pankreas untuk berulang. Rawatan kemoterapi sering digunakan pada individu yang mempunyai kanser pankreas yang serius bagi mengawal pertumbuhan kanser dan memanjangkan kelangsungan hidup.

 

– Terapi radiasi

Terapi radiasi menggunakan pancaran tenaga tinggi, seperti yang dibuat dari sinar-X dan proton, untuk memusnahkan sel kanser. Anda mungkin menerima rawatan radiasi sebelum atau selepas pembedahan kanser. Ia juga selalunya digabungkan dengan rawatan kemoterapi. Doktor anda juga mungkin mengesyorkan gabungan radiasi dan rawatan kemoterapi apabila kanser anda tidak dapat dirawat melalui pembedahan.

Tambahan lagi, terapi radiasi biasanya berasal dari mesin yang bergerak di sekeliling anda dan mengarahkan radiasi ke titik tertentu pada badan (sinaran luaran luar). Di pusat perubatan khusus, terapi radiasi boleh dibuat semasa pembedahan (sinaran intraoperatif).

Biasanya, terapi radiasi menggunakan sinar-X untuk merawat kanser. Sesetengah pusat perubatan ada menawarkan terapi pancaran radiasi proton, yang mungkin merupakan pilihan rawatan bagi sesetengah individu yang mempunyai kanser pankreas yang serius.

 

– Ujian klinikal

Percubaan klinikal adalah kajian untuk menguji rawatan baharu, seperti terapi sistemik dan pendekatan baharu untuk pembedahan atau terapi radiasi. Jika rawatan yang dikaji terbukti lebih selamat dan lebih berkesan daripada rawatan semasa, ia boleh menjadi standard penjagaan baharu.

Tambahan lagi, ujian klinikal untuk kanser pankreas mungkin memberi anda peluang untuk mencuba terapi baharu yang disasarkan, ubat kemoterapi, rawatan imunoterapi atau vaksin.

Namun begitu, ia tidak dapat menjamin penyembuhan dan mungkin mempunyai kesan sampingan yang serius atau tidak dijangka. Oleh itu, ujian klinikal kanser perlu dipantau dengan teliti untuk memastikan ia dijalankan dengan selamat yang boleh. Ujian ini juga menawarkan akses kepada rawatan yang selalunya tidak tersedia untuk anda.

Rujuk dengan doktor dahulu tentang ujian klinikal yang sesuai untuk anda.

 

– Penjagaan sokongan (paliatif)

Penjagaan paliatif adalah rawatan perubatan khusus yang memberi tumpuan memberikan kelegaan kesakitan dan simptom penyakit lain yang serius. Pakar penjagaan paliatif akan bekerja dengan anda, keluarga anda dan doktor anda yang lain untuk memberikan sokongan tambahan yang melengkapi penjagaan anda secara berterusan. Ia juga boleh digunakan semasa menjalani rawatan agresif, seperti pembedahan, kemoterapi dan terapi radiasi.

 

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421

https://www.webmd.com/cancer/pancreatic-cancer/default.htm

https://www.healthline.com/health/pancreatic-cancer

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323423

error: Content is protected !!