Now Reading
Kanser Hati (Liver cancer) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Kanser Hati (Liver cancer) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

kanser hati

Kanser hati adalah kanser yang bermula pada sel-sel hati. Hati adalah organ bersaiz bola yang terletak pada bahagian atas abdomen, di bawah diafragma dan di atas perut anda.

Terdapat beberapa jenis kanser yang boleh terbentuk di dalam hati. Jenis kanser hati yang paling biasa berlaku adalah hepatosellular karsinoma, yang bermula pada sel hati jenis utama (hepatocyte). Jenis kanser hati yang lain, seperti intrahepatik kolangiokarsinoma (intrahepatic cholangiocarcinoma) dan hepatoblastoma adalah jenis yang kurang berlaku.

Seterusnya, tidak semua kanser yang menjejaskan hati dikira sebagai kanser hati. Malah, kanser yang bermula di bahagian badan lain seperti kolon, paru-paru dan payudara yang merebak ke hati dipanggil sebagai kanser metastatik, bukannya kanser hati. Jenis kanser sebegini biasanya dinamakan sempena tempat permulaan kanser itu, contohnya kanser metastatik kolon bermaksud kanser yang bermula di kolon dan merebak ke hati. Di samping itu, kanser yang merebak ke hati adalah lebih umum berbanding kanser yang bermula di hati itu sendiri.

Simptom Kanser Hati

Kebanyakan individu tidak mempunyai tanda-tanda dan gejala pada peringkat awal kanser hati primer. Apabila tanda-tanda dan gejala muncul, ia mungkin termasuk:

 • Kehilangan berat badan tanpa niat.
 • Hilang selera makan.
 • Kesakitan pada bahagian atas perut.
 • Pening dan muntah.
 • Lemah dan letih secara amnya.
 • Perut membengkak.
 • Perubahan warna kuning pada kulit dan mata putih anda (penyakit kuning).
 • Najis berwarna putih dan berkapur.

Punca Kanser Hati

Ianya masih tidak jelas apa yang menyebabkan kebanyakan kes kanser ini. Namun, ada juga beberapa kes yang telah dapat dikenal pasti puncanya. Sebagai contoh, jangkitan kronik dengan virus hepatitis tertentu boleh menyebabkan kanser hati.

Kanser ini berlaku apabila sel hati melakukan perubahan (mutasi) dalam DNA mereka iaitu bahan yang memberikan arahan bagi setiap proses kimia dalam tubuh anda. Mutasi DNA inilah yang menyebabkan perubahan dalam arahan tersebut. Satu keputusan yang pasti ialah sel-sel boleh mula membiak di luar kawalan dan akhirnya membentuk tumor yang berlaku kerana adanya pengumpulan sel kanser.

Diagnosis Kanser Hati

Diagnosis awal kanser ini dapat meningkatkan lagi peluang untuk bertahan hidup secara drastik.

Pertama sekali, doktor akan bertanya soalan tentang sejarah perubatan bagi menolak mana-mana faktor risiko lain yang berpotensi untuk menyebabkan kanser hati. Doktor kemudiannya akan memberikan ujian fizikal, dengan memberi tumpuan kepada sebarang pembengkakan pada abdomen dan sebarang kekuningan pada mata putih. Ini adalah kedua-dua petunjuk besar bagi masalah hati.

Dengan mengikuti tanda-tanda ini, jika seorang doktor mengesyaki akan diagnosis kanser tersebut, mereka akan menjalankan ujian lanjut, termasuklah:

 • Ujian darah: Ini termasuklah ujian untuk melihat bagaimana darah menggumpal, memeriksa tahap bahan-bahan lain dalam darah dan mengukur kadar sel darah merah, sel darah putih putih dan platelet.
 • Ujian untuk virus hepatitis: Doktor akan memeriksa kehadiran hepatitis B dan hepatitis C.
 • Imbasan pengimejan: Sama ada imbasan MRI (MRI scan) atau imbasan CT (CT scan) boleh menunjukkan saiz dan penyebaran kanser.
 • Biopsi: Sampel kecil tisu tumor dikeluarkan dan dianalisis. Analisis berikut kemudian boleh mendedahkan sama ada tumor itu adalah kanser atau tidak.
 • Laparoskopi: Ini adalah prosedur pembedahan pesakit luar di bawah anestetik am atau lokal. Tiub yang panjang dan fleksibel dengan kamera yang dipasang padanya dimasukkan melalui perut. Ini bagi membolehkan doktor untuk memerhati keadaan hati dan kawasan sekitarnya.

Faktor Risiko Kanser Hati

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko kanser ini termasuk:

 • Sirrosis (Cirrhosis). Keadaan yang progresif dan tidak dapat dipulihkan ini menyebabkan tisu parut membentuk dalam hati anda. Ini seterusnya meningkatkan peluang anda untuk mendapat kanser hati.
 • Penyakit hati yang diwarisi tertentu. Penyakit hati yang boleh meningkatkan risiko kanser hati termasuk hemokromatosis (hemochromatosis) dan penyakit Wilson.
 • Diabetes. Individu dengan gangguan kadar gula dalam darah mempunyai risiko kanser hati yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai diabetes.
 • Penyakit hati berlemak tanpa alkohol. Pengumpulan lemak dalam hati juga boleh meningkatkan risiko kanser hati.
 • Pendedahan kepada aflatoksin. Aflatoksin adalah racun yang dihasilkan oleh kulat pada tanaman yang tidak disimpan dengan elok. Tanaman seperti jagung dan kacang boleh tercemar dengan aflatoksin, yang seterusnya berakhir pada makanan yang diperbuat daripada produk ini. Selain itu, pencemaran aflatoksin ini lebih biasa berlaku di bahagian-bahagian tertentu di Afrika dan Asia.
 • Penggunaan minuman keras yang berlebihan. Mengambil minuman keras secara berlebihan setiap hari selama bertahun-tahun boleh mengakibatkan kerosakan hati yang tidak dapat dipulihkan dan meningkatkan risiko kanser hati.

Rawatan Kanser

Rawatan untuk kanser hati primer bergantung kepada tahap penyakit ini serta usia, kesihatan keseluruhan dan keutamaan peribadi anda.

Pembedahan

Pilihan ini bergantung kepada lokasi kanser di dalam hati, bagaimana hati anda berfungsi dan kesihatan anda secara keseluruhan. Operasi pembedahan yang digunakan untuk merawat kanser ini termasuklah:

 • Pembedahan untuk membuang tumor. Dalam keadaan tertentu, doktor akan mencadangkan operasi untuk membuang kanser hati dan sebahagian kecil daripada tisu hati yang sihat di sekeliling tumor jika tumor anda berkecil dan hati anda berfungsi dengan baik.
 • Pembedahan pemindahan hati. Semasa pembedahan pemindahan hati, hati yang berpenyakit akan dikeluarkan dan digantikan dengan hati yang sihat daripada penderma. Ia hanyalah pilihan bagi peratusan kecil individu dengan kanser hati peringkat awal.

Rawatan lokal

Rawatan lokal untuk kanser tersebut adalah rawatan yang diberi secara langsung ke sel-sel kanser atau kawasan sekitar sel-sel kanser. Pilihan rawatan lokal untuk kanser berkenaan termasuklah:

 • Pemanasan sel-sel kanser. Dalam prosedur yang disebut ablasi radiofrekuensi (radiofrequency ablation), arus elektrik digunakan untuk memanaskan dan memusnahkan sel kanser. Dengan menggunakan pemeriksaan ultrabunyi atau imbasan CT (CT scan) sebagai panduan, pakar bedah akan memasukkan satu jarum atau lebih nipis ke dalam potongan kecil pada perut anda. Apabila jarum mencapai tumor, ia dipanaskan dengan arus elektrik dan memusnahkan sel-sel kanser.
 • Membekukan sel-sel kanser. ‘Cryoablation’ menggunakan kesejukan yang melampau untuk memusnahkan sel-sel kanser. Semasa prosedur, doktor meletakkan instrumen (cryoprobe) yang mengandungi cecair nitrogen terus ke tumor hati. Imej ultrabunyi digunakan sebagai panduan bagi ‘cryoprobe’ dan memantau pembekuan sel-sel kanser.
 • Menyuntik alkohol ke dalam tumor. Semasa suntikan alkohol, alkohol tulen disuntik masuk terus ke dalam tumor, sama ada melalui kulit atau semasa pembedahan. Alkohol ini akan menyebabkan sel-sel tumor mati.
 • Menyuntik ubat kemoterapi ke dalam hati. ‘Chemoembolization’ adalah sejenis rawatan kemoterapi yang membekalkan dadah anti-kanser yang kuat terus ke hati.
 • Meletakkan manik yang diisi dengan radiasi di dalam hati. Lingkaran kecil yang mengandungi radiasi diletakkan ke dalam hati di mana ia boleh menyampaikan radiasi secara langsung ke tumor.

Terapi radiasi

Rawatan ini menggunakan tenaga berkuasa tinggi dari sumber seperti sinar-X (X-ray) dan proton untuk memusnahkan sel-sel kanser dan mengecutkan tumor. Doktor dengan berhati-hati akan mengarahkan tenaga ke hati, sambil menyelamatkan tisu sihat di sekelilingnya.

Semasa rawatan terapi radiasi luaran, anda akan berbaring di atas meja dan mesin akan mengarahkan tenaga pada titik yang tepat pada badan anda.

Di samping itu, jenis terapi sinaran khusus yang dikenali sebagai radiosurgeri stereotaktik, melibatkan banyak pancaran radiasi serentak pada satu titik di dalam badan anda.

Terapi ubat yang disasarkan

Ubat yang disasarkan berfungsi dengan mengganggu kelainan tertentu pada tumor. Ia telah terbukti dapat melambatkan atau menghentikan karsinoma hepatoselular daripada berkembang selama beberapa bulan berbanding individu yang tidak membuat sebarang rawatan.

Namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami bagaimana terapi ubat yang disasarkan ini, seperti ubat sorafenib (Nexavar) boleh digunakan lagi bagi mengawal kanser hati yang serius.

Penjagaan sokongan (paliatif)

Penjagaan paliatif adalah rawatan perubatan khusus yang memberi tumpuan dengan memberikan kelegaan bagi kesakitan dan gejala penyakit serius yang lain. Pakar penjagaan paliatif akan mengendalikan anda, keluarga anda dan doktor lain bagi memberi sokongan tambahan yang melengkapi penjagaan anda secara berterusan. Tambahan lagi, penjagaan sebegini boleh digunakan semasa menjalani rawatan agresif lain, seperti pembedahan, kemoterapi atau terapi radiasi.

Apabila penjagaan paliatif digunakan bersama dengan semua rawatan yang sesuai, individu yang menghidap kanser mungkin berasa lebih baik dan dapat hidup dengan lebih lama.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659

https://www.webmd.com/cancer/understanding-liver-cancer-basic-information

https://www.healthline.com/health/liver-cancer

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172408

error: Content is protected !!