Now Reading
Kandungan Anggur- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Gejala, Rawatan

Kandungan Anggur- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Gejala, Rawatan

Kandungan Anggur- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Gejala, Rawatan

Kandungan anggur berlaku apabila plasenta tidak berkembang secara normal. Sebaliknya, tumor terbentuk pada rahim dan menyebabkan plasenta menjadi jisim tempat mengandungi cecair.

Kandungan anggur adalah keadaan yang terhasil apabila gabungan sperma dan ovum tidak menjadi seperti yang sepatutnya.

Kandungan anggur ini boleh dikelaskan sebagai “molar penuh” dan “molar separa”. Penggandaan sel-sel zigot yang rosak akibat hasil penggabungan yang tidak menjadi memberikan gambaran seperti anggur yang tumbuh di dalam rahim.

Dalam kebanyakan kes kehamilan anggur, plasenta yang tidak berfungsi dengan baik dan tidak berkembang sama sekali menyebabkan kandungan tidak kekal lama.

Diagnosis

Doktor dapat mendiagnosis kandungan anggur melalui ujian ultrabunyi. Alat penguji ultrabunyi adalah peranti yang menggunakan gelombang bunyi untuk melihat ke dalam rahim ibu mengandung.

Mereka juga mungkin mengesan masalah melalui ujian darah. Apabila ibu mengandung, tahap hormon HCG (human chorionic gonadotropin) yang meningkat. Jika ibu mengandung mengalami kehamilan anggur, tahap HCG ibu mengandung tersbut akan menjadi lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Ultrasound pelvis pada kehamilan anggur biasanya akan menunjukkan sekumpulan saluran darah dan tisu seperti anggur. Doktor anda juga boleh mengesyorkan pengimejan lain seperti imbasan MRI dan CT bagi mengesahkan diagnosis.

Punca Kandungan Anggur

Seorang ibu mengandung tidak dapat mengawal daripada mengalami kehamilan anggur ataupun tidak. Kandungan anggur boleh dialami oleh semua wanita dari semua etnik, umur, dan pelbagai latar belakang. Ia juga boleh berlaku disebabkan faktor percampuran genetik ataupun DNA.

Sebilangan wanita memiliki ratusan ribu telur pada rahim dan sebahagian daripadanya mungkin tidak terjadi dengan betul. Kandungan anggur boleh terjadi apabila telur yang tidak sempurna atau kosong disenyawakan oleh sperma.

Faktor-Faktor Risiko

Terdapat beberapa faktor risiko kandungan anggur. Ini termasuk:

  • Umur. Walaupun ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, anda mungkin lebih suka mengandung anggur jika anda berusia lebih muda dari 20 tahun atau lebih tua dari 35 tahun.
  • Sejarah. Sekiranya anda pernah mengalami kehamilan anggur pada masa lalu, kemungkinan besar anda akan mengandungi kandungan anggur yang lain.

Gejala Kandungan Anggur

Kandungan anggur mungkin terasa seperti kehamilan biasa pada mulanya. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai tanda dan gejala tertentu yang membuatkan ianya rasa berbeza.

  • Pendarahan. Si ibu mungkin mengalami pendarahan merah terang hingga coklat gelap pada trimester pertama (sehingga 13 minggu). Ini mungkin aka lebih kerap berlaku jika ibu mengandung mempunyai kehamilan anggur sepenuhnya. Pendarahan mungkin mempunyai sista seperti anggur (gumpalan tisu).
  • HCG tinggi dengan loya dan muntah yang teruk. Plasenta terhasil daripada hormon HCG yang bertindak untuk memberi rasa mual dan muntah kepada wanita hamil. Pada kehamilan anggur, tisu plasenta mungkin terhasil lebih banyak daripada tisu biasa. Tahap HCG yang lebih tinggi boleh menyebabkan mual dan muntah yang teruk.
  • Kesakitan dan tekanan pelvis. Tisu pada kehamilan anggur tumbuh lebih cepat daripada yang sepatutnya terutama pada trimester kedua. Perut ibu mengandung mungkin kelihatan terlalu besar untuk peringkat awal kehamilan. Pertumbuhan yang cepat juga boleh menyebabkan tekanan dan kesakitan.

Tanda-tanda lain juga boleh ditemui seperti:

  • Tekanan darah tinggi
  • Anemia (besi rendah)
  • Pra-eklampsia
  • Sista ovari
  • Hipertiroidisme

Rawatan Kandungan Anggur

Pelebaran dan pengawetan (A&P)

Dengan A&P , doktor anda akan menghilangkan kandungan anggurdengan melebarkan bukaan ke rahim (serviks) dan menggunakan vakum perubatan untuk membuang tisu berbahaya.

Walaupun kadangkala A&P dilakukan sebagai prosedur pesakit luar di pejabat doktor untuk keadaan lain, untuk kandungan anggur biasanya dilakukan di hospital sebagai pembedahan pesakit dalam.

Ubat kemoterapi

Sekiranya kandungan anggur tergolong dalam kategori berisiko lebih tinggi kerana berpotensi barah atau mengalami kesukaran untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya atas apa jua alasan.

Ibu mengandung mungkin akan menerima beberapa rawatan kemoterapi setelah menjalani pemeriksaan A&P. Kemoterapi ini lebih baik dijalankan sekiranya tahap hCG si ibu tidak turun dari masa ke masa.

Histerektomi

Histerektomi adalah pembedahan yang membuang seluruh rahim sekiranya berhasrat untuk tidak mengandung lagi untuk selama-lamanya.

RhoGAM

Sekiranya si ibu mempunyai darah Rh-negatif , mereka akan menerima ubat yang dipanggil RhoGAM sebagai sebahagian daripada rawatan kadungan anggur.

Ini dapat mencegah beberapa komplikasi yang berkaitan dengan pengembangan antibodi. Pastikan doktor telah dimaklumkan sekiranya anda mempunyai darah A-, O-, B-, atau AB-.

Sumber

https://www.healthline.com

https://www.webmd.com

error: Content is protected !!