Now Reading
Kalsium (Calsium)

Kalsium (Calsium)

kalsium

Pengenalan

Kalsium adalah nutrien yang diperlukan oleh semua organisma yang hidup, termasuklah manusia. Ia adalah mineral yang paling banyak dalam tubuh, dan ia penting untuk kesihatan tulang.

Manusia memerlukannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat, dan 99% kalsium dalam badan berada di tulang dan gigi. Ia juga diperlukan untuk mengekalkan hubungan yang sihat antara otak dan bahagian badan lain. Malah, ia juga memainkan peranan dalam pergerakan otot dan fungsi kardiovaskular.

Ia boleh didapati secara semula jadi dalam kebanyakan makanan, dan pengeluar makanan juga menambahnya dalam produk tertentu. Suplemen juga boleh didapati di pasaran.

Kegunaan Kalsium

 • Pencernaan (dispepsia). Mengambil kalsium karbonat secara oral sebagai antasid adalah berkesan untuk mengatasi masalah pencernaan.
 • Tahap tinggi kalium dalam darah (hiperkalemia). Pengambilan kalsium glukonat secara intravena (oleh IV) boleh membalikkan masalah jantung  disebabkan hiperkalemia, iaitu keadaan di mana terdapat terlalu banyak kalium (potassium) dalam darah.
 • Tahap rendah kalsium dalam darah (hipokalsemia). Mengambil secara oral adalah berkesan untuk merawat dan mencegah hipokalsemia. Penggunaan secara intravena (oleh IV) juga adalah berkesan untuk merawat kadar kalsium yang sangat rendah.
 • Kegagalan buah pinggang. Mengambil kalsium karbonat atau kalsium asetat secara oral adalah berkesan untuk mengawal paras fosfat tinggi dalam darah bagi individu dengan kegagalan buah pinggang. Namun begitu, kalsium sitrat tidak berkesan untuk merawat keadaan ini.
 • Kehilangan tulang pada individu yang mengambil ubat kortikosteroid. Mengambil kalsium bersama vitamin D seolah-olah dapat mengurangkan masalah kehilangan mineral tulang pada individu yang menggunakan ubat kortikosteroid jangka panjang.
 • Paratiroid yang terlalu aktif (hyperparathyroidism). Mengambil secara oral mengurangkan tahap hormon paratiroid pada individu dengan masalah kegagalan buah pinggang dan tahap hormon paratiroid yang terlalu tinggi.
 • Masalah kelemahan dan kerapuhan tulang (osteoporosis). Mengambil secara oral adalah berkesan untuk mencegah kehilangan tulang dan merawat osteoporosis. Sebilangan besar pertumbuhan tulang berlaku pada usia remaja. Selepas itu, kekuatan tulang pada wanita adalah sama sehingga usia 30 hingga 40. Selepas umur 40 tahun, kehilangan tulang biasanya berlaku pada kadar 0.5% hingga 1% dalam setahun. Pada individu lelaki pula, masalah ini berlaku beberapa dekad kemudian. Kehilangan tulang adalah lebih serius pada individu dengan pengambilan jumlah yang kurang daripada apa yang disyorkan dalam pemakanan mereka. Kehilangan tulang pada wanita berumur lebih 40 tahun dapat dikurangkan dengan pengambilan suplemen. Sesetengah penyelidik menganggarkan bahawa pengambilan selama 30 tahun selepas menopaus mungkin boleh mendorong kepada  peningkatan 10% bagi kekuatan tulang. Selain itu, mengambil secara tunggal atau bersama vitamin D juga dapat membantu mencegah keretakan tulang pada individu dengan osteoporosis.
 • Sindrom Pramenstruasi (PMS). Nampaknya terdapat juga kaitan antara pengambilan yang rendah dan gejala PMS. Mengambil kalsium setiap hari seolah-olah dapat mengurangkan perubahan emosi, kembung, keinginan makanan dan kesakitan. Peningkatan jumlah dalam diet seseorang dapat mencegah PMS. Wanita yang mengambil purata kalsium 1283 mg / hari dari makanan nampaknya mempunyai risiko PMS sekitar 30% lebih rendah daripada wanita yang rata-rata mengambil 529 mg / hari.
 • Kanser usus besar, kanser rektum. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan makanan atau suplemen yang tinggi dapat mengurangkan risiko kanser kolorektal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti yang bercanggah akan hal ini. Ini mungkin berlaku disebabkan perbezaan tahap darah vitamin D. Individu dengan tahap vitamin D yang rendah tidak sepatutnya mendapat manfaat daripada suplemen begitu juga dengan individu yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk.
 • Meningkatkan kekuatan tulang pada bayi belum lahir. Bagi wanita hamil dengan kadar kalsium yang rendah, pengambilan suplemen dapat meningkatkan ketumpatan mineral tulang janin. Walau bagaimanapun, ini nampaknya tidak bermanfaat bagi wanita dengan kadar kalsium yang normal.
 • Keadaan disebabkan pengambilan terlalu banyak fluorida (fluorosis). Mengambil secara oral, bersama vitamin C dan vitamin D dilihat dapat mengurangkan tahap fluorida pada kanak-kanak dan memperbaiki gejala keracunan fluorida.
 • Tahap kolesterol tinggi. Mengambil suplemen bersama amalan diet rendah lemak atau rendah kalori nampaknya dapat mengurangkan kolesterol lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) atau “buruk” dan secara sederhana meningkatkan kolesterol lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL) atau “baik”. Pengambilan tunggal, tanpa diet yang ketat nampaknya tidak dapat menurunkan kolesterol.
 • Tekanan darah tinggi. Mengambil suplemen dilihat dapat mengurangkan sedikit tekanan darah (biasanya sekitar 1-2 mmHg) pada individu dengan atau tanpa tekanan darah tinggi. Kalsium nampaknya berfungsi paling baik pada individu yang sensitif terhadap garam dan mereka yang biasanya mendapat khasiat yang sedikit. Mengambil secara oral juga nampaknya membantu mengurangkan tekanan darah pada individu dengan penyakit buah pinggang yang serius. Mengambil kalsium dengan vitamin D mungkin tidak dapat mengurangkan tekanan darah.
 • Komplikasi kehamilan dengan tekanan darah tinggi dan protein dalam air kencing (pre-eklampsia). Mengambil 1 hingga 2 gram secara oral setiap hari nampaknya dapat mengurangkan 50% bagi risiko tekanan darah tinggi yang berkaitan dengan kehamilan sekitar. Kalsium nampaknya mempunyai kesan paling besar jika mula diambil pada minggu ke-20 kehamilan bagi wanita berisiko tinggi, dan wanita dengan kadar kalsium rendah.
 • Kelembutan tulang pada kanak-kanak, disebabkan kekurangan vitamin D (ricket). Ricket kebanyakannya disebabkan oleh kekurangan vitamin D, tetapi pengambilan kalsium yang sangat rendah juga boleh menyebabkannya juga.
 • Mencegah kehilangan gigi (pengekalan gigi). Mengambil kalsium dan vitamin D secara oral juga membantu mencegah kehilangan gigi pada orang tua.
 • Kanser payudara. Beberapa kajian mencadangkan bahawa wanita yang mengambil lebih banyak kalsium mempunyai risiko lebih rendah untuk mendapat kanser payudara. Walau bagaimanapun, ada penyelidikan lain yang menunjukkan bahawa ia tidak berkaitan dengan risiko kanser payudara. Secara keseluruhan, kebanyakan penyelidikan menunjukkan ia tidak mengurangkan risiko kanser payudara.
 • Kepatahan tulang. Mengambil kalsium sahaja atau dengan vitamin D tidak kelihatan menghalang patah tulang berlaku pada orang yang lebih tua tanpa osteoporosis.
 • Serangan jantung. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa individu yang mengambil lebih banyak dalam diet mereka mempunyai risiko lebih rendah untuk mengalami serangan jantung. Walau bagaimanapun, kesan suplemen terhadap risiko serangan jantung adalah tidak jelas. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa suplemen boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Namun, ada kajian lain yang menunjukkan bahawa ia tidak memberi sebarang kesan. Mungkin ada yang mengalami peningkatan risiko sementara yang lain tidak. Sebagai contoh, individu yang mengambil suplemen tunggal mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi. Tetapi, mereka yang mengambil kalsium dengan vitamin D nampaknya tidak mempunyai risiko yang lebih tinggi. Juga, orang yang mengambil suplemen iaitu lebih daripada 805 mg/ hari sebagai sebahagian daripada diet mereka mungkin berisiko tinggi, sementara orang yang mengambil suplemen dan tetapi mengambil kurang kalsium dalam diet mungkin tidak begitu berisiko.
 • Obesiti. Walaupun pengambilan yang rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko mempunyai berat badan berlebihan atau obes, kebanyakan kajian menunjukkan bahawa mendapatkan lebih banyak kalsium daripada suplemen atau diet tidak meningkatkan risiko bagi kedua-dua masalah tersebut.
 • Kematian tanpa sebab. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil suplemen tidak mengurangkan keseluruhan risiko kematian.
 • Kehilangan fungsi jantung yang teruk (serangan jantung). Pemberian kalsium semasa serangan jantung tidak meningkatkan kelangsungan hidup dan sebenarnya akan memburukkan peluang untuk hidup semula.
 • Kerosakan saraf di tangan dan kaki disebabkan rawatan kanser. Memberi kalsium dan magnesium ke dalam urat tidak mengurangkan kesakitan saraf kerana ubat antikanser oxaliplatin.
 • Pengerasan arteri (atherosclerosis). Kajian awal mendapati bahawa pengambilan sehingga 3 tahun tidak mengurangkan risiko aterosklerosis pada wanita yang lebih tua.
 • Autisme. Penyelidikan awal mendapati adanya hubungan antara pengambilan suplemen semasa kehamilan dan pengurangan autisme pada bayi belum lahir.
 • Kanser. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kalsium sahaja tidak dapat mengurangkan risiko kanser. Mengambil kalsium bersama vitamin D mungkin mengurangkan risiko kanser pada sesetengah orang, tetapi keputusannya adalah bercanggah. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mengambil 1400-1500 mg sehari ditambah dengan 1100 IU vitamin D3 (cholecalciferol) setiap hari mengurangkan risiko kanser sebanyak 60% pada wanita lebih tua yang sihat dan mempunyai tahap vitamin D yang rendah sebelum membuat rawatan. Tetapi, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan 1500 mg setiap hari ditambah dengan 2000 IU vitamin D3 (cholecalciferol) setiap hari tidak mengurangkan risiko kanser pada wanita lebih tua yang sihat dan mempunyai tahap vitamin D yang mencukupi sebelum rawatan. Selain itu, mengambil suplemen dengan vitamin D mungkin dapat mengurangkan risiko kanser darah atau sistem limfa pada wanita yang lebih tua.
 • Diabetes. Sesetengah kajian awal mendapati bahawa pengambilan lebih banyak kalsium daripada diet atau suplemen, sama ada secara bersendirian atau kombinasi bersama vitamin D, dapat menurunkan risiko diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, penyelidikan lain mendapati bahawa faedahnya mungkin disebabkan oleh fakta bahawa kalsium diambil bersama dengan magnesium.
 • Kekejangan semasa haid (senggugut). Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kalsium dengan dos vitamin D yang tinggi tidak mengurangkan kesakitan semasa haid yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, mengambil tanpa vitamin D mungkin adalah bermanfaat.
 • Keracunan plumbum. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa mengambil suplemen tidak menurunkan tahap plumbum dalam darah. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan paras plumbum darah sebanyak 11%.
 • Kanser lapisan lapisan rahim (kanser endometrium). Mengambil suplemen mungkin mengurangkan risiko mendapat kanser endometrium. Walau bagaimanapun, kalsium daripada diet seolah-olah tidak bermanfaat.
 • Mengelakkan kejatuhan. Bukti menunjukkan bahawa kalsium yang diambil bersama vitamin D mungkin membantu mencegah kejatuhan dengan mengurangkan tubuh bergoyang dan membantu mengekalkan tekanan darah normal. Kalsium sendirian tidak dilihat mempunyai kesan. Apa yang menariknya, ia diambil bersama vitamin D seolah-olah menghalang kejatuhan bagi wanita, tetapi bukan pada lelaki.
 • Kegagalan jantung. Kajian awal mencadangkan bahawa mengambil kalsium dan vitamin D tidak menghalang kegagalan jantung pada kebanyakan wanita.
 • Pengumpulan simptom yang meningkatkan risiko diabetes, penyakit jantung dan strok (sindrom metabolik). Sesetengah bukti mendapati bahawa mengambil lebih banyak kalsium daripada makanan dan suplemen, sama ada secara bersendirian atau dalam kombinasi dengan vitamin D, mengurangkan risiko berlakunya sindrom metabolik.
 • Kekurangan Vitamin B12 pada orang yang mengambil ubat metformin. Mengambil suplemen mungkin mengurangkan masalah kekurangan vitamin B12 disebabkan ubat diabetes metformin.
 • Sekumpulan gejala yang menunjukkan kerosakan buah pinggang (sindrom nefrotik). Pengambilan suplemen dengan vitamin D pada kanak-kanak dengan sindrom nefrotik yang sensitif terhadap rawatan steroid tidak meningkatkan ketumpatan mineral tulang atau menghalang tercetusnya sindrom nefrotik.
 • Bengkak (keradangan) dan luka di dalam mulut (mucositis mulut). Bukti menunjukkan bahawa menggunakan pembilas mulut yang mengandungi kalsium fosfat (Caphosol, EUSA Pharma) dalam kombinasi bersama rawatan fluorida mengurangkan tempoh kesakitan pada individu dengan ulser mulut akibat pemindahan sel stem.
 • Kanser ovari. Kesan kalsium terhadap risiko kanser ovari adalah tidak jelas. Kajian awal mencadangkan bahawa kadar kalsium darah yang tinggi atau pengambilan yang tinggi daripada diet dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser ovari. Walau bagaimanapun, kajian awal lain menunjukkan bahawa pengambilan kalsium diet tidak dikaitkan dengan risiko kanser ovari.
 • Kemurungan selepas melahirkan anak (kemurungan postpartum). Kajian awal mencadangkan bahawa pengambilan kalsium setiap hari, bermula 11-21 minggu kehamilan, mengurangkan masalah kemurungan pada minggu 12 tetapi bukan 6 minggu selepas bersalin.
 • Kekejangan kaki pada wanita yang sedang hamil. Kajian awal menunjukkan bahawa kalsium dapat membantu mencegah kekejangan kaki pada trimester kedua kehamilan.
 • Kanser prostat. Penyelidikan tentang bagaimana kalsium menjejaskan risiko kanser prostat telah menunjukkan hasil yang bercanggah. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen setiap hari mengurangkan risiko kanser prostat. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan tiada perkaitan antara keduanya.
 • Kejang. Kajian awal menunjukkan bahawa kalsium mungkin membantu mengawal kejang akibat penurunan paras darah kalsium secara tiba-tiba.
 • Strok. Terdapat beberapa bukti bahawa peningkatan pengambilan kalsium dalam diet mungkin mengurangkan risiko strok. Bukti lain pula menunjukkan bahawa pengambilan yang tinggi tidak mengurangkan risiko strok.
 • Penyakit Lyme.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanan kegunaan ini.

Kesan Sampingan Kalsium

 • Apabila diambil secara oral: Selamat bagi kebanyakan orang apabila diambil secara oral dan dalam jumlah yang disyorkan (kira-kira 1000-1200 mg setiap hari). Kalsium boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan kecil seperti belching atau gas. Tetapi, ia mungkin berbahaya jika diambil secara oral dalam dos yang tinggi. Institut Perubatan menetapkan kadar pengambilan secara harian yang boleh diterima (UL) adalah pada 2000 mg untuk orang dewasa berusia 19-50 tahun dan 2000 mg untuk orang dewasa berusia 51 tahun ke atas. Mengambil lebih daripada jumlah ini setiap hari boleh meningkatkan peluang untuk mempunyai kesan sampingan yang serius, seperti tahap kalsium darah yang terlalu tinggi dan sindrom susu alkali, suatu keadaan yang boleh menyebabkan batu karang, kegagalan buah pinggang dan kematian. Terdapat juga kebimbangan bahawa suplemen dapat meningkatkan risiko serangan jantung. Sebilangan penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kalsium, sering kali melebihi kadar pengambilan harian yang disyorkan iaitu 1000-1300 mg sehari, dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung pada orang tua. Tetapi, penyelidikan lain pula menunjukkan tiada perkaitan antara kalsium dan risiko serangan jantung. Mungkin ada sesetengah kumpulan yang mengalami peningkatan risiko sementara yang lain pula tidak. Teruskan mengambil kalsium dalam jumlah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan harian, tetapi elakkan jumlah yang berlebihan. Pastikan anda mengambil jumlah pengambilan daripada kedua-dua sumber makanan dan suplemen dan cuba untuk tidak melebihi 1000-1200 mg kalsium sehari. Selain itu, jika suplemen perlu diambil bersama dengan kalsium diet, pertimbangkan untuk mengambilnya bersama vitamin D.
 • Apabila diberikan secara IV: Selamat bagi kebanyakan orang apabila diberikan secara intravena (oleh IV).
 • Kehamilan dan penyusuan: Selamat apabila diambil secara oral dalam jumlah yang disyorkan semasa mengandung dan menyusukan bayi. Tidak terdapat maklumat yang mencukupi mengenai keselamatan menggunakan kalsium secara intravena (oleh IV) semasa mengandung dan menyusu. Ia mungkin tidak selamat bagi wanita hamil jika diambil secara oral dalam dos yang tinggi. Institut Perubatan menetapkan tahap pengambilan tertinggi (UL) toleransi harian yang sama untuk semua wanita berdasarkan usia sama ada mereka hamil atau tidak: 9-18 tahun, 3000 mg; 19-50 tahun, 2500 mg. Dos yang lebih tinggi mungkin menyebabkan kadar fosforus yang tinggi dan hormon parathiroid yang rendah pada bayi semasa hamil dan semasa kelahiran yang mungkin meningkatkan risiko sawan pada bayi. Pastikan anda mengelakkan jumlah berlebihan semasa hamil dan ambil kalsium dari kedua-dua makanan kalsium dan suplemen termasuk antasid yang tidak dipreskripsi. Cuba untuk tidak melebihi 1000-1200 mg kalsium sehari kecuali jika diarahkan oleh doktor. Sesetengah wanita boleh ditetapkan dengan kalsium untuk mencegah tekanan darah tinggi semasa mengandung.
 • Kanak-kanak. Selamat bagi kebanyakan kanak-kanak apabila diambil dalam jumlah yang disyorkan. Jumlah yang disyorkan adalah berbeza berdasarkan umur seperti berikut: Umur 1-3 tahun, 700 mg setiap hari; 4-8 tahun, 1000 mg setiap hari; 9-18 tahun, 1300 mg setiap hari. Tetapi, kalsium mungkin tidak selamat apabila diambil secara oral dalam dos yang lebih tinggi. Ini boleh meningkatkan risiko kanak-kanak tersebut untuk mempunyai kesan sampingan yang serius. Di samping itu, kanak-kanak harus dinasihatkan untuk terus mengambil kalsium dalam jumlah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan harian, tetapi secara tidak berlebihan.
 • Tahap asid rendah dalam perut (achlorhydria). Individu yang mempunyai tahap asid perut yang rendah menyerap kurang kalsium jika diambil pada perut kosong. Walau bagaimanapun, tahap asid yang rendah di dalam perut nampaknya tidak mengurangkan penyerapan kalsium jika diambil bersama makanan. Sebaiknya, bagi pesakit achlorhydria, anda dinasihatkan untuk mengambil suplemen kalsium dengan makanan.
 • Tahap fosfat yang tinggi dalam darah (hiperfosfatemia) atau tahap fosfat yang rendah dalam darah (hypophosphatemia): Kalsium dan fosfat perlu seimbang di dalam badan. Mengambil terlalu banyak kalsium boleh memhilangkan keseimbangan ini dan menyebabkan kemudaratan. Jangan ambil suplemen tanpa pemantauan oleh doktor.
 • Tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme): Kalsium boleh mengganggu rawatan penggantian hormon tiroid. Gunakan kalsium dan ubat tiroid secara berasingan sekurang-kurangnya 4 jam.
 • Kalsium terlalu banyak dalam darah (seperti dalam kelenjar parathyroid dan sarcoidosis): Harus dielakkan jika anda mempunyai keadaan ini.
 • Fungsi buah pinggang yang lemah: Suplemen boleh meningkatkan risiko mempunyai terlalu banyak kalsium dalam darah bagi individu dengan fungsi buah pinggang yang lemah.
 • Merokok: Individu yang merokok menyerap kurang kalsium dari perut.
 • Strok: Kajian awal mencadangkan bahawa wanita berusia yang mengalami strok, dan mengambil suplemen elama 5 tahun atau lebih mungkin meningkatkan peluang untuk mengalami demensia. Namun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan adakah suplemen kalsium harus dihindari bagi mereka yang pernah mengalami strok.

Interaksi Kalsium

– Interaksi Ceftriaxone (Rocephin) dengan Kalsium

Mengambil ceftriaxone dan kalsium secara intravena boleh menyebabkan kerosakan kepada paru-paru dan buah pinggang yang boleh mengancam nyawa. Kalsium tidak boleh diberikan secara intravena dalam tempoh 48 jam setelah mengambil ceftriaxone.

– Interaksi Antibiotik (antibiotik Quinolone) dengan Kalsium

Kalsium mungkin mengurangkan jumlah penyerapan antibiotik oleh badan anda. Mengambil kalsium bersama dengan beberapa antibiotik mungkin mengurangkan keberkesanannya. Beberapa antibiotik yang mungkin berinteraksi termasuklah Ciprofloxacin (Cipro), enoxacin (Penetrex), norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacin (Zagam) dan trovafloxacin (Trovan).

– Interaksi Antibiotik (antibiotik Tetracycline) dengan Kalsium

Kalsium boleh melekat pada beberapa antibiotik yang dipanggil tetracyclines di dalam perut. Ini mengurangkan jumlah tetracyclines yang boleh diserap. Mengambil kalsium dengan tetracyclines mungkin mengurangkan keberkesanannya. Untuk mengelakkan interaksi ini, ambil 2 jam sebelum atau 4 jam selepas mengambil tetracyclines. Beberapa tetracyclines ini termasuklah demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin), dan tetracycline (Achromycin, dan lain-lain).

– Interaksi Bisfosfonat dengan Kalsium

Kalsium boleh mengurangkan jumlah penyerapan bisphosphate dalam badan anda. Mengambil kalsium bersama bisphosphate dapat mengurangkan keberkesanannya. Untuk mengelakkan interaksi ini, ambil bisphosphonate sekurang-kurangnya 30 minit sebelum mengambil kalsium atau ambil pada kemudian hari. Beberapa bisphosphonates termasuk alendronate (Fosamax), etidronate (Didronel), risedronate (Actonel), tiludronate (Skelid) dan lain lain.

– Interaksi Calcipotriene (Dovonex) dengan Kalsium

Calcipotriene (Dovonex) adalah ubat yang hampir sama dengan vitamin D.. Mengambil suplemen bersama dengan calcipotriene (Dovonex) mungkin menyebabkan badan mempunyai kalsium yang terlalu banyak.

– Interaksi Digoxin (Lanoxin) dengan Kalsium

Kalsium boleh menjejaskan hati anda. Digoxin (Lanoxin) digunakan untuk membantu menguatkan jantung anda. Mengambil ia bersama digoxin (Lanoxin) boleh meningkatkan kesan digoxin (Lanoxin) dan menyebabkan degupan jantung tidak teratur. Jika anda mengambil digoxin (Lanoxin), berbincanglah dengan doktor sebelum mengambil suplemen kalsium.

– Interaksi Diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac) berinteraksi dengan Kalsium

Ubat ini boleh menjejaskan hati anda termasuklah pengambilan diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac). Mengambil sejumlah besar bersama diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac) mungkin mengurangkan keberkesanan diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac).

– Interaksi Levothyroxine dengan Kalsium

Levothyroxine digunakan untuk masalah fungsi tiroid yang rendah. Kalsium dapat mengurangkan jumlah levothyroxine yang diserap oleh badan anda. Mengambil ia bersama dengan levothyroxin mungkin mengurangkan keberkesanannya. Levothyroxine dan kalsium perlu diambil sekurang-kurangnya dengan jarak selama 4 jam. Beberapa jenama yang mengandungi levothyroxine termasuklah Armor Thyroid, Eltroxin, Estre, Euthyrox, Levo-T, Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Unithroid dan lain-lain.

– Interaksi Sotalol (Betapace) dengan Kalsium

Mengambil ubat ini dengan sotalol (Betapace) boleh mengurangkan jumlah penyerapan sotalol (Betapace) oleh badan. Mengambil ia bersama sotalol (Betapace) boleh mengurangkan keberkesanannya(Betapace). Untuk mengelakkan interaksi ini, ambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 4 jam selepas mengambil sotalol (Betapace).

– Interaksi Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) dengan Kalsium

Kalsium boleh menjejaskan hati anda. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) juga boleh menjejaskan hati anda. Jangan ambil dalam jumlah besar jika anda mengambil verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan).

– Interaksi pil air (diuretik Thiazide) dengan Kalsium

Sesetengah “pil air” meningkatkan jumlah kalsium dalam badan anda. Mengambil sejumlah besar dengan sebilangan “pil air” boleh menyebabkan kadar terlalu banyak dalam badan. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuklah masalah buah pinggang. Seterusnya, sebahagian “pil air” ini termasuk chlorothiazide (Diuril), hydrochlorothiazide (HydroDIURIL, Esidrix), indapamide (Lozol), metolazone (Zaroxolyn) dan chlorthalidone (Hygroton).

– Interaksi Estrogen berinteraksi dengan Kalsium

Estrogen membantu badan anda menyerap kalsium. Mengambil pil estrogen bersama sejumlah besar kalsium mungkin meningkatkan kadar yang terlalu banyak. Pil estrogen termasuklah estrogen equine terkonjugasi (Premarin), ethinyl estradiol, estradiol dan lain-lain.

– Interaksi ubat tekanan darah tinggi (penyekat saluran kalsium) dengan Kalsium

Beberapa ubat tekanan darah tinggi mempengaruhi kadar kalsium dalam badan anda. Ubat ini dipanggil penyekat saluran. Mengambil suntikan mungkin mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan bagi tekanan darah tinggi. Beberapa ubat tekanan darah tinggi termasuk nifedipine (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), diltiazem (Cardizem), isradipine (DynaCirc), felodipine (Plendil), amlodipine (Norvasc) dan lain-lain.

Dos Kalsium

Jumlah yang diperlukan seseorang bergantung pada usia mereka. Saranan yang disyorkan adalah 1,000 mg untuk lelaki dewasa dan wanita (wanita berumur 19 hingga 50 tahun dan lelaki berumur 19 hingga 70 tahun), serta 1,200 mg untuk pesakit berumur (wanita berumur lebih dari 50 tahun dan lelaki berumur lebih dari umur 70).

Untuk meningkatkan pencapaian puncak jisim tulang yang maksimum, kanak-kanak dan remaja berusia 9 hingga 18 tahun harus mengambil sejumlah 1,300 mg sehari. Ini dapat dicapai dengan pengambilan dalam bentuk diet ditambah dengan suplemen.

Seterusnya, orang dewasa yang sedang hamil dan menyusukan bayi (berumur 19 tahun ke atas) harus mengambil jumlah sebanyak 1,000 mg sehari.

Jika anda tidak dapat mencapai keperluan yang diperlukan melalui diet sahaja, anda boleh menggunakan suplemen. Ianya adalah lebih baik untuk menambahkan 500 mg kalsium pada satu masa untuk mendapatkan penyerapan maksimum.

Sebaiknya, jangan melebihi 500 mg dalam satu dos tunggal. Sebagai contoh, jika anda mengambil 1,000 mg sehari, anda boleh memisahkan dos tersebut (500 mg pada waktu pagi dan 500 mg pada waktu malam).

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/248958

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-781/calcium

https://www.verywellhealth.com/calcium-supplement-health-benefits-190470

error: Content is protected !!