Kacip Fatimah -Kegunaan, Khasiat dan Sejarahnya

Kacip Fatimah adalah herba yang tumbuh di lantai hutan. Secara sejarahnya digunakan untuk kesihatan wanita. Secara tradisinya, Kacip Fatimah digunakan untuk memudahkan kelahiran dan dijadikan ubat semasa bersalin.

Spesies yang paling biasa dijumpai di Malaysia adalah var. Alata, var. Lanceolata dan var Pumila. Kacip Fatimah juga dikenal sebagai Selusoh Fatimah, rumput Siti Fatimah, akar Fatimah, kacit Fatimah, kacip Patimah, kunci Fatimah, pokok pinggang, rumput palis, tadah matahari, mata pelanduk rimba, bunga belungkas hutan, remoyan batu atau Sangkoh.

Tinjauan Klinikal

 • Kegunaan

Kacip fatimah terutama dipasarkan sebagai tonik kesihatan untuk wanita pra dan pascamenopaus.

 • Dos

Herba atau ramuan dengan herba lain, terdapat dalam banyak produk komersial seperti kapsul, teh, atau kopi serta sebagai minuman dalam tin untuk dikonsumi oleh manusia.

Kajian klinikal ringkas mendokumentasikan keperluan dos sehingga 560 mg per hari pada wanita pascamenopause. Sebilangan besar formulasi komersial adalah kapsul 154 mg yang diambil dua kali sehari.

Amaran dan Langkah berjaga-jaga

Untuk sebarang ubat tradisional yang akan dipasarkan di Malaysia, syarikat mesti mendapatkan kelulusan terlebih dahulu dari Drug Control Authority (DCA). Ini untuk memastikan bahawa produk yang dipasarkan berkualiti dan selamat untuk dimakan.

Pengguna boleh memeriksa sama ada produk tersebut telah didaftarkan ke Kementerian Kesihatan (KKM) dengan mencari nombor pendaftaran (nombor MAL) yang akan dicetak pada label produk.

Walaupun, Kacip Fatimah telah digunakan secara tradisional, terdapat kajian klinikal terhad yang dilakukan untuk membuktikan penggunaan jangka panjangnya.

Oleh itu, pengguna dinasihatkan untuk berkonsultasi dengan ahli farmasi atau profesional penjagaan kesihatan mereka sekiranya gejala penyakit mereka berlanjutan atau bertambah buruk setelah memakan sebarang produk ubat, makanan kesihatan atau minuman yang mengandungi Kacip Fatimah.

 • Kehamilan / Penyusuan

Elakkan penggunaan semasa kehamilan dan penyusuan kerana kekurangan data klinikal.

 • Interaksi

Tidak ada yang didokumentasikan.

 • Reaksi buruk

Tidak ada data klinikal yang dijumpai.

 • Toksikologi

Tidak ada yang didokumentasikan.

 • Nama saintifik

Primulaceae

 • Botani

L. pumila atau kacip fatimah adalah sebahagian daripada genus dengan kira-kira 7 spesies dan dijumpai di Asia Tenggara di dataran rendah dan hutan bukit Malaysia pada ketinggian 300 hingga 700 m. Ini adalah perennial subherbaceous kecil dengan batang menjalar yang tingginya dari 30 hingga 40 cm.

Daunnya berbentuk elips-berbentuk pisau pembedah. Bahagian atas daun berwarna hijau gelap dan bahagian bawah berwarna hijau muda hingga ungu kemerahan. Seluruh daun boleh lebih daripada 30 cm panjang dan 13 cm lebar.

Bunga putih hingga merah jambu yang berkelompok panjangnya 6 hingga 30 cm dengan sepal, kelopak, dan benang sari. Bunga menghasilkan buah bulat, merah terang hingga keunguan yang berdiameter 0.5 cm apabila matang.

Sejarah Kacip Fatimah

Kacip fatimah telah digunakan selama berabad-abad dan masih biasa dimakan oleh wanita Melayu di Malaysia. Keseluruhan tanaman telah diberikan sebelum dan selepas melahirkan untuk mempercepat kelahiran.

Kegunaan lain yang dilaporkan termasuk rawatan disentri, senggugut, kembung perut, gonore, dan buasir serta untuk keadaan yang digambarkan sebagai “sakit pada tulang”. Lelaki dari beberapa kumpulan etnik di negeri Sarawak melaporkan peningkatan stamina setelah memakan ramuan tersebut.

Ramuan ini juga dapat meredakan sakit tekak apabila digabungkan dengan akar Piper caninum.

Merebus ramuan diberikan 1 hingga 2 bulan sebelum melahirkan anak  dapat membantu menguatkan dan mengencangkan otot perut dan dinding serta tisu vagina. Ramuan ini juga meningkatkan kesejahteraan emosi, mengurangkan keletihan dan meningkatkan libido serta tenaga.

Merebus daun dan akar digunakan untuk meningkatkan kekuatan selepas melahirkan dan juga untuk menunda penuaan.

Kerajaan Malaysia memberikan sokongan untuk penyelidikan mengenai keselamatan dan keberkesanan kacip fatimah kerana kemunculan banyak produk komersial sejak 10 tahun kebelakangan ini di pasaran Malaysia yang menuntut peningkatan daya hidup dan libido.

Ujian klinikal yang berlanjutan dan berlanjutan serta pelbagai paten telah diajukan untuk perkembangan kacip fatimah.

 • Antioksidan

Kegiatan antioksidan ekstrak daun telah didokumentasikan dengan baik.

 • Ilmu Kimia

Terdapat kajian kimia yang terhad mengenai kacip fatimah. Komponen utama tanaman adalah sebatian benzoquinoid yang terdapat dalam akar dan daun, alkenyl resorcinols dan sebatian triterpenoid.

Komponen antioksidan termasuk asid askorbik atau vitamin C, beta karoten, antosianin (juga bertanggungjawab untuk warna bunga, buah-buahan, dan buah beri) serta flavonoid. Akarnya juga mempunyai kandungan zat besi yang tinggi.

 • Tekanan

Pra rawatan dengan ekstrak air kacip fatimah pada eksperimen haiwan melibatkan pembalikkan perubahan tingkah laku, biokimia, dan imunologi yang dihasilkan oleh rangsangan tekanan dan homeostasis yang dipulihkan.

 • Perlindungan kulit

Ekstrak kacip fatimah melindungi daripada kesan sinaran ultraviolet dengan:

(1) melindungi fibroblas dermal dari kematian sel

(2) mengurangkan ekspresi perantara inflamasi faktor nekrosis tumor-alpha dan siklo-oksigenase-2

(3) meningkatkan ekspresi prokolagen jenis 1

(4) mengurangkan ekspresi sitokin keradangan.

Sumber:

http://www.myhealth.gov.my/en/kacip-fatimah-2/

https://www.drugs.com/npp/kacip-fatimah.html

Summary
Kacip Fatimah -Kegunaan, Khasiat dan Sejarahnya
Article Name
Kacip Fatimah -Kegunaan, Khasiat dan Sejarahnya
Description
Kacip Fatimah adalah herba yang tumbuh di lantai hutan. Secara sejarahnya digunakan untuk kesihatan wanita. Secara tradisinya, Kacip Fatimah digunakan untuk memudahkan kelahiran dan dijadikan ubat semasa bersalin.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: