Now Reading
Jintan Manis Untuk Kesihatan, Ini 5 Kelebihannya

Jintan Manis Untuk Kesihatan, Ini 5 Kelebihannya

Jintan Manis

Jintan Manis atau nama saintifiknya, “Foeniculum vulgare”, adalah tumbuhan rempah herba dan ubatan yang beraroma.

Tanaman jintan manis yang berwarna hijau dan putih, dengan daun berbulu dan bunga kuning mempunyai banyak gunaan dalam masakan.

Selain itu juga, jintan manis menawarkan pelbagai manfaat kesihatan dan dapat memberikan kesan antioksidan, anti-radang, dan antibakteria. Berikut adalah 8 manfaat jintan manis yang hebat.

Membantu Mengawal Tekanan Darah

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Makanan mendapati bahawa mengunyah jintan dapat membantu meningkatkan kandungan nitrit dalam air liur, menjadikannya cara semula jadi yang bagus untuk mengawal tahap tekanan darah.

Selain itu, jintan juga merupakan sumber kalium yang sangat kaya dan sifat kalium yang merupakan komponen penting dalam sel dan cairan tubuh, ia membantu mengawal kadar degupan jantung dan tekanan darah anda.

Kurangkan Pengekalan Air

Meminum teh jintan manis secara berkala dapat membantu membuang lebihan cecair kerana ia berfungsi sebagai diuretik. Selain itu, jintan membantu membuang toksin dan mengurangkan risiko masalah saluran kencing.

Ia juga mempunyai sifat diaphoretic yang merangsang peluh.

Teh Jintan Manis Untuk Sembelit, Gangguan Pencernaan, Sindrom Usus & Kembung Perut

Teh jintan manis dianggap sangat berguna untuk membantu pencernaan, kembung dan sembelit kerana minyak yang terdapat dalam biji ini. Biji jintan mengandungi estragole, fenchone dan anethole, yang menyumbang kepada sifat antispasmodik dan anti-radang tumbuhan.

Bagi mereka yang menghidap sindrom usus yang merengsa, minyak mudah meruap yang terdapat dalam biji jintan dapat membantu memulakan pencernaan dengan penghasilan enzim gastrik.

Kerana banyak manfaat gastrointestinal, teh jintan pasti dapat membantu saluran pencernaan menjadi sihat dan bahagia.

Jintan Manis Mengurangkan Gejala Asma

Jintan manis dan fitonutriennya membantu membersihkan resdung. Sinus adalah keadaan di mana rongga di sekitar saluran hidung menjadi radang. Teh jintan dan fitonutriennya dapat mengatasi bronkitis, kesesakan dan batuk.

Membantu Membersihkan Darah

Minyak dan serat penting dalam jintan dianggap sangat berguna untuk membuang toksin dan mendapan dari badan kita, sehingga membantu membersihkan darah. Sangat penting untuk mengambil makanan yang membantu membersihkan darah anda untuk memastikan penyerapan nutrient yang lancar.

Meningkatkan Penglihatan

Sejumlah kuantiti jintan ini dapat meningkatkan penglihatan anda. Ia mengandungi Vitamin A, yang penting untuk penglihatan. Di India kuno, ekstrak jintan digunakan untuk memperbaiki gejala glaukoma.

Bagus untuk Jerawat

Apabila jintan diambil secara berkala, ia dapat memberi mineral yang bagus kepada tubuh seperti zink, kalsium dan selenium. Mineral ini sangat membantu menyeimbangkan hormon dan membantu untuk keseimbangan oksigen.

Apabila dimakan, jintan mempunyai kesan penyejukan pada kulit, sehingga memberikan kulit bersinar yang sihat.

Menjauhkan Kanser

Jintan manis mempunyai sifat pemulih radikal bebas yang sangat kuat yang membantu mengalahkan tekanan oksidatif dan melindungi tubuh dari pelbagai barah pada anggota kulit, perut dan payudara. Jintan manis mempunyai kesan modulasi kemoterapi yang sangat kuat. Di Ayurveda, jintan manis dianggap sangat baik. Ia banyak digunakan dalam pelbagai resipi di India kuno.

Jintan Manis Bantu Mengurang Selera Makan?

Jintan bukan sahaja dapat menambahkan rasa pada resipi anda tetapi juga membantu mengurangkan selera makan.

Satu kajian pada 9 wanita yang sihat menunjukkan bahawa mereka yang minum 8.5 ons (250 ml) teh yang dibuat dengan 2 gram jintan sebelum makan tengah hari merasa lebih kurang lapar dan memakan lebih sedikit kalori semasa makan daripada mereka yang meminum teh plasebo.

Anethole, komponen utama minyak pati jintan , mungkin menjadi sebab kurang selera ini.

Oleh itu, satu lagi kajian pada 47 wanita mendapati bahawa mereka yang menambah 300 mg ekstrak jintan setiap hari selama 12 minggu mengalami kenaikan berat badan yang sedikit berbanding dengan mereka di kumpulan plasebo. Mereka juga tidak mengalami selera makan yang berkurang.

Lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya sifat-sifat jintan yang mengurangkan selera makan.

Walaupun, penyelidikan masih kekurangan dalam beberapa aspek, tetapi, jintan manis dapat meningkatkan tahap kesihatan anda. Tambahkan jintan ke dalam diet harian anda dan anda akan melihat perbezaannya!

SUMBER

www.food.ndtv.com/food-drinks/unveiling-the-health-benefits-of-fennel-seeds-1287281

www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits

www.redaksi.com/4458-bagaimana-jintan-manis-boleh-menurunkan-berat-badan-anda-jom-ketahuinya

error: Content is protected !!