Jet milik selebriti ini mengeluarkan karbon dioksida dan merupakan pencemar udara yang terbesar!

Memiliki jet peribadi adalah salah satu kemewahan yang biasa-biasa diimpikan oleh orang biasa semasa penerbangan domestik lima jam yang sempit dalam kelas ekonomi.

Bagi mereka yang teramatlah kaya raya, jet peribadi bukan sekadar kemewahan, tetapi ia juga boleh menjadi perniagaan yang cukup menguntungkan. Selebriti boleh menikmati perjalanan ke mana-mana dalam waktu yang singkat, dan apabila mereka sendiri tidak berada di penerbangan jet itu, mereka boleh menyewakan jet itu untuk digunakan oleh orang lain misalnya seperti syarikat yang ingin membuat pengiklanan dan sebagainya. Namun begitu, walaupun memiliki pesawat peribadi ini mungkin terdengar seperti mimpi indah, akan tetapi untuk alam sekitar, ia boleh menjadi satu mimpi ngeri.

Awal bulan ini, Kylie Jenner mendapat kecaman dari netizen kerana penerbangan jet peribadi selama 17 minit dari Camarillo ke Van Nuys, California itu. Penerbangan itu mengurangkan masa perjalanannya hanya kira-kira 30 minit, menurut peta Google.

Pakar menganggarkan bahawa satu jam masa penerbangan di atas jet peribadi mengeluarkan kira-kira dua tan karbon dioksida (CO2) ke udara, bermakna penerbangan Jenner boleh menghasilkan kira-kira satu tan karbon dioksida (CO2) semasa penerbangannya yang singkat itu. Jika ingin mengikut rata-rata orang, ianya telah menghasilkan sekitar 8 tan karbon dioksida (CO2) selama setahun setahun.

Ini ialah selebriti yang jet peribadinya menghasilkan pencemaran karbon dioksida (CO2) paling banyak:

See Also
homestay batu pahat

Taylor Swift

Bintang pop yang mempunyai pesawat ini mempunyai pesawat pemancar karbon dioksida (CO2) yang paling teratas yang telah dijejaki oleh CelebJets dan Yard.

“Memperoleh sejumlah 170 penerbangan dengan jet peribadinya sejak Januari, Taylor Swift telah mengumpulkan 22,923 minit di udara yang bersamaan dengan 15.9 hari. Ini adalah jumlah yang agak besar memandangkan dia sedang tidak melakukan apa apa persembahan secara langsung di negara-negara lain,” tulis Yard dalam analisis mereka.

Floyd Mayweather

 • Peninju yang telah bersara itu menduduki tempat kedua buat kali pertama dalam kerjayanya. Penerbangan terpendeknya pada 2022 ialah penerbangan selama 10 minit yang mendarat di Las Vegas.

Jay-Z

 • Rapper, penerbit dan suami kepada Beyonce mempunyai 136 penerbangan dalam jet peribadinya yang telah mengeluarkan 6,981.3 tan karbon dioksida (CO2), menurut Yard. Jay-Z juga sama seperti Taylor Swift, yang tidak mempunyai apa apa konsert secara langsung.
 • Rapper itu, bagaimanapun, mempunyai sedikit kelonggaran. Jet itu dibeli oleh Puma, syarikat kasut di mana Jay-Z adalah pengarah kreatif. Jet itu dianggap sebagai faedah untuk atlet yang menandatangani jenama Puma, menurut Rolling Stone.

Alex Rodriguez

 • Legenda besbol yang bertukar menjadi ketua perniagaan A-Rod telah mengambil lebih daripada 100 penerbangan setakat tahun ini. Purata masa penerbangan adalah kira-kira 80 minit. Penerbangannya tahun ini telah memperkenalkan lebih daripada 700 kali lebih banyak karbon dioksida (CO2) daripada purata orang akan menghasilkannya sepanjang tahun.

Kim Kardashian

 • Kakak perempuan Kylie adalah Kardashian yang teratas dalam ranking. Penerbangannya (atau penerbangan pesawatnya) telah mengeluarkan 4268.5 tan pelepasan karbon ke atas 57 penerbangan tahun ini. Itu 609.8 kali lebih banyak daripada purata orang yang mengeluarkan dalam setahun, menurut kajian itu.

Oprah Winfrey

 • Terbang dalam jet peribadi nampaknya salah satu perkara kegemaran Oprah. “Jet peribadi Winfrey bernilai $75 juta bergerak selama purata 81.13 minit pada satu masa dengan purata panjang perjalanan 101.26 batu,” menurut Yard.
 • Salah satu penerbangan terpendeknya ialah dari Van Nuys ke Santa Barbara, tempat dimana dia memiliki rumah di Montecito. Penerbangan itu lebih sedikit daripada 15 minit dan menghasilkan setara dengan satu tan karbon dioksida CO2.

Blake Shelton

 • Blake Shelton merupakan penyanyi lagu terkenal yang menggunakan genre “country” ini adalah salah satu pesalah yang paling mengejutkan dalam senarai. Jetnya telah menghabiskan lebih lapan hari di udara sejak Januari, termasuk beberapa penerbangan pendek antara Oklahoma dan Texas. Namun begitu, kami tidak mempunyai data yang jelas berapa banyak penerbangan itu berlaku yang turut termasuk Gwen Stefani sebagai penumpangnya.

Travis Scott

 • Rapper “SICKO MODE” yang merupakan suami kepada Kylie Jenner dan bapa kepada dua anaknya. Tidak jelas berapa kali pasangan itu terbang bersama, tetapi pada awal bulan ini Jenner telah dikritik kerana berkongsi foto dan pasangan itu berdiri di atas landasan di luar jet peribadi mereka dengan caption: “you wanna take mine or yours?”
 • Scott bersalah kerana membuat purata penerbangan terpendek bagi semua orang dalam senarai 10 teratas. Penerbangannya pada 2022 purata kurang daripada lapan batu setiap perjalanan. Anda membacanya dengan tepat, lapan batu.
 • Sekali lagi diingatkan, adalah penting untuk menyatakan bahawa hanya kerana selebriti itu memiliki pesawat itu, tidak semestinya mereka berada dalam penerbangan. Menyewa atau meminjam jet peribadi daripada orang lain adalah perkara biasa dalam komuniti yang mempunyai jet. Dan senarai itu hanya merangkumi pesawat selebriti yang dijejaki oleh @CelebJets, bukan yang dimiliki oleh jutawan yang berkemungkinan bertanggungjawab terhadap banyak pelepasan karbon dioksida ini juga.
error: Content is protected !!