Now Reading
Jerawat Badan – Jenis, Punca, Rawatan dan Pencegahan

Jerawat Badan – Jenis, Punca, Rawatan dan Pencegahan

jerawat badan

Bintik hitam dan jerawat tidak hanya muncul di wajah, namun terdapat banyak tempat lain yang ia akan muncul. Dada, leher, bahu dan lengan, dan juga bahagian belakang anda adalah tempat yang biasa untuk mendapatkan jerawat. Jerawat badan adalah juga sangat biasa malah mempunyai namanya sendiri: Bacne.

Sekiranya anda mempunyai jerawat badan dan badan anda, ia adalah perkara yang normal dan anda tidak bersendirian. Jerawat badan boleh berlaku pada sesiapa sahaja, remaja dan juga orang dewasa.

Bahagian belakang badan anda, seperti wajah anda, mempunyai banyak kelenjar sebum yang mengeluarkan sebum dan zat berminyak.

Jerawat badan adalah hasil pengumpulan sel kulit mati dan minyak [sebum] di dalam liang-liang di kulit, digabungkan dengan pertumbuhan sejenis bakteria Cutibacterium acnes, yang mencetuskan tindak balas keradangan pada kulit anda. Jerawat di bahagian belakang dan bahu biasanya dikaitkan dengan kegiatan sukan yang menyebabkan peningkatan peluh dan geseran dari peralatan dan pakaian atletik. Folikel yang tersumbat akhirnya pecah dan membentuk lesi jerawat.

Jenis Jerawat Badan

Jenis luka jerawat yang boleh terjadi di bahagian belakang badan anda termasuk:

 • Whiteheads: Juga disebut sebagai komedo tertutup, whiteheads berkembang ketika folikel yang tersumbat tetap tertutup dan di bawah kulit anda, dan akhirnya membentuk satu benjolan putih;
 • Blackheads: Apabila folikel tersunbat yang terletak di permukaan kulit anda terbuka, ia akan membentuk komedo, juga disebut sebagai komedone terbuka. Kemunculan bintik hitam pada bintik hitam disebabkan oleh reaksi antara sebum dan udara, bukan kerana kotoran yang telah memenuhi folikel anda;
 • Lesi jerawat Papules: Muncul sebagai benjolan merah jambu kecil di kulit anda, dan kadang-kadang lembut, disebut papula. Jerawat jenis ini tidak mengandungi nanah dan terbentuk apabila folikel rambut yang tersumbat menyebabkan keradangan;
 • Pustules: Juga disebut jerawat, pustule adalah papule berisi nanah putih atau kuning dengan pangkal kemerahan. Lesi ini juga disebabkan oleh keradangan pada folikel rambut yang tersumbat. Penumpukan sel darah putih menyebabkan pustule dipenuhi dengan nanah;
 • Nodul: Jerawat jenis ini terbentuk apabila bakteria juga terperangkap dalam folikel rambut. Lesi ini berkembang jauh di bawah permukaan kulit anda, di mana ia akan mengeras dan membentuk nodul yang besar dan menyakitkan. Lokasi lesi yang lebih dalam menyebabkan kerosakan tisu, mengakibatkan tindak balas keradangan; dan
 • Cyst: Cysts adalah lesi jerawat yang lebih besar dan penuh nanah yang juga terbentuk apabila bakteria terperangkap dalam folikel rambut. Dengan jerawat sista, jangkitan meluas lebih jauh ke dalam kulit, mengakibatkan benjolan yang menyakitkan yang boleh menyebabkan parut kekal di kulit anda.

Punca Jerawat Badan

Terdapat banyak sebab orang mendapat jerawat, jadi ia adalah penting untuk mengetahui mengapa dan bagaimana jerawat terbentuk.

Badan anda menghasilkan minyak yang disebut sebum. Ia dibuat di kelenjar yang bersambung dengan folikel rambut anda. Sebum menggerakkan folikel rambut untuk menambahkan kelembapan pada kulit dan rambut anda.

Jerawat terbentuk apabila sebum dan sel kulit mati tambahan bertambah. Penumpukan ini menyekat liang dan bakteria kulit. Apabila dinding folikel rambut membengkak, ia membentuk jerawat whitehead. Apabila liang tersumbat terkena udara, jerawat bintik hitam terbentuk.

Beberapa punca jerawat badan terjadi termasuklah:

 • Genetik: Masalah jerawat boleh berlaku dalam keluarga anda;
 • Ubat-ubatan: Jerawat boleh berkembang sebagai kesan sampingan beberapa ubat seperti antidepresan tertentu;
 • Hormon: Perubahan hormon pada usia remaja sering menjadi penyebab jerawat. Tetapi bagi wanita yang sudah berusia baligh, jerawat boleh dikaitkan dengan perubahan hormon yang berlaku semasa haid dan kehamilan;
 • Peluh: Peluh, terutama jika terperangkap di bawah pakaian yang ketat, boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk; dan
 • Tekanan: Tekanan bukanlah penyebab langsung jerawat, tetapi boleh menjadi faktor penyumbang.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang anda makan boleh dikaitkan dengan jerawat.

Rawatan Jerawat Badan

Dalam kebanyakan kes, anda dapat menghilangkan jerawat dengan membuat beberapa perubahan gaya hidup dan menggunakan ubat di rumah. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat badan:

1. Mandi selepas bersenam

Membiarkan peluh dan kotoran duduk di kulit anda selepas bersenam adalah penyumbang besar kepada jerawat badan. Mandi secepat mungkin setelah bersenam. Anda juga harus mencuci pakaian senaman yang berpeluh itu selalu.

2. Mengelupas

Gunakan scrub pengelupasan lembut dengan bahan-bahan seperti asid salisilik untuk menghilangkan kotoran dan minyak tambahan dari kulit anda. Ini dapat membantu mengurangkan jumlah kulit mati yang dapat menyumbat liang.

3. Pakai pakaian yang longgar

Tabiat senaman anda boleh merengsakan jerawat belakang. Contohnya, pakaian yang ketat dapat menangkap kotoran dan peluh dan menggosoknya ke dalam pori anda. Bersenam tanpa baju di mesin gim yang berpeluh atau di lantai yang kotor, juga boleh menyebabkan masalah jerawat badan. Dapatkan pakaian yang longgar yang membolehkan kulit anda bernafas dan membantu mengeluarkan peluh.

4. Tea Tree Oil

Minyak tea tree oil dibuat dari daun pokok di Australia. Minyak ini telah digunakan oleh orang Australia bertahun-tahun untuk merawat pelbagai masalah kulit. Hari ini, anda boleh menemui banyak losyen, pembersih, dan krim yang menggunakan ramuannya.Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ia dapat membantu merawat jerawat dengan membunuh bakteria tambahan.

5. Jauhkan rambut dari belakang

Rambut panjang mungkin menambahkan minyak dan kotoran pada kulit di belakang badan anda, menyebabkan jerawat timbul. Basuh rambut anda dengan kerap, dan masukkan ke dalam sanggul atau ikat semasa bersenam. Juga, jangan biarkan perapi atau syampu mengalir ke bahagian belakang badan anda. Bahan-bahan dalam produk ini dapat menyumbang kepada liang pori yang tersumbat.

6. Pilih pelindung matahari dengan berhati-hati

Melindungi kulit anda dari sinar matahari yang merosakkan adalah mustahak, terutamanya jika anda memaparkan bahagian belakang anda. Tetapi pelindung matahari yang berminyak juga dapat menyumbang pada penyumbatan liang. Pastikan anda memilih produk yang bebas dari minyak dan ringan pada kulit.

7. Makan dengan sihat

Pernah mendengar ungkapan “anda adalah apa yang anda makan?” Diet yang tidak sihat dapat mempengaruhi tubuh kita dengan pelbagai cara. Sekiranya anda terdedah kepada jerawat, makanan tertentu boleh menjadi pencetus.

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang tinggi pada indeks glisemik (GI), boleh menyebabkan jerawat bertambah buruk. Makanan ini termasuk roti putih, pasta putih dan nasi, dan kentang putih.

Anda dinasihatkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang dengan membanyakan:

 • sayur-sayuran;
 • buah-buahan;
 • protein tanpa lemak; dan
 • bijirin penuh

Sumber artikel :

https://www.verywellhealth.com/back-acne-and-body-acne-15483

https://www.everydayhealth.com/acne/back-acne-treatment.aspx

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-back-acne#causes

error: Content is protected !!