coronavirus covid-19 test kit

Wabak pandemik yang melanda seluruh dunia memberi kesan buruk kepada kesihatan. Oleh itu, Coronavirus COVID-19 Test Kit diwujudkan dan digunakan untuk mengesan kehadiran virus ini dalam tubuh badan.

Coronavirus COVID-19 Test Kit ini terdapat dalam beberapa jenis yang berbeza. Tahap keberkesanannya dan juga tahap ketepatannya berbeza-beza mengikut jenis kit yang digunakan.

Di negara kita Malaysia, test kit ini juga digunakan oleh semua hospital dan klinik perubatan kerajaan mahupun swasta untuk mengesan kehadiran virus dalam tubuh mereka yang dikhuatiri dijangkiti oleh virus ini. Test kit ini juga digunakan oleh negara-negara lain di seluruh dunia.

Tahukah anda apakah jenis-jenis Coronavirus COVID-19 Test Kit yang digunakan? Jika anda tidak tahu dan mencari info tentang Coronavirus COVID-19 Test Kit ini, mari baca artikel yang kami tulis mengenainya di bawah ini.

APA ITU CORONAVIRUS COVID-19?

Sebelum kita lihat jenis-jenis Coronavirus COVID-19 Test Kit yang ada, mari kita ketahui dahulu serba sedikit mengenai wabak penyakit Coronavirus COVID-19 ini.

Penyakit Coronavirus atau dikenali sebagai COVID-19 adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh coronavirus yang ditemui pada penghujung tahun 2019.

Sebilangan besar orang yang dijangkiti virus COVID-19 akan mengalami penyakit pernafasan ringan hingga sederhana dan pulih tanpa memerlukan rawatan khas.

Orang yang lebih tua, dan mereka yang mempunyai masalah perubatan yang mendasari seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, penyakit pernafasan kronik, dan barah cenderung menghidap penyakit serius.

Cara terbaik untuk mencegah dan melambatkan penularan adalah dengan mendapat maklumat yang baik mengenai virus COVID-19, penyakit yang ditimbulkannya dan bagaimana penyebarannya. Lindungi diri anda dan orang lain dari jangkitan dengan mencuci tangan anda atau menggosok alkohol dengan kerap dan tidak menyentuh wajah anda.

Virus COVID-19 menyebar terutamanya melalui titisan air liur atau keluar dari hidung ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin, jadi penting untuk anda juga mengamalkan memakai pelitup muka untuk melindungi sistem pernafasan anda.

JENIS-JENIS CORONAVIRUS COVID-19 TEST KIT

Terdapat tiga jenis Coronavirus COVID-19 Test Kit yang sering digunakan. Mari kita lihat butiran-butirannya seperti di bawah.

1. Molecular Test Kit (RNA-PCR Test)

Virus News: Abbott Launches 5-Minute Covid-19 Test - Bloomberg

Ujian diagnostik ini dianggap paling sensitif untuk mengesan jangkitan virus aktif, dan hasilnya sangat tepat. Anda mungkin menjalani ujian jenis ini jika anda atau doktor anda mengesyaki anda terkena jangkitan virus COVID-19.

Anda mungkin juga diminta untuk menjalani ujianini jika anda perlu membuktikan kepada majikan atau kolej anda bahawa anda tidak dijangkiti sebelum kembali bekerja atau kembali ke kampus.

Dalam kebanyakan kes, petugas kesihatan akan mengumpulkan lendir dari hidung atau tekak anda menggunakan swab khas. Ujian molekul sering disebut ujian PCR menggunakan Molecular Test Kit – kependekan dari reaksi berantai polimerase, teknik makmal yang digunakan untuk mengesan bahan genetik virus.

Waktu keputusan ujian berbeza dari beberapa minit hingga beberapa hari atau lebih lama, bergantung kepada sama ada sampel dianalisis di lokasi atau dihantar ke makmal luar.

Ujian menggunakan sapuan nasofaring – yang masuk jauh ke dalam hidung hingga ke belakang tekak anda adalah prosedur operasi standard yang digunakan untuk kit uhian jenis ini.

Tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, alat ujian di rumah telah tersedia yang membolehkan orang mengumpulkan sampel mereka sendiri dan kemudian sampel tersebut dihantar ke makmal untuk dianalisis.

Alat ujian ini mudah digunakan dan mungkin kurang menakutkan daripada ujian swab biasa yang digunakan dalam persekitaran rawatan kesihatan.

2. Antigen Test Kit (Rapid Test)

COVID-19 testing: How antibody, antigen, RT-PCR, TrueNat tests differ,  their strengths and limitations-Health News , Firstpost

Ujian diagnostik jenis ini sering disebut sebagai rapid test kerana waktu pemulihan jauh lebih cepat daripada ujian RNA. Ia juga lebih lebih murah untuk dihasilkan.

Antigen Test Kit ini digunakan untuk menyaring sejumlah besar orang di seluruh dunia, seperti di lapangan terbang yang mempunyai ramai pengunjung saban hari.

Dari sudut pandang pesakit, Antigen Test Kit berfungsi sama seperti Molecular Test Kit. Petugas kesihatan anda akan menyapu bahagian belakang hidung atau tekak anda untuk mendapatkan sampel untuk ujian.

Tetapi daripada menunggu sepanjang hari untuk keputusan anda, Antigen Test Kit dapat menghasilkan keputusan ujian dalam masa satu jam atau kurang, kata FDA.

Sekiranya anda diuji positif, itu mungkin betul kerana Antigen Test Kit ini sangat tepat. Masalahnya, ujian ini lebih lambat untuk mengesan jangkitan virus yang aktif.

Sekiranya anda mempunyai simptom COVID-19 tetapi ujian menggunakan Antigen Test Kit adalah negatif, doktor anda mungkin mencadangkan anda menjalani ujian menggunakan Molecular Test Kit.

3. Antibody Test Kit (Ujian Serologi atau Ujian Darah)

Push Needed for At-Home Coronavirus Antibody Testing | MedPage Today

Ujian ini mengesan antibodi terhadap Coronavirus. Antibodi adalah protein yang dihasilkan oleh sistem imun anda untuk melawan penceroboh asing, seperti virus.

Ujian antibodi COVID-19 tidak dapat mendiagnosis jangkitan coronavirus aktif. Yang memberitahu anda adalah sama ada anda pernah dijangkiti pada suatu ketika dahulu, walaupun ia berlaku beberapa bulan yang lalu. Antibodi tidak dapat dikesan sehingga sekurang-kurangnya beberapa hari selepas jangkitan bermula.

Tidak ada ujian antibodi di rumah yang disahkan oleh FDA. Anda mesti berjumpa dengan petugas kesihatan yang akan mengambil sampel darah pada hujung jari atau darah dari urat di lengan anda.

Sebilangan besar ujian ini dilakukan di makmal yang memerlukan masa beberapa hari untuk diproses. Tetapi FDA baru saja meluluskan ujian coronavirus rawatan antibodi yang pertama, yang membolehkan doktor, hospital, pusat rawatan, dan bilik kecemasan mendapat keputusan ujian dalam masa 15 minit menggunakan darah dari hujung jari.

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN CORONAVIRUS COVID-19 TEST KIT

Walaupun konsep ujian antibodi adalah sangat baik, ada cabaran dalam membuat dan menggunakan test kit ini. Tidak seperti alat ujian RT-PCR, alat ujian antibodi memerlukan masa untuk diperhalusi, dan memerlukan komponen virus untuk dihasilkan yang kemudian harus diseragamkan.

Untuk memastikan alat ujian dan ujian ini digunakan dengan baik, diperlukan sampel daripada sekumpulan pesakit yang dikumpulkan dengan teliti.

Ia juga mesti diperiksa dengan banyak sampel yang berbeza, bukan hanya untuk memastikan tahap ketepatan, tetapi untuk mengetahui berapa lama selepas jangkitan sampel menjadi positif, dan berapa lama ia tetap positif setelah pesakit pulih.

Ini mesti dilakukan kepada pesakit yang berbeza kerana setiap individu menghasilkan satu set antibodi yang unik dalam tubuh badan mereka.

Sebaliknya,alat ujian RT-PCR dapat dilakukan dengan mengambil jumlah virus yang diketahui dan memeriksa hasilnya.

Virus ini telah berkembang di makmal sejak beberapa minggu setelah pesakit pertama di luar negara dikenal pasti, jadi petugas kesihatan di sana telah menggunakan alat ujian RT-PCR yang tepat untuk satu tempoh masa.

Tetapi keperluan pekerja makmal untuk melakukan ujian RT-PCR dalam jumlah yang besar menjadikan keputusan ujian ini agak lambat dan kosnya juga lebih mahal.

Sekiranya anda mempunyai simptom-simptom COVID-19, sebaiknya anda lakukan pemeriksaan dan ujian di fasiliti kesihatan yang terdekat. Tidak kiralah menggunakan mana-mana Coronavirus COVID-19 Test Kit sekalipun, ia lebih baik daripada tidak membuat ujian langsung. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda.

Sumber:

https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/covid-19-test-types

https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1

https://theconversation.com/covid-19-tests-how-they-work-and-whats-in-development-134479

Summary
Jenis-Jenis Coronavirus COVID-19 Test Kit
Article Name
Jenis-Jenis Coronavirus COVID-19 Test Kit
Description
Wabak pandemik yang melanda seluruh dunia memberi kesan buruk kepada kesihatan. Oleh itu, Coronavirus COVID-19 Test Kit diwujudkan dan digunakan untuk mengesan kehadiran virus ini dalam tubuh badan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: