Now Reading
Memahami Jaundis Bayi Baru Lahir

Memahami Jaundis Bayi Baru Lahir

Jaundis

Jaundis atau dalam istilah yang biasanya digunakan, demam kuning ialah sejenis penyakit kuning yang berlaku pada kulit dan mata bayi yang baru lahir. Demam kuning ialah perkara yang sangat biasa dan boleh berlaku apabila bayi mempunyai kadar bilirubin yang tinggi iaitu sejenis pigmen kuning hasil daripada pemecahan normal sel darah merah. 

Bagi bayi dan orang tua, hati memproses bilirubin dan ianya disebarkannya melalui saluran usus. Walau bagaimanapun, hati bayi yang baru lahir masih belum cukup matang untuk membuang bilirubin.

Berita baiknya ialah dalam kebanyakan kes, penyakit kuning pada bayi yang baru lahir hilang dengan sendirinya ketika hati bayi membesar dan ketika bayi mula menyusu yang membantu bilirubin menghilangkan daripada tubuh badan.

Dalam kebanyakan kes, penyakit kuning akan hilang dalam 2 hingga 3 minggu. Penyakit kuning yang berlanjutan lebih daripada 3 minggu mungkin merupakan simptom keadaan yang mendasari.

Selain itu, bayi yang mempunyai kadar bilirubin yang tinggi berisiko mengalami pekak, kelumpuhan serebrum atau bentuk kerosakan otak yang lain.

Ianya adalah disyorkan agar semua bayi yang baru lahir diperiksa penyakit kuning sebelum keluar dari hospital dan sekali lagi ketika bayi berusia antara 3 hingga 5 hari.

Apa yang menyebabkan Jaundis pada bayi yang baru lahir?

 • Bayi pramatang (bayi yang dilahirkan sebelum mencapai kehamilan 37 minggu)
 • Bayi yang tidak mendapat susu ibu atau susu formula yang mencukupi mungkin kerana mereka sukar menyusu.
 • Bayi yang jenis darahnya tidak sesuai dengan jenis darah ibunya
 • Bayi yang jenis darahnya tidak serasi dengan ibu mereka boleh membina penumpuan antibodi yang dapat memusnahkan sel darah merahnya dan menyebabkan kenaikan kadar bilirubin secara tiba-tiba.

Penyebab penyakit kuning yang baru lahir termasuk:

 • Lebam semasa kelahiran atau pendarahan dalaman yang lain
 • Masalah hati
 • Jangkitan
 • Kekurangan enzim
 • Sel darah merah bayi abnormal 

Seberapa kerapnya jaundis dalam bayi yang baru lahir?

Jaundis adalah salah satu keadaan paling biasa yang boleh mempengaruhi bayi baru lahir.

Dianggarkan 6 dari setiap 10 bayi mengalami penyakit kuning, termasuk 8 daripada 10 bayi yang dilahirkan sebelum waktunya sebelum minggu ke-37 kehamilan.

Tetapi hanya sekitar 1 dari 20 bayi yang mempunyai kadar bilirubin darah cukup tinggi untuk memerlukan rawatan.

Atas sebab-sebab yang tidak jelas, penyusuan susu ibu meningkatkan risiko bayi terkena penyakit kuning yang sering berlanjutan selama sebulan atau lebih.

Tetapi dalam kebanyakan kes, kebaikan menyusu jauh melebihi risiko yang berkaitan dengan penyakit kuning.

Apakah gejala atau simptom Jaundis bayi yang baru lahir?

Tanda pertama penyakit kuning adalah menguning kulit dan mata bayi. Kekuningan mungkin bermula dalam 2 hingga 4 hari selepas kelahiran dan boleh bermula di muka sebelum merebak ke seluruh badan.

Tahap bilirubin biasanya memuncak antara 3 hingga 7 hari selepas kelahiran.

Sekiranya anda menekankan jari pada kulit bayi dan dengan perlahan ianya menyebabkan kawasan kulit yang ditekan menjadi kuning, kemungkinan itu adalah tanda penyakit kuning.

Bila hendak mendapatkan rawatan?

Sebilangan besar kes penyakit kuning adalah perkara biasa tetapi kadang-kadang penyakit kuning dapat menunjukkan keadaan perubatan yang mendasari. Penyakit kuning yang teruk juga meningkatkan risiko bilirubin masuk ke otak, yang boleh menyebabkan kerosakan otak kekal.

Hubungi doktor anda sekiranya anda melihat simptom berikut:

 • Jaundis merebak atau menjadi lebih teruk.
 • Bayi anda mengalami demam melebihi 100°F (38°C).
 • Pewarnaan kuning bayi anda semakin mendalam.
 • Bayi anda kurang makan, kelihatan lesu letih, dan menangis dengan nada tinggi.

Bagaimana Jaundis  didiagnosis?

Selepas ibu dan bayi yang baru lahir keluar dari hospital dalam tempoh 72 jam selepas bersalin, ianya ialah sangat penting bagi ibu bapa untuk membawa bayi mereka untuk pemeriksaan beberapa hari selepas kelahiran kerana tahap bilirubin biasanya memuncak antara 3 hingga 7 hari selepas kelahiran.

Pewarnaan kuning yang berbeza mengesahkan bahawa bayi menghidap penyakit kuning tetapi ujian tambahan mungkin diperlukan untuk menentukan keparahan penyakit kuning.

Bayi yang mengalami penyakit kuning dalam 24 jam pertama kehidupan harus mengukur kadar bilirubin dengan segera, baik melalui ujian kulit atau ujian darah.

Ujian tambahan mungkin diperlukan untuk melihat apakah penyakit kuning bayi disebabkan oleh keadaan yang mendasari. Ini mungkin termasuk menguji bayi anda untuk mengetahui jumlah darah lengkap mereka, jenis darah dan ketidaksesuaian faktor Rhesus (Rh).

Selain itu, ujian Coombs mungkin dilakukan untuk memeriksa peningkatan kerosakan sel darah merah.

Bagaimana penyakit kuning bayi yang baru lahir dirawat?

Penyakit kuning ringan biasanya akan hilang dengan sendirinya ketika hati bayi mula membesar. Penyusuan yang kerap (antara 8 hingga 12 kali sehari) akan membantu bayi melewati bilirubin melalui badan mereka.

Penyakit kuning yang lebih teruk mungkin memerlukan rawatan lain. Fototerapi adalah kaedah rawatan yang biasa dan sangat berkesan yang menggunakan cahaya untuk memecah bilirubin di dalam badan bayi anda.

Dalam fototerapi, bayi anda akan diletakkan di atas katil khas di bawah cahaya spektrum biru sambil hanya memakai lampin dan kacamata pelindung khas. Selimut serat optik juga boleh diletakkan di bawah bayi anda.

Dalam kes yang sangat teruk, transfusi pertukaran mungkin diperlukan di mana bayi menerima sejumlah kecil darah dari penderma atau bank darah.

Ini menggantikan darah bayi yang rosak dengan sel darah merah yang sihat. Ini juga meningkatkan jumlah sel darah merah bayi dan mengurangkan kadar bilirubin.

Adakah Jaundis dapat dicegah?

Tidak ada cara sebenar untuk mencegah penyakit kuning yang baru lahir. Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian jenis darah anda.

Selepas kelahiran, jenis darah bayi anda akan diuji, jika perlu, untuk menolak kemungkinan ketidaksesuaian jenis darah yang boleh menyebabkan penyakit kuning yang baru lahir. Sekiranya bayi anda mengalami penyakit kuning, terdapat beberapa cara untuk mencegahnya menjadi lebih teruk:

Pastikan bayi anda mendapat nutrien yang mencukupi melalui susu ibu. Memberi makan bayi anda 8 hingga 12 kali sehari selama beberapa hari pertama memastikan bayi anda tidak mengalami dehidrasi, yang membantu bilirubin melewati badan mereka dengan lebih cepat.

Sekiranya anda tidak menyusu formula bayi anda, berikan bayi anda 1 hingga 2 ounce formula setiap 2 hingga 3 jam untuk minggu pertama. Bayi pra-matang atau lebih kecil mungkin mengambil susu formula dalam jumlah yang lebih kecil, begitu juga bayi yang juga mendapat susu ibu. Bincangkan dengan doktor anda jika anda bimbang bayi anda mengambil formula yang terlalu sedikit atau terlalu banyak atau jika mereka tidak bangun untuk memberi makan sekurang-kurangnya 8 kali setiap 24 jam.

Pantau bayi anda dengan teliti pada lima hari pertama kehidupan untuk mengetahui gejala Jaundis, seperti menguningnya kulit dan mata.

Sekiranya anda menyedari bahawa bayi anda mempunyai simptom Jaundis, segera hubungi doktor anda. Jangan berlengah!

Sumber:

https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn

https://www.healthline.com/health/newborn-jaundice#prevention

error: Content is protected !!