Now Reading
Jaundis Bayi Baru Lahir: Ibu Bapa perlu tahu!

Jaundis Bayi Baru Lahir: Ibu Bapa perlu tahu!

jaundis

Jaundis adalah sejenis penyakit kuning yang berlaku pada kulit dan mata bayi yang baru lahir. Jaundis adalah perkara yang sangat biasa dan boleh berlaku apabila bayi mempunyai kadar bilirubin yang tinggi, pigmen kuning  berlaku semasa pemecahan normal sel darah merah.

Bagi bayi dan orang tua, hati memproses bilirubin yang kemudian menyebarkannya melalui saluran usus. Walau bagaimanapun, hati bayi yang baru lahir masih belum cukup matang untuk membuang bilirubin.

Berita baiknya adalah dalam kebanyakan kes, Juandis pada bayi yang baru lahir hilang dengan sendirinya ketika hati bayi membesar dan ketika bayi mula menyusu yang membantu bilirubin melewati tubuh.

Dalam kebanyakan kes, Jaundis akan hilang dalam 2 hingga 3 minggu. Jaundis yang berlanjutan lebih dari 3 minggu mungkin merupakan gejala keadaan yang mendasari.

Selain itu, kadar bilirubin yang tinggi boleh menyebabkan bayi berisiko mengalami pekak, kelumpuhan serebrum atau bentuk kerosakan otak yang lain.

Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan agar semua bayi yang baru lahir diperiksa penyakit kuning sebelum keluar dari hospital dan sekali lagi ketika bayi berusia antara 3 hingga 5 hari.

Apakah yang menyebabkan Jaundis pada bayi yang baru lahir?

 • bayi pramatang (bayi yang dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu)
 • bayi yang tidak mendapat susu ibu atau susu formula yang mencukupi, sama ada kerana mereka sukar menyusu atau kerana susu ibu mereka belum
 • bayi yang jenis darahnya tidak sesuai dengan jenis darah ibunya
 • Bayi yang jenis darahnya tidak serasi dengan ibu mereka boleh membina penumpukan antibodi yang dapat memusnahkan sel darah merahnya dan menyebabkan kenaikan kadar bilirubin secara tiba-tiba.
 • Penyebab penyakit kuning yang baru lahir termasuk:
 • lebam semasa kelahiran atau pendarahan dalaman yang lain
 • masalah hati
 • jangkitan
 • kekurangan enzim
 • kelainan pada sel darah merah bayi anda

Sekerap manakah Jaundis terhadap bayi yang baru lahir?

Jaundis adalah salah satu keadaan paling biasa yang boleh mempengaruhi bayi baru lahir.

Dianggarkan 6 dari setiap 10 bayi mengalami Jaundis, termasuk 8 daripada 10 bayi yang dilahirkan sebelum waktunya sebelum minggu ke-37 kehamilan.

Tetapi hanya sekitar 1 dari 20 bayi yang mempunyai kadar bilirubin darah cukup tinggi untuk memerlukan rawatan.

Atas sebab-sebab yang tidak jelas, penyusuan susu ibu meningkatkan risiko bayi terkena Jaundis yang sering berlanjutan selama sebulan atau lebih.

Tetapi dalam kebanyakan kes, kebaikan menyusu jauh melebihi risiko yang berkaitan dengan penyakit kuning.

Apakah gejala atau simptom Jaundis bayi yang baru lahir?

 • Tanda pertama Jaundis adalah menguning kulit dan mata bayi. Kekuningan mungkin bermula dalam 2 hingga 4 hari selepas kelahiran dan boleh bermula di muka sebelum merebak ke seluruh badan.
 • Tahap bilirubin biasanya memuncak antara 3 hingga 7 hari selepas kelahiran.
 • Sekiranya menekankan jari pada kulit bayi dan dengan perlahan menyebabkan kawasan kulit yang ditekan menjadi kuning, kemungkinan itu adalah tanda penyakit kuning.

Bila hendak mendapatkan rawatan?

Sebilangan besar kes penyakit kuning adalah perkara biasa, tetapi kadang-kadang penyakit kuning dapat menunjukkan keadaan perubatan yang mendasari. Penyakit kuning yang teruk juga meningkatkan risiko bilirubin masuk ke otak, yang boleh menyebabkan kerosakan otak kekal.

Hubungi doktor anda sekiranya anda melihat simptom berikut:

 • Jaundis merebak atau menjadi lebih teruk.
 • Bayi anda mengalami demam melebihi 100°F (38°C).
 • Pewarnaan kuning bayi anda semakin mendalam.
 • Bayi anda kurang makan, kelihatan lesu atau lesu, dan menangis dengan nada tinggi.

Bagaimana Jaundis didiagnosis?

Selepas ibu dan bayi yang baru lahir keluar dari hospital dalam tempoh 72 jam selepas bersalin, sangat penting bagi ibu bapa untuk membawa bayi mereka untuk pemeriksaan beberapa hari selepas kelahiran kerana tahap bilirubin memuncak antara 3 hingga 7 hari selepas kelahiran.

Pewarnaan kuning yang berbeza mengesahkan bahawa bayi menghidap penyakit kuning, tetapi ujian tambahan mungkin diperlukan untuk menentukan keparahan penyakit kuning.

Bayi yang mengalami penyakit kuning dalam 24 jam pertama kehidupan harus mengukur kadar bilirubin dengan segera, baik melalui ujian kulit atau ujian darah.

Ujian tambahan mungkin diperlukan untuk melihat apakah Jaundis bayi disebabkan oleh keadaan yang mendasari. Ini mungkin termasuk menguji bayi anda untuk mengetahui jumlah darah lengkap mereka, jenis darah dan ketidaksesuaian faktor Rhesus (Rh).

Selain itu, ujian Coombs mungkin dilakukan untuk memeriksa peningkatan kerosakan sel darah merah.

Bagaimana Jaundis dirawat?

Jaundis ringan biasanya akan hilang dengan sendirinya ketika hati bayi mula membesar. Penyusuan yang kerap (antara 8 hingga 12 kali sehari) akan membantu bayi melewati bilirubin melalui badan mereka.

Jaundis yang lebih teruk mungkin memerlukan rawatan lain. Fototerapi adalah kaedah rawatan yang biasa dan sangat berkesan yang menggunakan cahaya untuk memecah bilirubin di dalam badan bayi anda.

Dalam fototerapi, bayi anda akan diletakkan di atas katil khas di bawah cahaya spektrum biru sambil hanya memakai lampin dan kacamata pelindung khas. Selimut serat optik juga boleh diletakkan di bawah bayi anda.

Dalam kes yang sangat teruk, transfusi pertukaran mungkin diperlukan di mana bayi menerima sejumlah kecil darah dari penderma atau bank darah.

Ini menggantikan darah bayi yang rosak dengan sel darah merah yang sihat. Ini juga meningkatkan jumlah sel darah merah bayi dan mengurangkan kadar bilirubin.

Adakah Jaundis dapat dicegah?

Tidak ada cara sebenar untuk mencegah penyakit kuning yang baru lahir. Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian jenis darah anda.

Selepas kelahiran, jenis darah bayi anda akan diuji, jika perlu, untuk menolak kemungkinan ketidaksesuaian jenis darah yang boleh menyebabkan penyakit kuning yang baru lahir. Sekiranya bayi anda mengalami penyakit kuning, terdapat beberapa cara untuk mencegahnya menjadi lebih teruk:

Pastikan bayi anda mendapat nutrien yang mencukupi melalui susu ibu. Memberi makan bayi anda 8 hingga 12 kali sehari selama beberapa hari pertama memastikan bayi anda tidak mengalami dehidrasi, yang membantu bilirubin melewati badan mereka dengan lebih cepat.

Sekiranya anda tidak menyusu formula bayi anda, berikan bayi anda 1 hingga 2 ons formula setiap 2 hingga 3 jam untuk minggu pertama. Bayi pra-matang atau lebih kecil mungkin mengambil susu formula dalam jumlah yang lebih kecil, begitu juga bayi yang juga mendapat susu ibu. Bercakap dengan doktor anda jika anda bimbang bayi anda mengambil formula yang terlalu sedikit atau terlalu banyak atau jika mereka tidak bangun untuk memberi makan sekurang-kurangnya 8 kali setiap 24 jam.

Pantau bayi anda dengan teliti pada lima hari pertama kehidupan untuk mengetahui gejala penyakit kuning, seperti menguningnya kulit dan mata.

Sekiranya anda menyedari bahawa bayi anda mempunyai simptom Jaundis, segera hubungi doktor anda. Jangan berlengah!

Sumber:

https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn

https://www.healthline.com/health/newborn-jaundice#prevention

error: Content is protected !!