jangkitan kuman di otak (meningitis)

Meningitis ataupun dikenali sebagai jangkitan kuman di otak adalah jangkitan yang jarang berlaku yang mempengaruhi membran halus iaitu disebut meninges yang meliputi otak dan saraf tunjang. Golongan dewasa atau kanak-kanak juga berisiko untuk menghidapinya.

Penyebab meningitis atau jangkitan kuman di otak yang paling biasa adalah jangkitan virus dan bakteria. Sebab-sebab lain termasuk:

 • barah
 • kerengsaan kimia
 • kulat
 • alahan ubat

Beberapa meningitis virus dan bakteria akan menular. Mereka dapat menular dengan batuk, bersin, atau kontak dekat.

Bengkak dari meningitis biasanya mencetuskan tanda dan gejala seperti sakit kepala, demam dan leher yang kaku.

Sebilangan besar kes meningitis disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi jangkitan bakteria, parasit dan kulat adalah penyebab lain. Beberapa kes meningitis bertambah baik tanpa rawatan dalam beberapa minggu. Yang lain boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan antibiotik kecemasan.

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengesyaki bahawa seseorang menghidap meningitis. Rawatan awal meningitis bakteria dapat mencegah komplikasi serius.

Jenis-jenis jangkitan kuman di otak

 • Meningitis bakteria

Ia adalah penyakit yang sangat serius. Ia boleh mengancam nyawa atau menyebabkan kerosakan otak kecuali jika anda mendapatkan rawatan cepat.

Beberapa jenis bakteria boleh menyebabkan meningitis bakteria terdiri daripada :

 • Streptococcus pneumoniae (pneumococcus)
 • Neisseria meningitidis (meningococcus)
 • Listeria monocytogenes (pada orang tua, wanita hamil, atau mereka yang mempunyai masalah sistem imun)

Bakteria yang disebut Haemophilus influenzae type b (Hib) adalah penyebab biasa meningitis pada bayi dan anak kecil sehingga vaksin Hib tersedia untuk bayi. Terdapat juga vaksin untuk Neisseria meningitidis dan Streptococcus pneumoniae. Pakar mengesyorkan agar semua kanak-kanak mendapatkannya, dan juga semua orang dewasa yang berisiko lebih tinggi untuk penyakit ini.

Dalam banyak kes, meningitis bakteria bermula apabila bakteria masuk ke aliran darah anda dari sinus, telinga, atau tekak anda. Bakteria yang menyebabkan meningitis dapat menyebar ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

 • Meningitis virus

Meningitis virus lebih biasa daripada bentuk bakteria dan secara amnya, ia adalah kurang serius. Sejumlah virus boleh mencetuskan penyakit, termasuk beberapa yang boleh menyebabkan masalah cirit-birit.

 • Meningitis kulat

Meningitis kulat jauh lebih jarang daripada bentuk bakteria atau virus. Orang yang sihat jarang mendapatnya. Anda lebih cenderung mendapat bentuk meningitis ini jika anda mempunyai masalah dengan sistem imun anda, seperti AIDS.

 • Meningitis parasit

Meningitis parasit juga jarang berlaku. Ia disebabkan oleh parasit yang biasanya menyerang haiwan. Anda boleh mendapatkannya dari memakan haiwan seperti siput, siput, ular, ikan, atau unggas yang dijangkiti oleh parasit atau telurnya, atau hasil yang mengandungi telur parasit.

Risiko lebih tinggi dengan makanan mentah atau kurang matang. Anda tidak boleh menyebarkan meningitis jenis ini kepada orang lain.

 • Meningitis amoebik

Meningitis amoebik adalah jangkitan yang jarang berlaku, biasanya membawa maut oleh kutu sel tunggal yang disebut Naegleria fowleri. Amuba ini tinggal di tanah atau air tawar yang hangat, tetapi bukan air masin. Orang biasanya mendapatkannya dari berenang di air di mana amuba tinggal, tidak meminumnya. Meningitis amuba tidak menular.

 • Meningitis tidak berjangkit

Meningitis tidak berjangkit disebabkan oleh penyakit seperti lupus atau barah, atau jika anda mengalami kecederaan kepala, pembedahan otak, atau minum ubat tertentu. Ia tidak berjangkit.

 • Meningitis kronik

Meningitis kronik mempunyai simptom yang serupa dengan meningitis akut, tetapi berkembang dalam beberapa minggu. Ia berpunca daripada jangkitan dengan kulat atau mikobakteria yang menyebabkan tuberkulosis. Organisma ini masuk ke dalam tisu dan cecair yang mengelilingi otak anda sehingga menyebabkan meningitis.

Faktor Risiko Jangkitan Kuman di Otak

Berikut adalah beberapa faktor risiko meningitis:

 • Sistem imunisasi yang lemah

Orang dengan kekurangan imun lebih terdedah kepada jangkitan. Ini termasuk jangkitan yang menyebabkan meningitis. Gangguan dan rawatan tertentu boleh melemahkan sistem imun anda. Ini termasuk:

 • HIV / AIDS
 • gangguan auto imun
 • kemoterapi
 • pemindahan organ atau sumsum tulang

Meningitis kriptokokus, yang disebabkan oleh kulat, adalah bentuk meningitis yang paling biasa pada orang dengan HIV.

 • Kehidupan masyarakat

Meningitis mudah merebak ketika orang tinggal dalam jarak dekat. Berada di ruang kecil meningkatkan peluang pendedahan. Contoh lokasi ini termasuk:

 • asrama kolej
 • berek
 • sekolah berasrama penuh
 • pusat jagaan harian
 • Kehamilan

Wanita hamil mempunyai risiko peningkatan listeriosis, yang merupakan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Listeria. Jangkitan boleh merebak ke anak yang belum lahir.

 • Umur

Semua peringkat umur berisiko meningitis. Walau bagaimanapun, kumpulan umur tertentu mempunyai risiko yang lebih tinggi. Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun berisiko tinggi meningitis virus. Bayi berisiko meningitis bakteria lebih tinggi.

 • Bekerja dengan haiwan

Pekerja ladang dan orang lain yang bekerja dengan haiwan mempunyai risiko peningkatan jangkitan dengan Listeria.

Punca

Setiap jenis meningitis mempunyai sebab yang sedikit berbeza, tetapi masing-masing akhirnya bertindak dengan cara yang sama: Bakteria, jamur, virus, atau parasit menyebar melalui aliran darah hingga sampai ke otak, atau saraf tunjang.

Di sana, ia masuk ke lapisan atau cairan di sekitar bahagian tubuh yang penting ini dan mula berkembang menjadi jangkitan yang lebih maju.

Meningitis tidak berjangkit adalah akibat kecederaan fizikal atau keadaan lain; ia tidak melibatkan jangkitan.

Diagnosis

Doktor anda akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk memeriksa leher anda untuk kekakuan dan mencari ruam kulit yang mungkin menunjukkan jangkitan bakteria. Mereka juga perlu melakukan ujian yang boleh merangkumi:

 • Ujian darah untuk mencari bakteria
 • Imbasan CT atau MRI kepala anda untuk mencari pembengkakan atau keradangan
 • Keran tulang belakang, di mana pekerja kesihatan menggunakan jarum untuk mengambil cecair dari sekitar saraf tunjang anda. Ia dapat mengetahui apa yang menyebabkan meningitis anda.

Rawatan

Rawatan anda ditentukan oleh penyebab meningitis anda.

Meningitis bakteria memerlukan kemasukan ke hospital dengan segera. Diagnosis dan rawatan awal akan mencegah kerosakan otak dan kematian. Meningitis bakteria dirawat dengan antibiotik intravena. Tidak ada antibiotik khusus untuk meningitis bakteria. Ia bergantung pada bakteria yang terlibat.

Meningitis kulat dirawat dengan agen antijamur.

Meningitis parasit mungkin melibatkan hanya merawat gejala atau berusaha merawat jangkitan secara langsung. Bergantung pada penyebabnya, jenis ini boleh menjadi lebih baik tanpa rawatan antibiotik. Sekiranya ia memburuk, doktor anda mungkin boleh merawat jangkitan itu sendiri.

Meningitis virus boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi beberapa penyebab meningitis virus akan dirawat dengan ubat antivirus intravena.

Sumber :

https://www.webmd.com/children/understanding-meningitis-basics

https://www.healthline.com/health/meningitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes

Tagged: