Jangkitan kulat: Bagaimana ia boleh membahayakan anda?
Jangkitan kulat adalah perkara biasa di seluruh dunia. Ia berlaku apabila kulat menyerang dan mengambil alih kawasan badan serta terlalu banyak untuk ditangani oleh sistem imun.

Tahukah bahawa kulat berada di sekeliling kita? Spora mikroskopiknya dapat dijumpai di darat dan di udara. Sebilangan besar kulat ini adalah tidak berbahaya, namun terdapat juga jenis tertentu yang boleh menyebabkan jangkitan kulat serius pada sesetengah orang.

Jangkitan kulat adalah perkara biasa di seluruh dunia. Pada manusia, jangkitan kulat berlaku apabila kulat menyerang dan mengambil alih kawasan badan serta terlalu banyak untuk ditangani oleh sistem imun.

Kulat boleh hidup di udara, tanah, air, dan tumbuh-tumbuhan. Terdapat juga beberapa kulat yang hidup secara semula jadi di dalam tubuh manusia.

Jenis jangkitan kulat

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), terdapat kira-kira 1.5 juta spesies kulat yang berlainan di bumi. Kira-kira 300 jenis telah diketahui boleh menyebabkan individu sakit. Kulat boleh hidup di luar seperti di tanah dan di tumbuh-tumbuhan dan pokok. Di samping itu, ia juga boleh hidup di permukaan dalaman dan kulit manusia. Jenis jangkitan kulat yang paling terkenal termasuk:

 • ‘Athlete’s foot’
 • Jangkitan yis faraj
 • ‘Jock itch’
 • Kurap

Jenis kulat yang paling biasa menyebabkan jangkitan serius atau mengancam nyawa termasuk:

 • Aspergillus, yang menyebabkan aspergillosis. Ini selalunya mempengaruhi individu dengan penyakit paru-paru atau sistem imun yang lemah.
 • Candida, yang menyebabkan candidiasis, juga disebut sebagai sariawan. Sekiranya ia memasuki sistem darah, ia disebut sebagai invasive candidiasis.
 • Histoplasma, yang menyebabkan histoplasmosis ketika spora memasuki paru-paru. Sebilangan besar individu yang menyedut spora tidak akan jatuh sakit, tetapi boleh menyebabkan penyakit serius, terutama di kalangan individu dengan sistem imun yang lemah.
 • Pneumocystis jirovecii, yang menyebabkan pneumocystispneumonia (PCP). Kulat ini umumnya menyebabkan penyakit serius pada individu yang mengalami gangguan sistem kekebalan tubuh, terutama gangguan sistem kekebalan tubuh disebabkan oleh HIV / AIDS atau penggunaan kortikosteroid.

Pada tahun 2012, terdapat wabak meningitis kulat di beberapa bahagian Amerika Syarikat. Meningitis jenis ini tidak berjangkit tetapi terjadi disebabkan suntikan steroid yang tercemar di bahagian tulang belakang.

Apakah simptom yang biasa?

Gejala jangkitan kulat bergantung pada bahagian tubuh yang terjejas. Antaranya seperti:

 • Jangkitan yis faraj biasanya menyebabkan kegatalan dan pelepasan busuk dari faraj.
 • Jangkitan kulat pada kulit boleh menyebabkan kemerahan, kegatalan, kulit mengelupas dan bengkak.
 • Jangkitan kulat pada paru-paru boleh menyebabkan batuk, demam, sakit dada, dan sakit otot.

Bolehkah ia berlaku kepada sesiapa sahaja?

Sesiapa sahaja boleh mendapat jangkitan kulat, bahkan orang yang sihat. Kulat adalah perkara biasa di persekitaran, dan individu boleh sahaja bernafas atau bersentuhan dengan spora kulat setiap hari tanpa jatuh sakit. Walau bagaimanapun, pada individu dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, kulat ini lebih cenderung menyebabkan jangkitan.

Sebilangan individu dilahirkan dengan sistem imun yang lemah. Individu lain mungkin mempunyai penyakit yang menyerang sistem imun seperti HIV / AIDS. Beberapa ubatan, seperti kortikosteroid atau kemoterapi kanser juga dapat menurunkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan dengan berkesan.

Apakah faktor yang meningkatkan risiko pengembangannya?  

 • Kesesakan di persekitaran lembap atau lembap.
 • Gaya hidup tidak bersih – perkongsian tuala, memakai pakaian basah, menggunakan stokin yang sama berulang kali, kuku yang panjang, berjalan kaki tanpa memakai kasut di tempat awam yang lembap.
 • Masalah perubatan yang mendasari – diabetes mellitus, HIV, atau rawatan jangka panjang yang tidak terkawal dengan ubat-ubatan yang melemahkan sistem imun anda (seperti rawatan kanser).

Bagaimana jangkitan kulat dirawat?

Jangkitan kulat biasanya dirawat dengan ubat anti-kulat, biasanya dengan ubat yang digunakan secara langsung ke kawasan yang terjejas (disebut sebagai ubat topikal). Ubat topikal ini juga boleh boleh merangkumi krim, gel, losyen, larutan atau syampu. Malah, ada juga yang boleh diambil secara oral.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, individu boleh mengambil langkah-langkah berjaga seperti memastikan kawasan yang terjejas kekal kering, seperti memakai serbuk atau memakai kasut dengan bahagian depan yang terbuka.

Untuk beberapa jenis jangkitan, doktor mungin boleh memberikan kortikosteroid untuk melegakan keradangan dan kegatalan.

Adakah ia dapat dicegah?

Banyak jangkitan kulat dapat dicegah dengan mengambil langkah berjaga-jaga tertentu. Sebagai contoh, untuk mengurangkan risiko mengembangkan keadaan athlete’s foot, ianya adalah penting untuk memastikan kaki anda sentiasa bersih dan kering. Sekiranya berjalan di bilik persalinan, kolam renang atau pancuran, pakai sandal atau selipar agar kulit anda tidak menyentuh lantai.

Seterusnya, bagi mengurangkan risiko jangkitan yis pada faraj, ianya adalah penting untuk memakai pakaian dalam “yang boleh bernafas” (tidak terlalu longgar atau terlalu ketat), elakkan menggunakan semburan atau serbuk wangi dan amalkan kebersihan yang baik.

Untuk mengelakkan menghirup spora yang boleh menyebabkan jangkitan paru-paru, pakai topeng ketika bekerja di kawasan berisiko seperti kandang ayam atau kawasan lain di mana mungkin terdapat kotoran burung atau kelelawar, serta tumbuh-tumbuhan yang membusuk terutama semasa anda bekerja di kebun.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317970

https://www.cdc.gov/fungal/infections/index.html

https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/fungal-skin-infections/overview-of-fungal-skin-infections

https://www.sepsis.org/sepsisand/fungal-infections/

Summary
Jangkitan kulat: Bagaimana ia boleh membahayakan anda?
Article Name
Jangkitan kulat: Bagaimana ia boleh membahayakan anda?
Description
Jangkitan kulat adalah perkara biasa di seluruh dunia. Ia berlaku apabila kulat menyerang dan mengambil alih kawasan badan serta terlalu banyak untuk ditangani oleh sistem imun.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: