Now Reading
Jambu Batu: Jom Ketahui Khasiat-Khasiatnya

Jambu Batu: Jom Ketahui Khasiat-Khasiatnya

jambu batu

Jambu batu adalah buah-buahan tropika yang ditanam di banyak kawasan tropika dan subtropika. Psidium guajava (jambu batu biasa, jambu lemon) adalah pokok kecil dalam keluarga myrtle (Myrtaceae), yang berasal dari Mexico, Amerika Tengah, Caribbean dan utara Amerika Selatan.

Walaupun spesies yang berkaitan juga dapat disebut jambu batu, namun terdapat juga spesies yang tergolong dalam jenis lain, seperti jambu nanas, Feijoa sellowiana. Pada tahun 2019, 55 juta tan jambu batu telah dihasilkan di seluruh dunia, diketuai oleh India dengan 45% dari jumlah keseluruhan.

Jambu batu adalah pokok tropika yang berasal dari Amerika Tengah. Buahnya berbentuk bujur dengan kulit hijau atau kuning muda dan mengandungi biji yang boleh dimakan. Tambahan pula, daunnya digunakan sebagai teh herba dan ekstrak daunnya sebagai makanan tambahan.

Buah jambu kaya dengan antioksidan, vitamin C, kalium, dan serat. Kandungan nutrien yang luar biasa ini memberi mereka banyak manfaat kesihatan.

5 Faedah Kesihatan Buah Jambu Batu

1. Boleh membantu menurunkan tahap gula dalam darah

Beberapa bukti menunjukkan bahawa jambu batu dapat meningkatkan kawalan gula dalam darah.

Beberapa kajian tabung uji dan haiwan mendapati bahawa ekstrak daun ini menurunkan kadar gula dalam darah, meningkatkan kawalan gula dalam darah untuk jangka masa panjang, dan meningkatkan ketahanan insulin.

Ini adalah berita baik bagi penghidap diabetes atau mereka yang berisiko menghidapinya. Beberapa kajian yang melibatkan manusia juga menunjukkan hasil yang memberangsangkan.

Satu kajian pada 19 orang menyatakan bahawa minum teh daun jambu batu mampu menurunkan kadar gula dalam darah setelah mengkonsumnya secara konsisten. Kesannya berlangsung sehingga dua jam.

Kajian lain pada 20 orang dengan diabetes tahap 2 mendapati bahawa minum teh daun ini mampu menurunkan kadar gula dalam darah setelah minum secara konsisten selama 3 bulan.

2. Boleh meningkatkan kesihatan jantung

Jambu batu dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung dengan beberapa cara.

Ramai saintis percaya bahawa tahap antioksidan dan vitamin yang tinggi dalam daun yang mana dapat membantu melindungi jantung anda dari kerosakan akibat radikal bebas.

Tahap kalium dan serat larut dalam buah ini yang lebih tinggi juga dianggap peyumbang kepada peningkatan kesihatan jantung.

Selain itu, ekstrak daun ini dikaitkan dengan penurunan tekanan darah, penurunan kolesterol LDL “buruk”, dan peningkatan kolesterol HDL “baik”.

Oleh kerana tekanan darah tinggi dan kadar kolesterol LDL yang tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan strok yang lebih tinggi, pengambilan ekstrak daun ini dapat membawa manfaat kebaikan kepada tubuh badan.

Kajian 12 minggu pada 120 orang mendapati bahawa mengambil jambu batu yang masak sebelum makan akan membantu menurunkan tekanan darah secara keseluruhan sebanyak 8-9 mata, penurunan kolesterol sebanyak 9.9 %, dan peningkatan kolesterol HDL “baik” sebanyak 8%.

3. Boleh membantu meringankan gejala menstruasi yang menyakitkan

Ramai wanita mengalami senggugut – gejala haid yang menyakitkan, seperti kekejangan perut.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa ekstrak daun jambu batu dapat mengurangkan kesakitan akibat haid.

Satu kajian pada 197 wanita yang mengalami gejala yang menyakitkan mendapati bahawa pengambilan 6 mg ekstrak daun jambu batu setiap hari mengakibatkan kesakitan berkurang. Nampaknya lebih hebat daripada ubat penahan sakit. Ekstrak daun ini juga dianggap dapat melegakan kekejangan Rahim.

4. Boleh membantu sistem pencernaan anda

Jambu batu adalah sumber serat makanan yang sangat baik. Oleh itu, makan lebih banyak jambu batu dapat membantu pergerakan usus yang sihat dan mencegah sembelit. Sebiji buah ini dapat menyediakan 12% daripada pengambilan serat harian yang disyorkan.

Selain itu, ekstrak daun ini boleh memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan. Kajian menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan tempoh cirit-birit.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak daun ini adalah antimikroba. Ini bermaksud bahawa ia dapat meneutralkan mikroba berbahaya di usus anda yang boleh menyebabkan cirit-birit.

5. Boleh menurunkan berat badan

Jambu batu adalah makanan yang dapat mengurangkan berat badan. Dengan hanya 37 kalori satu buah dan 12% daripada pengambilan serat harian yang disyorkan, mereka adalah makanan ringan yang rendah kalori.

Tidak seperti makanan ringan yang rendah kalori yang lain, makanan ini penuh dengan vitamin dan mineral, jadi anda tidak akan kehilangan nutrien penting.

Jadi, kita sudah mengetahui kelebihan buah jambu batu. Jom kita mula selitkan buah ini dalam pengambilan makanan harian kita supaya badan kita mendapat manfaat dari khasiat buah jambu batu ini.

Sumber:

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Guava

2) https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas

error: Content is protected !!