Now Reading
Semua tentang IVF

Semua tentang IVF

IVF

Pada hari moden ini, persenyawaan in-vitro (IVF) secara praktiknya sudah banyak dilaksanakan dalam masyarakat. Tidak seperti proses ‘insemination artifical’ di mana sperma diletakkan di rahim bagi membantu dengan proses konsepsi, prosedur IVF melibatkan penggabungan telur dan sperma di luar badan. Setelah embrio atau banyak embrio terbentuk, ia kemudian diletakkan di dalam rahim. Selain itu, IVF adalah prosedur yang kompleks dan mahal jadi tidak semua orang mampu untuk melakukannya.

Pada asasnya, IVF adalah rangkaian prosedur yang kompleks dan digunakan untuk membantu dalam masalah kesuburan, mencegah masalah genetik dan membantu proses konsepsi anak.

Apakah itu IVF?

IVF bermaksud persenyawaan in-vitro. Ini adalah salah satu jenis teknologi pembiakan dibantu (ART) yang lebih dikenali. Di samping itu, IVF berfungsi dengan menggunakan kombinasi ubat-ubatan dan prosedur pembedahan untuk membantu sperma menyuburkan telur. Ia kemudian membantu telur yang disenyawakan dalam rahim anda.

Mengapa ia dilakukan?

Persenyawaan in-vitro (IVF) adalah rawatan bagi masalah kemandulan atau masalah genetik. Sekiranya IVF dilakukan untuk merawat kemandulan, anda dan pasangan anda mungkin dapat mencuba pilihan rawatan yang kurang invasif sebelum mencuba IVF, termasuk penggunaan ubat kesuburan untuk meningkatkan pengeluaran telur atau ‘intrauterine insemination’ iaitu prosedur di mana sperma diletakkan terus di rahim apabila menghampiri tempoh ovulasi.

Kadangkala, IVF ditawarkan sebagai rawatan utama untuk masalah kemandulan pada wanita berusia lebih dari 40 tahun. Ia juga boleh dilakukan jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu. Sebagai contoh, IVF mungkin menjadi pilihan sekiranya anda atau pasangan anda mempunyai:

 • Kerosakan atau penyumbatan tiub fallopio. Kerosakan atau penyumbatan ini menyukarkan telur untuk disenyawakan atau embrio bergerak ke rahim.

 • Gangguan ovulasi. Sekiranya ovulasi jarang berlaku atau tidak berlaku, lebih sedikit telur yang tersedia untuk persenyawaan.

 • Endometriosis. Endometriosis berlaku apabila tisu rahim ditanam dan tumbuh di luar rahim. Ini sering mempengaruhi fungsi ovari, rahim dan tiub fallopio.

 • Fibroid rahim. Fibroid adalah tumor jinak di dinding rahim dan biasa memberi kesan pada wanita berusia 30-an dan 40-an. Keadaan fibroid ini boleh mengganggu implantasi telur yang disenyawakan.

 • Pensterilan atau pembuangan tiub sebelumnya. Sekiranya anda mengalami ‘tubal ligation’ iaitu sejenis pensterilan di mana tiub fallopio anda dipotong atau disekat untuk mencegah kehamilan secara kekal, tetapi anda masih ingin hamil, IVF mungkin merupakan alternatif untuk mengatasi keadaan tersebut.

 • Pengeluaran atau fungsi sperma yang terganggu. Kepekatan sperma di bawah purata, pergerakan sperma yang lemah atau kelainan pada ukuran dan bentuk sperma dapat menyukarkan sperma untuk menyuburkan telur. Sekiranya terdapat kelainan pada air mani, pasangan anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar untuk menentukan sama ada terdapat masalah yang dapat diperbaiki atau masalah kesihatan lain yang mendasari.

 • Kemandulan yang tidak dapat dijelaskan. Masalah sebegini bermaksud tiada penyebab kemandulan yang diketahui walaupun adanya penilaian untuk penyebab yang sama.

 • Kelainan genetik. Sekiranya anda atau pasangan anda berisiko menyebarkan gangguan genetik kepada anak anda, anda mungkin menjadi calon ujian genetik pra-penanaman iaitu prosedur yang melibatkan IVF. Setelah telur dituai dan disenyawakan, telur tersebut akan diperiksa untuk mengetahui masalah genetik tertentu, walaupun tidak semua masalah genetik dapat dijumpai. Embrio yang tidak mengandungi masalah dan telah dikenal pasti dapat dipindahkan ke rahim.

 • Pemeliharaan kesuburan untuk keadaan kanser atau keadaan kesihatan yang lain. Sekiranya anda akan memulakan rawatan kanser seperti radiasi atau kemoterapi yang boleh membahayakan kesuburan anda, IVF dengan tujuan untuk memelihara kesuburan mungkin menjadi pilihan. Wanita boleh memperoleh telur dari telurnya dan dibekukan dalam keadaan tidak dibaja untuk kegunaan di kemudian hari. Atau, telur boleh disenyawakan dan dibekukan sebagai embrio untuk kegunaan masa depan.

Bagaimanakah prosesnya dilakukan?

 • Langkah 1: Ubat kesuburan akan diberikan untuk merangsang pengeluaran telur. Banyak telur diinginkan kerana sebilangan telur tidak akan berkembang atau membaja dengan baik dalam prosedur ini. Ultrabunyi ‘transvaginal’ digunakan untuk memeriksa ovari, dan sampel ujian darah akan diambil untuk memeriksa tahap hormon.

 • Langkah 2: Telur dikeluarkan melalui prosedur pembedahan kecil yang menggunakan pengimejan ultrabunyi untuk membantu jarum berongga melalui rongga pelvis dalam usaha untuk mengeluarkan telur. Terdapat ubat tersedia untuk mengurangkan dan menghilangkan ketidakselesaan yang boleh berlaku.

 • Langkah 3: Individu lelaki diminta untuk menghasilkan sampel sperma, yang disiapkan untuk digabungkan dengan telur.

 • Langkah 4: Dalam proses yang disebut ‘insemination’, sperma dan telur dicampurkan bersama dan disimpan dalam piring makmal untuk mendorong persenyawaan. Bagi peluang persenyawaan yang lebih rendah, suntikan sperma ‘intracytoplasmic’ (ICSI) dapat digunakan. Melalui prosedur ini, satu sperma disuntik terus ke telur dalam usaha untuk mencapai persenyawaan. Telur kemudian akan dipantau untuk mengesahkan bahawa persenyawaan dan pembahagian sel sedang berlaku. Apabila ini berlaku, telur yang disenyawakan dianggap sebagai embrio.

 • Langkah 5: Embrio biasanya dipindahkan ke rahim wanita dalam tempoh tiga hingga lima hari selepas pengeluaran telur dan persenyawaan. Kateter atau tiub kecil dimasukkan ke dalam rahim untuk memindahkan embrio. Prosedur ini tidak menyakitkan bagi kebanyakan wanita, walaupun ada yang mengalami kekejangan ringan. Sekiranya prosedur berjaya dilakukan, implantasi biasanya berlaku sekitar enam hingga sepuluh hari selepas pengeluaran telur.

Adakah terdapat kesan sampingan tertentu?

Seperti semua ubat dan prosedur perubatan lain, prosedur IVF juga mempunyai beberapa risiko dan kesan sampingan yang boleh berlaku. Ini termasuk:

 • Kembung
 • Kekejangan
 • Kelembutan payudara
 • Perubahan emosi
 • Sakit kepala
 • Lebam kerana suntikan
 • Reaksi alahan terhadap ubat-ubatan
 • Pendarahan
 • Jangkitan

IVF boleh menjadi satu rawatan sukar secara emosional, terutama bagi individu yang menjalani prosedur ini dan untuk pasangan dan/ atau keluarga mereka. Ramai orang yang melakukan rawatan IVF bergelut dengan kemurungan dan kegelisahan sepanjang proses tersebut.

Apakah risiko IVF?

Risiko IVF termasuk:

 • Kelahiran berganda. IVF meningkatkan risiko kelahiran berganda jika lebih daripada satu embrio dipindahkan ke dalam rahim anda. Kehamilan dengan janin berganda mempunyai risiko kelahiran lebih awal dan berat kelahiran yang rendah berbanding kehamilan dengan janin tunggal.

 • Kelahiran pramatang dan berat kelahiran rendah. Penyelidikan menunjukkan bahawa prosedur IVF meningkatkan sedikit risiko bagi bayi dilahirkan lebih awal atau dengan berat kelahiran yang rendah.

 • Sindrom ‘hyperstimulation’ ovari. Penggunaan ubat kesuburan secara suntikan, seperti human chorionic gonadotropin (HCG), untuk mendorong ovulasi boleh menyebabkan sindrom ‘hyperstimulation’ ovari, di mana ovari menjadi bengkak dan menyakitkan.

 • Keguguran. Kadar keguguran bagi wanita yang hamil menggunakan IVF dengan embrio segar adalah serupa dengan wanita yang hamil secara semula jadi iaitu sekitar 15% hingga 25%. Namun begitu, kadarnya meningkat seiring dengan pertambahan usia ibu.

 • Komplikasi prosedur pengeluaran telur. Penggunaan jarum aspirasi untuk mengumpulkan telur mungkin boleh menyebabkan pendarahan, jangkitan atau kerosakan pada usus, pundi kencing atau saluran darah. Risiko ini juga dikaitkan dengan ubat pelali dan anestesia umum, jika ia ada digunakan.

 • Kehamilan ektopik. Kira-kira 2% hingga 5% wanita yang menggunakan IVF akan mengalami kehamilan ektopik iaitu keadaan apabila telur yang disenyawakan ditanam di luar rahim, biasanya dalam tiub fallopio. Telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan di luar rahim, dan tiada cara lain untuk meneruskan kehamilan.

 • Kecacatan kelahiran. Umur ibu adalah faktor risiko utama yang boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, tidak kira bagaimana anak itu disenyawakan. Namun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada bayi yang dikandung menggunakan IVF adalah berisiko tinggi untuk mengalami kecacatan kelahiran tertentu atau tidak.

 • Kanser. Walaupun beberapa kajian awal mencadangkan adanya kemungkinan perkaitan antara ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merangsang pertumbuhan telur dan perkembangan jenis tumor ovari tertentu, kajian yang terbaru tidak menyokong penemuan ini. Nampaknya, tiada peningkatan risiko bagi kanser payudara, endometrium, serviks atau ovari secara signifikan selepas melakukan prosedur IVF.

 • Tekanan. Penggunaan IVF boleh memberi kesan pada kewangan, fizikal dan emosi. Sokongan daripada kaunselor, keluarga dan rakan-rakan dapat membantu anda dan pasangan anda melalui rawatan ini.

Adakah terdapat isu tentang IVF yang perlu dipertimbangkan?

Sebarang embrio yang tidak digunakan dalam percubaan IVF pertama boleh dibekukan untuk kegunaan lain. Ini akan menjimatkan wang sekiranya anda menjalani IVF kali kedua atau ketiga. Sekiranya anda tidak menginginkan embrio lebihan, anda boleh mendermakannya kepada pasangan yang tidak subur, atau anda dan pasangan anda boleh meminta klinik untuk memusnahkan embrio itu. Anda dan pasangan anda mesti bersetuju sebelum klinik memusnahkan atau mendermakan embrio anda.

Umur seorang wanita juga adalah faktor utama kejayaan IVF bagi mana-mana pasangan.

Bagaimana anda boleh membuat persediaan?

Sebelum memilih klinik persenyawaan in-vitro (IVF), perlu diingatkan bahawa kadar kejayaan prosedur ini bergantung pada banyak faktor, seperti usia pesakit dan masalah perubatan, serta pendekatan rawatan yang dilakukan.

Sebelum memulakan kitaran IVF menggunakan telur dan sperma anda sendiri, anda dan pasangan anda mungkin memerlukan pelbagai pemeriksaan, termasuk:

 • Ujian ovari. Ini dilakukan untuk menentukan kuantiti dan kualiti telur anda, di mana doktor akan menguji kepekatan hormon perangsang folikel (FSH), estradiol (estrogen) dan hormon anti-mullerian dalam darah selama beberapa hari pertama kitaran haid anda. Hasil ujian yang sering digunakan bersama dengan ultrabunyi ovari anda dapat membantu meramalkan bagaimana ovari anda akan bertindak balas terhadap ubat kesuburan.

 • Analisis air mani. Sekiranya tidak dilakukan sebagai sebahagian daripada penilaian kesuburan awal anda, doktor akan melakukan analisis air mani sejurus sebelum permulaan kitaran rawatan IVF.

 • Pemeriksaan penyakit berjangkit. Anda dan pasangan anda akan diperiksa untuk penyakit berjangkit, termasuk HIV.

 • Latihan pemindahan embrio (tiruan). Doktor mungkin melakukan pemindahan embrio palsu untuk menentukan kedalaman rongga rahim anda dan teknik yang lebih berkemungkinan untuk berjaya dalam meletakkan embrio ke dalam rahim anda.

 • Ujian rahim. Doktor akan memeriksa lapisan dalam rahim sebelum anda memulakan prosedur IVF. Ini mungkin melibatkan ‘sonohysterography’, di mana cecair disuntikkan melalui serviks ke rahim anda dan ultrabunyi dibuat untuk melihat gambar rongga rahim anda. Malah, histeroskopi boleh juga dibuat di mana teleskop tipis, fleksibel, ringan (histeroskop) dimasukkan melalui faraj dan serviks ke rahim anda.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/in-vitro-fertilization#1

https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/fertility-treatments/what-ivf

https://www.verywellfamily.com/understanding-ivf-treatment-step-by-step-1960200

IVF – In Vitro Fertilization
error: Content is protected !!