Now Reading
Semua yang anda perlu tahu tentang IUI

Semua yang anda perlu tahu tentang IUI

IUI

IUI atau ‘intrauterine insemination’ adalah rawatan kesuburan di mana sperma dimasukkan terus ke dalam rahim wanita. Proses ini dapat meningkatkan kemungkinan bagi kehamilan pada pasangan tertentu yang mengalami kesukaran untuk hamil.

Selain itu, prosedur IUI memberikan kelebihan kepada sperma dengan memberikannya permulaan tetapi masih memerlukan sperma untuk mencapai dan menyuburkan telur secara sendirinya. Ini juga merupakan pilihan yang kurang invasif dan lebih murah jika dibandingkan dengan prosedur ‘In Vitro Fertilization’ (IVF).

Apakah itu IUI?

IUI adalah prosedur yang melibatkan penempatan sperma di dalam rahim wanita untuk memudahkan persenyawaan. Ia biasanya hanya memerlukan penyisipan ‘speculum’ dan kemudian ‘cannula’. Rawatan kesuburan ini tidak melibatkan manipulasi pada telur wanita.

Dalam kehamilan secara semula jadi, sperma harus bergerak dari faraj melalui serviks, ke rahim dan hingga ke tiup fallopio. Dengan IUI, sperma seperti “dibasuh” dan dipekatkan, sebelum ia dimasukkan terus ke rahim, bagi membolehkan mereka lebih dekat dengan telur.

Mengapakah anda memerlukan IUI?

Sebab yang paling umum seseorang itu memerlukan prosedur IUI adalah kerana jumlah sperma yang rendah atau kurangnya pergerakan sperma. Walau bagaimanapun, IUI boleh dipilih sebagai rawatan kesuburan untuk sebarang keadaan berikut:

 • Kemandulan yang tidak dapat dijelaskan
 • Keadaan serviks tertentu, termasuklah masalah lendir serviks
 • Tisu parut serviks dari prosedur masa lalu yang boleh menghalang kemampuan sperma untuk memasuki rahim
 • Disfungsi ejakulasi

Namun begitu, prosedur IUI tidak digalakkan untuk pesakit berikut:

 • Wanita yang mempunyai penyakit serius pada tiub fallopio
 • Wanita dengan sejarah jangkitan pelvis
 • Wanita dengan endometriosis tahap sederhana hingga teruk

Bagaimanakah prosedur IUI dilakukan?

Sebelum ‘intrauterine insemination’ bermula, ubat-ubatan yang merangsang ovulasi mungkin digunakan, di mana pemantauan teliti diperlukan untuk menentukan bila telur akan matang. Prosedur IUI kemudian akan dilakukan sekitar waktu ovulasi, biasanya sekitar 24 hingga 36 jam setelah lonjakan hormon LH yang menunjukkan ovulasi akan segera terjadi.

Sampel air mani akan “dibersihkan” di makmal untuk memisahkan air mani dari cecair mani. Kateter kemudian akan digunakan untuk memasukkan sperma terus ke rahim. Proses ini memaksimumkan jumlah sel sperma yang ditempatkan di rahim, bagi meningkatkan peluang kehamilan.

Ia juga hanya mengambil masa beberapa minit dan boleh menyebabkan sedikit ketidakselesaan. Langkah seterusnya adalah untuk memerhatikan tanda-tanda dan gejala kehamilan.

Apakah risikonya?

IUI adalah prosedur berisiko rendah dengan risiko jangkitan yang sangat kecil. Beberapa risiko terbesar berasal dari ubat kesuburan yang digunakan. Sekiranya anda menggunakan gonadotropin, anda mungkin berisiko mendapat sindrom ‘hyperstimulation’ ovari (OHSS).

Risiko anda mengandung secara gandaan (kembar, kembar tiga, atau lebih) lebih tinggi semasa mengambil gonadotropin. Inilah sebabnya mengapa pemantauan ubat adalah penting.

Sekiranya terdapat terlalu banyak folikel yang berpotensi, kitaran tersebut mungkin dibatalkan dan dicuba lagi pada masa lain. Anda juga mungkin akan dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seksual buat seketika.

Adakah terdapat kelemahan bagi prosedur IUI?

Walaupun terdapat faedah yang baik, namun prosedur IUI bukanlah untuk semua orang kerana:

 • Tempoh ‘insemination’ adalah sangat penting, jadi anda dan sampel sperma harus bersedia di klinik pada waktu yang tepat. Ini mungkin bermaksud suami anda perlu menghasilkan sperma dengan ejakulasi sesuai dengan permintaan di klinik pada hari yang sama, menggunakan bantuan alat rangsangan jika dia mengalami masalah ejakulasi, atau menggunakan sperma yang didermakan.

 • Ia mungkin tidak selesa jika kateter sukar dimasukkan. Prosedur ini boleh menyebabkan kekejangan yang serupa dengan sakit ketika haid.

 • Dengan kitaran yang dirangsang, terdapat risiko yang sangat kecil untuk mengembangkan sindrom ‘hyperstimulation’ ovari (OHSS). Keadaan serius ini berlaku apabila ovari bertindak balas dengan terlalu baik terhadap ubat kesuburan yang menyebabkan anda ovulasi. Ovari ini membengkak dengan cepat berbanding saiz kali ukuran normalnya dan boleh membocorkan cecair ke perut anda. Ini dapat menyebabkan berat badan bertambah serta anda akan berasa kenyang dan kembung.

Apakah yang mempengaruhi kadar kejayaan IUI?

Setiap pasangan akan mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap prosedur IUI, jadi ianya sukar untuk meramalkan kejayaannya. Sejumlah faktor boleh mempengaruhi hasilnya, termasuk:

 • Umur
 • Diagnosis kemandulan yang mendasari
 • Jenis ubat kesuburan digunakan
 • Masalah kesuburan yang lain

Kadar kehamilan bagi prosedur IUI adalah berbeza-beza berdasarkan faktor mengapa individu tersebut memerlukan rawatan kesuburan. Ia cenderung menurun bagi wanita berusia lebih dari 40 tahun, dan pada wanita yang belum hamil setelah tiga kitaran IUI. Anda harus membincangkan jangkaan kadar kejayaan anda dengan pakar kesuburan untuk mengetahui adakah ini adalah pilihan yang baik untuk anda.

Apakah perbezaan antara prosedur IUI dan IVF?

‘Intrauterine insemination’ (IUI) dan persenyawaan in-vitro (IVF) adalah dua kaedah rawatan kesuburan yang biasa digunakan, iaitu bagi meningkatkan peluang pasangan untuk mendapatkan bayi.

Namun, kedua-duanya berbeza dengan cara:

 • Dalam ‘intrauterine insemination’ (IUI), sperma dimasukkan terus ke dalam rahim menggunakan spekulum.
 • Dalam persenyawaan in-vitro (IVF), telur dikeluarkan melalui pembedahan menggunakan jarum yang melalui bahagian belakang faraj, dan telur tersebut kemudian disenyawakan di luar badan.

Pakar kesuburan anda akan menjalankan beberapa ujian dan kemudian memberikan nasihat mengenai pilihan rawatan yang berpotensi berdasarkan hasil ujian tersebut.

Prosedur IUI boleh menjadi titik permulaan yang baik bagi pasangan yang menghadapi masalah dan melibatkan aspek ovulasi atau ketidaksuburan yang tidak dapat dijelaskan.

Sebaliknya, prosedur IVF pula biasanya disyorkan untuk pasangan yang menghadapi situasi berikut:

 • Kemandulan lelaki yang serius
 • Tiub fallopio yang tersumbat
 • Kadar kejayaan yang kurang dengan prosedur IUI
 • Kebimbangan mengenai penularan gangguan genetik tertentu

Ujian genetik pra-implantasi adalah prosedur saintifik lanjutan yang dapat dilakukan sebelum prosedur IVF. Ini mungkin bermanfaat bagi pesakit yang mempunyai kebimbangan mengenai keadaan genetik atau sudah mengalami beberapa kitaran atau keguguran IUI yang tidak berjaya. Prosedur ini boleh digunakan untuk mengenal pasti gangguan genetik atau kelainan kromosom pada embrio, dan dapat membantu mengenal pasti embrio terbaik untuk dipindahkan.

Walau bagaimanapun, setiap pesakit dan setiap situasi adalah berbeza, jadi anda harus berjumpa dengan pakar kesuburan untuk mengkaji sejarah anda serta membincangkan tindakan yang disyorkan.

SUMBER

https://www.babycenter.com.my/a4092/fertility-treatment-intrauterine-insemination-iui

https://www.healthline.com/health/intrauterine-insemination-iui

https://www.verywellfamily.com/what-is-iui-treatment-1960187#risks

https://www.aspirefertility.com/blog/what-is-the-difference-between-an-iui-and-ivf

https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/iui-vs-ivf-which-is-right-for-you

https://www.alphafertilitycentre.com/treatment-options/assisted-reproductive/intra-uterine-insemination-iui

Intrauterine Insemination: IUI
error: Content is protected !!