Now Reading
Isu kesihatan mental semakin serius?

Isu kesihatan mental semakin serius?

KESIHATAN MENTAL: Satu pembunuhan tragis-bunuh diri membabitkan tiga warga Myanmar, seorang bapa dan dua anaknya, di Kepong pada Selasa menggemparkan negara. Sukar untuk membayangkan jenis penderitaan dan kesedihan yang dia rasakan untuk memutuskan bahawa kematian adalah satu-satunya pilihan.

Pengasas Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Geutanyoe Foundation, Lilianne Fan berkata ketika negara berduka atas kehilangan nyawa, perlu ada kajian tentang cara mencegah tragedi sedemikian daripada berlaku pada masa hadapan.

“Orang ramai harus sedar bahawa isu kesihatan mental semakin meningkat di Malaysia sejak sekian lama.”

“Menurut statistik kerajaan, isu kesihatan mental di negara ini meningkat tiga kali ganda sejak dua dekad lalu.”

“Selain itu, pandemik dan penutupan yang berlaku menyebabkan penignkatan dalam isu kesihatan mental, termasuk tekanan, ketakutan, kebimbangan, kemurungan dan keganasan rumah tangga.”

“Kami juga telah melihat peningkatan dalam isu bunuh diri dan cubaan membunuh diri juga,” katanya kepada theSun.

“Walaupun terdapat peningkatan pengiktirafan terhadap isu kesihatan mental, perkhidmatan sokongan kesihatan mental dan psikososial (MHPSS) kami masih belum mencukupi untuk menyokong keperluan yang semakin meningkat di negara ini.”

Stigma sosial mengenai kesihatan mental juga telah menyumbang kepada masalah ini.

“Perkhidmatan MHPSS perlu ditingkatkan segera di Malaysia untuk semua penduduk, dan dalam proses itu, langkah-langkah khas harus dilaksanakan untuk memastikan kumpulan terpinggir, termasuk pelarian, mempunyai akses yang mencukupi untuknya juga.”

Fan juga berkata ini bermakna kita juga perlu mengambil kira tentang halangan dari segi bahasa dan budaya untuk mereka mengakses perkhidmatan kesihatan mental. Seperti semua komuniti, pelarian juga harus disokong dalam mengenal pasti dan mengurus isu kesihatan mental serta mengetahui tempat untuk mereka dapatkan bantuan.

Beliau berkata pemberian dokumentasi undang-undang kepada pelarian dan hak untuk bekerja adalah sama penting dan akan membantu mengurangkan tekanan harian yang dihadapi oleh masyarakat.

Sementara itu, pengasas dan pengerusi Komuniti Pelarian Muslim Myanmar, Thuzar Maung @ Rashidah berkata, rakyat Malaysia amat berjiwa besar terhadap pelarian dan banyak membantu untuk menyokong masyarakat di negara itu.

“Terdapat golongan masyarakat yang lebih tinggi dan golongan terpelajar yang menjaga kebajikan pelarian dan pendatang. Jika pelarian boleh mendapatkan akses kepada rawatan perubatan kos rendah, ia akan memberi kesan positif kepada kehidupan mereka,” katanya.

Rashidah menambah, perbelanjaan perubatan adalah sangat tinggi bagi seorang pelarian, dan kebanyakan mereka tidak mampu untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk kesihatan mental.

“Saya meminta rakyat Malaysia yang mempunyai akses kepada kemudahan penjagaan kesihatan untuk membantu menyokong kesihatan mental pelarian dan pendatang,” katanya.

Sementara itu, semakan telah mendedahkan bahawa bapa dalam kes bunuh diri itu mengalami kemurungan kerana ketidakpastian untuk terus hidup di Malaysia sebagai pelarian dan keadaan keselamatan yang semakin merosot di Myanmar.

Sebelum wabak pandemik berlaku, bapa ini bekerja sebagai juruteknik pendawaian. Walaubagaimanapun, dia kehilangan pekerjaan semasa wabak itu.

Keluarga itu berasal dari China, yang telah menghadapi konflik yang semakin sengit dan peningkatan perpindahan selepas rampasan kuasa tentera tahun lalu.

Ibu kanak-kanak itu berada di Kuala Lumpur juga. Dialah yang menjadi pencari nafkah keluarga sejak suaminya tidak dapat bekerja lagi.Tidak dilupakan juga, kes yang berlaku baru-baru ini di Suria KLCC, yang melibatkan seorang wanita, 23 tahun bunuh diri dari aras empat. Suria KLCC telah mengesahkan bahawa wanita itu berjalan seorang diri di aras empat sebelum kejadian berlaku.

Ini telah membuktikan bahawa kesihatan mental perlulah dijaga dan jika anda mempunyai masalah yang perlu dikongsikan, sila buat panggilan kepada Befrienders.

Apa itu Befrienders?

Befrienders ialah sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang menyediakan khidmat sokongan emosi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, kepada mereka yang mengalami kemurungan dan mempunyai niat untuk membunuh diri.

Befrienders boleh dihubungi di talian 03-7956 8145/8144 atau e-mel kepada sam@befrienders.org.my untuk bantuan.

Jangan risau, panggilan adalah percuma.

error: Content is protected !!