Now Reading
Iphone 11 Pro Max: Berbaloikah Untuk Dibeli Pada Tahun 2021?

Iphone 11 Pro Max: Berbaloikah Untuk Dibeli Pada Tahun 2021?

Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 Pro Max adalah pilihan yang bagus sekiranya anda ingin upgrade telefon pintar anda ataupun beralih daripada Android ke IOS.

Namun, model ini secara rasmi dihentikan oleh Apple, ini bermakna anda tidak lagi dapat membeli keluaran siri 11 ini di Apple Centre. Tetapi, anda masih dapat mencari model ini di kedai telefon berhampiran anda.

Namun, pasti anda tertanya tanya. Adakah model ini berbaloi untuk dibeli pada tahun 2021? Ayuh, kita bincangkan.

1. Reka Bentuk

Ia mungkin kelihatan seperti Iphone XS Max kerana reka bentuk asas yang sama, namun jika anda terbalikkan telefon bimbit tersebut, anda akan menyedari terdapat beberapa kelainan dalam Iphone 11 Pro Max ini.

Iphone 11 Pro Max merupakan model terbesar dan termahal dalam siri model11. Ia mempunyai mempunyai panel belakang dengan frost kaca yang sangat tahan terhadap cap jari. Ia juga mempunyai tiga kamera di belakangnya.

Jika dibandingkan dengan 12 Pro Max, mdoel ini berada dalam saiz yang selesa dan sisi melengkungnya menjadikannya lebih selesa untuk dipegang dan dibawa. Ia menunjukkan Iphone 11 Pro Max mempunyai reka bentuk yang lebih praktikal berbanding siri model 12 yang datang dengan reka bentuknya yang baru. Siri Iphone 12 dilengkapi dengan sisi rata dan gaya keseluruhan yang membawa kenangan Iphone 4 yang lama.

2. Prestasi

Iphone 11 Pro Max dilengkapi dengan mesin A13 Bionic dan mesin saraf generasi ketiga Apple. Ia berfungsi sehingga 20% lebih cepat daripada cip A12 sebelumnya (iPhone XS Max).

Anda juga akan menemui 4GB RAM pada model ini, yang sama dengan iPhone XS tahun sebelumnya, dan 2GB kurang daripada model terbaru (6GB). Mengapa RAM begitu penting? Semakin banyak RAM yang anda miliki, semakin mudah untuk melakukan banyak tugas di telefon anda dengan membolehkan anda beralih antara aplikasi dengan cepat tanpa menutupnya sebelum waktunya. Ini akan membantu anda kembali ke aplikasi tepat seperti yang anda tinggalkan, tanpa kehilangan tempat.

3. Paparan

Paparan Iphone 11 Pro Max merupakan antara kelebihan model ini. Ia  mempunyai paparan Super Retina XDR yang serupa dengan model yang lebih baru Cuma perbezaanya ialah 11 Pro Max datang dengan saiz yang sedikit kecil iaitu 6.5 inci.

Selain itu, ia mempunyai Face ID, 458 ppi, keupayaan HDR, nisbah kontras 2,000,000: 1, True Tone dan 1,200 nit kecerahan maksimum. Oleh itu, jika anda sering bermain permainan video, maka model ini adalah model yang terbaik kerana paparan telefon pintarnya yang luar biasa.

4. Kamera

Salah satu kelebihan yang membuatkan mdoel ini laris terjual adalah sistem kamera tiga baris teratas yang dilengkapi lensa zoom standard, ultra lebar, dan telefoto.

Processor A13 pada telefon pintar ini juga menggunakan pembelajaran mesin untuk meningkatkan kualiti foto ke tahap berikutnya.

Siri iPhone 11 menandakan era baru untuk fotografi mudah alih dan melonjak lebih baik daripada iPhone lain sebelumnya.

Dengan Smart HDR generasi seterusnya yang menggunakan pembelajaran mesin untuk menerangi pemandangan dengan cerdas, Deep Fusion yang menambah perincian tambahan dalam cahaya sederhana hingga rendah, atau Mode Malam yang dapat menangkap pemandangan paling gelap walaupun dengan sedikit bunyi, ini menujukkan IPhone 11 Pro Max adalah juara ketika mengambil gambar.

Ciri-ciri kamera lain termasuk lampu kilat True Tone 30% lebih terang, kamera TrueDepth menghadap depan baru dengan medan pandangan yang lebih luas, mod Potret yang berfungsi menggunakan lensa telefoto atau sudut lebar, dan banyak lagi.

5. Hayat Bateri

Untuk pengetahuan anda, modelterbaru iaitu Iphone 12 Pro Max sebenarnya mempunyai bateri yang lebih kecil daripada model ini. Walaupun 12 Pro Max menjadi telefon yang lebih besar dan tebal, nampaknya komponen tambahan yang diperlukan untuk sambungan 5G sebenarnya telah mendorong Apple untuk memasukkan bateri bersaiz lebih kecil.

Ukuran bateri sebenar pada model ini adalah 3,969mAh vs 3,687mAh pada iPhone 12 Pro Max, yang bermaksud anda mendapat saiz bateri 7% lebih kecil pada 12 Pro Max. Dengan cip yang lebih baru dan lebih cekap daripada model terbaru, sukar untuk mengatakan yang mana satu daripadanya mempunyai jangka hayat bateri yang lebih baik, tetapi Iphone 11 Pro Max pasti merupakan salah satu Iphone yang mempunyai jangka hayat bateri yang lama.

Konklusinya, model ini juga menawarkan banyak ciri yang sama dengan keluaran terbaru, maka model ini masih lagi berbaloi untuk dibeli pada tahun 2021.

Sumber

https://www.phonearena.com/news/Should-you-buy-iPhone-11-Pro-Max-2021_id132092

https://www.knowyourmobile.com/reviews/iphone-11-pro-max-review-a-beast-in-every-sense/

https://swappa.com/blog/is-iphone-11-pro-max-worth-buying/

error: Content is protected !!