Now Reading
Intermittent Fasting: Jenis-Jenis dan Kebaikannya

Intermittent Fasting: Jenis-Jenis dan Kebaikannya

intermittent fasting

Terdapat banyak cara untuk menurunkan berat badan. Salah satu strategi yang menjadi popular sejak kebelakangan ini dipanggil intermittent fasting atau nama pendeknya IF.

Banyak diet memberi tumpuan kepada apa yang harus dimakan, tetapi intermittent fasting fokus kepada waktu anda makan.

Dengan intermittent fasting, anda hanya makan pada waktu tertentu. Berpuasa selama beberapa jam setiap hari atau makan hanya satu kali makan dalam masa beberapa hari dalam seminggu dapat membantu tubuh anda membakar lemak.

Terdapat banyak jenis intermittent fasting yang anda boleh lakukan. Kaedahnya berbeza dalam jumlah hari puasa dan kalori. Jom kita lihat jenis-jenis intermittent fasting yang boleh dilakukan seperti di bawah:

1. Berpuasa selama 12 jam sehari

Peraturan untuk diet ini adalah sederhana. Seseorang perlu membuat berpuasa selama 12 jam setiap hari.

Menurut beberapa penyelidik, berpuasa selama 10-16 jam dapat menyebabkan tubuh mengubah lemaknya menjadi tenaga, yang melepaskan keton ke dalam aliran darah. Ini dapat mendorong penurunan berat badan.

Jenis intermitten fasting ini mungkin merupakan pilihan yang baik untuk yang baru ingin mencuba intermitten fasting. Ini kerana waktu berpuasa cuma sekejap dan sebahagian besar puasa berlaku semasa tidur, dan orang itu dapat mengambil jumlah kalori yang sama setiap hari.

2. Berpuasa selama 16 jam

Puasa selama 16 jam sehari, meninggalkan waktu makan 8 jam, dipanggil kaedah 16: 8 atau diet Leangains.

Semasa diet 16: 8, lelaki perlu berpuasa selama 16 jam setiap hari dan wanita pula perlu berpuasa selama 14 jam. Jenis intermittent fasting ini mungkin bermanfaat bagi seseorang yang telah mencuba puasa 12 jam tetapi tidak melihat apa-apa faedah.

Pada kaedah ini, orang biasanya menghabiskan makan malam mereka sebelum pukul 8 malam dan kemudian tidak mengambil sarapan pada keesokan harinya sehingga makan tengah hari.

Satu kajian mendapati bahawa mengehadkan masa makan hingga 8 jam melindungi mereka dari kegemukan, radang, diabetes dan penyakit hati.

3. Berpuasa selama 2 hari seminggu

Orang yang mengikuti diet 5: 2 makan makanan standard yang sihat selama 5 hari dan mengurangkan pengambilan kalori pada 2 hari yang lain.

Biasanya, orang memisahkan hari puasa mereka dalam seminggu. Contohnya, mereka mungkin berpuasa pada hari Isnin dan Khamis dan makan secara normal pada hari-hari lain. Harus ada sekurang-kurangnya 1 hari tidak berpuasa antara hari puasa.

4. Puasa berganti hari

Terdapat beberapa variasi untuk puasa berganti hari, yang melibatkan puasa setiap hari.

Bagi sesetengah orang, puasa bergantian bermaksud penghindaran makanan padat sepenuhnya pada hari puasa, sementara orang lain membenarkan sehingga 500 kalori. Pada hari makan, orang sering memilih untuk makan sebanyak yang mereka mahukan.

Puasa berganti hari adalah bentuk puasa yang tidak teratur, dan mungkin tidak sesuai untuk pemula atau mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

5. Puasa 24 jam setiap minggu

Dengan diet 24 jam, seseorang dapat menikmati teh dan minuman tanpa kalori. Puasa sepenuhnya selama 1 atau 2 hari seminggu, yang dikenali sebagai diet Eat-Stop-Eat, tidak memakan makanan selama 24 jam pada satu masa. Ramai orang berpuasa dari sarapan hingga sarapan atau makan tengah hari hingga makan tengah hari.

Orang yang mengikuti kaedah diet ini boleh minum air, teh, dan minuman bebas kalori lain dalam tempoh puasa dan harus kembali kepada pola makan biasa pada hari-hari yang tidak berpuasa. Makan dengan cara ini mengurangkan pengambilan kalori seseorang tetapi tidak mengehadkan makanan tertentu yang dimakan oleh individu tersebut.

Puasa 24 jam agak mencabar, dan boleh menyebabkan keletihan, sakit kepala, atau mudah marah. Ramai orang mendapati bahawa kesan-kesan ini menjadi semakin ekstrem dari masa ke masa kerana tubuh menyesuaikan diri dengan pola makan baru ini. Orang mungkin mendapat manfaat daripada mencuba puasa 12 jam atau 16 jam sebelum beralih ke puasa 24 jam.

6. Melangkau waktu makan

Pendekatan fleksibel untuk intermittent fasting mungkin baik untuk orang yang mencuba diet ini melibatkan dengan melangkau waktu makan.

Orang boleh menentukan makanan yang boleh dilewatkan mengikut tahap kelaparan atau kekangan masa mereka. Walau bagaimanapun, penting untuk makan makanan yang sihat pada setiap hidangan.

Melewatkan makanan mungkin paling berjaya apabila individu memantau dan memberi respons terhadap isyarat lapar badan mereka. Pada dasarnya, orang yang menggunakan gaya ini akan makan ketika mereka lapar dan melangkau makanan ketika tidak.

7. Diet Pahlawan

The Warrior Diet adalah bentuk diet yang agak melampau. Warrior Diet melibatkan makan sangat sedikit, biasanya hanya beberapa hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah, selama 20 jam waktu puasa, kemudian makan satu hidangan besar pada waktu malam. Waktu makan biasanya hanya sekitar 4 jam.

Bentuk puasa ini mungkin paling baik bagi orang yang sudah pernah mencuba kaedah yang lain.

Selama waktu makan selama 4 jam, orang harus memastikan bahawa mereka mengambil banyak sayur-sayuran, protein, dan lemak yang sihat. Mereka juga harus memasukkan beberapa karbohidrat.

Kesimpulannya, banyak kaedah untuk melakukan intermitten fasting. Walaubagaimanapun, bentuk diet ini mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Orang yang mempunyai keadaan kesihatan, termasuk diabetes juga harus berbincang dengan doktor sebelum melakukan diet ini.

Sumber

https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-and-weight-loss#fasting-plans

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293#outlook

https://www.asiaone.com/health/why-diets-dont-work-healthy-foods-vary-individual-0?amp

error: Content is protected !!