Inklusiviti dalam SimplySiti: Pakaian kosmetik Malaysia menjalani penjenamaan semula utama untuk era pasca pandemik

simplysiti

Firma kosmetik Malaysia SimplySiti, diketuai oleh penyanyi dan Voice of Asia Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin, sedang bersiap sedia untuk penjenamaan semula utama tahun ini.

Menurut ketua SimplySiti Aazief Khalid, penjenamaan semula itu bertujuan untuk mengukuhkan kedudukan syarikat selepas pandemik COVID-19 mendatangkan malapetaka kepada situasi dan prospek pasarannya.

Malaysia's SimplySiti gears up for post-pandemic recovery with new marketing strategies like the inclusive make-up range featured. © SimplySiti

Satu teknik adalah untuk memanfaatkan demografi sasaran yang berbeza, walaupun segmen muda pengguna solekan berumur 20 hingga 30 tahun, pada 2022.

Jenama kosmetik popular di kalangan profesional bekerja dan ibu berusia 30 tahun ke atas.

Firma itu telah memperkenalkan rangkaian kosmetik inklusif bernama Reflection of Perfection untuk menarik penonton yang lebih muda.

Rangkaian ini menampilkan rona neutral dan hangat, tan dan rona warna untuk beberapa produk, seperti kek dua hala, padat, asas, pemerah pipi, palet pembayang mata warna bibir.

Perbincangan mengenai menghasilkan rangkaian keterangkuman bermula pada 2020, tetapi ia berjaya dilancarkan baru-baru ini disebabkan oleh wabak itu.
“Sasaran demografi baharu ini lebih arif dan sedar; oleh itu, kami merancang penjenamaan semula ini untuk memasukkan kosmetik inklusif untuk disesuaikan dengan warna kulit dan kaum yang berbeza.
‘Konsep keterangkuman-untuk-semua cuba untuk mewakili tona yang berbeza, menggabungkan produk yang pelbagai, dan bukan hanya mengeluarkan kosmetik Simplysiti konvensional.

Mereka telah dirumuskan semula untuk menghasilkan rupa yang lebih baik,” kata Aazief.

Mengenai potensi risiko menyasarkan segmen itu disebabkan oleh umur dan tahap pendapatan, terutamanya semasa wabak, beliau yakin bahagian pasaran Simplysiti boleh diperluaskan dan jenama itu masih mempunyai banyak tawaran.

“Terdapat banyak ruang untuk penambahbaikan. Kami melihat semula barisan produk dan mengambil pendekatan berbeza.

“Mata harga kami, sebagai contoh, gincu yang dijual pada harga RM30 (USD$7) atau RM40 (USD$9.30), sesuai dengan acuan (segmen) dengan agak baik. Demografi (berumur 20 hingga 30 tahun) ini merangkumi 28% daripada asas pelanggan kami,” katanya.

Beausiti unjur jualan RM10 juta

Ditubuhkan pada 2010, SimplySiti ialah jenama tempatan Malaysia yang bertujuan untuk mengekalkan identiti tempatan dan tarikan antarabangsanya dalam pasaran FMCG.
SimplySiti, permainan kata tentang ‘kesederhanaan’, diasaskan oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza, seorang penyanyi yang terkenal, dan salah seorang penyanyi paling terkenal di Asia.
Pakaian kosmetik juga telah memperkenalkan rangkaian penjagaan kulit, produk lelaki dan set penjagaan rambut.

Selain itu, firma itu berhasrat untuk memperkenalkan lebih banyak barisan produk dan menjalankan kajian kumpulan fokus untuk memahami pasaran tahun ini.
“Ramuan dan pembuatan datang daripada sumber yang pelbagai di dalam dan luar Malaysia. Kami tidak mahu meletakkan semua telur kami dalam satu bakul, tetapi kami cuba memindahkan pengeluaran dan rantaian bekalan di dalam Malaysia. Bagaimanapun, kami mempelbagaikan bekalan kami dari negara berbeza buat masa ini,” katanya.

Produk diedarkan melalui runcit bata-dan-mortar konvensional, seperti gedung jabatan dan farmasi, dan stokis dari seluruh rantau.

Bersedia untuk kemajuan

Cover Story: Dato' Sri Siti Nurhaliza On Her Beauty Empire, SimplySiti |  Tatler Asia

Usaha penjenamaan semula kedua adalah untuk mendidik pengguna mengenai kosmetik halal.

See Also

Menurut Aazief, produk halal bukan sahaja untuk orang Islam tetapi boleh dimakan oleh sesiapa sahaja.
Halal adalah standard dunia dengan proses yang ketat dan standard yang ketat dalam produk kecantikan, tambahnya.

Ketiga, pemasaran firma itu pada 2022 akan lebih tertumpu pada terus kepada pengguna (DTC) dan bercerita

Kempen bercerita, kandungan yang disesuaikan dan pemasaran akan dilaksanakan melalui saluran dalam talian seperti Shopee dan tertumpu pada perkongsian perkara yang disukai oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

Keempat, SimplySiti kini sedang membangunkan platfor e-dagang dan menyatukan produk lain, seperti Beausiti minuman berfungsi penyanyi itu. Produk itu kemudiannya akan dijual di bawah sepanduk tunggal, SimplySiti.

Apabila membincangkan trend pengguna, Aazief mendapati permintaan yang tinggi untuk produk semasa dalam perjalanan. Beliau menjelaskan bahawa produk sedemikian boleh bermakna saiz yang lebih kecil dan penyimpanan yang lebih mudah dalam beg.

SimplySiti | Family.My

“Sebentar lagi, kami ingin mencipta lebih banyak produk on-the-go, yang lebih padat dan mudah dibawa ke mana-mana. Kemudahan sebegitu mencerminkan gaya hidup kami yang sibuk sekarang, seperti Dato’ (Sri Siti Nurhaliza), yang sentiasa dalam perjalanan untuk penampilannya” katanya.

Sebagai kesimpulan, beliau berkata industri dan pengguna boleh terus memerhatikan “acara besar” Oktober ini tetapi enggan mendedahkan butiran lanjut.

error: Content is protected !!