Ice Pack

Ice-pack atau pek gel adalah beg plastik mudah alih yang diisi dengan air, gel penyejuk, atau cecair. Ia biasanya digunakan untuk terapi sejuk untuk menghilangkan rasa sakit.

Bagaimana ianya berfungsi

Terapi sejuk juga dikenali sebagai krioterapi. Ia mengurangkan aliran darah ke kawasan tertentu, sekali gus mengurangkan keradangan dan pembengkakan, terutamanya di kawasan sendi atau tendon. Ia dapat mengurangkan aktiviti saraf buat sementara waktu di samping menghilangkan rasa sakit.

Jenis Pek Ais dan Sejuk

Tuala ais 

Basahkan tuala dengan air sejuk dan perah sehingga kering. Lipat tuala dan letakkan di dalam beg plastik. Selepas itu, beku selama 15 minit di peti sejuk. Ambil keluar dari peti sejuk dan tanggalkan tuala dari beg dan letakkan di kawasan yang cedera atau sakit.

Bungkusan ais

Masukkan kira-kira 500g ais ke dalam beg plastik. Masukkan air secukupnya untuk menutup ais. Tekan udara keluar dari beg dan tutup. Balut beg dengan tuala basah dan sapukan ke kawasan yang terkena. Anda juga boleh menggunakan pek ais yang anda beli dari kedai.

Pek sejuk

Beg kacang hijau atau bertih jagung, boleh digunakan sehingga 10 hingga 20 minit, dan senang ditekap ke badan anda.

Campurkan 720ml (3 cawan) air dan 240ml (1 cawan) alkohol gosok ke dalam beg pembeku. Tutup beg dan letakkan di dalam peti sejuk sehingga terbentuk lendir dan menjadi jeli. Isi semula beg ketika jeli mencair.

Anda juga boleh membeli pek sejuk yang boleh digunakan semula. Simpan di dalam peti sejuk anda.

Kebaikan

Ais boleh mengurangkan pembengkakan dan keradangan dan membantu menghentikan pendarahan dan selsema yang menyekat peredaran darah yang seterusnya dapat menghilangkan rasa sakit. Ia juga dapat membantu mengurangkan lebam.

Anda boleh menyimpan pek sejuk atau ice pack segera di peti pertolongan cemas di rumah atau di dalam kereta sekiranya berlaku kecemasan. Pek sejuk segera mempunyai bahan kimia yang aktif apabila anda memerah peknya.

Anda juga boleh membuat kompres sejuk dengan bahan yang terdapat di rumah anda sendiri. Ini kerana ais dapat membantu anda membuat kompres sejuk dengan cepat, mudah dan berpatutan.

Cara menggunakan kompres sejuk untuk kecederaan

Ini membantu mengatasi kecederaan dalam 48 jam pertama. Rawatan segera adalah lebih baik.

Elakkan menggunakan kompres sejuk selama lebih dari 20 minit pada satu masa. Sebaiknya ganti antara 20 minit dan 20 minit. Anda boleh menyimpan ais selama berhari-hari jika diperlukan. Tidak ada masa yang ditentukan di mana anda perlu berhenti. Walau bagaimanapun, pertimbangkan untuk membuat temu janji dengan doktor jika anda tidak melihat peningkatan dalam 48 hingga 72 jam.

Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Pek Ais

Semasa mengalami kecederaan, naluri pertama anda sering mengambil beg ais untuk bahu atau lutut, dan lain-lain dan membiarkan kelegaan sejuk untuk menenangkan kecederaan yang dihadapi. Sudah tentu, walaupun bungkusan ais sangat membantu, tetapi tidak mengetahui penggunaan bungkus ais dengan betul boleh menyebabkan kecederaan dan masalah lain. Anda perlu tahu cara menggunakan bungkus ais dengan cara yang betul. 

Berikut adalah beberapa kesilapan pengunaan pek ais yang sering dilakukan orang lain serta beberapa petua berguna tentang cara menghindarinya dan kerosakan tambahan.

a. Aplikasi Pek Ais pada Kulit yang Tidak Dilindungi

Apabila anda mengalami luka bakar, mengikis, noda, atau sakit teruk, anda pasti mahu menggunakan kompres sejuk segera. Walau bagaimanapun, menampar ais pada kulit yang tidak dilindungi sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan lebih lanjut jika anda tidak berhati-hati seperti radang dingin. Apabila kulit terdedah kepada sejuk, ia akan mengurangkan rasa sakit dan bengkak, tetapi juga dapat menghentikan aliran darah. Dengan ini, selalu bungkus bungkusan ais anda dengan tuala atau kain bersih untuk memberi kesegaran tetapi sejuk.

b. Menekap Pek Terlalu Lama

Oleh kerana bungkusan ais boleh mengganggu aliran darah jika digunakan secara langsung ke kulit, ia juga boleh merosakkan kulit jika dibiarkan terlalu lama. Apabila bungkus ais dibiarkan di tempat yang sama terlalu lama, anda berisiko menyebabkan kerosakan saraf yang serius.

Elakkannya dengan mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor. Sekiranya anda menggunakan pek buatan sendiri dan tidak pasti berapa lama untuk menggunakan kompres sejuk, kaedah praktik yang baik adalah mengeluarkan pek tersebut setelah sepuluh minit dan tunggu sekurang-kurangnya lima lagi sebelum menekap semula. 

c. Mengelakkan Peningkatan Kecederaan

Sekiranya anda mengalami kecederaan yang membengkak, anda akan memerlukan lebih daripada sebungkus ais. Pek ais hanya boleh melakukan banyak perkara, tetapi jika kecederaan, terutama yang berlaku di bahagian hujung kaki, tidak surut, kemungkinan kerana ketinggian juga diperlukan. Kesakitan dapat dielakkan dengan membasmi kawasan yang terkena dengan bungkus ais, tetapi tidak akan banyak berlaku untuk pembengkakan. Dengan ini, pastikan bahagian badan yang terkena di atas paras jantung anda, dan kemudian tetapkan pek ais. Gabungan pek dan ketinggian akan mengurangkan bengkak dan kesakitan, yang membawa kepada pemulihan yang lebih cepat.

d. Tidak berehat

Sekiranya berlaku kecederaan, anda haruslah berehat dan kurangkan aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal. Penggunaan pek ais tidak akan membantu sekiranya anda mengalami kecederaan dan masih meneruskan aktiviti harian.

Pek ais bukanlah penawar, sebab itulah kombinasi rehat dan relaksasi sangat penting untuk pek ais yang benar-benar meredakannya. Proses penyembuhan manusia sangat bergantung pada rehat. Berehatlah dan kurangkan pergerakan pada bahagian badan yang cedera dan kemudian tekapkan pek ais.

Kompres sejuk untuk perkara lain:

Anda boleh meletakkan kompres sejuk di mana sahaja di badan anda. Cedera yang tidak mengancam nyawa sering kali mendapat manfaat daripada kompres sejuk. Ais dapat membantu menghilangkan rasa sakit dari:

  • sakit kepala
  • ketegangan otot
  • sakit gout
  • keseleo otot
  • tendonitis
  • demam
  • alahan mata
  • buasir

Kompres sejuk boleh digunakan pada orang dewasa dan kanak-kanak. Berhati-hatilah semasa menggunakan pek ais pada bayi. Mereka mungkin tidak dapat menahan suhu sejuk sepert itu. 

Sumber:

https://www.healthline.com/health/chronic-pain/treating-pain-with-heat-and-cold#1

https://www.brownmed.com/blog/cryotherapy/4-health-benefits-of-cold-therapy/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321950

Summary
Ini Yang Anda WAJIB Tahu Tentang Ice-Pack
Article Name
Ini Yang Anda WAJIB Tahu Tentang Ice-Pack
Description
Ice-pack atau pek gel adalah beg plastik mudah alih yang diisi dengan air, gel penyejuk, atau cecair. Ia biasanya digunakan untuk terapi sejuk untuk menghilangkan rasa sakit.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: