Now Reading
‘Ilham Art Show’ menawarkan ruang untuk kepelbagaian untuk seni kontemporari Malaysia

‘Ilham Art Show’ menawarkan ruang untuk kepelbagaian untuk seni kontemporari Malaysia

seni

Masuk sahaja ke Pameran Seni Ilham 2002 dan anda akan disambut dengan pemandangan tiang Rom putih di sisinya, sekawan ayam jantan hitam terbang dan ladang getah bergaya di latar belakang.

Banyak karya seni yang dilihat di Galeri Ilham di Kuala Lumpur adalah karya besar – sebenarnya, karya media campuran Samsudin Wahab, Ibu-Pegun (Mother-Still), yang merupakan kepala sabut kelapa gergasi, juga dipamerkan di luar pintu galeri.

Jika anda memerlukan pengesahan, seni kontemporari Malaysia sangat kuat dan hebat di sini.

Pertunjukan Seni Ilham yang julung kali diadakan menampilkan karya 31 artis yang dipilih daripada 360 aplikasi sebagai respons kepada panggilan terbuka tahun lepas.

“Semasa pandemik, apabila kami semua bekerja dari rumah dan semua muzium dan galeri kami ditutup, ia adalah masa muhasabah apabila kami bertanya kepada diri sendiri bagaimana pada masa seperti ini, bolehkah kami sebagai galeri institusi menyokong artis di Malaysia dalam cara yang bermakna. rasanya lebih penting daripada sebelumnya untuk memperkenalkan program yang akan menyokong artis kontemporari dan merangsang perbincangan awam di Malaysia,” kata Rahel Joseph, pengarah Galeri Ilham.

Pertunjukan Seni Ilham ialah satu inisiatif yang menggalakkan pembikinan karya baharu, khususnya karya yang bersifat eksperimen, atau jenis karya yang mungkin tidak berpeluang dilakukan oleh artis sebelum ini. Setiap artis menerima geran produksi.

“Untuk mempunyai senario seni yang dinamik, kami perlu menyokong artis yang mungkin bekerja di luar konvensyen sistem galeri persendirian, dan menyokong penglibatan kritikal yang lebih mendalam. Dengan Pameran Seni Ilham, kami juga ingin meluaskan jangkauan kami dan menjadikannya lebih menarik dengan menjadikannya panggilan terbuka.

Young artist Mimi Aslinda’s 'Aiyier Di Aiyier Tarjun Lambah Anai Taruih Mangalier (Air Di Air Terjun Lembah Anai Terus Mengalir)' installation (fabric, 2022). Photo: The Star/Low Lay Phon
Artis muda, Mimi Aslinda’s ‘Aiyier Di Aiyier Tarjun Lambah Anai Taruih Mangalier (Air Di Air Terjun Lembah Anai Terus Mengalir)’ (fabric, 2022). Foto: The Star/Low Lay Phon

“Dan kami sangat gembira kerana kami tidak akan mempunyai artis muda seperti Mimi Aslinda, yang baru menamatkan pengajian dari sekolah seni, atau Tan Kian Ming, yang tidak pernah mempamerkan di Malaysia sebelum ini, jika kami tidak melakukannya,” kata Joseph.

Di lantai galeri, pengunjung boleh menantikan pameran yang pelbagai, termasuk lukisan, pemasangan, karya berasaskan tekstil, video dan seni bunyi.

Terdapat artis terkenal seperti Chang Yoong Chia, Azizan Paiman, Ivan Lam, Sharon Chin, Samsudin Wahab dan Haffendi Anuar, mempamerkan bersama artis dan kolektif baru muncul yang menggabungkan kraf tradisional dan ritual dalam karya seni mereka.

“Dengan menerima kumpulan pengamal yang pelbagai itu, kita boleh mewujudkan pemahaman awam yang lebih saksama tentang seni dan artis.

“Antara mereka yang terpilih termasuk Kumpulan Ukir Kite’ Kelab Kebudayaan Mah Meri, karya Hatat Yut yang terdiri daripada sampan yang diukir daripada kayu nyireh batu, berpusat di sekitar ritual penyembuhan tradisional untuk ‘menghancurkan’ virus Covid-19 – isu yang sangat kontemporari, yang telah melanda dunia kita selama dua tahun yang lalu,” kata Joseph.

Pameran Seni Ilham juga merupakan pameran panggilan terbuka pertama galeri itu.

Panel pemilihan termasuk Rachel; Zoe Butt, bekas pengarah artistik Pusat Seni Kontemporari Kilang di Vietnam; dan Shabbir Hussain Mustafa, kurator kanan di Galeri Nasional Singapura – untuk memasukkan perspektif serantau.

Visitors gather to view Azzaha Ibrahim’s 'After Monsoon' (single channel video, 2022) artwork ‘wall’. Photo: The Star/Low Lay Phon
Pengunjung berkumpul untuk melihat ‘Dinding’ karya seni ‘After Monsoon’ (video saluran tunggal, 2022) Azzaha Ibrahim. Foto: The Star/Low Lay Phon

Pasukan itu melawat artis di studio mereka sepanjang tahun lepas untuk melihat bagaimana karya itu berkembang dan jenis sokongan teknikal yang diperlukan.

“Lawatan studio memberi kami lebih banyak gambaran tentang karya dan bagaimana mereka semua boleh bercakap antara satu sama lain semasa merancang susun atur pameran. Sungguh mengagumkan untuk mengembara ke seluruh negara untuk melihat artis di studio mereka dan membincangkan karya mereka, walaupun situasi banjir serta kebangkitan semula Covid-19 pada bulan Februari memaksa kami mengadakan beberapa lawatan dalam talian. Kami meninggalkan setiap lawatan studio dengan perasaan teruja dan bertenaga, terpesona sepenuhnya dengan kualiti kerja,” kata Joseph.

Orang ramai juga memberi maklum balas positif terhadap Pertunjukan Seni Ilham, terutamanya dengan 1,550 pengunjung yang direkodkan pada hujung minggu pembukaan rancangan itu pada Mei. Ia adalah kehadiran pembukaan tertinggi Galeri Ilham, yang jelas menunjukkan orang ramai bersedia untuk merasai dan terlibat dengan seni Malaysia dengan cara yang bermakna.

Menemui cerita yang tidak terkata

Joseph juga gembira dengan hasil rancangan itu, menyifatkan karya itu sebagai berani dan merangsang pemikiran.

“Karya-karya itu bukan sekadar memenuhi jangkaan kami, malah melebihinya. Setiap karya dalam pameran ini adalah kaya dan kompleks. Sebagai contoh, (Tan) Kian Ming mencipta arca bersaiz sebenar batu nisan moyangnya yang diperbuat daripada kerajang aluminium. Ia agak menakjubkan walaupun materialnya, sebenarnya terasa ‘berat’.

“Leon Leong telah memasang rumah kayu di galeri dengan tujuh lukisan yang dibuat dalam bentuk gaya miniatur Indo-Parsi, yang menggambarkan sejarah Kampung Baru (di KL). Kami mempunyai video menarik oleh Eddie Wong yang menceritakan kisah datuknya yang hilang semasa pemberontakan Komunis di Tanah Melayu. Ia adalah naratif yang menarik dan video Eddie menggabungkan sejarah keluarganya dengan sejarah negara yang lebih besar.

Chang Yoong Chia's batik painting installation 'A Leaf Through History: Family Tree.' Photo: The Star/Azman Ghani
Pemasangan lukisan batik Chang Yoong Chia ‘A Leaf Through History: Family Tree.’ Foto: The Star/Azman Ghani

“Chang Yoong Chia telah menghasilkan 28 lukisan batik yang menggambarkan sejarah ladang getah di Malaysia. Lukisan-lukisan itu sangat berkuasa, pada asasnya kisah pembangunan ekonomi dan pertanian Malaysia serta kisah migrasi dan buruh,” katanya.

Di galeri itu, siri Chang’s A Leaf Through History: Family Tree disusun untuk membangkitkan perasaan berdiri di ladang getah dan melihat ke arah deretan dan lajur pokok getah seragam.

Pemasangan terdiri daripada empat baris tujuh kain batik individu yang tergantung di siling dan hampir menyentuh lantai, dengan barisan tertinggi diletakkan berdekatan dengan dinding dan yang paling rendah berhampiran penonton.

“Pada setiap kain terdapat imej pokok getah yang juga manusia. Jadi apabila penonton melihat karya seni itu, seolah-olah ada 28 pokok getah melihat ke belakang, beruniform lagi individualistik,” kata Chang, yang telah mengembangkan kemahiran dan idea untuk siri batik dengan motif tumbuhan selama hampir dua tahun. .

“Ia adalah medium yang sukar untuk digunakan kerana ia melibatkan banyak proses dan terdapat banyak masa menunggu, untuk bahan kimia untuk menetapkan pewarna pada kain atau menunggu hari yang cerah kerana lilin tidak melekat dengan betul pada kain pada hari yang lembap dan hujan. Membuat batik membantu saya lebih menyesuaikan diri dengan cuaca. Saya juga berminat bahawa ia mempunyai banyak konotasi dengan identiti negara kita.

“Kebiasaannya corak pada kain batik kami terdiri daripada motif bunga tempatan. Saya ingin meneroka satu lagi kategori motif bunga yang sangat penting kepada Malaysia, iaitu tanaman kontan, sebagai cara untuk memahami sejarah perladangan di negara ini, dan mungkin juga diri kita sendiri. Jadi saya mulakan dengan pokok getah sebagai motif kerana Malaysia pernah menjadi pengeluar getah asli terbesar di dunia,” tambahnya.

A Leaf Through History: Family Tree ialah siri batik utama pertama Chang dan yang pertama ditayangkan di Malaysia.

“Di sini saya cuba nyatakan orang yang bekerja sebagai penoreh getah mempunyai kisah tersendiri untuk diceritakan tetapi sering diabaikan atau dilupakan. Saya merujuk kepada titik perubahan dalam sejarah (seperti Pendudukan Jepun di Tanah Melayu) dengan harapan dapat menjelaskan bagaimana peristiwa ini menjejaskan kehidupan penoreh getah,” katanya.

Leon Leong’s 'Stilt Houses – The Floating World Of Kampung Baru' comprises seven miniature paintings presented in a wooden structure titled 'Stilt House No. 1'.  Photo: The Star/Low Lay Phon
Leon Leong ‘Stilt Houses – The Floating World Of Kampung Baru’ terdiri daripada tujuh lukisan miniatur yang dipersembahkan dalam struktur kayu bertajuk ‘Stilt House No. 1’. Foto: The Star/Low Lay Phon

Bagi Leong, Stilt Houses – The Floating World Of Kampung Baru, struktur kayu ini merupakan tanda seni bina asli dan penghormatan kepada kepintaran teknik penyambung kayu tanggam.

Kampung Baru, sebuah penempatan kecil di Kuala Lumpur, diasaskan pada permulaan abad ke-20. Hari ini, ramai yang melihatnya sebagai simbol romantik “kehidupan kampung yang lebih sederhana”, sebuah kampung pelik yang disandingkan dengan bangunan pencakar langit di bandar ini.

Kini diwartakan untuk pembangunan semula, sebuah Taman Warisan Melayu telah dicadangkan di mana 11 rumah kayu bertapak akan dipulihara.

Sepanjang tahun lalu, Leong menghabiskan beberapa bulan membuat penyelidikan untuk karya seninya di Kampung Baru.

“Kampung Baru adalah tempat yang menarik, penuh dengan sejarah dan penuh dengan warisan. Memandangkan ia mungkin berubah dengan ketara jika pelan pembangunan semula mega yang dicadangkan berlaku, saya ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya sekarang, dan mungkin untuk mendokumentasikan dan berkongsi kepada orang lain. Di luar kawasan, projek ini juga merupakan meditasi perubahan, dan cara kami mengurus (atau menyelaraskan keseimbangan yang betul) antara lama dan baharu. Dalam satu cara, ‘kecemasan wujud’ manusia moden?” kata Leong.

Tujuh lukisan kecil dipersembahkan pada struktur kayunya, digabungkan untuk mengisahkan sejarah dan kepentingan sosiobudaya Kampung Baru, dan perubahan monumental yang dihadapinya pada persimpangan kritikal ini.

Ilham Art Show 2022 di Ilham Gallery, Jalan Binjai, Kuala Lumpur hingga Oct 23. Kemasukan percuma.

error: Content is protected !!