5 Tempat Menarik Di Port Dickson

Tempat Menarik Di Port Dickson

Tempat menarik di Port Dickson? Inilah artikel yang anda cari. Port Dickson, atau dikenali sebagai PD untuk nama pendeknya, terkenal dengan pantainya yang merupakan salah satu pusat peranginan pantai yang terdekat dengan Kuala Lumpur.

Namun hari ini terdapat lebih banyak perkara yang best untuk dibuat di PD daripada hanya bermalas-malasan di pantai bahkan, ada banyak tempat yang menyeronokkan untuk membawa keluarga dalam apa jua cuaca.

1. Pantai Blue Lagoon

Terletak kira-kira 3.7 kilometer dari Lexis Hibiscus Port Dickson, Blue Lagoon Beach adalah destinasi tepi pantai yang kecil tetapi popular di Port Dickson, Malaysia. Ia boleh diakses dengan mudah dengan kereta dan berjarak sekitar 5 minit dari Lexis Hibiscus Port Dickson.

Terlindung oleh penutup vegetasi dan hutan yang tebal dari kaki bukit sekitarnya, Blue Lagoon mampu memberi anda nikmat ketenangan yang menyenangkan, walaupun dengan banyak pengunjung di sekitarnya.

Sekiranya anda ingin bersantai di pantai sambil menikmati aktiviti hidupan liar, Blue Lagoon adalah tempat pantai terbaik di Malaysia. Oleh kerana berdekatan dengan Hutan Simpan Tanjung Tuan, penampakan hidupan liar adalah hal biasa, termasuk burung, tupai dan monyet yang berhijrah.

Di Blue Lagoon, memiliki perairan laut tenang dan dangkal. Blue Lagoon adalah salah satu tempat percutian tepi laut yang sempurna, terutamanya untuk aktiviti berkelah dan pantai.

Pada waktu siang, pengunjung boleh mengatur aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan seperti bola tampar pantai, frisbee, membina sandcastle, mengumpulkan kerang laut, berkayak atau bersantai bersama rakan dan keluarga.

Semasa air surut, anda dapat melihat pelbagai jenis terumbu karang kecil, yang kadang-kadang menarik bagi penyelam skuba. Ketika malam tiba, pengunjung boleh berkhemah di tepi pantai atau menjelajah ke luar pantai untuk memancing.

2. Ladang Pertunjukan Burung Unta, Port Dickson

Merupakan salah satu tempat menarik di Port Dickson, PD Ostrich Show Farm, atau PD Ostrich Farm, terletak kira-kira 5 kilometer dari Lexis Hibiscus Port Dickson. Ia adalah tarikan utama di kawasan ini dan popular di kalangan penduduk tempatan serta pelancong yang berkunjung.

Anda akan disambut dengan mesra oleh burung unta, yang merupakan bintang sebenar dari ladang tercinta ini. Pengunjung boleh memberi makan burung-burung raksasa ini, membelai makhluk-makhluk yang penuh kasih sayang, berlumba-lumba dengan mereka dan bahkan cuba berdiri di atas telur burung unta dan kagum dengan betapa kuat tahanan cengkerangnya!

Ditubuhkan lebih dari sepuluh tahun yang lalu, PD Ostrich Show Farm juga menempatkan akuarium untuk ikan air tawar Malaysia. Walaupun burung unta adalah tarikan utama di PD Ostrich Show Farm, penduduk lain termasuk kuda, keldai, kambing, angsa, ayam belanda, itik dan beberapa baka arnab serta pelbagai haiwan jinak lain terdapat di sini.

Selain memberi makan burung unta, ayam, itik, angsa, arnab, marmut dan banyak binatang kecil lain yang tinggal di ladang, anda juga dibenarkan menunggang kuda, keldai dan burung unta. Namun, terdapat peraturan yang ditetapkan kepada pengunjung yang ingin menunggang burung unta. Berat anda mestilah kurang dari 75 kilogram untuk menaiki burung unta.

Sebilangan besar, pengunjung lebih banyak menonton daripada menunggang ketika melawat burung raksasa ini.

3. Rumah Terbalik Port Dickson

Dengan obsesi kita sekarang untuk mengambil gambar dan gambar selfie yang unik, Upside Down House Port Dickson pastinya merupakan tempat yang bertujuan untuk menggembirakan.

Tarikan pelancongan ini menampilkan segalanya terbalik, termasuk perabot dan perkakas rumah, semuanya tergantung di siling. Pengunjung bebas untuk kreatif dan memanfaatkan sepenuhnya barang-barang di dalam rumah untuk menghadirkan pose asli dan gambar dunia yang luar biasa ini.

Upside Down House Port Dickson juga menjadi tuan rumah seni 3D interaktif, di mana pengunjung dapat menangkap banyak gambar yang menyeronokkan dan pelik.

Tiket bayaran masuk: berharga RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak (bawah 12 tahun) dan warga emas (tertakluk pada perubahan).

Pemegang MyKad dapat menikmati harga istimewa – RM15 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak dan warga emas (tertakluk pada perubahan). Kanak-kanak di bawah 90 sentimeter boleh masuk secara percuma.

Upside Down House Port Dickson terletak kira-kira 9 minit dari Lexis Hibiscus Port Dickson. Ia terletak di Batu 9 di Jalan Pantai Port Dickson berhampiran PD Ostrich Show Farm.

4. Kelab Golf & Desa Port Dickson

Port Dickson Golf & Country Club, juga dikenali sebagai PD Golf and Country Club atau PD Golf & Country Club, terletak kira-kira 9.1 kilometer dari Lexis Hibiscus Port Dickson. Padang golf ini memiliki pemandangan yang menakjubkan dan menawarkan persekitaran yang tenang.

See Also
rama-rama

Di Port Dickson Golf & Country Club, bagi anda yang menggemari pemainan golf anda dapat menikmati lapangan golf awam 18 lubang pada keluasan 6099 meter, 72 par beserta pemandangan hijau yang subur. Ia juga merupakan salah satu padang golf yang paling mudah diakses dan menyeronokkan di kawasan ini. Dibina pada tahun 1992, lapangan golf Port Dickson Golf & Country Club terbahagi kepada dua jenis yang berbeza: Rusa 1 dan Rusa 2. Kedua-dua jenis padang golf ini diberi nama sempena rusa tempatan Malaysia.

5. Ladang Nanas Sky Ladder

Terletak 30.7 km dari Lexis Hibiscus Port Dickson, di Kampung Sri Parit Lukut, Port Dickson, Sky Ladder Pineapple Farm menawarkan pengalaman agrotourism yang menarik dengan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan kehidupan pertanian tempatan.

Kawasan ini terdiri daripada ladang nenas seluas satu hektar yang menempatkan lebih daripada enam puluh ribu pokok nenas, di mana anda dapat memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai kitaran penanaman dan penuaian.

Semasa menuju ke perkebunan nanas, anda akan melewati dua tasik indah yang dulu merupakan lombong bijih timah.

Selain ladang nenas, terdapat juga ladang jagung di mana anda boleh mencuba untuk memetik dan menuai jagung anda sendiri dan merasakan jagung segar.

Pelawat kanak-kanak juga akan menikmati pengalaman yang menyeronokkan di ladang mini peliharaan haiwan di sini, di mana mereka dapat memberi makan haiwan ternakan seperti biri-biri, itik, angsa dan banyak lagi.

Alang-alang dah datang untuk bercuti dan menjelajah ke tempat menarik di Port Dickscon, jika ada masa lebih, boleh lah singgah ke Melaka pula. Melaka tidak jauh daripada Port Dickson tau?

Selamat bercuti!

SUMBER

https://www.malaysia-traveller.com/port-dickson-attractions.html

https://www.lexishibiscuspd.com/places-of-interests

error: Content is protected !!