Now Reading
Ibu mendedahkan cara ‘membersihkan dengan lebih bijak dan bukan dengan lebih susah’ dengan gajet untuk isi rumah.

Ibu mendedahkan cara ‘membersihkan dengan lebih bijak dan bukan dengan lebih susah’ dengan gajet untuk isi rumah.

pembersihan

Apa-apa sahaja yang menjadikan hidup lebih mudah adalah baik, terutamanya apabila ia mengurangkan masa yang dihabiskan untuk tugas yang paling tidak sepatutnya untuk disusahkan; pembersihan menjadi salah satu daripadanya.

Mum reveals how to 'clean smarter not harder' with household hacks and gadgets

Ibu dan influencer Carolina McCauley tahu semua tentang memperkemas rutin harian, dan telah berkongsi cara yang mudah untuk melakukan pembersihan itu di TikTok.

Dalam satu siri video bertajuk ‘Cara membersihkan lebih bijak bukan lebih sukar,’ pencipta kandungan yang berpangkalan di Australia mendedahkan kaedah dan alat yang menjadikan tugasnya menyenaraikan doddle.

Daripada alatan yang membantu anda menukar cadar tanpa mengeluarkan peluh kepada cara membuat kain lap dapur mesra alam anda sendiri, terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari.

Jadi untuk membantu anda, kami telah mengumpulkan beberapa helah dan petua yang berguna.

Guna semula tiub roll tandas anda

Selepas anda selesai dengan gulung toilet, jangan buang tiub dalam kadbod. Sebaliknya, letakkan satu pada muncung vakum anda dan picit hujungnya perlahan-lahan. Ini membolehkan anda memasukkannya ke kawasan yang sukar dijangkau (seperti ambang tingkap dan landasan pintu) dan mengambil kotoran yang berlarutan dengan mudah.

Gunakan penutup longkang


Kami baru-baru ini menulis tentang alat luar biasa yang menarik rambut dan menyumbat keluar dari longkang, tetapi petua ini bermakna ia tidak sepatutnya berlaku.

Carolina mengesyorkan menggunakan penutup longkang di bilik mandi untuk mengumpul serpihan sebelum ia mewujudkan penyumbatan – dan ia adalah universal, jadi muat setiap sinki dan lubang palam.

Buat fizzers tandas buatan sendiri

Anda mungkin pernah melihat bom pembersih tandas yang effervescent di pasar raya, walaupun anda boleh menjimatkan wang dengan membuat sendiri.

Carolina mencampurkan soda penaik, air dan asid sitrik ke dalam pes, menepuk campuran ke dalam dulang kiub ais yang besar. Selepas dibiarkan kering semalaman, kiub boleh disimpan di tempat yang sejuk dan kering dan diletakkan di bawah tandas apabila anda ingin menyegarkan tangki.

Tambah tuala bersih pada pengering anda


Jika anda mempunyai pengering, Carolina berkata anda boleh mempercepatkan masa pengeringan dengan meletakkan tuala bersih bersama beban anda.

Anda boleh bereksperimen dengan tambahan basah atau kering, kerana peralatan yang berbeza akan memberikan hasil yang berbeza.

Gunakan berus tandas silikon


Berus tandas boleh menyimpan bakteria, kotoran dan bau, jadi ibu Perth mengesyorkan beralih kepada versi silikon. Ia jauh lebih bersih, ditambah dengan reka bentuk ergonomik membolehkan anda mencapai kawasan berus yang lebih besar boleh terlepas.

Melabur dalam penyental kuasa


Carolina menunjukkan alat yang bagus untuk mengurangkan usaha semasa membersihkan bilik mandi dan dapur.

Penggosok kuasa elektrik mempunyai beberapa kepala, berputar pada 300RPM untuk melakukan kerja keras tingkap bersinar, pancuran mandian dan permukaan keras untuk anda.

Ia juga merupakan kegemaran cleanfluencer Mrs Hinch, dan sangat berguna jika anda mempunyai masalah mobiliti atau kebolehaksesan.

Jimat pada mengangkat berat apabila menukar cadar


Menukar cadar adalah tugas yang perlu, tetapi tugas yang benar-benar boleh menghilangkannya daripada anda.

Carolina mengurangkan keperluan untuk mengangkat berat dengan baji yang dibuat khusus yang boleh meletakkan di bawah dan menaikkan tilam untuk menukar cadar.

Ia adalah produk mudah yang benar-benar sesuai dengan definisi pembersihan lebih bijak bukan lebih sukar.

Gunakan krim pencukur untuk bersinar berkilauan


Daripada menggunakan krim pencukur untuk tujuan yang dimaksudkan, petua Carolina adalah untuk menggunakannya semula sebagai produk pembersih.

Mana-mana buih pencukur lama berfungsi, dan guru isi rumah berkata ‘ia akan berkilat dan berbau menakjubkan.’

Keluarkan kotoran air dari sekeliling paip


Pangkal paip boleh menjadi kotor, dengan kesan air keras dan cendawan melekat pada pengedap dan memerlukan banyak penyental – sehingga kini, itu.

Carolina menasihatkan merendam kain pembersih dalam cuka putih, sebelum membalut kain itu di bahagian bawah paip dan pergi melakukan keajaibannya. Apabila noda kelihatan terangkat, hanya lapkan sebarang sisa.

Buat kain lap pembersih mesra alam


Lap pakai buang tidak baik untuk planet ini, namun petua ini membolehkan anda mempunyai kain untuk tangan yang boleh diguna semula dan mesra alam.

Dalam bekas besar, campurkan dua cawan air, satu cawan cuka, dan setengah cawan alkohol gosok. Tambahkan kain (bersih) kegemaran anda ke dalam balang dan anda mempunyai kain lap pembasmi kuman yang boleh dibasuh selepas digunakan.

Pilih vakum basah/kering

Untuk menjimatkan masa anda mengemop tumpahan, holy grail Carolina ialah vakum basah/kering yang menjadikan kerja ringan cecair, habuk dan segala-galanya di antaranya.

error: Content is protected !!