Now Reading
Hukum Sunat Bayi Perempuan

Hukum Sunat Bayi Perempuan

sunatbayiperempuan

Umat ​​Islam masih merupakan kumpulan agama tunggal terbesar yang menekankan hal khatan. Ini termasuklah hal sunat bayi perempuan dan juga bayi lelaki. Dalam Islam, berkhatan atau sunat juga dikenal sebagai tahara, yang bermaksud penyucian.

Bersunat tidak disebut dalam Al-Quran tetapi disorot dalam sunnah (perkataan dan tindakan Nabi Muhammad). Dalam Sunnah, Muhammad menyatakan bahawa sunat adalah “hukum bagi lelaki.”

Sebab utama yang diberikan untuk ritual itu adalah kebersihan. Adalah mustahak bahawa setiap muslim bersuci sebelum solat. Penting agar tiada air kencing yang tersisa di badan.

Apakah hukum bersunat bagi wanita?

Melalui laman web rasmi pejabat mufti wilayah perseketuan, dapat kita ketahui bahawa hukum bersunat bagi kedua jantina lelaki dan perempuan adalah wajib.

Turut dimaklumkan tentang bahagian yang wajib dibuang ketika bersunat iaitu:

  • Bagi lelaki, wajib dibuang bahagian kulit yang menutupi kepala zakar ataupun hasyafah.
  • Bagi perempuan, wajib dibuang bahagian kulit di atas klitoris ataupun saluran kencing yang dilihat seperti balung ayam jantan. Adalah disunatkan untuk dikemaskan dan dinipiskan sahaja. Jangan berlebihan dalam memotong seperti dalam praktis female genital mutilation dimana hingga menyebabkan kerosakan dan kecacatan pda klitoris. 

Bilakah umur sesuai untuk bayi perempuan disunatkan?

Terdapat banyak doctor bersetuju bahawa untuk bayi perempuan, umur yang seawall mungkin adalah umur paling sesuai untuk disunatkan. Kebiasaanya, ibu bapa akan membawa bayi perempuan mereka untuk disunatkan setelah si ibu habis berpantang.

Namun, terdapat klinik yang mempunyai had umur tersendiri. Seperti contoh, ada klinik hanya menerima bayi di umur 3 bulan dan ke bawah dan ada juga yang 6 bulan dan ke bawah.

Kelebihan berkhatan

Berkhatan adalah prosedur kuno sejak ribuan tahun dahulu yang mungkin anda ketahui, jika anda memilihnya untuk alasan agama. Ini juga merupakan amalan yang dipelajari dengan baik. Terdapat sebilangan besar kajian terperinci yang menyokong manfaat berkhatan.

Beberapa faedah sunat yang diteliti termasuklah:

  • Penurunan risiko jangkitan saluran kencing (UTI) , terutamanya pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak. UTI yang teruk atau berulang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang atau bahkan sepsis (jangkitan aliran darah).
  • Penurunan risiko dijangkiti HIV, serta beberapa penyakit lain yang disebarkan melalui hubungan seksual. (Tetapi penting untuk diingat bahawa berkhatan bukan pencegahan jangkitan kelamin!)
  • Penurunan risiko keadaan kulit yang boleh mempengaruhi zakar, seperti phimosis.
  • Risiko lebih rendah terkena barah zakar walaupun barah ini jarang berlaku.
  • Menurunkan risiko barah serviks pada pasangan wanita lelaki yang disunat.

Ramai kanak-kanak lelaki dan lelaki dewasa merasa lebih senang untuk menjaga kebersihan alat kelamin setelah kulup (kulit yang menutupi kepala zakar) dibuang. Tetapi kami ingin jelas di sini, kebersihan yang baik adalah kebersihan yang baik. Ajarkan anak anda bagaimana menjaga kebersihan kawasan kemaluan mereka sama ada di bahagian kulup atau tidak dan mereka akan berada dalam keadaan baik.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa tidak ada kesan sunat pada sensasi seksual atau keseronokan. Namun, kajian lain dari tahun 2008 mendapati bahawa peningkatan sensitiviti seksual untuk lelaki yang disunat.

Walaupun ini boleh menjadi perkara yang tidak selesa, ia sesuatu yang perlu difikirkan dan dipertimbangkan untuk bayi yang baru lahir.

Natijahnya, anda tidak perlu teragak-agak sekiranya anda ingin menyunatkan bayi perempuan anda kerana ia adalah perkara baik yang dituntut dalam Islam demi menjaga kebersihan bayi tersebut sehingga besar kelak. Semoga perkongsian kami ini memberi manfaat kepada anda.

Sumber:

https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1336-al-kafi-419-hukum-berkhatan-bagi-kaum-wanita

https://www.healthline.com/health/parenting/baby-circumcision

https://www.orami.co.id/magazine/mengapa-tebal-rambut-bayi-yang-baru-lahir-berbeda-beda/

error: Content is protected !!