ivermectin

Hospital dibenarkan untuk memohon kepada Pihak Berkuasa Kawalan Dadah untuk menggunakan Ivermectin sebagai penggunaan di luar label termasuk untuk merawat pesakit Covid-19, kata kementerian kesihatan.

“Seperti ubat lain, termasuk Lopinavir dan Kitonavir, jika ada indikasi kuat bahawa ubat itu dapat digunakan, hospital boleh membuat permohonan kepada Penguasa Dadah untuk penggunaan di luar label,” kata kementerian itu. Lembaga Kawalan Dadah adalah agensi di bawah kementerian kesihatan.

Tetapi penggunaan ubat terlarang, kata kementerian, harus dilakukan dalam lingkungan yang dipantau. Penggunaan di luar label adalah istilah untuk menggambarkan ubat perubatan yang digunakan untuk tujuan yang berbeza daripada yang awalnya dimaksudkan.

Kementerian mengatakan ini sebagai tindak balas terhadap permintaan seorang doktor swasta yang meminta sebuah hospital di Lembah Klang untuk mendedahkan jika ia telah menggunakan ubat kontroversi untuk merawat mana-mana pesakit Covid-19.

Dr. Amir Farid Isahak mengatakan berdasarkan maklumat yang dia dapatkan dari “rakan keluarga terdekat”, hospital tersebut telah menggunakan Ivermectin, yang pada waktu ini tidak dikenali oleh kementerian kesihatan, untuk rawatan Covid-19 terhadap seorang pesakit.

Amir, yang kliniknya baru-baru ini diserbu oleh pihak berkuasa kerana membekalkan ubat anti-parasit, mengatakan bahawa pesakit itu adalah kes Kategori 5. Dia juga mendakwa bahawa pesakit tidak diberitahu oleh doktor atau kakitangan perubatan bahawa Ivermectin akan digunakan.

Pada awal bulan Jun, kementerian kesihatan dan Institut Penyelidikan Klinikalnya memulakan ujian klinikal untuk mengkaji kesan dan keberkesanan Ivermectin untuk merawat pesakit Covid-19 berisiko tinggi di 12 hospital kerajaan.

“Jika itu diberikan sebagai sebahagian daripada kajian, pesakit akan diberitahu,” kata Amir kepada FMT.

Doktor, tambahnya, tidak perlu memberitahu pesakit jika mereka memberikan ubat yang diluluskan di wad Covid-19.

Amir berkata, kajian yang dilakukan oleh kementerian kesihatan adalah untuk melihat sama ada Ivermectin berkesan dalam mencegah kes Covid-19 di Kategori 2 dan 3 daripada terus bergerak ke Kategori 4 dan 5.

“Tetapi mereka merawat rakan saya dengan Ivermectin pada peringkat akhir.”

Amir terus mengatakan bahawa penyokong ubat tersebut menyatakan bahawa Ivermectin paling baik digunakan sebagai pencegahan dan juga untuk rawatan awal.

Ivermectin telah menarik perhatian antarabangsa berikutan beberapa kajian kes dan ujian klinikal yang menunjukkan hasil yang menjanjikan dalam merawat Covid-19, tetapi FDA dan Organisasi Kesihatan Sedunia tidak mengesyorkannya untuk digunakan di luar percubaan tersebut.

Kementerian kesihatan berpendapat bahawa tidak ada kajian saintifik untuk membuktikan bahawa ia berkesan.

Sumber:

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/06/25/hospitals-can-apply-for-off-label-use-of-ivermectin-says-health-ministry/

Tagged: