hulu langat

Daerah Hulu Langat merupakan salah satu daripada sembilan daerah yang terdapat di negeri Selangor, Malaysia. Ia merupakan daerah ke-5 terbesar di Negeri Selangor. Daerah ini terletak di dalam kawasan Lembah Klang. Terdapat banyak homestay Hulu Langat dek ramai permintaan dari orang luar lagi-lagi semasa cuti persekolahan.

Asal-usul nama Hulu Langat bermula dengan nama Sungai Langat yang dikatakan berpunca daripada airnya yang dikatakan ‘hangat’ oleh para pedagang zaman dahulu kala. Jika Kuala Langat dinamakan kerana ia terletak di bahagian ‘kuala’ sungai, daerah Hulu Langat pula kerana ia terletak di ‘ulu’ atau pedalaman yang menjadi punca mula Sungai Langat.

Sekiranya anda mencari tempat penginapan untuk percutian keluarga besar anda, di bawah ini terdapat 7 homestay di sekitar Hulu Langat yang memudahkan anda untuk membuat perbandingan sekali gus membuat pilihan.

1. Homestay Cikgu Zedi Hulu Langat

No 12A, Jalan Perkasa Indah 3 Taman Perkasa Indah, 43100, Hulu Langat, Malaysia.

hulu langat

Homestay Cikgu Zedi Hulu Langat terletak di Hulu Langat dan menawarkan teres. Tempat penginapan yang berhawa dingin ini berjarak 34 km dari Putrajaya.

Rumah percutian ini terletak di tingkat bawah dan mempunyai 4 bilik tidur, TV skrin rata dengan saluran satelit dan dapur yang lengkap yang menyediakan tetamu dengan peti sejuk.

Kuala Lumpur berada 20 km dari rumah percutian ini, manakala Shah Alam terletak sejauh 39 km. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, yang berjarak 28 km dari Homestay Cikgu Zedi Hulu Langat.

2. SL Homestay Hulu Langat 

Taman Desa Saujana Langat, 43100 Hulu Langat, Malaysia.

SL Homestay Hulu Langat mempunyai balkoni. Ia terletak di Hulu Langat, Selangor. Tetamu boleh menggunakan teres peribadi.

Rumah percutian ini dilengkapi dengan sebuah TV skrin rata dan 1 bilik tidur. Penginapan yang berhawa dingin ini mempunyai dapur.

Kuala Lumpur berjarak 12 km dari rumah percutian. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, yang berjarak 29 km dari SL Homestay Hulu Langat.

3. Bamboo Village Kuala Lumpur

Jalan Desa Pelangi, 43200 Hulu Langat, Malaysia.

Bamboo Village · Kuala Lumpur: Accommodations / Rates

Bamboo Village Kuala Lumpur terletak di Hulu Langat. Ia menyediakan penginapan dengan sebuah taman dan teres. Kemudahan parking peribadi boleh diatur dengan bayaran tambahan.

Semua bilik di rumah tamu ini dilengkapi dengan TV dan dapur kecil. Bilik mandi berkongsi menyediakan pancuran mandian, pengering rambut dan kelengkapan dandanan diri percuma.

Kuala Lumpur terletak 18 km dari Bamboo Village Kuala Lumpur. Shah Alam pula berjarak 37 km dari tempat penginapan ini. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, yang berjarak 27 km dari penginapan ini.

4. Grey Homestay

4 Jalan Sentosa 4 Taman Desa Sentosa, 43100 Hulu Langat, Malaysia.

Gray Homestay terletak di Hulu Langat, dan menawarkan penginapan berhawa dingin dengan balkoni. Tempat penginapan ini berjarak 32 km dari Tanah Tinggi Genting, dan tempat letak kenderaan persendirian percuma ditawarkan.

Rumah percutian ini memiliki 4 kamar tidur, TV layar datar dengan saluran satelit, dapur kecil lengkap dengan microwave dan peti sejuk, dan 2 bilik mandi dengan bidet.

Rumah percutian ini mempunyai teres.

Kuala Lumpur berjarak 14 km dari Gray Homestay, sementara Shah Alam berjarak 36 km dari tempat penginapan ini. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, 32 km dari tempat penginapan ini.

5. 1858 Semungkis

Lot 1858, Jalan Kampung Sungai Semungkis Batu 14 1/2, 43100 Hulu Langat, Malaysia.

Farmstay 1858 Semungkis, Kuala Lumpur | 2022 Updated Prices, Deals

Terletak di Hulu Langat, Selangor, 1858 Semungkis mempunyai patio dan pemandangan sungai. Penginapan dengan alat penyaman udara ini berada 31 km dari Genting Highlands dan tetamu mendapat manfaat daripada kemudahan parking peribadi yang tersedia di lokasi serta WiFi percuma.

Rumah percutian ini menawarkan 6 bilik tidur, dapur dengan microwave dan peti sejuk, TV skrin rata serta ruang tempat duduk dan 6 bilik mandi dengan bidet.

Tetamu di rumah percutian ini boleh menikmati aktiviti berbasikal di kawasan berhampiran atau memanfaatkan taman.

Kuala Lumpur berada 13 km dari 1858 Semungkis, manakala Shah Alam terletak 35 km dari tempat penginapan. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang berjarak 31 km dari penginapan ini.

6. Yeob Village

Lot Pt9, Jalan Hulu Langat, Batu 19, Kg Hulu Perdik, 43100, Hulu Langat, Malaysia.

Yeob Village terletak di Hulu Langat. Resort ini menawarkan sebuah kolam renang luaran dan perkhidmatan bilik.

Unit-unit di resort ini dilengkapi dengan sebuah TV skrin rata. Bilik-bilik tamu di YEOB VILLAGE menyediakan penyaman udara dan almari pakaian.

Kuala Lumpur dan Shah Alam masing-masing terletak 17 km dan 39 km dari penginapan ini. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, yang berjarak 34 km dari Yeob Village.

7. Homestay Kak Ina Hulu Langat

Lot 8, Laman 5A/7A Lorong Serai 7A Desa Pinggiran Serai Kampong Sungai Serai Hulu Langat, 43100 Kampong Sungai Serai, Malaysia.

Terletak di Kampong Sungai Serai, Homestay Kak Ina Hulu Langat menawarkan penginapan dengan kolam renang peribadi dan pemandangan taman. Tempat penginapan ini berada 37 km dari Genting Highlands dan kemudahan parking peribadi disediakan secara percuma.

Rumah percutian dengan alat penyaman udara ini dilengkapi dengan 6 bilik tidur, TV skrin rata dan dapur.

Rumah percutian ini berada 12 km dari Kuala Lumpur, manakala Shah Alam terletak 31 km jauhnya. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang berjarak 28 km dari Homestay Kak Ina Hulu Langat.

Jadi, anda sudah mempunyai pilihan? Hulu Langat kini berkembang pesat dengan pembangunan fizikal seperti jaringan jalan raya, pengangkutan awam menjadikan ia pusat ekonomi dan pendidikan. Bukan sahaja bagi rakyat Selangor malah mereka dari luar Selangor. Meskipun dibangunkan dengan pesat, Hulu Langat masih mengekalkan kehijauan alam sekitar menjadikan ia sebuah bandar dalam taman.

Sumber:

1) https://teamselangor.org/hulu-langat/

2) https://stay-list.com/ms/a-Malaysia/a-Selangor/a-Hulu-Langat/

3) https://www.booking.com/city/my/hulu-langat.ms.html

Tagged: