Hisap Puting (Pacifier): Kebaikan dan Keburukannya Untuk Bayi

hisap puting

Sebilangan bayi suka menghisap ibu jari atau jari. Ada juga bayi yang suka menghisap puting. Hisap puting merupakan bentuk keselamatan atau keselesaan bagi bayi. Ia juga sangat membantu buat ibu dan ayah. Tetapi, terdapat beberapa kebaikan dan keburukan penggunaan puting atau pacifier.

Sebilangan besar bayi mempunyai refleks menghisap yang kuat. Sebilangan bayi pula malah terbiasa menghisap ibu jari atau jari sebelum dilahirkan. Selain membantu dalam hal pemakanan, menghisap juga memberi kesan yang menenangkan secara semula jadi untuk bayi.

Satu-satunya soalan yang tinggal untuk ditanyakan adalah, “Bilakah bayi saya harus berhenti?”. Mari kita ketahui faedah dan risiko penggunaan pacifier atau puting untuk bayi anda.

Kebaikan Menghisap Puting Untuk Bayi

Bagi sesetengah bayi, hisap puting adalah kunci untuk memuaskan antara penyusuan. Pertimbangkan kelebihannya:

1. Sebagai penenang untuk bayi yang suka menangis.

Sebilangan bayi akan berasa paling gembira ketika menghisap sesuatu. Justeru, menghisap puting akan menenangkan bayi yang menangis.

2. Sebagai fungsi untuk menawarkan mengalih perhatian.

Ia mungkin berguna semasa dan selepas suntikan, ujian darah atau prosedur lain.

3. Boleh membantu bayi anda tertidur.

Sekiranya bayi anda menghadapi masalah untuk menenangkan diri, alat pacifier atau puting ini boleh membantu bayi anda.

4. Ia mungkin mengurangkan ketidakselesaan semasa penerbangan.

Bayi tidak dapat “memasang” telinga mereka dengan sengaja dengan menelan atau menguap untuk menghilangkan sakit telinga yang disebabkan oleh perubahan tekanan udara. Menghisap dot mungkin membantu.

5. Menghisap puting boleh membantu mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Menghisap puting pada waktu tidur siang dan waktu tidur mungkin mengurangkan risiko SIDS.

Ia boleh digunakan apabila tiba masanya, dan untuk berhenti menggunakannya, anda boleh membuangnya. Sekiranya anak anda lebih suka menghisap ibu jari atau jarinya, mungkin lebih sukar untuk melepaskan kebiasaan tersebut.

Penggunaan puting semasa tidur siang atau malam hari dapat mencegah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba. Doktor tidak pasti cara kerjanya, tetapi jika anda memberi bayi anda alat penenang ketika mereka sedang tidur, anda mungkin menurunkan risiko SIDS lebih daripada separuh.

6. Puaskan refleks untuk menghisap.

Bayi mempunyai keperluan semula jadi untuk menghisap. Botol atau payudara biasanya memenuhi keperluan ini, tetapi keinginan dapat berlarutan walaupun perut sudah kenyang. Alat hisap puting boleh menolong. Pastikan ia tidak mengganggu waktu makan bayi anda.

 7. Galakkan bayi menenangkan diri.

Tenang dapat membantu bayi belajar mengawal perasaan mereka, menenangkannya, dan membuat mereka merasa aman. Faktor keselesaan boleh menjadi kemenangan berganda: Bayi yang lebih tenang bermaksud ibu bapa yang lebih tenang.

8. Membantu bayi cepat tidur lena.

Walaupun pacifier mungkin tidak meningkatkan kualiti tidur bayi anda, ia mungkin menolong mereka tidur lebih cepat. Sama ada diberi susu atau disusui, bayi anda mempunyai keinginan untuk menyusu. Bayi yang menyusu sering ingin menyusu ketika tertidur kerana ia selesa.

Keburukan Menghisap Puting Untuk Bayi

Sudah tentu, setiap kebaikan pasti mempunyai keburukannya juga. Keburukan menghisap puting untuk bayi antaranya adalah seperti di bawah.

1. Bayi anda mungkin bergantung pada puting / pacifier.

Sekiranya bayi anda menggunakan alat hisap puting untuk tidur, anda mungkin akan menghadapi sihir tangisan tengah malam ketika pacifier jatuh dari mulut bayi anda. Anda mungkin harus bangun di tengah malam untuk meletakkan pacifier semula ke dalam mulut bayi anda ketika jatuh. Akhirnya, bayi akan belajar memasukkannya sendiri.

2. Meningkatkan risiko jangkitan telinga.

Penggunaan alat hisap puting boleh meningkatkan risiko jangkitan telinga. Walau bagaimanapun, kadar jangkitan telinga pada amnya paling rendah sejak lahir hingga usia 6 bulan – apabila risiko SIDS adalah yang paling tinggi dan bayi anda mungkin paling berminat dengan alat hisap puting.

3. Menyebabkan masalah gigi.

Penggunaan pacifier yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah gigi. Penggunaan pacifier biasa pada beberapa tahun pertama kehidupan biasanya tidak menyebabkan masalah pergigian jangka panjang. Walau bagaimanapun, penggunaan bagi masa yang berpanjangan boleh menyebabkan gigi anak tidak sejajar.

4. Mengganggu penyusuan susu ibu.

Penggunaan alat hisap puting boleh mengganggu penyusuan susu ibu. Sekiranya anda menyusu, anda mungkin menunggu untuk menawarkan alat hisap puting sehinggalah bayi anda berumur 3 hingga 4 minggu dan anda sudah biasa menjalani rutin penjagaan. Walau bagaimanapun, penggunaan pacifier yang tidak terhad pada bayi yang sihat dan jangka panjang mendapati bahawa ia tidak mempunyai kesan terhadap kelanjutan penyusuan.

5. Menyukarkan belajar menyusu dengan betul.

Memberi puting bayi lebih awal mungkin menyukarkan belajar menyusu dengan betul. Sebaiknya tunggu sehingga bayi anda tahu bagaimana untuk menyusu. Ini biasanya sewaktu bayi anda berumur sekitar 1 bulan.

See Also
buds

6. Boleh membuat bayi anda jatuh sakit

Alat hisap puting mempunyai kuman pada mereka. Kuman tersebut boleh membuat bayi anda sakit sekiranya pacifier tidak sering dicuci.

Sekiranya anak anda menggunakan pacifier, ingat petua berikut:

  • Jangan sekali-kali memaksa bayi anda menggunakan pacifier. Sekiranya jatuh pada waktu malam dan bayi anda tidak menyedari, jangan masukkannya semula.
  • Jangan sekali-kali meletakkan apa-apa di puting untuk mendorong anak anda menggunakannya (madu, gula).
  • Jangan sekali-kali menambah tali leher atau pita ke pacifier. Jangan sekali-kali mengikatnya di anak atau katil anda. Ia boleh mencekik bayi anda.
  • Pilih pacifier yang mempunyai perisai yang lebih lebar dari mulut anak anda. Pastikan perisai mempunyai lubang di dalamnya.
  • Semasa cuba menenangkan bayi anda, cubalah kaedah lain terlebih dahulu. Ini termasuk bergoyang, menyanyi, atau mengacah bayi anda. Jadikan pacifier sebagai jalan terakhir.
  • Periksa untuk mengetahui sama ada bayi anda lapar atau memerlukan pertukaran lampin sebelum anda menawarkan pacifier.
  • Doktor anda dapat membantu anda menentukan kapan anak anda harus berhenti menggunakan pacifier. Pertimbangkan untuk berhenti ketika bayi anda berumur 6 bulan hingga 1 tahun. Penggunaan pacu tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 4 tahun.

Kesimpulan

Kesimpulannya, penggunaan puting atau pacifier mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Apapun, ibu bapa harus membuat pilihan yang bijak demi kebaikan anak mereka sendiri. Sentiasa fikirkan kesan jangka masa panjang dalam membuat keputusan. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Sumber :

https://www.mayoclinic.org/pacifiers/art-20048140/in-depth/art-20048140

https://www.webmd.com/parenting/baby/features/using-pacifiers#1

https://www.webmd.com/baby/pros-and-cons-of-using-a-pacifier#1

error: Content is protected !!