hisap puting

Sebilangan bayi menghisap ibu jari atau jari. Yang lain suka menghisap puting. Hisap puting sering merupakan bentuk keselamatan atau keselesaan. Dan sangat membantu ibu dan ayah. Kebaikan dan kekurangan penggunaan pacifier hampir sama.

Sebilangan besar bayi juga mempunyai refleks penghisap yang kuat. Sebilangan bayi malah menghisap ibu jari atau jari sebelum dilahirkan. Selain menolong pemakanan, menghisap sering memberi kesan yang menenangkan. Menghisap secara semula jadi untuk bayi.

Satu-satunya soalan yang tinggal untuk ditanyakan adalah, “Bilakah bayi saya harus berhenti?” Fahami faedah dan risiko penggunaan pacifier untuk bayi anda.

Kebaikan bagi bayi menghisap puting

Bagi sesetengah bayi, hisap puting adalah kunci untuk memuaskan antara penyusuan. Pertimbangkan kelebihannya:

 • Sebagai penenang untuk bayi yang rewel. Sebilangan bayi paling gembira ketika menghisap sesuatu.
 • Sebagai fungsi untuk menawarkan gangguan sementara.
 • Ia mungkin berguna semasa dan selepas suntikan, ujian darah atau prosedur lain.
 • Boleh membantu bayi anda tertidur. Sekiranya bayi anda menghadapi masalah untuk menenangkan diri, alat pacu boleh melakukan silap mata.
 • Ia mungkin mengurangkan ketidakselesaan semasa penerbangan. Bayi tidak dapat “memasang” telinga mereka dengan sengaja dengan menelan atau menguap untuk menghilangkan sakit telinga yang disebabkan oleh perubahan tekanan udara. Menghisap dot mungkin membantu.
 • Penenang boleh membantu mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Menghisap dot pada waktu tidur siang dan waktu tidur mungkin mengurangkan risiko SIDS.
 • Boleh digunakan apabila tiba masanya untuk berhenti menggunakan alat hisap, anda boleh membuangnya. Sekiranya anak anda lebih suka menghisap ibu jari atau jarinya, mungkin lebih sukar untuk melepaskan kebiasaan tersebut.
 • Risiko SIDS yang lebih rendah. Penggunaan pacifier semasa tidur siang atau malam hari dapat mencegah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba. Doktor tidak pasti cara kerjanya, tetapi jika anda memberi bayi anda alat penenang ketika mereka sedang tidur, anda mungkin menurunkan risiko SIDS lebih daripada separuh.
 •  Puaskan refleks penghisap. Bayi mempunyai keperluan semula jadi untuk menghisap. Botol atau payudara biasanya memenuhi keperluan ini, tetapi keinginan dapat berlarutan walaupun perut sudah kenyang. Alat hisap puting boleh menolong. Pastikan ia tidak mengganggu waktu makan.
 •  Galakkan bayi menenangkan diri. Tenang dapat membantu bayi belajar mengawal perasaan mereka, menenangkannya, dan membuat mereka merasa aman. Faktor keselesaan boleh menjadi kemenangan berganda: Bayi yang lebih tenang bermaksud ibu bapa yang lebih tenang.
 • Membantu bayi cepat tidur lena. Walaupun pacifier mungkin tidak meningkatkan kualiti tidur bayi anda, ia mungkin menolong mereka tidur lebih cepat. Sama ada diberi susu atau disusui, bayi anda mempunyai keinginan untuk menyusu. Bayi yang menyusu sering ingin menyusu ketika tertidur kerana ia selesa.

Bahaya bagi bayi menghisap puting

Sudah tentu, jentera damai juga mempunyai perangkap. Pertimbangkan kekurangannya:

 • Bayi anda mungkin bergantung pada alat penenang. Sekiranya bayi anda menggunakan alat hisap puting untuk tidur, anda mungkin akan menghadapi sihir tangisan tengah malam ketika pacifier jatuh dari mulut bayi anda. Anda mungkin harus bangun di tengah malam untuk meletakkan pacifier semula ke dalam mulut bayi anda ketika jatuh. Akhirnya, bayi akan belajar memasukkannya sendiri.
 • Penggunaan alat hisap puting boleh meningkatkan risiko jangkitan telinga tengah. Walau bagaimanapun, kadar jangkitan telinga tengah pada amnya paling rendah sejak lahir hingga usia 6 bulan – apabila risiko SIDS adalah yang paling tinggi dan bayi anda mungkin paling berminat dengan alat hisap puting.
 • Penggunaan pacifier yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah gigi. Penggunaan pacifier biasa pada beberapa tahun pertama kehidupan biasanya tidak menyebabkan masalah pergigian jangka panjang. Walau bagaimanapun, penggunaan bagi masa yang berpanjangan boleh menyebabkan gigi anak tidak sejajar.
 • Penggunaan alat hisap puting boleh mengganggu penyusuan susu ibu. Sekiranya anda menyusu, anda mungkin menunggu untuk menawarkan alat hisap puting sehinggalah bayi anda berumur 3 hingga 4 minggu dan anda sudah biasa menjalani rutin penjagaan. Walau bagaimanapun, tinjauan penggunaan pacifier yang tidak terhad pada bayi yang sihat dan jangka panjang mendapati bahawa ia tidak mempunyai kesan terhadap kelanjutan penyusuan.
 • Memberi puting bayi lebih awal mungkin menyukarkan belajar menyusu dengan betul. Sebaiknya tunggu sehingga bayi anda tahu bagaimana untuk menyusu. Ini biasanya berumur sekitar 1 bulan.
 • Alat hisap puting mempunyai kuman pada mereka. Kuman tersebut boleh membuat bayi anda sakit sekiranya pacifier tidak sering dicuci.

Sekiranya anak anda menggunakan pacifier, ingat petua berikut:

 • Jangan sekali-kali memaksa bayi anda menggunakan pacifier. Sekiranya jatuh pada waktu malam dan bayi anda tidak menyedari, jangan masukkannya semula.
 • Jangan sekali-kali meletakkan apa-apa di puting untuk mendorong anak anda menggunakannya (madu, gula).
 • Sentiasa beli alat hisap puting satu keping. Bentuk dua keping boleh pecah dan menjadi bahaya bila tersedak.
 • Jangan sekali-kali menambah tali leher atau pita ke pacifier. Jangan sekali-kali mengikatnya di anak atau katil anda. Ia boleh mencekik bayi anda.
 • Pilih pacifier yang mempunyai perisai yang lebih lebar dari mulut anak anda. Pastikan perisai mempunyai lubang di dalamnya.
 • Semasa cuba menenangkan bayi anda, cubalah kaedah lain terlebih dahulu. Ini termasuk bergoyang, menyanyi, atau mengadakan. Tawarkan pacifier terakhir.
 • Periksa untuk mengetahui sama ada bayi anda lapar atau memerlukan pertukaran lampin sebelum anda menawarkan alat pacu.
 • Doktor anda dapat membantu anda menentukan kapan anak anda harus berhenti menggunakan pacifier. Pertimbangkan untuk berhenti ketika bayi anda berumur 6 bulan hingga 1 tahun. Penggunaan pacu tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 4 tahun.

Sumber :

https://www.mayoclinic.org/pacifiers/art-20048140/in-depth/art-20048140

https://www.webmd.com/parenting/baby/features/using-pacifiers#1

https://www.webmd.com/baby/pros-and-cons-of-using-a-pacifier#1

Summary
Hisap Puting (Pacifier)– Bahaya dan kebaikannya untuk bayi
Article Name
Hisap Puting (Pacifier)– Bahaya dan kebaikannya untuk bayi
Description
Sebilangan besar bayi mempunyai refleks penghisap yang kuat. Sebilangan bayi malah menghisap ibu jari atau jari sebelum dilahirkan. Selain menolong pemakanan, menghisap sering memberi kesan yang menenangkan. Menghisap secara semula jadi untuk bayi. Sebilangan bayi menghisap ibu jari atau jari. Yang lain suka menghisap puting. Hisap puting sering merupakan bentuk keselamatan atau keselesaan. Dan sangat membantu ibu dan ayah. Kebaikan dan kekurangan penggunaan pacifier hampir sama. Satu-satunya soalan yang tinggal untuk ditanyakan adalah, "Bilakah bayi saya harus berhenti?" Fahami faedah dan risiko penggunaan pacifier untuk bayi anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: