Now Reading
Hirsutisme (Hirsutism) – Jenis, Punca, Simptom, dan Rawatan

Hirsutisme (Hirsutism) – Jenis, Punca, Simptom, dan Rawatan

Hirsutisme

Hirsutisme adalah keadaan yang tidak diingini oleh sesetengah wanita. Anda mempunyai banyak rambut yang tumbuh di tempat di mana ia biasanya berlaku kepada lelaki, seperti di bibir atas, dagu, dada, perut, atau bahagian belakang badan. Rambut tersebut sering berwarna gelap dan kasar, dan bukannya seperti secerah ” buah pic ” yang meliputi sebahagian besar anggota badan.Walau bagaimanapun, hirsutisme adalah satu keadaan yang boleh mewujudkan dirinya sendiri kerana lebihan hormon lelaki yang dipanggil androgens, terutamanya testosteron.

Jumlah rambut badan yang anda miliki ditentukan secara besar-besaran oleh campuran genetik anda. Terdapat pelbagai jenis taburan, ketebalan dan warna rambut normal disebabkan oleh perbezaan keturunan.  Ia juga boleh disebabkan oleh sifat keturunan atau keluarga.

 

Jenis Hirsutisme

Terdapat banyak jenis hipertrikosis, yang dikategori berdasarkan bagaimana dan pada waktu bila seseorang mengalami keadaan tersebut.

 

– Hipertrikosis kongenital dan lanuginosa

Rambut lanugo yang halus kelihatan dalam janin seperti biasa tetapi tidak hilang selepas kelahiran. Sebaliknya, rambut terus berkembang secara berlebihan di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan sepanjang hayat seseorang.

 

– Hipertrikosis kongenital terminalis

Daripada dilahirkan dengan rambut lanugo atau vellus, bayi itu mungkin mempunyai rambut terminal pada saat lahir yang tumbuh sepanjang hidupnya. Individu yang menghidapinya sering mempunyai rambut lebat, dipenuhi rambut yang mempunyai pigmen meliputi tubuh mereka, termasuk wajah.

 

– Hipertrikosis yang diperoleh

Hypertrikosis yang diperolehi berkembang di kemudian hari. Ia mengikuti banyak corak hipertrikosis kongenital yang sama. Rambut boleh menjadi lanugo, vellus, atau rambut terminal, dan ia boleh muncul dalam tompok kecil atau seluruh badan.

Pertumbuhan rambut yang berlebihan ditemui pada satu atau lebih tompok kulit. Contoh yang biasa adalah monobrow yang sangat padat dan lebat, yang juga dikenali sebagai unibrow atau kening yang bersambung.

 

– Hirsutisme

Umumnya keliru untuk hypertrikosis, hirsutisme menjejaskan sehingga 10 peratus   wanita. Hirsutisme adalah istilah yang berkaitan dengan wanita yang mempunyai rambut terminal kasar dalam corak pengedaran pertumbuhan rambut lelaki biasa, seperti pada dagu dan dada. Wanita kerap mempunyai hirsutisme kerana ketidakseimbangan hormon.

 

Simptom Hirsutisme

Gejala utama hypertrikosis ialah kehadiran rambut dalam jumlah yang lebih besar daripada biasa untuk umur, kaum, dan seks seseorang. Rambut juga boleh muncul di kawasan luar dari kebiasaan.

Tidak semua rambut yang dihasilkan oleh hypertrikosis adalah sama. Hypertrikosis boleh membuat tiga jenis rambut yang berbeza:

 

– Lanugo

Rambut Lanugo panjang, nipis, dan sangat lembut. Ia sama dengan rambut pada badan bayi yang baru lahir. Rambut Lanugo biasanya tidak mempunyai pigmen dan biasanya jatuh beberapa minggu selepas kelahiran. Pada orang yang mempunyai hypertrikosis, rambut lanugo ini akan kekal sehingga dirawat.

 

– Vellus

Rambut vellus biasanya pendek, lembut, dan pigmen lemah. Rambut-rambut ini mungkin kelihatan di seluruh badan kecuali di kawasan-kawasan di mana tiada folikel rambut, seperti membran mukus, tapak kaki, dan tapak tangan.

 

– Terminal

Rambut terminal adalah yang paling gelap dari tiga jenis rambut. Rambut terminal biasanya tebal, kasar, dan panjang. Ia sering dikaitkan dengan hormon dan biasanya terdapat pada muka, ketiak dan pangkal paha.

Wanita dengan hirsutisme sering kali akan mengalami rambut terminal di muka, belakang badan, lengan dan dada.

Keparahan gejala hipertrikosis boleh meningkat atau berkurang dengan usia.

 

Punca Hirsutisme

Pada masa kematangan, ovari seorang gadis mula menghasilkan gabungan kedua-dua hormon wanita dan lelaki, yang menyebabkan pertumbuhan rambut di ketiak dan ari-ari. Hirsutisme mungkin berlaku jika kombinasi menjadi tidak seimbang dengan kadar hormon lelaki yang terlalu tinggi (androgen).

Penyebab kemungkinan hirsutisme termasuk:

 • Sindrom ovarium polikistik. Ini adalah penyebab hirsutisme yang paling kerap dan disebabkan ketidakseimbangan hormon seks yang boleh menghasilkan tempoh haid yang tidak teratur, obesiti, kemandulan dan, kadang-kadang, beberapa sista di ovari.
 • Sindrom Kushing. Ia kelihatan apabila badan terdedah kepada tahap kortisol hormon yang tinggi. Ini mungkin disebabkan oleh kelenjar suprarenal yang menghasilkan terlalu banyak kortisol atau mungkin ditunjukkan sebagai akibat mengambil ubat-ubatan, seperti prednison, dalam tempoh yang lama.
 • Hiperplasia adrenal kongenital. Keadaan keturunan ini dicirikan oleh pengeluaran yang tidak normal hormon steroid, seperti kortisol dan androgen, oleh kelenjar adrenal.
 • Jarang sekali tumor yang menghasilkan androgen dalam ovari atau dalam kelenjar adrenal boleh menyebabkan hirsutisme.
 • Ubat-ubatan. Sesetengah ubat boleh menyebabkan hirsutisme. Ini termasuk danazol, yang digunakan untuk merawat wanita dengan endometriosis, kortikosteroid sistemik dan fluoxetine (Prozac), yang digunakan untuk merawat kemurungan.

Kadangkala, hirsutisme boleh berlaku tanpa sebarang sebab yang boleh dikenalpasti. Ini berlaku lebih kerap dalam populasi tertentu, seperti wanita keturunan Mediterranean, Timur Tengah dan Asia Selatan.

 

Diagnosis Hirsutisme

Ujian yang mengukur jumlah hormon tertentu dalam darah, termasuk testosteron atau hormon lain yang serupa dengan testosteron, boleh membantu menentukan jika tahap androgen yang tinggi bertanggungjawab terhadap hirsutisme anda. Jika demikian, doktor mungkin mengesyorkan ultrabunyi atau imbasan tomografi (CT) untuk memeriksa ovari dan kelenjar adrenal untuk tumor atau sista.

Faktor risiko Hirsutisme

Beberapa faktor mungkin berkaitan dengan kemunculan hirsutisme, sebagai contoh:

 • Latar belakang keluarga. Beberapa keadaan yang menyebabkan hirsutisme adalah keluarga (keturunan), contohnya, hiperplasia adrenal kongenital dan sindrom ovarium polikistik.
 • Keturunan wanita Mediterranean, Timur Tengah, dan Selatan Asia lebih cenderung mempunyai hirsutisme tanpa sebab yang boleh dikenalpasti, berbanding wanita lain.
 • Obesiti menyebabkan peningkatan pengeluaran androgen yang boleh memburukkan hirsutisme.

 

Rawatan Hirsutisme

Rawatan hirsutisme sering kali merangkumi kombinasi terapi untuk gangguan ghaib, jika ada, kaedah rawatan peribadi, penyingkiran rambut dan ubat-ubatan.

 

– Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang diambil untuk merawat hirsutisme kebiasaannya mengambil masa sehingga enam bulan iaitu kitar hidup purata folikel rambut, sebelum anda perhatikan perbezaan yang signifikan dalam pertumbuhan rambut. Ubat-ubatan termasuk:

 • Kontraseptif oral. Pil kawalan kelahiran dan kontraseptif hormon lain yang mengandungi estrogen dan progestin, merawat hirsutisme yang disebabkan oleh pengeluaran androgen. Kontraseptif oral adalah rawatan hirsutisme yang kerap untuk wanita yang tidak mahu hamil. Kesan sampingan yang mungkin termasuk pening, mual, sakit kepala dan perut yang sakit.
 • Jenis-jenis ubat-ubatan (antagonis) menghalang androgen daripada mengikat kepada reseptor mereka di dalam badan. Kadang-kadang mereka diberikan selepas enam bulan mengambil pil kontraseptif jika tidak cukup berkesan.
 • Anti-rogen yang paling banyak digunakan untuk merawat hirsutisme adalah spironolakton (Aldakton). Kerana ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, adalah penting bahawa anda menggunakan kontrasepsi semasa mengambilnya.
 • Krim topikal. Krim eflornitin (Vaniqa) adalah produk preskripsi yang khusus digunakan untuk merawat rambut yang berlebihan pada wanita. Ia digunakan secara langsung di kawasan yang terjejas seperti mukadan membantu melambatkan pertumbuhan rambut baru, tetapi tidak membuang rambut yang sedia ada. Ia boleh digunakan dengan terapi laser untuk mengoptimumkan hasil.

 

– Prosedur

Untuk menghapuskan rambut yang tidak diingini secara kekal, pilihan termasuk:

 • Rawatan ini melibatkan memasukkan jarum kecil ke dalam setiap folikel rambut. Jarum mengeluarkan denyut arus elektrik untuk merosakkan dan akhirnya memusnahkan folikel. Anda mungkin memerlukan beberapa sesi rawatan.
 • Elektrolisis berkesan, tetapi boleh menyakitkan. Krim anestetik yang digunakan untuk kulit sebelum rawatan dapat mengurangkan ketidakselesaan.
 • Terapi laser. Rasuk cahaya (laser) sangat tertumpu ke atas kulit untuk merosakkan folikel rambut dan menghalang rambut daripada tumbuh semula. Anda mungkin memerlukan beberapa sesi rawatan.

Anda mungkin mempunyai kemerahan dan pembengkakan kulit selepas terapi laser. Terapi laser untuk mengeluarkan rambut adalah mahal dan melibatkan risiko luka bakar dan perubahan warna kulit, terutama pada orang yang mempunyai kulit yang perang atau gelap.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hirsutism/symptoms-causes/syc-20354935#:~:text=Hirsutism%20(HUR%2Dsoot%2Diz,(androgens)%2C%20primarily%20testosterone.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/182659

https://www.webmd.com/women/guide/hirsutism-hair-women

https://www.healthline.com/health/excessive-or-unwanted-hair-in-women#:~:text=Hirsutism%20is%20excess%20hair%20in,and%2010%20percent%20of%20women.

error: Content is protected !!