Now Reading
Hipoglisemia: Fakta Penting Tentang Gula Rendah Dalam Darah

Hipoglisemia: Fakta Penting Tentang Gula Rendah Dalam Darah

Hipoglisemia

Hipoglisemia merujuk kepada kadar gula atau glukosa yang rendah dalam darah. Hipoglikemia bukanlah penyakit, tetapi dapat menunjukkan masalah kesihatan.

Semua sel badan termasuk otak memerlukan tenaga untuk berfungsi. Glukosa membekalkan tenaga kepada badan. Oleh itu, insulin iaitu sejenis hormon membolehkan sel menyerap dan menggunakannya.

Tanda-tanda gula dalam darah rendah termasuk rasa lapar, gementar, degupan jantung naik, loya dan berpeluh. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan koma dan kematian.

Hipoglisemia biasanya bereaksi terhadap ubat-ubatan seperti insulin. Orang yang menghidap diabetes menggunakan insulin untuk merawat kadar gula darah yang tinggi.

Punca

Hipoglisemia berlaku apabila tahap gula darah (glukosa) terlalu rendah. Terdapat beberapa sebab boleh berlaku yang paling biasa adalah kesan sampingan ubat yang digunakan untuk merawat diabetes.

Kadar gula dalam darah

Semasa anda makan, badan anda memecah karbohidrat dari makanan – seperti roti, beras, pasta, sayur-sayuran, buah dan produk susu menjadi pelbagai molekul gula termasuk glukosa.

Glukosa adalah sumber tenaga utama untuk badan anda yang memasuki sel-sel sebahagian besar tisu anda dengan bantuan insulin – hormon yang dirembeskan oleh pankreas anda. Insulin membolehkan glukosa memasuki sel dan menyediakan bahan bakar yang diperlukan oleh sel anda. Glukosa tambahan disimpan di hati dan otot anda dalam bentuk glikogen.

Sekiranya anda belum makan selama beberapa jam dan tahap gula dalam darah anda turun, hormon lain dari pankreas anda memberi isyarat kepada hati anda untuk memecah glikogen yang tersimpan dan melepaskan glukosa ke dalam aliran darah anda. Ini mengekalkan gula darah anda dalam lingkungan normal sehingga anda makan lagi.

Tubuh anda juga mempunyai kemampuan menghasilkan glukosa. Proses ini berlaku terutamanya di hati dan buah pinggang anda.

Kemungkinan penyebabnya dengan diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mungkin tidak menghasilkan insulin yang mencukupi (diabetes jenis 1 atau anda mungkin kurang responsif terhadapnya (diabetes jenis 2). Akibatnya, glukosa cenderung meningkat pada aliran darah dan dapat mencapai tahap tinggi yang berbahaya. Untuk membetulkan masalah ini, anda mungkin mengambil insulin atau ubat lain untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Tetapi terlalu banyak insulin atau ubat diabetes yang lain dapat menyebabkan kadar gula darah menurun terlalu rendah dan menyebabkan hipoglikemia. Hipoglikemia juga dapat terjadi jika anda makan lebih sedikit dari biasanya setelah minum ubat diabetes atau jika anda lebih banyak bersenam dari biasa yang dilakukan.

Kemungkinan penyebabnya, tanpa diabetes

Hipoglikemia pada orang tanpa diabetes lebih jarang berlaku. Ini kerana:

 • Ubat-ubatan. Mengambil ubat diabetes oral orang lain secara tidak sengaja adalah kemungkinan penyebab hipoglikemia. Ubat lain boleh menyebabkan hipoglisemia terutamanya pada kanak-kanak atau orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Salah satu contohnya adalah quinine (Qualaquin) yang digunakan untuk merawat malaria.
 • Minum alkohol secara berlebihan. Pengambilan alkohol dengan banyak tanpa makan boleh menyekat hati anda daripada melepaskan glukosa yang tersimpan ke dalam aliran darah anda yang seterusnya menyebabkan hipoglikemia.
 • Beberapa penyakit kritikal. Penyakit hati yang teruk seperti hepatitis atau sirosis yang teruk boleh menyebabkan hipoglisemia. Gangguan ginjal yang dapat mencegah tubuh anda daripada mengeluarkan ubat dengan betul, dapat mempengaruhi kadar glukosa akibat penumpukan ubat-ubatan tersebut.

Kelaparan jangka panjang, seperti yang berlaku pada gangguan makan anoreksia nervosa, dapat menyebabkan terlalu sedikit zat yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menghasilkan glukosa.

Pengeluaran berlebihan insulin. Tumor pankreas yang jarang berlaku (insulinoma) boleh menyebabkan anda menghasilkan terlalu banyak insulin, yang mengakibatkan hipoglikemia. Tumor lain juga boleh menghasilkan terlalu banyak pengeluaran bahan seperti insulin. Pembesaran sel pankreas yang menghasilkan insulin boleh mengakibatkan pelepasan insulin yang berlebihan, menyebabkan hipoglikemia.

Kekurangan hormon. Gangguan kelenjar adrenal dan hipofisis tertentu boleh mengakibatkan kekurangan hormon utama yang mengatur pengeluaran glukosa. Kanak-kanak boleh mengalami hipoglikemia jika mereka mempunyai hormon pertumbuhan yang terlalu sedikit.

Hipoglikemia selepas makan

Hipoglikemia biasanya berlaku ketika anda belum makan tetapi ianya tidak kerap. Kadang-kadang gejala hipoglikemia berlaku selepas makanan tertentu yang tinggi dalam kandungan gula kerana badan anda menghasilkan lebih banyak insulin daripada yang anda perlukan.

Hipoglisemia jenis ini  disebut sebagai hipoglisemia reaktif atau hipoglisemia postprandial boleh berlaku pada orang yang telah menjalani operasi pintasan perut. Ia juga boleh terjadi pada orang yang tidak menjalani pembedahan ini.

Gejala atau Simpton Hipoglisemia:

 • Denyutan jantung yang tidak teratur atau cepat
 • Keletihan
 • Kulit pucat
 • Kegigihan
 • Keresahan
 • Berpeluh
 • Kelaparan
 • Kerengsaan
 • Kesemutan atau kebas pada bibir, lidah atau pipi

Apabila hipoglikemia bertambah buruk, tanda dan gejala boleh merangkumi:

Kekeliruan, tingkah laku tidak normal atau kedua-duanya seperti ketidakupayaan untuk menyelesaikan tugas rutin.

 • Gangguan visual, seperti penglihatan kabur
 • Kejang
 • Kehilangan kesedaran

Diagnosis

Sekiranya anda menggunakan insulin atau ubat diabetes lain untuk menurunkan gula darah, pada masa yang sama anda mempunyai tanda dan gejala hipoglisemia, uji kadar gula darah anda dengan meter glukosa darah. Sekiranya hasilnya menunjukkan gula darah rendah (di bawah 70 mg / dL), dapatkan rawatan sewajarnya.

Sekiranya anda tidak menggunakan ubat yang diketahui menyebabkan hipoglikemia, doktor anda ingin mengetahui perkara berikut:

Doktor akan meminta anda berpuasa semalaman atau lebih lama. Ini akan membolehkan gejala gula darah rendah terjadi sehingga dia dapat membuat diagnosis.

Berpuasa dalam keadaan di hospital atau jika gejala anda muncul selepas makan, doktor anda ingin menguji tahap glukosa anda selepas anda makan.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengkaji sejarah perubatan anda.

Rawatan

Rawatan segera

Sekiranya anda mempunyai simptom hipoglisemia, lakukan perkara berikut:

Makan atau minum 15 hingga 20 gram karbohidrat bertindak pantas. Ini adalah makanan bergula tanpa protein atau lemak yang mudah ditukar menjadi gula dalam badan. Cuba tablet atau gel glukosa, jus buah, minuman ringan bukan diet, madu, dan gula-gula manis.

Periksa semula kadar gula darah 15 minit selepas rawatan. Sekiranya tahap gula dalam darah masih di bawah 70 mg / dL (3,9 mmol / L), makan atau minum 15 hingga 20 gram karbohidrat bertindak pantas dan periksa semula kadar gula darah dalam 15 minit. Ulangi langkah-langkah ini sehingga gula darah melebihi 70 mg / dL (3,9 mmol / L).

Makan makanan ringan atau makan. Setelah gula darah anda normal, makan makanan ringan atau makanan dapat membantu menstabilkannya dan menambah simpanan glikogen badan anda.

Rawatan segera untuk hipoglisemia yang teruk

Hipoglisemia dianggap teruk sekiranya anda memerlukan pertolongan dari seseorang untuk pulih. Contohnya, jika anda tidak dapat makan, anda mungkin memerlukan suntikan glukagon atau glukosa intravena.

Secara umum, orang dengan diabetes yang dirawat dengan insulin harus mempunyai kit glukagon untuk keadaan darurat. Keluarga dan rakan-rakan perlu mengetahui di mana untuk mencari kit dan cara menggunakannya sekiranya berlaku kecemasan.

Sekiranya anda menolong seseorang yang tidak sedarkan diri, jangan cuba memberi makanan atau minuman kepada orang itu. Sekiranya tidak ada kit glukagon yang tersedia atau anda tidak tahu menggunakannya, hubungi bantuan perubatan kecemasan.

Rawatan keadaan yang mendasari

Mencegah hipoglisemia daripada berulang memerlukan doktor anda mengenal pasti keadaannya. Rawatan mungkin melibatkan:

 • Ubat-ubatan. Sekiranya ubat adalah penyebab hipoglisemia anda, doktor anda mungkin akan mencadangkan menukar atau menghentikan ubat atau menyesuaikan dosnya.
 • Rawatan tumor. Tumor di pankreas anda dirawat dengan pembedahan membuang tumor. Dalam beberapa kes, penyingkiran pankreas separa diperlukan.

Hipoglisemia boleh menyebabkan gejala seperti pening, kelemahan dan dalam kes yang teruk, kehilangan kesedaran. Seseorang dengan sejumlah keadaan perubatan, termasuk diabetes, mungkin mempunyai risiko hipoglisemia yang lebih tinggi. Penting untuk mengetahui bagaimana mengenali simptom-simptom tersebut dan bersedia untuk bertindak sekiranya timbul.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373689

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166815#takeaway

error: Content is protected !!