Now Reading
Hipertensi Sekunder (Secondary hypertension) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Hipertensi Sekunder (Secondary hypertension) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

hipertensi sekunder

Hipertensi sekunder berlaku apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi yang berlaku disebabkan oleh penyakit atau keadaan yang diketahui. Tekanan darah tinggi, yang juga dikenali sebagai hipertensi adalah keadaan biasa yang dicirikan dengan tekanan lebih tinggi di dalam saluran darah anda berbanding keadaan biasa.

Selain itu, tekanan darah biasanya diukur dengan ‘cuff’ kembung yang diletakkan di lengan anda. Apabila mengambil tekanan darah anda, pakar perubatan akan melihat dua ukuran:

Kedua-dua ukuran disenaraikan bersama, yang mana nilai sistolik berada di atas nilai diastolik. Pengukuran tekanan darah yang normal adalah kurang daripada 120/80. Apabila tekanan darah anda meningkat lebih daripada ukuran normal ini, pakar perubatan akan mula memantau anda bagi melihat sekiranya ia boleh meningkat lagi. Namun, masalah ini adalah satu keadaan yang boleh dirawat.

Tekanan darah tinggi yang tidak mempunyai sebab yang diketahui dipanggil sebagai tekanan darah tinggi utama atau penting. Sebaliknya, jenis hipertensi sekunder pula berlaku atas sebab yang diketahui.

Simptom Hipertensi Sekunder

Gejala hipertensi sekunder boleh berbeza-beza bergantung pada jenis keadaan atau penyakit yang terjadi sekali dengan tekanan darah tinggi. Di samping itu, mungkin ada kesukaran untuk mengawal tekanan darah tinggi dengan hanya menggunakan satu atau dua ubat sahaja. Mengikut garis panduan yang telah ditetapkan, nilai yang bermula dengan 130/80 atau lebih tinggi didefinisikan sebagai tekanan darah tinggi.

Contoh gejala untuk beberapa keadaan boleh termasuk:

 • Feokromositoma: Ini melibatkan tanda berpeluh, peningkatan kekerapan atau daya denyutan jantung, sakit kepala dan keresahan.
 • Masalah tiroid: Keletihan (keletihan), penambahan atau penurunan berat badan serta intoleransi kepada haba atau sejuk juga boleh dialami.
 • Sindrom Conn atau aldosteronisme utama: Kelemahan boleh disebabkan oleh kadar kalium yang rendah di dalam badan.

Punca Hipertensi Sekunder

Ada segelintir keadaan kesihatan boleh menyebabkan hipertensi sekunder. Ini termasuklah beberapa jenis penyakit buah pinggang seperti:

 • Penyakit glomerular. Buah pinggang menapis bahan buangan dan natrium menggunakan penapis bersaiz mikroskopik dipanggil glomeruli yang kadangkala boleh menjadi bengkak. Sekiranya glomeruli bengkak dan tidak boleh berfungsi dengan normal, anda mungkin mengalami tekanan darah yang tinggi.

Masalah ini sering berlaku disebabkan sejenis plak lemak sama yang boleh merosakkan arteri koronari anda (aterosklerosis) atau keadaan berasingan di mana otot dan jaringan berserat dinding arteri renal menebal dan mengeras ke dalam cincin (displasia fibromuskular). Keadaan ini seterunsnya boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang tidak dapat dipulihkan.

Keadaan perubatan yang mempengaruhi tahap hormon juga boleh menyebabkan hipertensi sekunder. Ini mungkin termasuk:

 • Sindrom Cushing. Bagi keadaan ini, ubat kortikosteroid boleh menyebabkan hipertensi sekunder, atau hipertensi mungkin berlaku disebabkan tumor pituitari atau faktor lain yang menyebabkan kelenjar adrenal menghasilkan terlalu banyak hormon kortisol.
 • Aldosteronisme. Dalam keadaan ini, tumor dalam satu atau kedua-dua kelenjar adrenal, peningkatan pertumbuhan sel-sel normal dalam satu atau kedua-dua kelenjar adrenal atau faktor-faktor lain menyebabkan kelenjar adrenal melepaskan jumlah hormon aldosteron yang berlebihan. Ini menjadikan buah pinggang anda menyimpan garam dan air serta pada masa yang sama kehilangan terlalu banyak kalium dan meningkatkan tekanan darah.
 • Feokromositoma. Tumor yang jarang berlaku ini biasanya dijumpai dalam kelenjar adrenal meningkatkan pengeluaran hormon adrenalin dan noradrenalin. Seterusnya, peningkatan ini boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dalam jangka masa panjang atau tekanan darah tinggi yang mendadak dalam jangka yang pendek.
 • Masalah tiroid. Apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi (hypothyroidism) atau menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid (hyperthyroidism), tekanan darah tinggi akan berlaku.

Punca-punca yang mungkin menyebabkan hipertensi sekunder lain termasuk:

 • Penyelarasan aorta. Dengan kecacatan ini yang secara umumnya berlaku semasa kelahiran, arteri utama badan (aorta) menjadi semakin sempit (koarktasi). Ini akan memaksa jantung untuk mengepam lebih kuat untuk menghantar darah melalui aorta ke seluruh badan anda. Ini seterusnya akan meningkatkan tekanan darah terutamanya di tangan anda.
 • Apnea tidur. Dalam keadaan ini, ia selalunya menyebabkan masalah dengkuran yang serius, nafas yang kerap terhenti dan bermula semasa tidur dan menyebabkan anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

Oksigen yang tidak mencukupi boleh merosakkan lapisan dinding saluran darah. Selain itu, ia mungkin membuatkan saluran darah anda kurang berkesan dalam mengawal tekanan darah anda. Di samping itu, apnea tidur menyebabkan sebahagian daripada sistem saraf menjadi terlalu aktif dan melepaskan bahan kimia tertentu yang boleh meningkatkan tekanan darah.

 • Obesiti. Apabila anda mempunyai berat badan berlebihan, jumlah darah yang beredar melalui badan anda akan meningkat. Perkara ini memberikan tekanan tambahan terhadap dinding arteri dan boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Masalah berat badan berlebihan sering dikaitkan dengan peningkatan kadar denyutan jantung dan pengurangan kemampuan saluran darah anda untuk mengangkut darah. Di samping itu, deposit lemak jga boleh membebaskan bahan kimia yang menyebabkan tekanan darah. Kesemua faktor yang dinyatakan ini boleh menyebabkan hipertensi.

 • Kehamilan. Kehamilan boleh membuatkan tekanan darah tinggi sedia ada menjadi lebih serius, atau menyebabkan tekanan darah tinggi untuk berkembang (hipertensi yang berlaku disebabkan kehamilan atau preeklampsia).
 • Ubat dan suplemen. Pelbagai ubat preskripsi seperti pil melegakan kesakitan, pil kawalan kelahiran, antidepresan dan ubat yang digunakan selepas pemindahan organ boleh menyebabkan atau memburukkan lagi kadar tekanan darah tinggi pada sesetengah orang.

Ubat dekongestan dan suplemen herba tertentu yang berlebihan, termasuk ginseng, ‘licorice’ dan ephedra (ma-huang) mungkin mempunyai kesan yang sama. Kebanyakan ubat-ubatan yang menyalahi undang-undang seperti kokain dan ‘methamphetamine’ juga boleh meningkatkan tekanan darah.

Diagnosis Hipertensi Sekunder

Bagi mendiagnosis hipertensi sekunder, doktor akan mula memeriksa tekanan darah menggunakan sarung tangan kembung, sama seperti bagaiaman tekanan darah anda diperiksa semasa perjumpaan yang biasa.

Doktor mungkin tidak mendiagnosis hipertensi sekunder pada anda hanya berdasarkan hanya satu bacaan tekanan darah biasa yang lebih tinggi. Ia mungkin mengambil tiga hingga enam ukuran tekanan darah tinggi pada perjumpaan yang berasingan sebelum diagnosis dapat dibuat. Pengukuran ini boleh diambil daripada pemantauan tekanan darah di rumah dan pemantauan tekanan darah di ambulans. Dengan kaedah pemantauan tekanan darah mudah alih, satu alat akan mengambil ukuran tekanan darah secara automatik pada waktu tertentu sepanjang hari.

Seterusnya, doktor juga akan mahu memeriksa penanda lain untuk menentukan punca tekanan darah tinggi anda. Ini termasuk:

 • Ujian darah. Doktor mungkin ingin memeriksa kalium, natrium, kreatinin, glukosa darah puasa, jumlah kolesterol dan trigliserida serta bahan kimia lain dalam darah anda untuk membantu dalam proses diagnosis.

Dalam ujian ini, seorang juruteknik akan mengendalikan instrumen yang dipanggil transduser atas kulit anda. Transduser, yang menghasilkan gelombang bunyi akan mengukur bagaimana gelombang bunyi melantun keluar dari buah pinggang dan arteri anda. Ia kemudian menghantar imej yang dihasilkan oleh gelombang bunyi pada monitor komputer.

 • Elektrokardiogram (ECG). Jika doktor beranggapan bahawa anda mempunyai hipertensi sekunder disebabkan masalah jantung, ujian elektrokardiogram boleh dilakukan.

Dalam ujian tidak invasif ini, sensor (elektrod) yang dapat mengesan aktiviti elektrik jantung anda dilekatkan pada dada dan kadangkala pada kaki anda. ECG akan mengukur masa bagi setiap fasa elektrik dalam degupan jantung anda.

Faktor Risiko Hipertensi Sekunder

Faktor risiko terbesar bagi mengalami hipertensi sekunder adalah mempunyai keadaan perubatan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, seperti masalah buah pinggang, arteri, jantung atau sistem endokrin.

Rawatan Hipertensi Sekunder

Bagi merawat hipertensi sekunder, doktor akan menangani keadaan atau gangguan yang menyebabkan hipertensi (gangguan kelenjar adrenal, penyakit buah pinggang, apnea tidur, dll) dan cuba membetulkannya.

Dalam kes di mana penyempitan arteri menjadi penyebab tekanan darah tinggi (pembekuan, penyempitan arteri buah pinggang), pembedahan mungkin diperlukan untuk menangani masalah itu. Walau bagaimanapun, tidak semua pesakit diharuskan untuk menjalani pembedahan.

Doktor juga boleh memilih untuk merawat anda dengan terapi ubat antihipertensi, selain menangani masalah kesihatan lain yang tersembunyi.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/secondary-hypertension/symptoms-causes/syc-20350679

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21128-secondary-hypertension

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/secondary-hypertension-causes#1

error: Content is protected !!