hipertensi pulmonari
Hipertensi pulmonari adalah penyakit yang mengancam nyawa dan menjadi semakin teruk dari masa ke semasa.

Memiliki hipertensi arteri pulmonari (Pulmonary Artery Hypertension) bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi di arteri yang mengalir dari jantung anda ke paru-paru anda. Ia berbeza dengan tekanan darah tinggi biasa.

Hipertensi pulmonari adalah penyakit yang mengancam nyawa dan menjadi semakin teruk dari masa ke semasa, tetapi rawatan boleh membantu simptom anda supaya kehidupan anda menjadi lebih baik walaupun menghidap penyakit ini. Ia mungkin akan memerlukan beberapa perancangan, tetapi ramai pesakit yang menghidapinya mencari jalan untuk melakukan semua perkara yang mereka suka seperti yang mereka lakukan sebelum mereka didiagnosis menghidap penyakit ini.

Hipertensi arteri pulmonari mengakibatkan arteri kecil dalam paru-paru anda menjadi sempit atau tersekat. Oleh itu, lebih sukar untuk darah mengalir melaluinya dan keadaan ini memberi kesan kepada tekanan darah di dalam paru-paru anda. Jantung anda perlu bekerja keras untuk mengepam darah melalui arteri, dan otot jantung menjadi lemah. Akhirnya, ia boleh mengakibatkan kegagalan jantung.

Simptom Hipertensi Pulmonari

Tanda-tanda dan gejala hipertensi pulmonari pada peringkat awal mungkin tidak dapat dilihat selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Apabila penyakit itu berlanjutan, simptom menjadi lebih teruk.

Simptom hipertensi pulmonari termasuklah:

 • Sesak nafas (dyspnea), pada mulanya semasa bersenam dan kemudiannya semasa berehat
 • Keletihan
 • Pening atau pengsan (syncope)
 • Tekanan atau sakit di dada
 • Bengkak (edema) di pergelangan kaki anda, kaki dan akhirnya di perut anda (asites)
 • Warna biru pada bibir dan kulit anda (sianosis)
 • Nadi laju atau jantung berdebar

Punca Hipertensi Pulmonari

Penebalan dinding saluran darah di paru-paru menyebabkan hipertensi pulmonari.

Ini menyempitkan ruang di dalam saluran di mana darah disalurkan dan meningkatkan tekanan.

Faktor yang rumit menyebabkan penebalan saluran darah dalam paru-paru, termasuklah:

 • Masalah dengan tisu penghubung (connective tissue), seperti sklerosis
 • Anomali jantung kongenital atau masalah struktur yang telah wujud sejak lahir
 • Gen yang diwarisi, seperti gen mutasi BMPR2 (Bone morphogenetic protein receptor type II)
 • Penggunaan dadah atau toksin lain
 • Penyakit hati, seperti sirosis, yang berlaku akibat parut dalam hati
 • HIV
 • Sarcoidosis, di mana sistem imun menyebabkan ketulan terbentuk dalam organ di seluruh badan
 • Tumor paru-paru
 • Gangguan metabolik, termasuk gangguan tiroid
 • Jangkitan parasit, termasuklah cacing seperti echinococcus
 • Penyakit paru-paru seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (chronic obstructive pulmonary disease)
 • Pendedahan kepada ketinggian

Diagnosis Hipertensi Pulmonari

Pelbagai faktor boleh menyebabkan hipertensi pulmonari. Penyakit ini mungkin berlaku di samping pelbagai jenis penyakit jantung atau paru-paru. Akibatnya, penyebab hipertensi pulmonari sukar untuk didiagnosis.

Doktor akan bertanya tentang sejarah perubatan keluarga,perubatan peribadi dan menjalankan pemeriksaan fizikal.

Jika beliau mengesyaki bahawa seseorang mempunyai hipertensi pulmonari, beliau biasanya akan mencadangkan satu siri ujian, termasuklah:

 • X-ray dada: Doktor biasanya menggabungkan ini dengan CT atau MRI scan untuk membantu mencari penyebab hipertensi pulmonari.
 • Elektrokardiogram: Ia mengukur aktiviti elektrik jantung.
 • Catheterization jantung sisi kanan: Ini mengukur tekanan darah pulmonari. Seorang doktor mengesahkan hipertensi pulmonari apabila tekanan dalam arteri pulmonari lebih tinggi daripada 25 mm pada waktu rehat atau 30 mm Hg semasa pemeriksaan.
 • Ujian berjalan kaki selama 6 minit (6 Minutes Walking Test): Ujian ini membolehkan seorang doktor menilai perkembangan hipertensi pulmonari dan menetapkan peringkat kepada penyakit ini. Keputusan akan menunjukkan tahap keparahan keadaan pada skala 1 hingga 4. Tahap 1 merujuk kepada keputusan tanpa simptom penyakit ini, di mana aktiviti fizikal tidak menyebabkan ketidakselesaan. Tahap 4 bermaksud seseorang mengalami gejala hipertensi pulmonari walaupun semasa berehat.

Rawatan Hipertensi Pulmonari

Hipertensi pulmonari tidak dapat disembuhkan, tetapi doktor boleh membantu anda menguruskan penyakit anda. Rawatan boleh membantu memperbaiki gejala anda dan memperlahankan perkembangan hipertensi pulmonari.

Mencari rawatan yang paling sesuai bagi tekanan darah pulmonari mengambil masa.Rawatannya sering rumit dan memerlukan penjagaan susulan yang meluas. Doktor juga mungkin perlu menukar rawatan jika salah satu rawatan tidak berkesan lagi.

Sekiranya hipertensi pulmonari disebabkan oleh keadaan lain, doktor akan cuba merawat penyebabnya.

– Ubat-ubatan

 • Pembuka saluran darah (vasodilators). Vasodilators membuka saluran darah yang sempit. Salah satu vasodilator yang sering digunakan untuk hipertensi pulmonari adalah epoprostenol (Flolan, Veletri). Kelemahan epoprostenol ialah kesannya hanya bertahan beberapa minit sahaja.

  Ubat ini terus disuntik melalui kateter intravena (IV) melalui pam kecil yang anda pakai dalam pek pada tali pinggang atau bahu anda. Kesan sampingan epoprostenol termasuk kesakitan rahang, loya, cirit-birit dan kekejangan kaki, serta kesakitan dan jangkitan di tapak IV.

  Satu lagi bentuk ubat, iloprost (Ventavis), boleh digunakan enam hingga sembilan kali sehari melalui nebulizer, mesin yang menukar ubat anda ke bentuk wap. Oleh kerana ia disedut, ia terus menuju ke paru-paru. Kesan sampingan yang berkaitan dengan iloprost termasuklah kesakitan dada yang sering disertai dengan sakit kepala, loya dan sesak nafas.

  Treprostinil (Tyvaso, Remodulin, Orenitram) pula boleh diberikan empat kali sehari. Ia boleh disedut, diambil sebagai ubat oral atau diberi dengan suntikan. Ia boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, loya dan cirit-birit.

 • Antagonis reseptor Endothelin. Ubat-ubatan ini menerbalikkan kesan endothelin, bahan dalam dinding saluran darah yang menyebabkan ia menjadi sempit. Ubat-ubatan ini boleh memperbaiki tahap tenaga dan gejala anda. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak boleh diambil jika anda hamil. Ubat-ubatan ini juga boleh merosakkan hati anda dan anda mungkin memerlukan pemantauan hati bulanan.

Ubat-ubat dalam kategori ini termasuklah bosentan (Tracleer), macitentan (Opsumit), dan ambrisentan (Letairis).

 • Sildenafil dan tadalafil. Sildenafil (Revatio, Viagra) dan tadalafil (Cialis, Adcirca) juga boleh digunakan untuk mengubati hipertensi pulmonari. Ubat-ubat ini berfungsi dengan membuka saluran darah dalam paru-paru untuk membolehkan aliran darah mengalir dengan lebih mudah. Kesan sampingan boleh merangkumi sakit perut yang teruk, sakit kepala dan masalah penglihatan.
 • Penyekat saluran kalsium dos tinggi. Ubat-ubatan ini membantu melegakan otot-otot di dinding saluran darah anda. Ia termasuklah ubat-ubatan seperti amlodipine (Norvasc), diltiazem (Cardizem, Tiazac, yang lain) dan nifedipine (Procardia, yang lain). Walaupun penyekat saluran kalsium berkesan, hanya sebilangan kecil individu yang mempunyai hipertensi pulmonari bertindak balas kepada mereka.
 • Larutan guanylate cyclase (soluble guanylate cyclase). Larutan guanylate cyclase (Adempas) berinteraksi dengan oksida nitrat untuk membantu merehatkan arteri paru-paru dan menurunkan tekanan dalam arteri. Ubat-ubatan ini tidak boleh diambil jika anda sedang hamil. Ia boleh menyebabkan pening atau loya.
 • Antikoagulan. Doktor mungkin menetapkan warfarin antikoagulan (Coumadin, Jantoven) untuk membantu mengelakkan pembentukan darah beku dalam arteri paru-paru kecil. Antikoagulan mencegah pembekuan darah normalia meningkatkan risiko komplikasi pendarahan.

  Ambil warfarin seperti jumlah yang diarahkan kerana warfarin boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk jika tidak diambil dengan betul. Jika anda mengambil warfarin, doktor anda akan meminta anda menjalani ujian darah secara berkala untuk memeriksa bagaimana ubat itu berfungsi. Banyak ubat lain seperti suplemen herba dan makanan boleh berinteraksi dengan warfarin, jadi pastikan doktor anda mengetahui semua ubat yang anda ambil.
 • Digoxin. Digoxin (Lanoxin) membantu jantung mengepam dengan lebih kuat dan mengepam lebih banyak darah. Ia juga boleh membantu mengawal kadar degupan jantung jika anda mengalami aritmia.
 • Diuretik. Juga dikenali sebagai pil air, ubat-ubatan ini membantu menghilangkan cecair yang berlebihan dari badan anda. Ia mengurangkan jumlah kerja yang perlu dilakukan oleh jantung anda. Ia juga boleh digunakan untuk mengehadkan pembentukan cecair di dalam paru-paru anda.
 • Oksigen. Doktor mungkin mencadangkan anda untuk menyedut oksigen tulen. Rawatan ini dikenali sebagai terapi oksigen. Fungsinya adalah untuk membantu merawat tekanan darah dalam paru-paru, terutamanya jika anda hidup di tempat yang tinggi atau mempunyai apnea tidur. Sesetengah pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi pulmonari memerlukan terapi oksigen yang berterusan.

SUMBER

https://www.webmd.com/lung/pulmonary-arterial-hypertension

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-hypertension/symptoms-causes/syc-20350697

https://www.healthline.com/health/pulmonary-hypertension

https://www.medicalnewstoday.com/articles/272115

Summary
Hipertensi Pulmonari (Pulmonary Hipertension) - Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan
Article Name
Hipertensi Pulmonari (Pulmonary Hipertension) - Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan
Description
Memiliki hipertensi pulmonari (Pulmonary Artery Hypertension) bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi di arteri yang mengalir dari jantung anda ke paru-paru anda. Ia berbeza dengan tekanan darah tinggi biasa.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: