Hidung : Ketahui lebih banyak mengenai organ pernafasan ini
Hidung adalah organ bau utama dan berfungsi sebagai sebahagian daripada sistem pernafasan badan. Ia adalah lebih daripada sekadar kepingan daging dan tulang rawan di bahagian depan wajah.

Apakah itu hidung

Hidung adalah organ bau utama dan berfungsi sebagai sebahagian daripada sistem pernafasan badan. Ia adalah lebih daripada sekadar kepingan daging dan tulang rawan di bahagian depan wajah. Selain menjadi sebahagian daripada sistem pernafasan yang menghirup oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, organ ini juga menyumbang kepada fungsi penting lain, seperti pendengaran dan rasa.

Anatomi hidung

Hidung membantu anda bernafas dan berbau. Bahagian dalam organ ini berada di atas bumbung mulut. Hidung terdiri daripada struktur seperti:

  • Meatus luaran. Unjuran berbentuk segi tiga di bahagian tengah wajah.
  • Lubang hidung luaran. Dua ruang yang dibahagikan dengan septum.
  • Septum. Ini terdiri terutamanya dari tulang rawan dan tulang serta ditutupi oleh selaput lendir. Tulang rawan juga memberikan bentuk dan sokongan pada bahagian luar hidung.
  • Saluran hidung. Saluran yang dilapisi selaput lendir dan bulu halus (cilia) yang membantu menapis udara.
  • Sinus. Empat pasang rongga berisi udara, juga dilapisi dengan selaput lendir.

Apakah itu sinus?

Sinus adalah rongga, atau poket berisi udara yang terletak berhampiran saluran hidung. Seperti saluran hidung, sinus dilapisi dengan membran mukus. Terdapat 4 jenis sinus seperti:

  • Sinus ‘ethmoid’. Sinus ini terletak di dalam muka, iaitu di sekitar kawasan batang hidung. Ia hadir semasa kelahiran, dan terus berkembang.
  • Sinus rahang atas. Sinus ini terletak di dalam wajah, iaitu di sekitar kawasan pipi. Ia juga wujud semasa kelahiran, dan terus berkembang.
  • Sinus ‘frontal’. Sinus ini terletak di dalam muka, iaitu di kawasan dahi. Ia tidak berkembang sehingga individu berumur sekitar 7 tahun.
  • Sinus ‘sphenoid’. Sinus ini terletak jauh di muka, iaitu di belakang hidung. Ia biasanya tidak berkembang sehingga mencapai usia remaja.

Bagaimana hidung berfungsi

Dua bukaan dalam rawatan hidung disebut sebagai lubang hidung, atau tengkuk (napes). Ia mendorong kepada dua rongga hidung yang dipisahkan oleh septum, dinding rawan. Di dalam wajah terdapat sistem saluran dan poket udara yang rumit yang disebut rongga sinus.

Rongga sinus menjangkau ke bahagian belakang tengkorak, iaitu tepat di atas rongga mulut, di dalam tulang pipi dan antara mata dan kening. Semua kawasan ini adalah penting atau sekurang-kurangnya sebahagiannya berfungsi untuk pernafasan, bau, rasa dan pertahanan sistem imun.

Apabila organ ini berfungsi dengan baik, ia membantu melindungi sistem pernafasan dan dapat memberikan isyarat yangensori penting. Ini boleh menjadi amaran mengenai keadaan berbahaya atau tidak menyenangkan, atau pengalaman positif yang disertai dengan bau menyenangkan. Namun, jika ia tidak berfungsi seperti sepatutnya, anda boleh kehilangan deria bau dan pengurangan fungsi penapisan serta pelembapan udara.

Seterusnya, hidung manusia dapat menghidu lebih dari 1 trilion bau, menurut para penyelidik. Hidung mengambil bau dengan ‘olfactory cleft’, yang merupakan bumbung rongga hidung. Ini betul-betul terletak di sebelah bahagian otak yang “berbau”, yang terdiri daripada ‘olfactory bulb’ dan fossa. Bahagian hidung ini juga mempunyai banyak hujung saraf yang membawa sensasi bau ke otak.

Masalah kesihatan biasa berkaitan hidung

Masalah rongga hidung yang paling kerap berlaku, seperti alergi, selesema, jangkitan atau keadaan lain boleh membuatkan hidung berfungsi dengan kurang cekap dan tidak memenuhi fungsinya. Apabila ini berlaku, seluruh tubuh boleh menderita, kerana individu boleh mengalami kesukaran bernafas yang menjadi lebih teruk, dan kesejahteraan organisma juga boleh terjejas.

Keadaan dan penyakit lain juga dapat mengancam kesihatan organ ini, antaranya adalah:

Hidung berdarah

Hidung mengandungi banyak saluran darah, yang terletak berdekatan dengan permukaan di bahagian depan dan belakangnya. Ia adalah sangat rapuh dan mudah berdarah. Namun, ia adalah masalah yang tiba-tiba atau jarang sekali berlaku. Sekiranya anda kerap mengalami hidung berdarah dengan kerap, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius.

Rhinitis alergi

Ini juga dikenali sebagai demam hay, iaitu sejenis keradangan pada organ ini yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh memberi reaksi berlebihan terhadap alergen di udara. Tanda dan gejalanya termasuk hidung berair atau tersumbat, bersin, mata merah, gatal dan berair, serta bengkak di sekitar mata.

Keretakan hidung

Hidung yang patah boleh mengubah penampilan anda dengan ketara. Ia juga boleh membuatkan pernafasan melalui hidung menjadi lebih sukar. Anda mungkin mengalami pendarahan hidung dan tidak lama lagi sukar untuk bernafas melalui hidung. Seterusnya, keretakan organ ini juga boleh mempengaruhi tulang dan tulang rawan.

Asma triad

Asma triad adalah sindrom klinikal yang ditentukan oleh tiga keadaan yang wujud bersama termasuk asma, kepekaan terhadap aspirin dan polip hidung. Ia juga dikenali sebagai ‘Samter’s triad’ atau penyakit pernafasan yang berkaitan aspirin.

Polip hidung

Ini adalah jisim tisu meradang yang mirip dengan kantung yang terbentuk di lapisan hidung atau sinus paranasal. Sekiranya besar, ia dapat menyekat saluran udara yang terakhir atau hidung dan menghasilkan kesesakan hidung, bersin, sakit kepala dan kadangkala, kehilangan deria bau dan rasa. Selain itu, ia nampaknya tumbuh kerana keradangan dan kerengsaan yang berpanjangan di hidung disebabkan oleh alahan, asma atau jangkitan.

Septum hidung yang menyimpang

Salah satu masalah berkaitan organ ini yang paling kerap berlaku ialah penyimpangan dinding yang membahagikan rongga hidung menjadi dua bahagian. Walaupun ia mungkin muncul sejak lahir, ia biasanya berlaku akibat pukulan atau kecederaan hidung mahupun disebabkan pertumbuhan tulang rawan yang terlalu banyak.

Sinusitis

Sinus ‘paranasal’ adalah rongga dipenuhi udara, yang terdapat di muka dan tengkorak dan berkomunikasi dengan hidung. Lubang-lubang ini berfungsi untuk memanaskan udara yang kita hirup. Apabila keradangan mukosa menutupi rongga-rongga ini berlaku, inilah yang dinamakan sebagai sinusitis.

Cara menjaga hidung anda

Merawat organ ini adalah penting agar ia dapat berfungsi dengan baik untuk menjaga kesihatan anda. Sama seperti menukar penapis di dalam kereta secara berkala, ia juga perlu dijaga dengan baik.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan hidung yang sihat:

Amalkan kebersihan yang baik

Kebersihan yang betul adalah dengan membersihkan hidung anda. Sekiranya anda bekerja di persekitaran yang kotor atau berdebu, pastikan anda memakai alat pernafasan dan topeng yang diluluskan untuk mengelakkan zarah memasuki hidung anda. Sekiranya organ ini penuh dengan habuk atau serpihan, gunakan penyiram hidung atau ‘neto pot’ untuk membilas hidung anda. Ini adalah jauh lebih berkesan daripada sekadar menghembuskan hidung.

Mengekalkan tahap kelembapan

Hidung anda hendaklah dilapisi dengan lapisan lendir nipis. Lendir penting untuk menjaga kebersihan saluran pernafasan anda. Sekiranya lendir menjadi tebal kerana kekurangan kelembapan, ia boleh menyebabkan masalah pernafasan. Gunakan alat pelembap untuk mengekalkan kelembapan di udara. Selain itu, lembapkan hidung anda dari dalam ke luar juga. Ini bermaksud minum banyak air dan mengelakkan pengambilan kafein dan alkohol.

Gunakan ‘saline’ dengan betul

Salah satu perkara terbaik yang anda boleh lakukan untuk hidung anda adalah menggunakan semburan masin (saline) secara berkala. Bilasan garam menghilangkan serpihan, menambah kelembapan dan menipiskan lendir. Tidak seperti jenis penyembur hidung yang lain, pembilasan garam tidak menjadi kebiasaan dan tidak menyebabkan pembengkakan semula.

Mengekalkan kebersihan rumah dan pejabat yang baik

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah memastikan rumah dan pejabat anda sentiasa bersih. Ingat bahawa debu adalah musuh yang boleh memberi kesan negatif pada hidung kita.

Berhenti merokok

Umumnya, merokok adalah tidak baik untuk kesihatan seseorang. Tetapi, ia juga  secara langsung mensasarkan rongga hidung dan boleh mempengaruhi saluran hidung. Di samping itu, cuba juga mengelakkan asap rokok kerana ia boleh memberi kesan sama pada hidung anda.

Dapatkan bantuan sekiranya hidung anda sakit

Sekiranya anda mempunyai masalah seperti pendarahan hidung, lendir tebal atau masalah pernafasan yang tidak dibantu oleh kelembapan, inilah masanya untuk menghubungi ENT atau pakar hidung. Mereka dapat memeriksa saluran hidung anda untuk menentukan sama ada anda menghadapi masalah atau tidak.

SUMBER

https://www.healthline.com/human-body-maps/nose#1

https://www.livescience.com/52341-nose.html

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomyandphysiologyofthenoseandthroat-90-P02027

https://www.theangiefund.com/how-to-care-of-your-nose

https://advantageent.com/blog/keep-your-nose-healthy-tips-from-the-ent

https://www.livescience.com/52341-nose.html

https://healthloco.com/2019/04/30/properly-take-care-nose/

Summary
Hidung
Article Name
Hidung
Description
Hidung adalah organ bau utama dan berfungsi sebagai sebahagian daripada sistem pernafasan badan. Ia adalah lebih daripada sekadar kepingan daging dan tulang rawan di bahagian depan wajah.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: