Hepatoma
Hepatoma ialah kanser yang bermula di dalam hati anda.Ia berbeza daripada kanser hati "sekunder", yang telah merebak ke hati dari organ lain.

Hepatoma ialah kanser yang bermula di dalam hati anda.Ia berbeza daripada kanser hati “sekunder”, yang telah merebak ke hati dari organ lain.

Sekiranya diketahui lebih awal, kadangkala boleh sembuh dengan pembedahan atau pemindahan. Dalam pelbagai kes ke hadapan, ia tidak boleh diubati, tetapi rawatan dan sokongan boleh membantu anda hidup lebih lama dan lebih baik.

Penting untuk diingat bahawa anda masih mempunyai kawalan terhadap keputusan yang anda buat mengenai rawatan dan kehidupan anda. Pastikan anda mempunyai orang yang anda boleh bercakap mengenai rancangan anda, ketakutan anda, dan perasaan anda. Tanya doktor anda tentang kumpulan sokongan, di mana anda boleh bertemu dengan orang yang tahu apa yang anda akan lalui.

Doktor anda boleh membantu anda memahami pilihan rawatan anda. Pembedahan, radiasi dan kemoterapi adalah beberapa pilihan yang anda ada. Imunoterapi dan terapi yang disasarkan adalah pilihan yang ada.

 

Simptom Hepatoma

Karsinoma sel basal biasanya terbentuk di bahagian-bahagian badan yang terdedah kepada matahari, terutamanya kepala dan leher. Kanser kulit ini berlaku lebih kerap di dalam batang badan dan kaki, dan karsinoma sel basal mungkin, walaupun jarang, berlaku di bahagian-bahagian tubuh yang biasanya tidak terdedah kepada matahari, seperti alat kelamin atau payudara wanita.

Karsinoma sel basal muncul sebagai perubahan pada kulit, seperti benjolan atau sakit yang tidak sembuh. Perubahan pada kulit, atau kecederaan, umumnya mempunyai beberapa ciri berikut:

 • Warna putih mutiara, berwarna kulit atau merah jambu yang telus, iaitu, anda dapat melihat sedikit melalui permukaan. Pembuluh darah kecil sering dilihat. Pada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap, luka mungkin lebih gelap, tetapi juga lebih lutsinar. Luka ini, yang merupakan jenis karsinoma sel basal yang paling biasa, muncul pada muka, telinga, atau leher. Luka boleh rosak, berdarah dan menjadi berkulit keras.
 • Luka berwarna coklat, hitam atau biru, atau luka yang mempunyai bintik gelap, dan mempunyai sempadan serta sedikit kelegaan.
 • Tempat rata, bersisik, kemerah-merahandengan sempadan yang  ada adalah yang paling biasa di belakang atau dada. Dari masa ke masa, tempat ini boleh menjadi lebih besar.
 • Luka putih, lilin, seperti lukatanpa sempadan yang ditetapkan, yang disebut karsinoma sel basal, adalah yang paling tidak biasa. Kecederaan ini mudah terlepas, tetapi ia boleh menjadi tanda kanser yang menyebabkan kecacatan dan terutamanya invasif.

 

Punca Hepatoma

Karsinoma sel basal atau hepatoma berlaku apabila salah satu sel basal kulit mengalami mutasi dalam DNAnya.

Sel-sel basal terdapat di bahagian bawah epidermis, lapisan luar kulit. Sel basal menghasilkan sel kulit baru. Oleh kerana sel-sel basal menghasilkannya, sel-sel kulit baru mendorong sel-sel yang lebih tua ke arah permukaan kulit; di sana, sel lama mati dan jatuh.

DNA sel basal bertanggungjawab untuk mengawal proses penciptaan sel-sel kulit baru. Mutasi di DNA menyebabkan sel basal berkembang dengan pantas dan terus berkembang apabila ia biasanya mati. Dari masa ke masa, pengumpulan sel-sel yang tidak normal boleh membentuk tumor kanser,  luka yang muncul pada kulit.

 

 • Cahaya Ultraviolet dan sebab-sebab lain

Ia difikirkan bahawa sejumlah besar kerosakan DNA ke sel-sel basal adalah disebabkan oleh radiasi ultraviolet (UV) yang terdapat dalam cahaya matahari dan lampu penyamakan komersil dan kamera solar. Walau bagaimanapun, pendedahan kepada cahaya matahari tidak menerangkan tentang kes-kes kanser kulit yang terbentuk pada kulit yang biasanya tidak terdedah kepada cahaya matahari. Faktor lain yang boleh menyumbang kepada risiko dan perkembangan karsinoma sel basal dan sebab yang tepat dalam banyak kes mungkin tidak jelas.

 

Diagnosis Hepatoma

Untuk menilai sebarang benjolan atau perubahan dalam kulit anda, doktor atau pakar dalam keadaan kulit (dermatologi) akan membuat sejarah perubatan dan pemeriksaan.

– Latar belakang dan penerokaan umum

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal umum dan meminta anda soalan tentang sejarah perubatan anda, perubahan dalam kulit anda atau sebarang tanda atau gejala yang anda alami.

Soalan-soalan boleh menjadi perkara berikut:

 • Bilakah anda perasan buat kali pertama bahawa anda mempunyai lumpukan atau luka kulit?
 • Adakah ia berubah sejak anda mula melihatnya?
 • Adakah anda merasa sakit dalam benjolan atau kecederaan itu?
 • Adakah anda mempunyai benjolan atau kecederaan lain yang membimbangkan anda?
 • Adakah anda mempunyai kanser kulit sebelum ini?
 • Adakah mana-mana ahli keluarga anda mempunyai kanser kulit?  Jenis apa?
 • Adakah anda mengambil langkah berjaga-jaga agar tetap selamat dari risiko matahari, seperti mengelakkan matahari tengah hari atau menggunakan pelindung matahari?
 • Adakah anda memeriksa kulit anda dengan kerap?

 

– Pemeriksaan kulit

Doktor akan menyemak hanya kawasan yang mencurigakan kulit anda, tetapi juga seluruh badan anda untuk melihat jika terdapat kecederaan lain.

 

– Sampel kulit untuk analisis

Doktor anda boleh melakukan biopsi kulit, yang melibatkan aktiviti mengambil sampel kecederaan untuk dianalisis di makmal. Dengan ujian ini, anda boleh menentukan sama ada anda mempunyai kanser kulit dan, jika anda benar-benar memilikinya, apa jenis kanser kulit itu. Jenis biopsi kulit yang perlu anda alami bergantung pada jenis dan saiz luka.

 

Faktor Risiko Hepatoma

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko anda untuk mempunyai hepatoma termasuk berikut:

 • Pendedahan matahari kronik. Meluangkan banyak masa di bawah matahari atau di katil matahari meningkatkan risiko karsinoma sel basal. Bahaya adalah lebih besar jika anda tinggal di tempat yang cerah atau di ketinggian yang tinggi, kerana dalam kedua-dua keadaan akan lebih terdedah kepada radiasi ultraviolet. Sinar matahari yang teruk, terutamanya yang dialami ketika zaman kanak-kanak atau remaja, juga meningkatkan risiko.
 • Terapi sinaran untuk merawat psoriasis, jerawat, atau keadaan kulit yang lain boleh meningkatkan risiko mengembangkan karsinoma sel basal pada bahagian kulit di mana rawatan tersebut pernah digunakan.
 • Kulit bersih. Risiko karsinoma sel basal lebih tinggi kepada orang yang bertompok atau terbakar dengan mudah atau mempunyai kulit yang sangat jelas, berwarna merah atau berambut perang, atau mempunyai mata yang cerah.
 • Lelaki lebih cenderung mempunyai karsinoma sel basal daripada wanita.
 • Kerana karsinoma sel basal bertahun-tahun muncul, kebanyakan karsinoma sel basal berlaku selepas 50 tahun.
 • Sejarah peribadi atau keluarga penghidap kanser kulit. Jika anda mempunyai karsinoma sel basal satu atau lebih kali, anda mempunyai peluang yang tinggi untuk memulainya lagi. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga penghidap kanser kulit, anda mungkin lebih tinggi kemungkinan untuk mempunyai karsinoma sel basal.
 • Ubat imunosupresan. Mengambil ubat-ubatan yang menekan sistem imun, terutamanya selepas pemindahan, meningkatkan risiko kanser kulit anda. Karsinoma sel basal yang berlaku pada orang yang mengambil ubat imunosupresan lebih cenderung untuk berulang atau tersebar ke bahagian lain badan.
 • Pendedahan kepada arsenik. Arsenik, logam toksik yang terdapat di alam sekitar, meningkatkan risiko karsinoma sel basal dan kanser lain. Kita semua mempunyai sedikit pendedahan kepada arsenik kerana ia secara semula jadi hadir dalam tanah, udara dan air bawah tanah. Tetapi di kalangan orang yang mungkin terdedah kepada arsenik yang lebih tinggi ialah petani, pengendali penapisan dan orang-orang yang minum air yang tercemar atau tinggal berdekatan kilang tanaman.
 • Sindrom kongenital yang menyebabkan kanser kulit. Sesetengah penyakit genetik jarang menyebabkan karsinoma sel basal. Sindrom karsinoma sel basal nevoid (Gorlin-Goltz) adalah penyebab karsinoma sel basal dan gangguan pada kulit, tulang, sistem saraf, mata dan kelenjar endokrin. Xeroderma pigmentosa menyebabkan sensitiviti yang melampau kepada cahaya matahari dan risiko kanser kulit yang tinggi kerana seseorang yang mempunyai keadaan ini mempunyai sedikit atau tiada keupayaan untuk membaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh cahaya ultraviolet.

 

Rawatan Hepatoma

Terdapat banyak rawatan untuk hepanoma. Jenis rawatan yang sesuai dengan kes anda akan bergantung pada jenis, lokasi dan ukuran kanser, serta keutamaan anda dan keupayaan anda untuk menghadiri lawatan susulan. Pilihan rawatan juga mungkin bergantung kepada sama ada ia adalah kejadian pertama karsinoma sel basal atau kanser berulang.

– Pembedahan dan prosedur yang berkaitan

Terdapat beberapa pilihan pembedahan untuk rawatan karsinoma sel basal. Bergantung kepada saiz dan lokasi luka yang telah dikeluarkan, mungkin luka itu sembuh sendiri, untuk jahitan yang akan dibuat (jahitan) atau untuk mencetak kulit yang akan dilakukan: tampal kulit yang sihat dari bahagian lain kulit badan anda.

Ini adalah beberapa prosedur:

 • Elektrodesikatan dan kurettage. Prosedur electrodesikatan dan kurettage biasanya digunakan untuk mengeluarkan karsinoma sel basal yang lebih kecil atau cetek. Pakar bedah menghilangkan permukaan kanser kulit dengan pisau bedah atau alat pengikis (kurette), dan kemudian membebaskan pangkal kanser dengan jarum elektrik untuk mengawal pendarahan dan membunuh sel-sel kanser. Dalam prosedur yang sama, bahagian asas itu dirawat oleh pembekuan dengan nitrogen cair (krioterapi) selepas kuretas. Elektrodesikatan dan kurettage boleh meninggalkan kerak yang meleleh; Ia biasanya menyembuhkan dalam tempoh empat hingga enam minggu.
 • Pengasingan pembedahan. Dalam prosedur ini, doktor memotong luka kanser dan pinggiran kulit yang sihat. Pinggiran diperiksa di bawah mikroskop untuk memastikan tiada sel kanser. Prosedur ini digunakan terutamanya dengan luka yang lebih besar.
 • Prosedur ini melibatkan proses membunuh sel kanser dengan membekukannya dengan nitrogen cair (kriosurgeri). Ia berguna untuk kanser yang sangat nipis dan tidak meluas ke lapisan kulit yang lebih dalam. Proses ini memerlukan masa beku yang lebih lama – lebih daripada krioterapi dengan kurettage – jadi ia perlu dilakukan dengan teliti untuk mengelakkan kecederaan pada saraf, yang boleh mengakibatkan kehilangan sensasi di kawasan tersebut.
 • Pembedahan Mohs. Semasa prosedur, doktor membuang lapisan sel kanser secara lapisan dan memeriksa setiap lapisan di bawah mikroskop sehingga tidak ada sel yang tidak normal. Ini membolehkan anda membuang seluruh tumor dan hanya sejumlah kecil tisu yang sihat. Rawatan ini biasanya berkesan untuk karsinoma sel basal berulang, luka pada muka dan luka yang besar, mendalam, cepat berkembang atau seperti morpea. Untuk kanser yang agresif, prosedur ini boleh diikuti dengan terapi radiasi.

 

– Ubat-ubatan

Beberapa ubat yang digunakan dalam rawatan karsinoma sel basal adalah seperti berikut:

 • Rawatan topikal. Karsinoma sel basal yang cetek dan tidak memanjangkan terlalu jauh ke dalam kulit boleh dirawat dengan krim atau salap. Ubat-ubatan seperti imiquimod (Aldara) dan fluorouracil (Efudex, Fluoroplex dan lain-lain) digunakan selama beberapa minggu untuk merawat karsinoma sel basal yang berisiko rendah ini.
 • Ubat untuk kanser ke hadapan.  Karsinoma sel basal yang merebak ke bahagian lain badan (metastasis) boleh dirawat dengan vismodegib (Erivedge) atau sonidegib (Odomzo).   Ubat-ubatan ini juga boleh menjadi pilihan untuk orang yang mempunyai kanser yang tidak bertindak balas terhadap rawatan lain.   Ubat-ubatan ini boleh menyekat isyarat molekul yang membolehkan karsinoma sel basal terus berkembang

SUMBER

https://www.webmd.com/cancer/hepatocellular-carcinoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatocellular-carcinoma/cdc-20354552

https://www.healthline.com/health/liver-cancer

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172408

Tagged: